Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je úte lis 20, 2018 12:54 am


Youdova ostrovní laboratoř

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
PředchozíDalší

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » úte říj 30, 2018 2:28 pm

tomas píše:Ale ty ten měnič můžeš také u Infini vypnout a nabíjení z panelů bude přesto zachováno. Stačí déle podržet tlačítko OFF a měnič se vypne (na výstupu nebude napětí a pokud máš akumulátor vybitý, tak ten měnič je už asi stejně vypnutý) ale MPPT regulátor, displej a komunikace bude dále fungovat.


Tomasi,
tak jsem to vyzkoušel a měl jsi pravdu! Nejen že to funguje, ale potvrdilo se, že jde o vůbec nejlepší postup, jak vypnout jeden z měničů v tandemu.

Pravidelní čtenáři si budou pamatovat několik vypínacích experimentů, které jsem prováděl dříve: viewtopic.php?f=3&t=4326&p=78288#p78288 Tímto si sypu popel na hlavu, že mne tenkrát vyzkoušet ten nejjednodušší způsob - tedy tlačítka ON a OFF.
::facepalm::

Zapojení:
Dva InfiniSolar 5K plus v tandemu. Oproti obrázku níže jsem provedl změnu v zapojení panelů tak, že Slave měnič nyní k sobě nemá připojeny žádné stringy. Master měnič má připojeny všechny čtyři stringy. Jelikož měnič má jen dva MPPT vstupy, vždy východní a západní string jsem spojil paralelně dohromady a každému přidal MC4 diodu. 72 panelů je tedy rozděleno na 2 x 18s2p. V případě ambientního světla by se tak měl proud do každého vstupu zvětšit dvojnásobně. U přímého osvětlení sázím na to, že Slunce bude přímo ozařovat jen východní nebo jen západní pole, nikoliv východ i západ najednou. Nejblíže by taková situace mohla nastat jen v poledne. V tomto zapojení tedy Slave měnič pouze odebírá energii z baterek a DC sběrnice, vyrábí 50% AC výkonu, ale jeho MPPT vstupy se nepoužívají.

Infinisolar conceptual wiring.png

Postup vypnutí:
1) Na Slave stisknu a podržím tlačítko OFF, dokud nezačne pískat.
- Slave měnič přestane dodávat AC výkon, veškerou AC zátěž okamžitě přebírá Master. Operace je bez výpadku.
- Display na Slave stále svítí, ukazuje hodnoty, měnič přerušovaně píská, komunikace funguje.
- Odběr Slave z baterie je 0.4A x 50V = 20W
2) Vypnu jistič MCB1
- Slave tak ztratí synchronizaci s DS, což se ukáže na jeho displayi.
- Za cca 5 sekund display zhasne, utichnou větráky a měnič se úplně vypne.
- Odběr Slave z baterie je 0.01A x 50V = 1W (Vypnutím jsem tedy ušetřil 124W ze 125W vlastní spotřeby)

Postup zapnutí:
1) Zapnu jistič MCB1
- Slave měnič se sám nastartuje a přerušovaně píská.
- Odběr z baterie je 0.4A x 50V
2) Na Slave stisku a podržím tlačítko ON.
- Měnič převezme 50% AC výkonu.

Přepojení všech stringů na Master a vypnutí Slave v těch nejhnusnějších dnech tedy bude rozumný způsob jak přečkat Zimu. Vypadá to složitě, ale v reálu prostě stačí použít tlačítka ON/OFF a jistič. Pozitivní je, že obě operace jsou online, bez výpadků AC a bez restartů. Není také potřeba měnič fyzicky odpojovat od baterie. Zajímavé naopak je, že dokud má Slave měnič synchronizaci s DS, nechce se úplně vypnout a pořád sosá 1.9W z DS a 20W z baterky. Teprve vypnutí jističe DS jej donutí úplně chcípnout.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 806
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 136

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod beethowen » úte říj 30, 2018 3:01 pm

dracekvo píše:Věř, že já sem hledal dlouho a přemejšlel nad budoucností mé elektrárny. Používáním přes měnič jsem byl strašně limitovanej a většina energie zůstávala na střeše.

