Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pát lis 16, 2018 12:21 pm


Zapojeni Axperta -> modra nula

Nezařaditelné

Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod dumi » sob zář 15, 2018 3:31 pm

Ahoj solarnici,
mam mozna pro Vas zkusene hloupy dotaz, ale razim, ze je lepsi se dvakrat hloupe zeptat nez neco podelat :)

Resim zapojeni axperta. Vse je jasny, krom jedny veci.

Axpert je pripojen na DS skrze klasickou domovni zasuvku (prozatim, jakmile koupim kabel bude pripojen samostatne jistenym kabelem). Takze cesta od hodin je jasna Hlavni jistic -> Domovni rozvadec -> jistic zasuvkovyho okruhu -> axpert. chci nektere okruhy domu pripojit pres axperta (momentalne svetla a zasuvky v podkrovi). Vystup z axperta mam priveden kabelem CYLY 3x2,5 zpet do domovniho rozvadece odkud je napajen. Faze je jasna, na jistice danych okruhu privedu fazi z axperta misto soucasne faze ktera vede z rozvadece. Otaka je co s N a PE vodici. PE je skrze axpert normalne pruchozi. takze predpokladam, ze pripojit jeh vystupni vodic zpet v rozvadeci je jedno nebo ta "smycka" kterou tim vyrobim neco pokazi?

Nejvetsi starost mi dela N vodic, ten samozrejmne pruchozi neni, ale pri bypassu jo. Normalne bych vsechny N vodice zateze odpojil od rozvadece a rpipoji ciste na axpert, ale v rozvadeci je malo mista a byla by to strasna rychta, navic nevim ktere to jsou (N vodice nejsou oznaceny). Bude vadit kdyz N vodic z axpertu spojin normalne s N mustkem rozvadece DS?

Uplne se mi to nezda, proto se ptam zkusenejsich, jak to mate vy?

Diky
dumi
 
Příspěvky: 169
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 5
 
  • 0


Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod NOPARasito » sob zář 15, 2018 4:56 pm

Ja mam z DS pripojeno do Axperta L/N/PE a z Axperta L/N/PE a jediny co mam spolecny je PE.(Mam to i pres Ficka, tusim by to delalo neplechu ;-) !!!!!!!)
_________0065__________
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 289
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Kousek od velké louže
Reputation: 12

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod youda » sob zář 15, 2018 5:15 pm

V soustavě TN-S je ve skutečnosti PE a N propojeno. Většinou je to spojený někde u vstupu do baráku (jinak by fíčka právě nefungovaly).

Pokud chceš mít IN a OUT měniče opravdu oddělený, pak je potřeba, ani nikde za měničem už PE a N propojeno nebylo. Pokud máš v baráku víc než jeden rozvaděč, je celkem velká pravděpodobnost, že to v některém z nich propojeno je. Schválně si to proměř multimetrem. Dále je potřeba odpojit N vodiče všech okruhů od společné N sběrnice a přepínat je mezi dvěma oddělenými N sběrnicemi úplně stejným způsobem, jako když přepínáš fáze:
1) N-DS
2) N-OUT měniče

Elektrikářsky správně je to prostě nepropojovat.

Nicméně prakticky to většina lidí stejně propojené má, ať už vědomky nebo aniž by o tom věděli (přes PE vodič).
Co se týče konkrétně Axperta většina modelů by to měla vydržet, ale existuje pár typů a starších výrobních řad, u kterých při propojení N-in a N-out dojde k destrukci napájecího DC obvodu.
Podobně je to s InfiniSolarem od stejného výrobce - některé modely to mají vyřešeno a nevadí jim to, u jiných to způsobí chyby a následně destrukci. Něco málo viz zde: viewtopic.php?f=20&t=4160&p=73038&hilit=+V+siti+#p73030

Pokud máš svůj Axpert od p.Kolaříka z ostrovních elektráren, určitě ti dokáže říct jestli je v něm už nová verze DC desky, nebo ta stará se kterou to propojit nesmíš.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 799
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 136

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod rva » sob zář 15, 2018 5:46 pm

Já mám od hodin přiveden k elektrárně pětivodič 1-5, kde 1-3 přivádím na vstupy dvou Axpertů
1-N,
2-PE
3-L1 z DS
a zpátky k hodinám jdou výstupy z Axpertů
4-L1'
5-L1"
Výstupy N z Axpertů jsou tedy propojeny s N na jejich vstupu. A elektroinstalaci mám jednak starou, bez fíček a někde už s chráničem. S jejich použitím nevidím problém, pokud budou fíčka za Axpertem. Možná by byl problém s fíčkem 30mA mezi hodinami a Axpertem?
Jo a než jsem u Axpertů N propojil, tak jsem si změřil, jaké je mezi nimi za provozu napětí (0V). Dříve jsem začínal s 24 V verzí Axpertu a tam jsem neměl čas a odvahu to propojit, protože jsem přešel na 48 V.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 963
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 83

