Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je ned čer 16, 2019 12:35 am


Youdova ostrovní laboratoř

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
PředchozíDalší

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod brin » čtv dub 11, 2019 9:59 pm

Minulá generace ASIC minerů (stará rok!) SHA256 (BTC) měla hashrate kolem 12 TH/s. Nová generace co jde do prodeje teď má až 70 TH/s při spotřebě kolem 2 kW. 30 GH/s je strašně málo, to nemá cenu ani pouštět... A ty nový se zase nevyplatí kupovat. Já koupil z výprodeje použitý ASICy minulý generace a budu tím pálit přebytky.
brin
 
Příspěvky: 554
Registrován: sob úno 18, 2012 3:59 pm
Reputation: 45

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » pát dub 19, 2019 7:10 pm

Vážení přátelé,
lithium je mrvé, ať žije lithium!

Moje původní baterky jsou pryč a na jejich místo nastoupily 4 cihly Pylontech US3000. Funguje to už pár týdnů, k měničům jsem je připojil tím šíleným 150mm2 kabelem o délce 9m. Baterky se úplně v pohodě vlezou do 19" racku typ 600x600mm. Takže pokud to někdo budete také dávat do stojanu, nemusíte si kupovat drahý 800x1200mm rack. Ke každé cihle přišly rovnou hranaté zacvakávací matice a šrouby. Jednotlivé cihly jsou dost těžké a jenom za přední uši by se neudržely. Já to vyřešil levně, pomocí závitových tyčí, které jsem našoupal do zadních vertikálních stojen. V originálním předraženém rozvaděči Pylontechu se k tomu dodávají 1U blanking panely, které při montáži do zadních stojen každou cihlu podpírají. Díky výšce 1U také zajišťují, že cihly mají mezi sebou velký vertikální odstup a dobře větrají. Já mám odstup jen 1/3U, ale podle logu teplot se baterky při mém provozu vůbec nezahřívají. Mohl jsem to nacpat i natěsno, ale zas takovou "termální odvahu" jsem neměl.

RackN1.PNG

Datovou komunikaci mezi Pylony a měniči jsem vůbec nerozcházel. Jednak bych si musel koupit nové komunikační karty do měničů, druhnak to Voltronic má aktuálně naprogramované (pokud se nepletu) pouze s jedním měničem. V paralelním provozu mých dvou Infini by to tedy stejně nechodilo. Nevadí, důležité parametry jsem nastavil ručně a zatím to šlape dobře, včetně nabíjení do plna a vybíjení do 50%.

Baterky se dají monitorovat přes RS232, programem BatteryView:
Pbat1.png
Pbat2.png
Pbat3.png

Na RS232 běží také sériová konzola s poměrně bohatým CLI. Příkaz "help" vypíše tři stránky dalších commandů z nichž první polovina umí reportovat snad všechny myslitelné údaje. Druhá polovina commadů dokáže baterky spolehlivě odpálit, neboť se s jejich pomocí dají měnit provozní hodnoty, různé limity a flashovat FW. Takže na ty fakt nebudu sahat.

Výpis stavu článků v jedné z cihel:
Pbat4.png

Aktuálně dumám na tím, jak ty Pylony co nejlépe připojit k Foxtrotu, abych ukojil svoji monitorovací závislost. (Je to forma voyeurismu?)

Povedlo se mi vyhrabat dva příklady na RS485 komunikaci. Jeden je v Pythonu, druhý pro Arduino. Budu to muset nějak ohnout a nacpat do Foxtrotu. Bohužel, jsou tam celkem složité výpočty dvou vnořených CRC, jedno 4bitové nad 12ti bitovým číslem a druhé 16ti bitové nad celým datovým rámcem. Také styl komunikace toho protokolu je fakt úchylný: příkazy i hodnoty se předávají v HEXA, které je ale odesílané jako ASCII. Rámec má přitom proměnnou délku a některá pole jsou 2 bajtová, jiná 4 bajtová. Po převodu ASCII-HEX vznikne z 2 bajtového pole jednobajtová hodnota (0-255), ze čtyřbajtového pole vznikne po převodu dvoubajtová (0-65535).