Vymejšlel sem vše. Použití modrých invertorů s omezovačem, postupný nákup victronů, infinisolar atd. jsem nakonec dospěl k závěru, že asi ten PIP bude nejlepší poměrem cena/užitná hodnota.
Pokud by měl někdo lepší variantu pro 3f 5kW (15kW v součtu), mppt pro 12kWp s cenou okolo 50 tis., jsem otevřenej návrhům.

Jen teď jak na to koukám je i zajímavá verze 4048. Teoreticky by měla mít spotřebu 40W, ale pokud bylo dobře měřeno, má jen 30W. Jen bohužel 4kW na fázi je u mě málo a 8kW zbytečně moc. Ale někomu by třeba dva 4kW paraelně mohli stačit. 8kW výkonu se spotřebou 60W. O moc lepší jak jeden 5kW se spotřebou 50W :)

Všechny 48V Axperty mají odběr do cca 1A, takže spotřeba cca 50W. Je jedno jestli 4kW nebo 5kW. Takže spíš špatně změřeno.
3,8kWp Suntech, MPPSolar PIP-4048MSD, LiFePO4 48V/200Ah, Li-ion 120P14S 300Ah
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 97
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov
Reputation: 23

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod marko250 » úte říj 30, 2018 5:28 pm

Martin P píše:Dobrý den.
Volnoběžná non standby spotřeba mého Victrona multiplus 5000VA je 50W, to jest 1,2kWh denně. Pokud se odpojim od sítě (vypnutý přícuc) klesne na cca 35 - 40W, to jest cca 1 kWh denně. Tři regly (stejné jako má Abramsi) mám bokem připojené na centrální sběrnici. Po západu slunce se samy vypnou, tudíž v noci a při hodně velikém temnu nežerou nic. Po rozednění se samy zapnou. Jejich stop-start hodnota je cca 20W výkonu z panelů.
V neděli to byla veliká bída, dostal jsem se na cca 0,8 kWh z panelů za celý den ( z 5kWp). Po sobotním broušení parket jsem musel nabíjet ze sítě (od sobotního večera na cca 80%kapacity celkové), jelikož jsem z baterií vybral cca 3/4 kapacity a nechtěl jsem riskovat sulfataci Pb vrla 200Ah. Lifepo by to snad nevadilo. Dnes je to úplný opak, baterie jsou již od 10 hod. Ve floatu.

Plné *batt* přeji a jsem s pozdravem. Martin P.

Jak ty regly vypínáš,mají takovou funkci v systému?Po zapnutí není potřeba určit vnitřní čas?Midnite si neumí přenastavit ani časové posuny a nedejbože jej odepnout od baterky.

Tak jinak jsem tu volnoběžku s nabíječkou mobilu právě změřil a můj PJ 10kW, po té co se dosprchoval syn a doprala pračka(3600W) už zapl ventilátor na jednom trafu.Tak jsem demontoval dekl a sundal čidlo,ať mi nefouká a hned jsem naměřil na svorkách měniče 56.3VDC/0.9A=50.67W a s nabíječkou 56.3VDC/1A=56.3W ,se studenými trafy po noci by byla desetinka určitě dole,ale na to nehrajem,prostě po denním zápřahu ukazuje toto.Všechny dosavadní diskuze a měření vždy vedou k jednomu velkému měniči,co má rozumnou spotřebu,každý tandem to vždy překročí,buď spotřebou,nebo finančně.Nabíječku jsem použil ze starého mobilu 5V/1A.
JZ-50°/20xChaori<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar<davá2750W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 58.4VDC LFP4/370A+Li-ion/300A<uloží 35kWh>,měnič PJ 10 kW<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 1099
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín
Reputation: 104

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod kodl69 » úte říj 30, 2018 6:17 pm

Je škoda, že ty infini se nějak nedomluví, a jeden se prostě nevypíná nějak automaticky, když nemá co dělat, tak může být vypnutej. Ještě je otázka, jak dlouho po připojení DS trvá to zapnutí, že by se to nějak automatizovalo, bistabilní relé na DS a vyvedený to zapínací tlačítko...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2889
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 193

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » úte říj 30, 2018 9:03 pm

Bohužel, nedomluví se. Není to prostě Studer, který si umí automaticky připínat 2 a 3 měnič. Na druhou stranu, Studery mívaly limit, max 3 měniče v tandemu - pokud se to mezitím nezměnilo. Axpert jich aktuálně umí snad 9, InfiniSolar 6.

