Youdova ostrovní laboratoř

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
Uživatelský avatar
volente
Příspěvky: 2413
Registrován: stř srp 20, 2014 1:01 am
Bydliště: Brno - venkov

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od volente »

No jestliže do baterie teče jen 1A, tak těch 50mA balančního proudu je k smíchu. To nemůže ten článek udržet na stanoveném napětí ani náhodou, a už vůbec ne pokud je článek nabitý. Jak psal abrams, v tom případě jde napětí nahoru velmi rychle. Snad pokud bude baterie plně cyklována a při každém cyklu dojde k balancování. Modelářská nabíječka, pokud zvolím nabíjení s balancováním, bude baterii nabíjet o mnoho déle, protože omezí celkový proud do baterie na hodnotu balančního proudu a slabší články se dobíjejí jen tímto proudem. Co omezí proud u regulátoru? Pouze celkové napětí baterie.
Ty proudy uvedené v tom článku bych bral pouze tehdy když by balancování probíhalo kontiunálně, bez ohledu na velikost napětí na článku. Porovnávat napětí článků ať je jakékoliv a stále se snažit je srovnávat. Ale pokud balancer, nebo BMS s balancerem začne reagovat až při dosažení horního napětí tak je to tak na modelářskou baterku max.3Ah.
5,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Husinage HSG 190Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW, Axpert MSXE 24V/2,4kW.
Jozef51
Příspěvky: 480
Registrován: stř bře 01, 2017 8:06 am
Bydliště: Rosovice

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od Jozef51 »

Ja by som rozlisoval dva rezimy prace baterie - ako ta modelarska nabijacka. Prvy rezim je balancovanie clankov (ich priprava na pracu v systeme), to znamena ich horne balancovanie. Nabijaci prud je maximalne na urovni balancovacieho. To zabezpeci aby v
druhom rezime, a to Pracovnom rezime regulator zacal obmedzovat nabijaci prud presne v okamziku ked vsetky clanky baterie su nabite na 100%. V druhom rezime balancery uz iba vyrovnavaju roznu ucinnost jednotlivych clankov baterie a to uz (ak stav clankov nie je havarijny) vyzaduje podstatne mensi balacovaci prud ako je maximalny nabijaci prud.

Poziadavka balancovacieho prudu na urovni maximalneho nabijacieho prudu je pri nedestruktivnej prevadzke baterie zbytocna. Bateria sa jednoducho nesmie vybija na hranicu 100% najslabsieho clanku. To je priorita pri akejkolvek baterii s akoukolvek technologiou. A toto by mala zabezpecit elektronika spojena s bateriou a menicom (alebo solarnikova inteligencia:) spojena s jeho rukami). A riesenim problemu - vybita bateria na spodnu hranicu - by nemalo byt iba bezhlave odpajanie baterie od systemu ako to robia niektore i velmi drahe BMS. To moze viest ku destrukcii regulatora aj menica zapojenych v solarnom systeme.
Realita baterii je zlozitejsia a jednoduche univerzalne riesenie neexistuje. Takze priestor na diskuziu a problemy na riesenia vo fotovoltaickych laboratoriach su na stole. Osobne nepovazujem za riesenie akekolvek zapojenia vyrovnavacich balancerov. Podobne aktivne balacovanie je podmienene velmi dobrym sledovanim systemu a vysokou inteligenciou regulatorou systemu ktoru som este nikde nevidel (ale nevylucujem - niekto to uz mohol spravit). Takze som zvedavy ako sa tymto popasuje zatial jedine oficialne youdovo FVL.
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od youda »

rva píše:Dle obrázku je záznam skoro po minutě. Dle napětí jsou články vpodstatě nabité. Pokud se do nich při takovém napětí cpe 100 A, napětí roste hodně rychle. Klidně tak, že mezi těmi dvěma kritickými záznamy napětí některého článku překročí dovolenou hodnotu. Škoda, že bms neloguje důvod, proč odpojilo baterii. A rozdíl napětí na článcích se mně zdá u takto nabitých článků celkem normální.
Ahoj,
při napětí 3,480V už to samozřejmě není 100A, do článků lezlo v té době cca 1,6A, tak jako každý den.