Tímto zároveň prosím o pomoc zkušenější kolegy: pokud se Vám už povedlo rozchodit vyčítání základních údajů přes RS485, prosím poraďte mi, jak nejlépe zjednodušit ty převody a CRC. Zatím mne napadlo, že ta dvě CRC nebudu dynamicky počítat, ale připravím si pár hotových příkazů dopředu...

Díky!
Youda
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1579
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 328

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod dumi » pát dub 19, 2019 7:58 pm

Hod mi do SZ nakej popis a mrknu se ti na to :-)
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 588
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 26
 
  • 0


Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » pát dub 19, 2019 8:03 pm

Dumi, jestli to nezvládneš ty, tak už nikdo :shock:
Jdu tě vyspamovat...

Děkuji!
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1579
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 328

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod marko250 » čtv dub 25, 2019 5:51 am

Nemáš denní výrobu panelů listopad>únor,po sezóně?
JZ-50°/20xChaori<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar<davá2750W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 58.4VDC LFP4/370A+Li-ion/300A<uloží 35kWh>,měnič PJ 10 kW<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 1511
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín
Reputation: 163

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » čtv dub 25, 2019 7:39 am

Jasně, ovšem jsem soláník učeň, takže mám data jen za poslední rok. Předtím nebylo co měřit.

DC stranu mám jako hodnoty I a U pro každý ze čtyř stringů, samplováno po 30s.
Celkem tedy 8 souborů CSV, dohromady 90MB.

Vzhledem k fenoménu "není spotřeba -> není výroba", je hodnota výše uvedeného vzorku dat poměrně diskutabilní.
Viz graf zde: viewtopic.php?f=3&t=4326&p=78323#p78323

Nicméně jestli ti to i tak pomůže, rád ti to někam uploaduji.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1579
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 328

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod marko250 » čtv dub 25, 2019 11:49 am

Stačí mi jen napsat kolik dnů v tomto období bylo pod 15KWh/den s těmi dvěma poli co máš?
JZ-50°/20xChaori<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar<davá2750W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 58.4VDC LFP4/370A+Li-ion/300A<uloží 35kWh>,měnič PJ 10 kW<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 1511
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín
Reputation: 163

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » čtv dub 25, 2019 1:38 pm

Údaje po dnech vidím v AC spotřebě, která šla ze soláru, viz níže. Potíž je, že 15kWh denně často ani nespotřebuju. Tedy pokud nemám v provozu nějaký nesmyslný palič, jako je vidět v říjnu.
Kdybych tedy vzal všechny dny pod 15kWh, tak v období listopad, prosinec, leden, únor je to 99% procent:
pod15kwh.PNG

To bude chtít, nějakou lepší metodiku :?
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1579
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 328

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » pát kvě 03, 2019 10:30 pm

Vážení kolegové,

jak jistě víte, jednou ze široké škály mých úchylek je neustálá potřeba vše monitorovat, děsit se nad grafy a kousat si nehty nervozitou, pokud některá z hodnot vystřelí mimo obvyklé pásmo. V souvislosti s nedávnou obnovou akumulátorů však došlo k tomu, že mi z monitoringu sledování baterie zmizelo. Několik dní jsem to vydržel, ale nakonec nebylo zbití a musel jsem se opět pustit do začlěnění nových kousků do monitoringu.

