Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je stř pro 19, 2018 9:22 am


Youdova ostrovní laboratoř

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
PředchozíDalší

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » pon lis 05, 2018 7:12 pm

Po zkušenostech které mám bych řekl, že nejlepší kombinace je trubky do betonu a topné kabely hned pod dlažbu. Topené kabely se pak dají použít k rychlému nahřátí podlahy je-li třeba a trubky pro dlouhodobé temperování a akumulaci.

Rva, 14kWp mi přijde dost slušné, kolik bys těch panelů chtěl? Podle toho co z panelů leze mě bych řekl, že na topení v zimě bych potřeboval tak 200kWp.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 849
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 153

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod rva » pon lis 05, 2018 7:52 pm

youda píše:Rva, 14kWp mi přijde dost slušné, kolik bys těch panelů chtěl? Podle toho co z panelů leze mě bych řekl, že na topení v zimě bych potřeboval tak 200kWp.

Na topení to stačit nebude, ale od října do března mám další energii stále kam dávat - boiler, topení. A navíc stačí doplňovat jenom další panely, ale už ne baterie, měniče, regulátory. Což trošku vylepší finanční hledisko.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1010
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 97

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod Matess » pon lis 05, 2018 10:06 pm

youda píše:.....Dokonce už jsem to snad 3x veřejně prohlásil a to jak zde ve svém vlákně, tak i ve vedlejším vlákně s názvem "Podlahové topení na FVE".....


omlouvám se. Chodím sem jak je čas a času je málo, tak nestíhám číst vše co bych chtěl... Informace tu sbírám rád a utvářím si (zatím jen virtuálně) svoje budoucí bydlení. Snad na to někdy dojde...
Matess
 
Příspěvky: 465
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk
Reputation: 22

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod kybos » pon lis 05, 2018 11:11 pm

youda píše:Po zkušenostech které mám bych řekl, že nejlepší kombinace je trubky do betonu a topné kabely hned pod dlažbu. Topené kabely se pak dají použít k rychlému nahřátí podlahy je-li třeba a trubky pro dlouhodobé temperování a akumulaci.

Já jsem po několika topných sezónách dospěl ke kombinaci topných trubek největšího dostupného kalibru (D20 - více krátkých okruhů paralelně) nahusto v podlahovém betonu s tepelným čerpadlem vzduch - voda a klimatizaci, která umí vzduch nahřát rychleji a s vyšším COP než elektrická podlahovka a subjektivně to udělá lepší iluzi tepla za kratší čas. Podle mého názoru jsou topné dráty do betonu slepá ulička, která nemá efektivní využití a zaslouží si zatracení. Když už nějaké dráty do betonu, tak raději Roxory, zlepšují tepelnou vodivost, zvyšují pevnost a tepelnou kapacitu, zajišťují rychlé a rovnoměrné rozdělení tepla v celé ploše.
7,5 kWp poly +3x Tristar MPPT60 (>30 MWh) + 48V VRLA 540 Ah + LiFePO 300 Ah + UPS 6kW
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1636
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 134

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » úte lis 06, 2018 11:45 am

youda píše:Oba měniče nechat úplně odpojené od DS. Slave měniči dát příkaz k vypnutí invertoru, díky čemuž funguje jen jako solar charger, ale zároveň stále komunikuje přes LAN i RS232. Dokud je den, Slave i Master nabíjí baterku, svoji spotřebu kryjí z panelů. Po setmění začne Slave pískat a po pár minutách chnípce. Z baterky pak žere 0 Ampér, což je příjemné. Komunikace LAN i RS232 samozřejmě chcípne také. Master menič jede 24x7.