Náběh InfiniSolaru po připojení DS je téměř okamžitý a tlačítko ON lze spolehlivě stisknout tak do 5 vteřin. Pak to ale trvá další cca 3 vteřiny, než zacvakají interní relé a AC výkon se rozdělí. Přesto to ale kompletně nestartuje tak rychle, aby se druhý měnič dokázal připnout jen na základě přetížení prvního měniče.

Kdybych moc chtěl, dokázal bych to vypínání/zapínání asi automatizovat a řídit i bezdrátově z Fibara přes stykač + bezdrátový relé modul. Sledoval bych třeba vytížení prvního měniče a když by byl přes 3kW, připnul bych druhý. Nebo bych mohl druhý měnič zapínat každé ráno a vypínat při poklesu SoC pod X procent, pokud by zároveň AC výkon byl menší než X.

Na druhou stranu, mám raději jednoduchá a spolehlivá řešení, takže se zatím spokojím s manuálním odpínáním :)
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 806
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 136

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod kodl69 » úte říj 30, 2018 10:06 pm

o těch limitech na zapínání druhýho měniče jsem teoreticky dost dlouho přemýšlel, a vychází mi to nějak takhle:
1. stupeň musí zvládnout minimálně 3kW výkonu.
2. stupeň shodný, opět 3kW, a měl by se zapnout při překročení odběru 1kW (což jsou třeba 2kW pračka nebo varná konvice, ale už není rezerva na další 2kW obvyklý spotřebič.
a případný 3. stupeň by se měl zapnout při překročení odběru 3kW, tady už není problém klidová spotřeba, ale funkce měniče v pásmu nejvyšší účinnosti.

Pokud by stupně byly shodné, nebyl by problém s redundancí a používáním stupňů na pozici prvního kteréhokoliv kusu, podobně funguje spínání kondenzátorů v kompenzačních jednotkách.

Předpokládám, že na celý řízení takovýhohle "kaskádního" měniče, včetně softstartu jednotlivých stupňů by měl stačit nějakej STM32 a podobný věci, ale nějak nevím o nikom, komu by se to chtělo naprogamovat, ta výkonová část je poměrně jednoduchá a monohokrát ověřená...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2889
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 193

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod Martin P » úte říj 30, 2018 10:13 pm

marko250 píše:
Martin P píše:Dobrý den.
Volnoběžná non standby spotřeba mého Victrona multiplus 5000VA je 50W, to jest 1,2kWh denně. Pokud se odpojim od sítě (vypnutý přícuc) klesne na cca 35 - 40W, to jest cca 1 kWh denně. Tři regly (stejné jako má Abramsi) mám bokem připojené na centrální sběrnici. Po západu slunce se samy vypnou, tudíž v noci a při hodně velikém temnu nežerou nic. Po rozednění se samy zapnou. Jejich stop-start hodnota je cca 20W výkonu z panelů.
V neděli to byla veliká bída, dostal jsem se na cca 0,8 kWh z panelů za celý den ( z 5kWp). Po sobotním broušení parket jsem musel nabíjet ze sítě (od sobotního večera na cca 80%kapacity celkové), jelikož jsem z baterií vybral cca 3/4 kapacity a nechtěl jsem riskovat sulfataci Pb vrla 200Ah. Lifepo by to snad nevadilo. Dnes je to úplný opak, baterie jsou již od 10 hod. Ve floatu.

Plné *batt* přeji a jsem s pozdravem. Martin P.

Jak ty regly vypínáš,mají takovou funkci v systému?Po zapnutí není potřeba určit vnitřní čas?Midnite si neumí přenastavit ani časové posuny a nedejbože jej odepnout od baterky.

