Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pát bře 22, 2019 9:58 am


Youdova ostrovní laboratoř

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
PředchozíDalší

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » stř bře 13, 2019 12:21 pm

Hlubší nepomůže, jde o průměr. Vypáral jsem tedy elektroniku, prdelka letí do koše.

Auuuuu


Měrka už je tedy na zdi. Strašná operace. Budu muset zavolat malíře...
na zdi.JPG
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1126
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 224

InfiniSolar v režimu Off-Grid (III) - AC nabíjení

Příspěvekod youda » sob bře 16, 2019 1:47 am

Vážení kolegové,

již Vladimír Iljič říkal: učit se, učit se, učit se. A jelikož dnes byla zrovna vhodná příležitost, vrhnul jsem se do naučení postupu, kterak v případě nouze nabít z DS nebo generátoru baterii InfiniSolaru, zapojeného v režimu Off-Grid(III), dále jen "OG3".

Právě v režimu OG3 si měnič dává velký pozor, aby nikdy nedošlo k propojení AC a energie se solárních panelů. Donutit ho tedy k tomu, aby laskavě začal nabíjet baterii z externího zdroje je poněkud "tricky".

Infini začne baterii nabíjet sám, jakmile dojde tomu, že se baterie vybije pod napěťovou mez pro bypass a zároveň nastane časové okno, ve kterém je povolen provoz interní 5kW AC nabíječky. V OG3 je toto okno fixně nastaveno na 00:00-05:00 a jakýkoliv pokus o změnu vyvolá "operation fail". Jinými slovy, nejde s tím hejbat.

No jo, ale někdy člověk vidí z okna, že je echt-hnusně, na AC vedení spadnul strom, baterka je na 60% ale on by ji rád dokrmil dieslem ještě dřív, než chudera úplně chcípne. Hlavně proto, aby posmrtné dokrmení baterie nemusel řešit ve stresu a po tmě.

Jak tedy na to? Takto:

1) Nastartovat generátor.

2) Nastavit Max AC charging current na rozumnou hodnotu. Interní nabíječka Infini žere jak prokopnutá, takže pokud člověk nechá povoleno standardních 100A nabíjení a má měniče dva, generátor by opravdu dostal odběrovou šlupku 10kW (50V x 100A x 2). Jelikož mám svůj generátor rád, nastavuji omezení na 50A, tedy nabíjení max 2.5kW per Infini.
2 max AC charging current.JPG


3) Měnič v režimu OG3 je nyní nutné dostat do bypassu, jinak se bude AC nabíjení tvrdohlavě bránit. Místo hraní si s hodnotami cut-off napětí, je lepší odškrtnou políčko "Allow battery to discharge when PV unavailable" a poté odpojit panely. To v Infini vyvolá intenzivní pocit noci. Zákaz vybíjení baterie v noci pak způsobí okamžitý bypass na gener
átor.

4) Aby se nabíječka opravdu rozhoupala, je třeba jí nastavit, při jakém napětí baterie má začít dokrmovat. Pozor, jakmile při nabíjení dojde k dosažení tohoto napětí, tak se nabíječka opět zastaví. Ideální je tedy zvolit stejnou hodnotu, jakou má člověk pro C.C./ bulk. V mém případě 56V.
1 allow battery to discharge when PV is unavailable.JPG


5) Aby se proces nabíjení skutečně nastartoval, je potřeba zintenzivnit pocit hluboké noci. Jinými slovy - posuňte hodiny Infini tak, aby si myslel že již nastalo časové okno, ve kterém je povoleno AC nabíjení.
3 time.JPG


6) Průběh nabíjení je indikován na displeji i v GUI, takže nyní již stačí občas zkontrolovat a modlit se, aby ten záhul generátor přežil. Jelikož měnič je v bypassu, všechny zátěže na AC-out straně stále fungují. Není tedy ideální zapínat si v této chvíli přímotop, nebo se pustit do žehlení. Obzvláště, pokud jsme nabíjecí proud nastavili blízko maxima toho, co ropák utáhne. Zatímco normálně je v režimu OG3 zobrazeno "battery mode", tak při AC nabíjení se zobrazí "Grid mode"
4 grid mode.JPG


Jak vidíte, jedná se o krásný strojnický proces. Koho by to nebavilo, tak Infini 5KW má samostatný vstup na generátor, a také možnost provádění jeho autostartu pomocí relé NC/NO. Jakmile klesne napětí baterie pod hodnotu cut-off, Infini přehodí NO/NC relé, tím nastartuje generátor a přepne se do bypassu. Bohužel jsem nepochopil čínskou logiku, takže když jsem toto zapojení zkoušel, zátěž sice jela z generátoru, ale interní nabíječka jela jen z panelů (tudíž hodně pomalu).
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1126
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 224

Re: InfiniSolar v režimu Off-Grid (III) - AC nabíjení

Příspěvekod mypower.cz » sob bře 16, 2019 5:44 am

youda píše:již Vladimír Iljič říkal: učit se, učit se, učit se.