Pylontech má celkem tři komunikační rozhraní:
    RS232
    RS485
    CAN BUS
RS232 je elektricky nejsnažší připojit, v tomto případě však zde běží CLI, jehož výstupy (tabelované textové tabulky) by bylo docela složité interpretovat a vyparsovat do proměnných. Z hlediska strojového zpracování se tak nejslibněji jevilo rozhraní RS485. Tam je implementován poměrně sofistikovaný, strojový protokol. Ten poskytuje detailní informace až na úroveň jednotlivých článků, chybových stavů a umožňuje také online změny provozních parametrů BMS. Zde si dovolím citovat část svého příspěvku z jiného vlákna, kde jsem odpovídal právě na dotaz ohledně implementace protokolu RS485 v BMS Pylontech:

Fyzicky:
    RS485
    9600 baud
    1 startbit
    8 bit data
    1 stopbit
    no parity
Logicky:
Další vrstva je protokol podle nějakého existujícího standardu pro komunikaci "smart devices". Ten protokol je ovšem šílený.

    1) příkazy i hodnoty jsou v HEX, pro přenos ale zakódované do ASCII. Pro dekódování se tedy nejprve musí načíst z linky znaky 0-9 A-F, z dvojic se vytvoří hexa čísla a pak se to teprve převede na bajty. Aby se to nepletlo, tak úvodní znak datagramu takto zakódován není a je to znak "~".

    2) Některé informace jsou bajty, něco wordy, neco bity.

    3) Každý datagram také obsahuje dva kontrolní součty a buňku, která informuje o celkové délce datagramu.

    4) Aby to bylo co nejvíce komplikované, tak jeden 16ti bit word obsahuje 4bitový kontrolní součet a zároveň 12ti bitovou hodnotu délky datagramu. Člověk tedy musí nejprve spočítat to CRC, pak ho bitově posunout a operací OR na to přilepit 12bitů délky datagramu. (Z toho plyne, že nejdelší datagram může mít velikost 4095 bytů).
Pokud by měl někdo zájem o stažení PDF popisu a funkčního middleware napsaného v Pythonu pro Raspberry PI, přílohy jsem uložil zde: viewtopic.php?t=3620&p=91916#p91916

Po přečtení PDF dokumentace jsem zabědoval a naše čínské přátele několikrát hlasitě proklel. Takový orloj mohl vyplodit pouze mozek napadený nějakou ošklivou de-mentální chorobou.
Lenid.PNG
Lenid.PNG (42.87 KiB) Zobrazeno 443 krát

Několik dní jsem se snažil RS485 rozchodit, ale bez úspěchu.
Mé chabé programátorské dovednosti na tento sado-masochistický dialekt Pylontechu nestačily.
Naposledy upravil youda dne pát kvě 03, 2019 10:42 pm, celkově upraveno 2
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1579
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 328

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » pát kvě 03, 2019 10:31 pm

Z čirého zoufalství jsem tedy otevřel ještě manuál ke komunikaci na CAN BUS. K mému překvapení jsem zjistil, že komunikace BMS Pylontech pomocí CAN BUS je v porovnání se všemi ostatními možnostmi vůbec nejjednodušší! Master BMS na tomto rozhraní každých několik vtěřin broadcastuje sumarizované údaje za celou skupinu baterií (max 8ks). Stačí si jen počkat a hodnoty přečíst. Nejsou potřeba žádné příkazy, adresy, kontrolní součty ani speciální datagramy.

Čtení CAN BUS v PLC Tecomat je snažší, než by člověk čekal:
CAN BUS READ.PNG

Ačkoliv jsem se s rozhraním CAN BUS setkal poprvé v životě, vyčítání základních údajů se mi povedlo rozchodit velmi rychle. Velkým pozitivem je, že Tecomat má CAN BUS ve svém PLC výborně zpracovaný. Z dostupných údajů sleduji opravdu jen ty základní:

    SoC (úroveň nabití)
    SoH (zdraví baterie)
    Celkový nabíjecí/vybíjecí proud
    Celkové napětí
    Teplota
Fyzicky je zapojení řešeno pomocí DIN modulu Tecomat SC-1102, připojeného k PLC Foxtrot. Modul obsahuje dedikovaný CAN sekvencer, který pracuje zcela nezávisle na hlavním CPU PLC a přijaté datagramy ukládá do poměrně velkorysého bufferu. Buffer je mapován do operační paměti PLC, takže s jeho obsahem lze rovnou pracovat. Údaje z PLC pak již posílám stejnou cestou, kterou předávám i údaje z obou InfiniSolarů. TecoAPI JSON -> Ethernet -> Fibaro HC2 -> EmonCMS.