Tak jinak jsem tu volnoběžku s nabíječkou mobilu právě změřil a můj PJ 10kW, po té co se dosprchoval syn a doprala pračka(3600W) už zapl ventilátor na jednom trafu.Tak jsem demontoval dekl a sundal čidlo,ať mi nefouká a hned jsem naměřil na svorkách měniče 56.3VDC/0.9A=50.67W a s nabíječkou 56.3VDC/1A=56.3W ,se studenými trafy po noci by byla desetinka určitě dole,ale na to nehrajem,prostě po denním zápřahu ukazuje toto.Všechny dosavadní diskuze a měření vždy vedou k jednomu velkému měniči,co má rozumnou spotřebu,každý tandem to vždy překročí,buď spotřebou,nebo finančně.Nabíječku jsem použil ze starého mobilu 5V/1A.


Dobrý den.
Regly se vypnou samy, žádný čas nemají. Když z panelů přestane večer proudit ee, tak se na reglu rozblika červená kontrolka a asi po půl minutě se vypne. Ráno o náběhu ee z panelů se zase samy zapnout. Že reagují na osvit panelů je zřejmé z toho, že jako první najede východní string a až po několika minutách západní. Večer při odstavování je to naopak.
Zkoušel jsem to i odpojením panelů odpojovačem. Po odpojení panelů se na reglu rozblikala červená kontrolka a vypnul se. Po připojení panelů došlo v průběhu několika sekund k najetí reglu. Nejprve se zapnulo osvětlení displeje, pak si regl osahal napětí panelů, cvakl a začal najíždět. Bylo vidět jak napětí panelů jde dolů a výkon roste. Pak se to ustálilo a napětí panelů jen mírně kolísalo okolo hodnoty nejvyššího výkonu. V případě změny napětí a výkonu panelů začne regl cestovat s napětím z panelů až se ustálí v bodě nejvyššího výkonu.
Regly mi přijdou jako poměrně jednoduchá zařízení která dělají hlavně to, co mají dělat a nemají zbytečnosti navíc. Nemají mezi sebou žádnou komunikaci, každý jede sólo na svém stringu.
Když budete něco chtít vědět, klidně se mne zeptejte. Bude-li znát odpověď, odpovím.

Plné *batt* přeji a jsem s pozdravem. Martin P.
S-UPS. Tři FV moduly ( východ 4x3/240Wp, jih 3x3/240Wp, západ 3x3/235Wp =7155Wp). Tři regly PCM 60X, dvě baterie (první Pb vrla 200Ah, druhá Lifepo4 nominál 200Ah, skutečně tak 130Ah). Měnič Victron multiplus 5000VA, vytěžování do bojleru.
Martin P
 
Příspěvky: 123
Registrován: ned úno 25, 2018 5:04 pm
Bydliště: Havlíčkův Brod
Reputation: 8

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod rva » stř říj 31, 2018 8:31 am

youda píše:Kdybych moc chtěl, dokázal bych to vypínání/zapínání asi automatizovat a řídit i bezdrátově z Fibara přes stykač + bezdrátový relé modul. Sledoval bych třeba vytížení prvního měniče a když by byl přes 3kW, připnul bych druhý. Nebo bych mohl druhý měnič zapínat každé ráno a vypínat při poklesu SoC pod X procent, pokud by zároveň AC výkon byl menší než X.

Já na to jdu obráceně - při hrozbě přetížení se odpojí žravé spotřebiče, které jsou zapojeny přes 433MHz dálkově ovládanou krabičku. Vysílače čekají na přetížení u elektrárny, přijímače jsou v krabičkách u spotřebičů, kde odpojí výkonové relé.
Není to žádné smart řešení, nevypínám cíleně některý spotřebič (protože nemám ani informaci, jestli je zapnutý), ale u každého Axperta můžu ve dvou stupních vysílat signál přijímačům, aby odpojily spotřebič.
I proto, že to celkem funguje, nejsem nucen provozovat dva Axperty paralelně. Mírný diskomfort je třeba v tom, že se mi může na chvíli (než čerpadlo naplní expanzku) vypnout sekačka.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 968
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 85