Jen drobnoucka technicka: nebyl to spise Komensky ? :mrgreen:
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | Umělá inteligence bude dělat předpovědi pro větrné elektrárny
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3443
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 202

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod Frenky » sob bře 16, 2019 8:17 am

2x Solární panel IBC Polysol 230 DS Pmpp=230W, Regulátor STUDER VT-80, Střídač Studer XTS 1200-24, BSP, RCC, AKU 24V LFP100AH – WB-LYP100AHA. 2x Aktivní balancer ON4-UTP 4x7A, Řizení a dohled microlog, SDS, vlastní vyčítání arduinem do RPi s databází a html stránkou. Dříve SIEMENS S7-1200 s PC na WINDOWS ala Netko.
http://frenky.dreamsys.cz/index.html
Uživatelský avatar
Frenky
 
Příspěvky: 640
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Mladá Boleslav
Reputation: 47

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod kyocera » sob bře 16, 2019 9:36 am

Zdravím,
Dávám Youdovi kladný bod za aktivní přípravu na krizové stavy a udržování
všech systémů souvisejících s FV v pohotovosti.
Nicméně si myslím, že do výcvikového programu by měla být zahrnuta
také vedoucí stravovacího úseku.
Vzhledem k Tvým služebním cestám. Z doposud uveřejněných informací
V Tvém domovském vlákně není zřejmé, jestli je vedoucí stravovacího
úseku technicky nadaná. Proto by měl pro tuto situaci být vypracovaný
Krizový manuál s podrobným postupem umístěný v červených deskách a o
Každém takovém cvičení vést podrobný zápis , kde bude zřejmé, jak
takové pravidelné cvičení zlepšuje připravenost osádky RD na krizovou situaci. :-)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1500Wp FV panel 6ks 255Wp Kyocera , regulátor Victron E. 150V/70A ,aku 120ks článků NiCd každý 120Ah,
LF měnič Victron E.P.1200VA a LF měnič Modrý trpaslík 1500VA a LF Modrá trojka - 3000VA
Uživatelský avatar
kyocera
 
Příspěvky: 697
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm
Reputation: 152

Re: InfiniSolar v režimu Off-Grid (III) - AC nabíjení

Příspěvekod jars10 » sob bře 16, 2019 1:16 pm

youda píše:... Infini přehodí NO/NC relé, tím nastartuje generátor a přepne se do bypassu.


Zdravím.
Mám dotaz k tomu generátoru. Jaký model nebo typ používáš?
Hledám něco okolo 5-7 kW jednofázově s autostartem a pod 100 tis nenacházím, což je pro mne cenový nesmysl.Taky bývám často pryč a potřebuji hodně bezobslužný systém. S elektrickým startérem to není to samé jako s autostartem.
Dík za info.
jars10
 
Příspěvky: 22
Registrován: úte čer 07, 2016 7:26 pm
Reputation: 3

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » sob bře 16, 2019 2:43 pm

Ahoj Jars10,

jo taky jsem chtěl elektrocentrálu s ATS, ale v tom výkonu, který jsem tenkrát chtěl, to bylo přesně jak říkáš - hrubě nad 100 tis! Líbila se mi dieslová 3f Kipor KDE19STA3 (skoro 19KVA), která má nejen vstup na elektrický start, ale rovnou i automatické startování při výpadku DS a v ceně je i transfer switch:
http://www.profi-elektrocentraly.cz/ele ... 19sta3-ats

Jenomže pak jsem objevil, že si místo velkého ropáka můžu postavit FVE, takže jsem raději investoval do obnovitelných zdrojů.

Nicméně, malý generátor jsem si nakonec stejně pořídil, jako zálohu. Je to 1fázový benzín 8kVA DDE DPG7200EI:

- má elektrický start
- nemá však ATS ani automatický systič
- invertor
- dělá neskutečný randál, asi jako buldozer

Byl za hubičku, koupeno na ebay. Napětí z něj leze krásný, InfiniSolary ho baští zcela bez protestů. Nahazuju ho však vždycky klíčkem. K tomu, abych do něj přimontoval automatický systič a startovací relátko, už se asi nedokopu.

Vtip je přesně vtom, co říkáš - generátory z ATS se dělají většinou už jako 3fázové. 1fázové jsou buď moc malé a bez ATS, nebo s ATS už jen 20kVA obludy.