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod lzahradil » sob zář 15, 2018 5:57 pm

Já mám 3 axperty a mám to jak píšeš že by to pro tebe bylo nejsnazší.
PE na společné svorkovnici, N na společné svorkovnici a L do axperta a výstup na spotřebu.
Problém to nedělá žádný.
S 1-0-2 přepínačem když chci bypassovat axperta pak přepínám jen fázi.
FVE 3,74kWp [6x ShuttenPoly 260Wp@Axpert MSXE 2400W, 4x Kyocera 140Wp@EPSolar 4215BN(1), 2x EinnovaSolarline 270Wp@EPSolar 4215BN(2), 4x EinnovaSolarline 270Wp@Axpert MKS 2400W Plus], NiCd 800Ah@24V + LiFePO4 200Ah@24V
lzahradil
 
Příspěvky: 237
Registrován: sob dub 11, 2015 1:28 am
Bydliště: CZ
Reputation: 12

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod youda » sob zář 15, 2018 5:57 pm

Rva, ve tvém setupu budou fíčka samozřejmě fungovat, kamkoliv je zapojíš.

Problém s fíčky bývá jen tehdy, když se z nepropojí N-in a N-out. Za měničem tím vznikne izolovaná síť TT. V takové síti se musí ochrana před nebezpečným dotykem řešit jinak než proudovým chráničem.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 799
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 136

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod dumi » sob zář 15, 2018 6:04 pm

DIky za komenty,

PE je v pohode,u hlavnich hodin je to klasicky rozdeleny a jak je zvykem uz se nesmi spojovat s N. to zachovam.Pak mi doslo ze tim ze spojim prichozi i odchozi PE do axperta v rozvadeci jen udelam dva vodice paralelne. coz by vadit nemelo.

Co se tyce N rad bych to mel oddelene, ale obavam se ze najit v rozvadeci ony spravne vodice bude problem.

Axperta mam z druhe ruky od zdejsiho clena jedna se o MKS 24-3000.

Zkusim promerit ri jeho chodu potencial mezi inN-outN a inL-outL, inN-outL, inL-outN, pokud nemerim nic, muze byt bezpecne nuly spojit?

Pro bypass rezim je to predpokladam jedno protoze se to primo propoji s DS.
dumi
 
Příspěvky: 169
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 5
 
  • 0


Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod youda » sob zář 15, 2018 6:08 pm

Pokud tam nic nenaměříš, tak je to OK. Je ale třeba měřit v režimu kdy jedeš z panelů a baterky. V bypassu je to propojené natvrdo přes relé.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 799
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 136

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod dumi » ned zář 16, 2018 9:09 am

Takze mezi inN a outN je cca 60 voltu
Zajimavy je ze mezi oitN a PE je taky 60. Takze asi radeji nespojovat. Co?
dumi
 
Příspěvky: 169
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 5
 
  • 0


Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod youda » ned zář 16, 2018 9:16 am

dumi píše: Zajimavy je ze mezi oitN a PE je taky 60. Takze asi radeji nespojovat. Co?


Dumi, to není "zajímavý" - to je tím, že N a PE jsou propojeny v tom domovním rozvaděči a PE-in a PE-out jsou zase propojený v měniči. Jediné, co skutečně visí v luftě a nikde není propojeno je N-out.

Tipnul bych že máš ten typ Axperta se starou deskou. Napiš p. Kolaříkovi (http://www.ostrovni-elektrarny.cz), jestli by neměl na prodej ten nový typ desky do tvého Axperta:

Palča píše:.... potenciál mezi N vstupním a N výstupním je nenulový, jinými slovy, měnič nemá L a N vstupní galvanicky propojené na stejném potenciálu s výstupem, ale jsou oddělené vnitřní elektronikou.
Výsledkem je rozdíl až 90V mezi N-in a N-out a za většiny okolností také mezi L-in a L-out.
Potenciál mezi L-out a PE tak může dosáhnout až 320V AC reálně !
Tyto měniče tak nesmí propojit mezi sebou nuláky ani výstupní nulák uzemnit na PE. Měnič musí rozdělit soustavu TN-S na dvě nezávislé sítě, u nichž výstupní je ve skutečnosti TT (izolovaná).......
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 799
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 136