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod marko250 » stř říj 31, 2018 10:19 am

kodl69 píše:o těch limitech na zapínání druhýho měniče jsem teoreticky dost dlouho přemýšlel, a vychází mi to nějak takhle:
1. stupeň musí zvládnout minimálně 3kW výkonu.
2. stupeň shodný, opět 3kW, a měl by se zapnout při překročení odběru 1kW (což jsou třeba 2kW pračka nebo varná konvice, ale už není rezerva na další 2kW obvyklý spotřebič.
a případný 3. stupeň by se měl zapnout při překročení odběru 3kW, tady už není problém klidová spotřeba, ale funkce měniče v pásmu nejvyšší účinnosti.

Pokud by stupně byly shodné, nebyl by problém s redundancí a používáním stupňů na pozici prvního kteréhokoliv kusu, podobně funguje spínání kondenzátorů v kompenzačních jednotkách.

Předpokládám, že na celý řízení takovýhohle "kaskádního" měniče, včetně softstartu jednotlivých stupňů by měl stačit nějakej STM32 a podobný věci, ale nějak nevím o nikom, komu by se to chtělo naprogamovat, ta výkonová část je poměrně jednoduchá a monohokrát ověřená...


Tohle je použitelné za dvou předpokladů:

1.Mám blbuvzdorné spotřebiče,kterým poklesy nevadí(mám doma myčku,která přepnutí DS/FVE né vždy pochopí)
2.Ty tři měniče budou za nižší,nebo rovnou cenu jako jeden velký .A ty první dva budou mít výrazně menší vlastní spotřebu a vysokou účinnost,než ten jeden velký co by nahradil všechny tři.

Když se ale kouknu co trh nabízí účinného pro provoz z baterky,tak bohužel,zase jen Studer za velké peníze.
JZ-50°/20xChaori<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar<davá2750W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 58.4VDC LFP4/370A+Li-ion/300A<uloží 35kWh>,měnič PJ 10 kW<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 1099
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín
Reputation: 104

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod kodl69 » stř říj 31, 2018 1:32 pm

ty "stupně" měniče musí být synchronní, takže k žádnýmu výraznějšímu poklesu by nemělo dojít. Proto by se měl druhej stupeň zapínat zdánlivě zbytečně brzy, ale při odběru 1kW už vlastní spotřeba 50W zanedbatelná, oproti zvýšení účinnosti díky menšímu vnitřnímu odporu dvou traf (a mosfet můstků) paralelně.
Spíš je to námět pro někoho, kdy by to naprogramoval, ta výkonová část LF měniče už je hotová, tam není co vymyslet.
Pokud by to měl být HF měnič, tak je otázka analýzy, co v něm má vliv na vlastní spotřebu a účinnost, tam by asi bylo podstatně jednodušší to řízení, prostě při zvýšení odběru by se zapnuly další zvyšující měniče a další paralelně spojený můstky k výstupu, bez softstartu, bez dalších složitostí, spíš se divím, že to nikdo nedělá, a jestli dělá, tak se tím nechlubí.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2889
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 193

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod rva » stř říj 31, 2018 1:49 pm

Ty výkonové stupně jdou alternativně řešit připojením libovolného gridfree měniče (s limiterem, ale jde to i bez něj) na výstup hlavního měniče. Oblíbený je tady používaný https://www.i4wifi.cz/Mikroinvertory-GridFree/GridFree-2kW-menic-230V-s-limiterem-SUN-2000G-vstup-45-90V.html který se bude spouštět tehdy, pokud výkon Axperta přesáhne nějakou hodnotu.
Pokud bych chtěl rozšířit výkon Axperta z 5 na 7 kW (bez vlivu na "volnoběžnou" spotřebu), tak při výkonu Axperta nad 3 kW zapnu gridfree a při poklesu výkonu Axperta pod 1kW gridfree vypnu. A gridfree je zapojené samozřejmě na baterku a ne na fv panely.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 968
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 85

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod dracekvo » stř říj 31, 2018 1:59 pm