Jelikož dnes byla příležitost, zkusil jsem i opačný postup - vypnul jsem Master. I toto zafungovalo výborně:
- Master vypnul svou AC část a přepnul se do režimu "charger"
- současně si měniče prohodily role, Slave se stal novým Masterem
- vše online a bez výpadku dodávky
Když to tak krásně funguje, začínám mít cukání dopsat si to kaskádování měničů do Fibara sám ::rolleyes::

Vypadá to, že to ani není moc složitý. Budou mi stačit jen tři příkazy přes RS232:
OFF= ^S005LON0
ON= ^S005LON1
Status= ^P004MOD

Třetím příkazem zjistím, v jakém stavu měnič zrovna je, tedy jestli přepnutí zabralo:
Query Mode.PNG
AC ON OFF.PNG
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 849
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 153

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod tomas » úte lis 06, 2018 6:15 pm

Super Youdo, slyšel jsem že u Infini je ten Master relativní a když vypadne tak tu funkci bez výpadku převezme další měnič. Jsem rád že jsi to ve své laboratoři i otestoval. Teď mne napadá co když budou 3 Infini a Master vypadne, nepoperou se ty zbývající dva o funkci Mastera? Nechceš pro tento pokus koupit ještě třetí kousek? :)
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1711
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 62

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » úte lis 06, 2018 7:03 pm

Tomáši,
vím, žes to myslel ve vtipu, ale ve skutečnosti už jsem nad zakoupením třetího "zelenáče" také uvažoval. Zatím by asi většinu času běžel jen v režimu solar-charger, ale když si uvědomím, že na jeho MPPT vstupy můžu navěsit dalších 10kW panelů, tak samostatný regl s tímto výkonem by asi taky něco stál (pozor, ikdyž navěsíš 10kW panelů, zelenáč bude nabíjet max 5kW, zbytek pošle do AC nebo nechá na střeše). Skutečné využití by získal až s pořízením Tesly do garáže.

Tři jističe pro AC IN/OUT jsem do rozvaděče osadil hned při výrobě. Stejně tak jsem na zdi rezervoval místo a fixou naznačil, kam přijde přivrtat konzola pro zavěšení. Dokonce, na jedné z fotek v úplně prvním příspěvku tohoto vlákna jsou ty černé značky na zdi vidět ;)

Letos to ale určitě nebude, snad příští rok.

Infini123.PNG
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 849
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 153

Tousty

Příspěvekod youda » stř pro 05, 2018 5:17 pm

Tak jsem se dnes pustil do výzkumu výroby zapečených toustů. Použil jsem základní recept, na který je třeba jen minimum surovin:
- 1x toustový chléb, 20plátků v balení
- 2x sladká paprika
- 2x balení plátkového sýra
- 200g šunky
- trocha kečupu
- 20ml rumu

Výsledek mne mile překvapil. Na vznik 10ks toustů bylo spotřebováno jen 0.19kWh elektrické energie ;)
toast.PNG
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 849
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 153

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod kodl69 » stř pro 05, 2018 7:10 pm

Předpokládám, že ten rum se tepelně nezpracovával, ale byl použit jako aktivátor chuťových buněk.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3030
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 213

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » stř pro 05, 2018 7:24 pm

Rum byl použit jako interní desinfekční prostředek po konzumaci.
Nebyl jsem si totiž úplně jistej, jestli ta šunka leží v ledničce teprve týden, nebo už dva... :mrgreen:
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 849
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 153

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod packa » stř pro 05, 2018 8:32 pm

Hele kdybys pořát něco nerozdával tak sis mohl koupit čerstvou šunku a ten rum vynechat . :-)
packa
 
Příspěvky: 47
Registrován: stř říj 12, 2016 10:56 am
Reputation: 0

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod diablo007 » stř pro 05, 2018 8:43 pm

Tak takhle bych si představoval laborovani
diablo007
 
Příspěvky: 75
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputation: 4

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod kodl69 » čtv pro 06, 2018 7:46 pm

spíš by mě zajímalo, k čemu může být 10ks toustů, to je tak pro 5 hladovejch krků...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3030
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 213

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod mlokecek » ned pro 09, 2018 12:21 pm

Ahoj, píšu to sem, snad to nebude off topic :-)