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod lzahradil » ned zář 16, 2018 9:21 am

Já tam měl i víc. Řešilo se to tu hodně zda propojit nebo ne. Nakonec jsem propojil a jede to již několik let.
2 axperty mám nové a jeden starý ještě s chladičem nahoře. PIP2424MFA Plus
FVE 3,74kWp [6x ShuttenPoly 260Wp@Axpert MSXE 2400W, 4x Kyocera 140Wp@EPSolar 4215BN(1), 2x EinnovaSolarline 270Wp@EPSolar 4215BN(2), 4x EinnovaSolarline 270Wp@Axpert MKS 2400W Plus], NiCd 800Ah@24V + LiFePO4 200Ah@24V
lzahradil
 
Příspěvky: 237
Registrován: sob dub 11, 2015 1:28 am
Bydliště: CZ
Reputation: 12

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod JonasPP » ned zář 16, 2018 9:57 am

Pohoda,Ja mam 3 vodiče do axperta napojene a axpert zopar desiatok metrov od rozvadzača. 1 vodič uzemnenie mam spojene do hromady z nulakom,teda preslučkovane, druhy vodič je vstup faza do axperta a treti je odchozia faza z axperta.

Odoslané z IRON_2 pomocou Tapatalku
Mix solarok - 3,5KWp papierovo -2,5KW skutočnych;
48v-Axpert 2,4KW;Li-ion -1,1KWh
24v-PJ 5KW;NiCd -2,3KWh
Uživatelský avatar
JonasPP
 
Příspěvky: 388
Registrován: pon srp 31, 2015 10:36 am
Bydliště: Okolie Popradu SR
Reputation: 49

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod rva » ned zář 16, 2018 10:40 am

dumi píše:Takze mezi inN a outN je cca 60 voltu
Zajimavy je ze mezi oitN a PE je taky 60. Takze asi radeji nespojovat. Co?

Já bych neházel flintu do žita a cvičně propojil inN a outN nějakým odporem (tak 20 kOhm) a změřil napětí na něm. Pokud bych naměřil tak 10V, odvážil bych se to propojit. Třeba je těch 60V jen nějaká nestabilita.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 963
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 83

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod dumi » ned zář 16, 2018 11:47 am

Ja to zatim.nutne propinit nepotrebuju. Vcera jsem.usoudil ze vzhledem k Wp a aktualne pouzitym bateriim si natahnu samostanej kabel pres pudu do pracovny na napajeni pc a routeru. To bude prozatim.stacit a pozdeji tohle vyspekuluju.
Ted uz mam info az se do toho pustim diky.
dumi
 
Příspěvky: 169
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 5
 
  • 0


Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod NOPARasito » ned zář 16, 2018 11:48 am

Možná mám špatný názor, ale dle mě je vždy lepší dodržet dimenzovani kabelu a tím i co privedu, tak odejde takže L(DS) N(DS) - in a L(Axpert) N(Axpert) out vše zvlášť kabelem a zem může být společná, ta je víceméně bezpečnostní.
Vše zapojeno jinak je řešení pro ty co chtějí zapojovat provizorně do starých rozvodu nebo ušetřit kabel. Pokud je tažené z rozvaděče v krku lepší protáhnout místo cyky3 =>cyky5. Mě to třeba vyšlo :-) protáhnout.
Např. :3xL každou zvlášť kabelem 2,5mm2 vůči 1_N v 2,5mm2 je neco jako z DS. :(.
U zapojení 3 Fazoveho spotřebiče je to putna, ale spotřebiče na 230V?
_________0065__________
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 289
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Kousek od velké louže
Reputation: 12

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod dumi » ned zář 16, 2018 1:45 pm

Nechci setrit kabel. Spatne si me.pochopil privod i pdvod kabelem.zvlast. ale u spotrebicu nedokazu zatim najit N vodice. Jsou v rozvadeci napojeny na spolecnej mustek a nejsou popsany a je jich tam hodne.

Proto sem se ptal ze bych je nemusel hledat. Takhle budu muset jeden po druhy odpojit a zjistit co nejde :-) abych nasel.ty spravny ktery chci prepojit na axperta.
dumi
 
Příspěvky: 169
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 5
 
  • 0


Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod NOPARasito » ned zář 16, 2018 1:49 pm

N kdyz zmeris vuci zemi tak by tam nemelo nic jit, to se snad merakem nebo vadaskou da vyzkouset ;+)
_________0065__________
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 289
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Kousek od velké louže
Reputation: 12


Zpět na Ostatní

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: dracekvo a 0 návštevníků

Reputation System ©'