Je však možné, že po odpojení bistabilního relé pokleslo napětí na baterii, SCC přešel znovu do fáze Bulk a začal zvedat nabíjecí napětí, aby do baterky dostal co nejvíc proudu. Pokud to bylo nějak takto, je jasné že to FET nemohl dlouho vydržet.

V logu to ale není, takže to muselo trvat méně než minutu.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od youda »

Ahoj chlapi,
doplním trochu infa:

1) Balancery, které jsou v mém batteryboxu, umí mařit proudem 1A na článek.
Maření je pomocí výkonového tranzistoru s pouzdrem TO220, chladí se do stavěcího šroubu a nerez terminálu baterky. Prý by šlo mařit i 3A na článek, hodnotu maximálního balanocovacího proudu lze nastavit pomocí software.

2) Balancuje se až od napětí 3,48V. Tedy ve chvíli, kdy je téměř nabito a proud do baterie je cca 1,7A
V tu dobu už je nabíjecí křivka dávno za kolenem, ve fázi minimálního proudu. Při balancování tedy do batteryboxu neteče 100A, ale jen cca 1.7A.

3) Bulk i float jsem měl nastavenu na jednu stejnou úroveň
Nastavit Bulk i Float stejně jsem se inspiroval zde na foru.
Toto zpětně hodnotím jako chybu. Pokud to tak někdo z vás ještě takto používá, raději si zkontrolujte svoje nastavení. Já začnu používat i Float fázi a nastavím na ní menší napětí.

4) Hodnotu 56V jsem dostal od výrobce batteryboxu.
Takové doporučení je úplně v pořádku, ale pouze za předpokladu, že SCC skutečně nepřeleze přes tuto hodnotu a zároveň se budou používat obě fáze nabíjení, kdy ve fázi Float se nastaví napětí menší.
Opět moje chyba. Měl jsem se přesvědčit, kolik do baterky skutečně leze. Nastavením na 56V jsem ji zbytečně přebíjel.

5) Batterybox určitě NEBUDU reklamovat, protože za vše co se stalo si můžu sám.
- Funguje i bez FETu a možná je to lepší, odpojení nabíjecího relé by měla být opravdu nouzovka.
- Ohořelý vodič jsem vystříhal, nahradil, a nový vodič doplnil o pouzdro s auto-pojistkou. Pokud by opět došlo k nějakému problému, ať raději shoří pojistka než kabel či plošňák.
- Postupně vysleduji, jaké je v mém konkrétním případě ideální Bulk a Float napětí. Cílem je, aby docházelo k balancování a zároveň se již nikdy nestalo, že se rozpojí nabíjecí relé.

6) Do budoucna určitě přidám další, stejnou baterku od stejného výrobce.
- Další kapacita se bude hodit, byť u mne to funguje tak, že prakticky od rána až do západu slunce jedu z panelů a baterku mám jen proto, abych v noci nemusel přepínat na DS.
- Do budoucna chci maximální soběstačnost, bez ohledu na náklady či ROI. Proto musím baterku přidat.
- Výroba samodomo baterky není úplně triviální věc. Ačkoliv bych to asi s vaší radou a pomocí určitě zvládnul, tuto část budu řešit vždy dodavatelsky. Jak je vidět, i při používání fabrického výrobku umím udělat pěknou botu :)

Doufám, že moje poznatky pomohou v budoucnu i někomu dalšímu! :write:
Youda

Nový vodič s pojistkou:
pojistka.JPG
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
kodl69
Příspěvky: 7396
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od kodl69 »

Ale stejně bych si nastavil balancování na 3.45V, tj celkem 55.2V a nouzový vypnutí na 56V, ať je tam nějaká rezerva na to nouzový vypnutí.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
NOPARasito
Příspěvky: 2530
Registrován: čtv črc 19, 2018 12:14 am
Bydliště: Vidiek, Trhanova Lhota

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od NOPARasito »

Nouzove vypnuti u me zpusobilo rozstreleni vykonove desky(tj. vsechny vykonove tranzistory na koncovem clenu) Axpert(MPPSolar) PIP4048MST, probehla reklamace a za cenu postovneho a vypalneho dosla deska nova z Taiwanu celkem cena 50$.
Doslo k tomu kdyz byl odber cca 1,5kw.
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od youda »

Tak to u mne (InfiniSolar Plus 5K) zatím nouzové vypnutí nevadilo. Možná je to tím, že je to hybrid a v režimech grid-tie a offgrid I+II umí pracovat i bez baterie. Dokonce jsem viděl, že teď naposledy jel odběr cca 300W úplně bez baterie, jen na panely a kondenzátory, přitom oba paralelní měniče byly v režimu Offgrid III, kdy to bez baterky jet nemá.