Pro kontrolu zobrazuji aktuální data také na vestavěném LCD:
SC-1102.PNG

CAN BUS je nastaven na rychlost 500 Kbps a BMS posílá aktualizace hodnot každou vteřinu či dvě. Všechny údaje jsou tedy dostupné velmi rychle a zpoždění je minimální. Navíc jsem implementoval i jednoduchý WatchDog, který vygeneruje chybový stav a vynuluje hodnoty, pokud dojde k výpadku CAN komunikace. Na fyzické vytažení kabelu to reaguje krásně.

Pylontech ve Fibaro:
PylonStack1.PNG

Detail Pylontech v mobilní aplikaci Fibaro:
Screenshot_20190503-230822.png

Graf Pylontech v EmonCMS:
PylonStack1 emoncms.PNG

Baterky v racku:
Rack-PylonStack1.jpg

Ačkoliv základní kostru jsem rozchodit dokázal, narazil jsem na několik problémů, se kterými jsem potřeboval pomoci. Tímto bych tedy chtěl poděkovat Dumimu a FCC, za morální podporu a nakopnutí správným směrem. Speciální poděkování pak míří k bráchovi FCC, který mi naprogramoval inteligentní prohledávání všech bufferů a vysypání hodnot do proměnných. Teprve díky němu jsem konečně pochopil, k čemu se hodí datové typy "struktura". Předtím jsem to měl udělané na prasáka, chodilo to jen "ve čtyři a ve středu". Prostě byl zázrak, že mi to vůbec něco načítalo.

Díky pánové!
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1579
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 328

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod diablo007 » sob kvě 04, 2019 7:14 am

Já bych řekl že se ti namnozili neměl jsi ten rack prazdnejsi?
diablo007
 
Příspěvky: 1092
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputation: 67

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod Jozef51 » sob kvě 04, 2019 7:45 am

youda píše:...
SoH (zdraví baterie)...

Iba maly dotaz. Je tento parameter v manuale nejak definovany? Je tam nieco ako sposob ako sa urcuje? Prave u LiFe... vybijanom max na 20% by bolo zaujimave vediet ako ho meraju. Mna napada ako najjednoduchsie odvodit jeho hodnotu od dlzky zarucnej doby. Ale mozno tam maju naozaj zabudovany nejaky test ktory by mohol byt uzitocny.
Jozef51
 
Příspěvky: 234
Registrován: stř bře 01, 2017 8:06 am
Reputation: 35

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod rottenkiwi » sob kvě 04, 2019 8:06 am

Malo by to merať teplotu, vek, impedanciu, cykly, dobu pod 20 % SOC a nad 75 % SOC a podĺa toho odhadnúť SOH.
Only God & bank can create something from nothing. LTC: LX4UmmYHzT293zcJJ4BjTcPTRSHoLWLDn7
Si anode Spectrum BMS SEI formation Float Ochrana High SOC deg. MPPT BENZ Carbon Pb
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 2431
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 133

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod vla » sob kvě 04, 2019 8:22 am

On Yuda tomu říká rack, ale ve skutečnosti se jedná o laboratorní inkubátor akumulátorů, a taky se mi zdá, že oproti mé návštěvě se mu daří je úspěšně rozmnožovat :yes:
Nemám rád tenhle stát.
vla
 
Příspěvky: 699
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Reputation: 75

Re: SoH (zdraví baterie)