A poškození axperta nehrozí pokud bych najednou odpojil veškerou zátěž?
2850Wp, 500Ah LiFePO 48V - rozebráno, odstaveno. Měnič PJ 5000W 48V od matěje na prodej
eauto Peugeot ION 2012, koupeno 2018 58 tis km, nyní 61 tis km
dracekvo
 
Příspěvky: 1007
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 53

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod rva » stř říj 31, 2018 2:23 pm

dracekvo píše:A poškození axperta nehrozí pokud bych najednou odpojil veškerou zátěž?

http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=115&t=3907&p=68303&hilit=periodou#p68303 Zkoušel jsem připojit 500W gridfree na výstup Axperta, spotřeba byla vyšší, takže žádný problém. Nechal jsem to tak a zapomněl na to. Pak mi telefonovali z domu, že jde přerušovaně elektřina. Pár hodin, než jsem se vrátil a zjistil příčinu. Samozřejmě bych se snažil vše navrhnout tak, aby k tomu nedocházelo.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 968
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 85

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod tomas » stř říj 31, 2018 2:39 pm

kodl69 píše:Spíš je to námět pro někoho, kdy by to naprogramoval, ta výkonová část LF měniče už je hotová, tam není co vymyslet.
Pokud by to měl být HF měnič, tak je otázka analýzy, co v něm má vliv na vlastní spotřebu a účinnost, tam by asi bylo podstatně jednodušší to řízení, prostě při zvýšení odběru by se zapnuly další zvyšující měniče a další paralelně spojený můstky k výstupu, bez softstartu, bez dalších složitostí, spíš se divím, že to nikdo nedělá, a jestli dělá, tak se tím nechlubí.

Fronius to tak dělal u On-Grid měničů, že zapínal HF trafa v kaskádě. Ale potom co se vyprdli na všechny trafa (kromě řady Galvo pro amorfy a jiné speciality vyžadující trafo) to už nedělají. To je výhoda střádačů bez traf že se nemusí řešit jejich kaskádní připojování.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1685
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 59

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod rasto » stř říj 31, 2018 5:01 pm

youda píše:Není to prostě Studer, který si umí automaticky připínat 2 a 3 měnič. Na druhou stranu, Studery mívaly limit, max 3 měniče v tandemu - pokud se to mezitím nezměnilo. Axpert jich aktuálně umí snad 9, InfiniSolar 6.

Kdybych moc chtěl, dokázal bych to vypínání/zapínání asi automatizovat a řídit i bezdrátově z Fibara přes stykač + bezdrátový relé modul. Sledoval bych třeba vytížení prvního měniče a když by byl přes 3kW, připnul bych druhý. Nebo bych mohl druhý měnič zapínat každé ráno a vypínat při poklesu SoC pod X procent, pokud by zároveň AC výkon byl menší než X.

Na druhou stranu, mám raději jednoduchá a spolehlivá řešení, takže se zatím spokojím s manuálním odpínáním :)


Herr Mr. Youda,

uznávam radit je aj nieje jednoduché ;) , ale ďalšie zlepšovanie Youdovej ostrovnej laboratoře zaberie dalši čas a ešte viac penazi... Síce sa dozvieme ďalšie nové informácie a riešenia. Len si myslím, že spotrebu infinitisolar to nezmenší ::cry2:: Čo tak bez ďalších ivesticii do zlepšenia rovno predat infinisolar (nie darovať ::stop:: ) doložiť a kupit studer? Isto rozbaľovanie takej novej krabice urobi veľkú radosť a o zapojovani ani radšej nepíšem to si počkám na Youdove komentáre :yes: Aj studer ma plno zaškrtávacích možností nastavenia ako victron aj ked victron to ma fakt krajšie spracované. Poradit, ale neviem, ako to vysvetlit manželke, prečo menit zelené krbice za sivé :wall:
rasto
 
Příspěvky: 21
Registrován: sob dub 08, 2017 7:53 am
Reputation: 1

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod mobilik » stř říj 31, 2018 5:16 pm

S vedúcou stravovania to bude isto problém, keďže zelená je krajšia farba ako ciernosiva...