Používáte taky někdo kombinaci Infinisolar a Pylontech ?
Zde píšou, že s novým firmware a BMS RS485 card pro Infini 3K-10k a Pylon u baterie pylontech komunikují se střídačem:

http://www.ostrovni-elektrarny.cz/index ... 0k-a-pylon

"4.12.2018 Konečně jsme se dočkali ! Voltronic také už akceptoval Pylontech baterie jako oblíbenou alternativu a umožnil komunikaci s těmito bateriemi po RS485 lince. Měniče Infinisolar 3K Plus nyní s novým firmwarem rozpoznávají Pylontech baterie a řídí správně jejich nabíjení a vybíjení. Pro komunikaci je potřeba do měniče vložit BMS RS485 kartu. Další měniče budou následovat."
mlokecek
 
Příspěvky: 7
Registrován: ned črc 08, 2018 6:41 pm
Reputation: 0

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod marko250 » ned pro 09, 2018 1:07 pm

Čeho se konkrétně dosáhne při propojení komunikace?On regl ve voltroniku nedokáže sám regulovat nabíjení čehokoli na svorkách?Nebo co konkrétně vyžaduje Pylontech ,aby se nabil adekvátně?Mám za to že komunikace pouze rozšiřuje menu o vidění nějakých parametrů na blocích Pylontechu ,nic víc.
JZ-50°/20xChaori<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar<davá2750W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 58.4VDC LFP4/370A+Li-ion/300A<uloží 35kWh>,měnič PJ 10 kW<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 1179
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín
Reputation: 113

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod mlokecek » ned pro 09, 2018 1:25 pm

Jde mi třeba o to, jetli by střídač baterie probudil, když se hodí do spánku.
Pylontech ve verzi plus se SOC nižším než 7 procent hodí do spánku a lze je probudit jen stlačením tlačítka, nebo opětovným nabíjením. Jenže střídač si bez komunikace myslí, že jsou baterie úplně odpojené a nabíjení nezahájí.
Pokud by s bateriemi komunikoval, tak zjistí, že jsou jen ve spánku a začal by je nabíjet.
mlokecek
 
Příspěvky: 7
Registrován: ned črc 08, 2018 6:41 pm
Reputation: 0

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod marko250 » ned pro 09, 2018 2:22 pm

A co to odpojuje v té baterii,nějaké DC relé?Nechápu proč by se měla baterka bránit nabíjení,když je na 7%.Chápu ochranu podbití pod stanovenou mez napětí,ale v tom případě by se měla vypínat zařízení na baterce a né baterka.
JZ-50°/20xChaori<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar<davá2750W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 58.4VDC LFP4/370A+Li-ion/300A<uloží 35kWh>,měnič PJ 10 kW<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 1179
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín
Reputation: 113

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod abrams » ned pro 09, 2018 5:10 pm

Zdravím ,

no joo no , holt chytrá baterka :roll: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2323
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 250

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod mlokecek » ned pro 09, 2018 5:31 pm

Baterka se nevypne, ale jenom uspí. InfiniSolar si ale myslí, že je vypnutá, tak se ji ani nesnaží znovu nabíjet, když je přebytek. No, stalo se mi to jen několikrát, hlavně v tomhle období, kdy to prd vyrobí.
V létě se mi to stávalo taky, ale to jsem měl jen 3 baterky, teď už mám 4 kusy a ty v dobrých měsících ani nevyždímu na 7 procent.
mlokecek
 
Příspěvky: 7
Registrován: ned črc 08, 2018 6:41 pm
Reputation: 0

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod střídač_N » ned pro 09, 2018 6:10 pm

mlokecek píše:.....ale jenom uspí........


Baterku nejde nějak uspat, ta je buď připojená, nebo odpojená. Jiný stav nemá. Tudíž je otázka jak, případně čím je odpojená a co dává signál k jejímu opětovnému připojení.
střídač_N
 
Příspěvky: 458
Registrován: sob říj 21, 2017 1:22 pm
Reputation: 60

PředchozíDalší

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'