Příspěvekod youda » sob kvě 04, 2019 9:39 am

Jozef51 píše:Iba maly dotaz. Je tento parameter v manuale nejak definovany? Je tam nieco ako sposob ako sa urcuje? Prave u LiFe... vybijanom max na 20% by bolo zaujimave vediet ako ho meraju. Mna napada ako najjednoduchsie odvodit jeho hodnotu od dlzky zarucnej doby. Ale mozno tam maju naozaj zabudovany nejaky test ktory by mohol byt uzitocny.


rottenkiwi píše:Malo by to merať teplotu, vek, impedanciu, cykly, dobu pod 20 % SOC a nad 75 % SOC a podĺa toho odhadnúť SOH.


Jako obvykle, v manuálu k tomu samozřejmě není ani slovo. V popisu protokolu je pouze uvedeno, kde se ta hodnota dá přečíst a v jakém je formátu.

Jelikož ty baterky jsou opravdu nacpané senzory, i já se přikláním k názoru, že to asi sleduje déle trvající překročení některých parametrů. Tedy tak, jak píše Rottenkiwi. Co jsem koukal do CLI, tak jsou tam i nějaké self-testy, ale ty se týkají jen senzorů, komunikace, elektroniky, LEDek a bzučáku. Kapacitní test článků tam buď není, nebo jsem ho nenašel.

Teoreticky by to mohlo také počítat ampérhodiny při vybíjení a jakmile články dosáhnou spodní hranice napětí, tak BMS porovná skutečně odebraný náboj s nominální hodnotou. Ovšem to jsou opravdu jen moje spekulace. Budu to sledovat a pokud se health status za nějakou dobu změní, určitě o tom podám zprávu!

Koutek historie:
Když ještě mívaly notebooky výměnné baterie, tak některé typy baterek měly na zadní straně tlačítko a bargraf z LEDek. Při stisku tlačítka ten bargraf ukázal SoC. Málokterý majitel notebooku ale věděl, že pokud se tlačítko podrželo déle, tak bargraf ukázal právě SoH. Stejný údaj se dal zobrazit také v BIOSu, ale do toho člověk z laptopu lezl jen 2x za život.

Latitude SoC SoH.jpg
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1579
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 328

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » sob kvě 04, 2019 10:11 am

Diablo007,
Vla,

ano, do česka dorazily další US3000, tak jsem pár přidal, aby ta líheň nebyla tak prázdná a depresivní.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1579
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 328

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod rottenkiwi » sob kvě 04, 2019 10:20 am

Tomu racku je tam samému smutno, potrebuje bráchu. :)
Only God & bank can create something from nothing. LTC: LX4UmmYHzT293zcJJ4BjTcPTRSHoLWLDn7
Si anode Spectrum BMS SEI formation Float Ochrana High SOC deg. MPPT BENZ Carbon Pb
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 2431
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 133

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod abrams » sob kvě 04, 2019 2:47 pm

Zdravím ,

dle připraveného místa pro druhou skříň bude zajisté na cestě :yes: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2506
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 317

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod diablo007 » sob kvě 04, 2019 6:51 pm

Jakej máš plánovaný strop kdy už naznas že baterky jsou dostatecne nebo pak přijde fáze je málo panelů ? Už pomalu zhanej ty minnery na těžbu v létě nemůžeš tu energii zužitkovat že
diablo007
 
Příspěvky: 1092
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputation: 67

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » sob kvě 04, 2019 7:04 pm

Není potřeba to přehánět, takže nějakou dobu teď určitě rozšiřovat nebudu.
Kaviár už jsem neměl na snídani ani nepamatuju, jak musím furt vykrmovat tu moji solární vobludu z galaxie X...

Taky se tu nedávno stavila exManželka. Koukala na střechu a pak měla řeči ohledně zvýšení alimentů. Bědovala, že prý bude muset začít chodit do práce, jelikož už z toho nemůže vyžít.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1579
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 328

PředchozíDalší

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
Reputation System ©'