Ja by som asi do studerov nešiel, aj keď sám mám 3ks studer regulátorov a sú fajn aj keď je jedna vec ktorá mi vadí, to ale neriešim.
Meniče sú nepríjemne drahé. Preto si myslím ze bude lepšie zostať u zelenača ako kupovať dráhy studer. Ak budeš chcieť mať taký výkon meničov ako teraz tak to rovno predaj dom. Tie ceny sú šialene. :roll:

To už radšej axpert v tandeme. Ale tam budeš mat problém, je tam malo zaskrtavacich políčok. :mrgreen: ale za tu cenu sú to perfektne stroje, ktoré dlho vydržia a ak sa pokazia z radosťou ich vyhodis, kúpiš druhé a za ušetrené peniaze kúpiš vedúcej stravovania nový hrniec. :mrgreen:
mobilik
 
Příspěvky: 1775
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 158

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod marko250 » stř říj 31, 2018 7:42 pm

Celá potíž je přístup youdy k charakteru jeho měničů.Pokud mají super účinnost při přímé spotřebě z vysokonapěťového FV pole,tak v dobách temna to naopak bude tragédie,protože se střádá pomalu do baterek a pak to teprve projde přez mizerně účinný měnič z menšího napětí opět na vyšší a pak až přeměna. Tohle prostě v dobách temna nikdy nemůže fungovat s úsměvem na tváři.Ztráty v dobách přebytku slunce jsou bezpředmětné,ale v dobách temna neomluvitelné :-) :-).Jinak přestříkat Studerka na zeleno, není přeci problém-hehe:-),hůř se bude vedoucí stravování vysvětlovat ten úbytek 80 000Kč z účtu za 8kW.
JZ-50°/20xChaori<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar<davá2750W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 58.4VDC LFP4/370A+Li-ion/300A<uloží 35kWh>,měnič PJ 10 kW<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 1099
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín
Reputation: 104

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » stř říj 31, 2018 9:02 pm

Tipnul bych, že číňan prostě odfláknul obousměrný DC-DC kovertor, který spojuje střídač a baterku. V normálním Axpertu s MPPT vstupem jsou takové DC-DC konvertory dva:
- první DC-DC je součástí SCC a snižuje napětí panelů na 48V
- druhý DC-DC je součástí měniče a zvyšuje 48V na vysoké napětí k rozstřídání

Konvertory v Axpertu jsou jednosměrné, jejich konstrukce je jednoduchá a během dlouhé historie produktové řady nebyl problém ji postupně vyladit. Oproti tomu konvertor v Infini je obousměrný, tudíž složitější konstrukce, se kterou číňan zatím nemá tolik zkušeností.

Výše uvedenou teorii podporuje i to, že například 3fázový InfiniSolar 10K (kde všechny tři fáze sdílejí společný obousměrný DC-DC konvertor) má jen o maličko větší vlastní spotřebu než jednofázový 5K Plus.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 806
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 136

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod willcz » stř říj 31, 2018 9:08 pm

prvni je jasne, ten je jen panely->baterka
ten druhy bude obousmerny, protoze je to I nabijec baterie.
6.8kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe
willcz
 
Příspěvky: 176
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 29

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod NOPARasito » stř říj 31, 2018 10:00 pm

Pokud si myslite, ze cinan si neporadil s konstrukci, tezce se mylite. Slozita poruchova konstrukce sice efektivnejsi v radu jednotek % je k prdu, kdyz nevydrzi radove nasobky zivotnosti a o porizovaci cene nemluve. Jestli si porad myslite ze Cina kopiruje, tak to jiz minimalne 5 let neplati. Na trhu s miliardou zakazniku si nedovoli vyrabet dreky, coz se o Evrope neda rici kdyz se tu bavime o max. poctu 300mil zakazniku. Muj pohled na vyrobky 3 sveta se i v CNC oblasti v poslednich 5 letech otocil o 180st.
Je to muj subjektivni nazor, ale klukum s "breitbild" rozhledem neupreme snahu a vykonnost.
_________0065__________
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 328
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Kousek od velké louže
Reputation: 13

PředchozíDalší

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'