Ovšem zkušební zapnutí rychlovarné konvice kondenzátory vybilo dřív, než dokázaly zabrat panely. Takže se to okamžitě přeplo na DS.

No snad bude těch nouzových odpojení AKU co nejméně, ideálně to vidím tak nula ročně ;)
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
rva
Příspěvky: 3502
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od rva »

NOPARasito píše:Nouzove vypnuti u me zpusobilo rozstreleni vykonove desky(tj. vsechny vykonove tranzistory na koncovem clenu) Axpert(MPPSolar) PIP4048MST
Když to jde, tak je vhodné požívat tavnou pojistku jenom pro případ totální katastrofy - tedy pořádně předimenzovanou. A v sérii s ní mít třeba bistabilní relé, jehož vypnutí není nouzové, ale jedná se o reakci například na špatné napětí na baterii/článku. V tomto případě mohu zapojení upravit tak, aby se nejprve odpojily panely a vše ostatní, dům se přepnul na DS a až pak se odpojily baterie. To je moje cílové řešení, ke kterému se každým překopáním elektrárny snažím přiblížit.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Uživatelský avatar
NOPARasito
Příspěvky: 2530
Registrován: čtv črc 19, 2018 12:14 am
Bydliště: Vidiek, Trhanova Lhota

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od NOPARasito »

Ahoj, jen jsem asi zapomel rict kdy mi deska odesla ;-(.
Nejednalo se o prebijeni nebo kriticky stav, mel jsem na jedne vetvi 2 baterie a nejak jsem pozapomel, ze neni nahozen jistic na DS a prepnul jsem pri vykonu 1,5kw odberu baterie => ejhle na druhe baterii byl shozen taky jistic=>ozvala se rana=>opetovne nahozeni=>chyba 09=> demontaz desky a dal uz vite (tandaky v pr...). Takze kdyz se budu nudit vymenim trandaky a deska bude do zalohy.
Takze treba u Axperta si nejsem jistej se shazovanim baterie v krizovych pripadech=>muze byt vice skody, jak uzitku.
mobilik
Příspěvky: 2677
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od mobilik »

48V axperty mozu ist nudzovo aj bez baterie, ale samozrejme nie trvalo. Nove typy s tym uz duplom nemaju ziaden problem. Mam vyskusane ze aj stare typy isli len napriklad ak sa pripojil vstup DS a nic viac tak sa zapli a nevystrielalo nic. U 24V axpertov je to uz destrukcia okamzita...
Čo bolo bolo, bude len horšie...
Uživatelský avatar
NOPARasito
Příspěvky: 2530
Registrován: čtv črc 19, 2018 12:14 am
Bydliště: Vidiek, Trhanova Lhota

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od NOPARasito »

Diky za info, radsi budu mit poresene vypnuti panelu a nasledne se zpozdenim vypnuti hl. vypinace regulatoru a dalsim zpozdenim baterie ;-).
dumi
Příspěvky: 2037
Registrován: stř zář 05, 2018 8:38 pm

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od dumi »

Jak to myslis jako ze kdyz se odpoji baterie nebo ze se pripoji DS?
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
mobilik
Příspěvky: 2677
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od mobilik »

Mysli to tak, že ak nastane nejaký neštandardný stav na batérií. Tak sa všetko pekne postupne odpojí.
Čo bolo bolo, bude len horšie...
dumi
Příspěvky: 2037
Registrován: stř zář 05, 2018 8:38 pm

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od dumi »

mel jsem namysli tu destrukci u 24V axperta, ted zrovna jednoho cekam, tak na co si dat pozor :D
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
svango
Příspěvky: 169
Registrován: čtv dub 12, 2018 2:44 pm
Bydliště: Trencin

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od svango »