Pokud by ti taky stačilo něco menšího a překousnul bys ty 3f: http://www.profi-elektrocentraly.cz/ele ... 700ta3-ats
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1126
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 224

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod diablo007 » sob bře 16, 2019 3:28 pm

Pokud budeš mít zajištěno že při výpadku ds ti odpadnou spotřebiče které nejsou nutné k životu aby ti nevymlatili hned baterku tak většinou stačí když to člověk půjde pak nahodit ručně ne?
diablo007
 
Příspěvky: 594
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputation: 33

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod diablo007 » sob bře 16, 2019 3:30 pm

A vzhledem k tomu že tu je hromadu kutilů věřím že by ats šlo dodělat na jakoukoliv co má startér ne?
diablo007
 
Příspěvky: 594
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputation: 33

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod diablo007 » sob bře 16, 2019 3:36 pm

https://m.heureka.cz/elektrocentraly/gude-gse-5500-dsg/
Automatický start při výpadku napětí. Nevím jaká je přesná specifikace ats tady to neuvadi
diablo007
 
Příspěvky: 594
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputation: 33

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod tomas » sob bře 16, 2019 3:41 pm

Do některých malých centrál lze dokoupit automatický elektrický sytič s automatickým startem i sady pro pohon plynem, není to standardní výbava, protože většina zákazníků co ty centrály kupuje by to nevyužila.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1791
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 75

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » úte bře 19, 2019 8:24 pm

Drazí přátelé akademici,

dnes dorazil do Youdovy ostrovní laboratoře stojanový rozvaděč, do kterého bych chtěl postupně nacpat nové baterky. Možná bych rovnou přikoupil i druhý, ať tam nestojí tak sám a není mu smutno. Samozřejmě, osazenstvo laboratoře se bude muset po nezbytnou dobu přeorientovat na dehydrovanou stravu. Pravděpodobně značky Dog Food, když bude dobře, tak s paštikou Whiskas.

Nicméně nastal problém - jakékoliv logické umístění racku v rámci strojovny znamená natáhnout cca 10m kabelu, což při 50mm2 a 200A je tak 1V napěťový úbytek :(

Důkladně jsem promyslel všechny možnosti, a jako nejschůdnější se jeví buď:
A) Vybourat dveře a rack osadit na jejich místo (2-3m kabelu).
B) Vybourat podlahu a k racku vést kabelovou chráničku spodem (3-4m kabelu).

Po špatných zkušenostech s dírkou pro elektrikářskou krabici KU68 (viewtopic.php?f=3&t=4326&start=780#p88051) se mi jako schůdnější jeví možnost B).

Žlábek bude veden přibližně v místech, které označuje modrá příklepová vrtačka:
bourani podlahy.jpg


Mimochodem, v případě Youdovy ostrovní laboratoře se jedná se o AKU Nářadí.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1126
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 224

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod kvako1 » úte bře 19, 2019 8:43 pm

Ahoj, na tohle existují frezky na beton, ma to i odsavaní takže se skoro nepráší, doporučuji skusit pujčovny nařádí v okolí.
frezne ti to drážku třeba 5cm do hloubky a širokou 3 cm, idealni na kabely, zakrýt pak lištou..
nebo alespoň drážkovačku na kabely, určitě má někdo v okolí ..
https://www.lednadoma.cz/katalog/kotouc ... gJoZvD_BwE

tahnout to stropem je o moc delší ?
kvako1
 
Příspěvky: 134
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 15

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod diablo007 » úte bře 19, 2019 8:55 pm

No a nebo se do toho pusť už pořádně a udělej druhou podlahu https://www.rovak.cz/2017/01/17/vyvysena-podlaha/
Tahali jsme v tom kabeláže na kasinu a kluk co měl 55kg to nakonec dodělával i zaklopene s celovkou potřebovali jsme kabel pro jednu kameru
diablo007
 
Příspěvky: 594
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputation: 33

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod diablo007 » úte bře 19, 2019 8:56 pm

Máš vyřešené už na vždy kdykoliv natáhnete kabel kamkoliv
diablo007
 
Příspěvky: 594
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputation: 33

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » úte bře 19, 2019 9:03 pm

Frézka na beton? Dvojitá podlaha?

Dopr... to jste to nemohli napsat dřív? Já už se do toho pustil....
dul.jpg
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1126
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 224

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » úte bře 19, 2019 9:05 pm

Pod stropem by to šlo taky, délka asi tak stejná jako podlahou. Ale já si říkal, že pod tím stropem to nebude moc estetický...
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1126
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 224

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod diablo007 » úte bře 19, 2019 9:07 pm

A od kdy se hraje v laboratoři kterou stále předělávat na estetiku? Popřípadě se do toho pusť s kazetovým stropem a taky můžeš tahat jak často chceš
diablo007
 
Příspěvky: 594
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputation: 33

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod jahodovák » úte bře 19, 2019 9:10 pm

youda píše:Frézka na beton? Dvojitá podlaha?

Dopr... to jste to nemohli napsat dřív? Já už se do toho pustil....
dul.jpg

Ajá blbec jsem sekal studnu hodně dlouho,až dojde voda objednám si tě na prohloubení,strach mít nemusíš je tam místo i na přehradu :D :D :D
jahodovák
 
Příspěvky: 311
Registrován: ned dub 02, 2017 2:45 pm
Reputation: 11

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » úte bře 19, 2019 9:12 pm

Jahodovák,
když mě strašně lákalo zjistit, jak to bude frčet na baterky, tak jsem prostě musel zmáčknout ten čudlík....
no...frčí to dobře.
Naposledy upravil youda dne úte bře 19, 2019 9:21 pm, celkově upraveno 1
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1126
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 224

PředchozíDalší

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'