NOPARasito píše:Diky za info, radsi budu mit poresene vypnuti panelu a nasledne se zpozdenim vypnuti hl. vypinace regulatoru a dalsim zpozdenim baterie ;-).
Co sa tyka prebijania, tiez som kumal ako to poriesit po kupe LiFePO.
Panely su do regulatoru pripojene cez istic (dvojpolovy (+ aj -)) a tak stacilo pridat zhadzovac, ktory sa aktivoval pri napati 3.6 ktorehokolvek clanku. Regulator je nastaveny na 13.6 V pre 4 clanky (takze 3.4 na clanok)
Kedykolvek zasiahne balancer na ktoromkolvek clanku (co sa pri normalnej prevadzke nestane) namiesto krmenia odporov to zhodi CB medzi panelom a regulatorom.
Nevyhodou u mna je, ze pokial sa to stane, tak nemam zatial ziadnu dialkovu indikaciu a bateria ostane odpojena od dalsieho nabijania do mojeho zasahu a nahodenia istica.
Existuju aj chytre istice, ktore sa same resetuju na zaklade nejakych definovanych podmienok, ale ak nieco take najdem na nete, nenajdem moznost to kdekolvek kupit, nikto take hracky nema...
FVE1 - 3kW do 48V 7.2kWh LiFe cez 5kW Axpert, FVE2 domcek pre maleho - 0.26kW do 12V 0.5kWh LiFe cez Victron375, termicky ohrev vody 200 l
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od youda »

Dumi,
nic neriskuj a postupuj přesně podle manuálu. Tam budeš mít napsáno něco v tomto duchu:
- připojit baterku
- připojit DS
- připojit panely
- připojit zátěž

Budeš-li muset Axperta vypnout, baterku odpojuj vždycky jako poslední. Taky pozor na to, abys měl u baterky vhodnou pojistku. Pokud tam dáš moc slabou, pojistka shoří a je stejná situace jako když baterky natvrdo odpojíš. Což jak píše Mobilik sice nemusí u nových verzí vadit, ale taky se ti může stát, že když bude slunce zrovna prát do panelů, tak Axpert bude kaput.

Moje InfiniSolary sice odpojení baterky přežijí, přesto ji vždycky odpojuju jako poslední. Je to prostě takový solárnická "best practice".
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
svango
Příspěvky: 169
Registrován: čtv dub 12, 2018 2:44 pm
Bydliště: Trencin

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od svango »

Youdo, pozeram na to dielo a asi som pochopil co sa stalo, preco zhorel fetik aj kabel:
To co vidim na obrazkoch prveho prispevku su 4 bistabilne rele. Vypada to 2s2p. Medzi nimi je ten hrubsi modry kabel, ktory zhorel. Ak je moj tip spravny tak bistabilne rele dostalo pokyn rozopnut obvod, tie dve rele co su blizsie k balancnemu obvodu to zjavne stihli skor. (a to netvrdim ze vsetky 4 su zapojene na jeden signal, mozno maju dve rozne podmienky = chyba designu ak mam pravdu TJ REKLAMOVATELNE) Tym padom sa odpojil jeden pol baterie od systemu, ale vsetka zataz presla cez prve dve bistabilne rele k tomu modremu kablu a cez neho do dosky kde odpalila fet a dalej do obvodu.
Myslim, ze ak to nechas tak ako to je a odpojis opat bistabilne rele, stane sa to iste, a ak bude poistka dost rychla tak spalis len tu inak zase zoberie zo sebou nieco viac.
Moze byt alebo som uplne mimo?
FVE1 - 3kW do 48V 7.2kWh LiFe cez 5kW Axpert, FVE2 domcek pre maleho - 0.26kW do 12V 0.5kWh LiFe cez Victron375, termicky ohrev vody 200 l
dumi
Příspěvky: 2037
Registrován: stř zář 05, 2018 8:38 pm

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od dumi »

youda píše:Dumi,
nic neriskuj a postupuj přesně podle manuálu. Tam budeš mít napsáno něco v tomto duchu:
- připojit baterku
- připojit DS
- připojit panely
- připojit zátěž

Budeš-li muset Axperta vypnout, baterku odpojuj vždycky jako poslední. Taky pozor na to, abys měl u baterky vhodnou pojistku. Pokud tam dáš moc slabou, pojistka shoří a je stejná situace jako když baterky natvrdo odpojíš. Což jak píše Mobilik sice nemusí u nových verzí vadit, ale taky se ti může stát, že když bude slunce zrovna prát do panelů, tak Axpert bude kaput.

Moje InfiniSolary sice odpojení baterky přežijí, přesto ji vždycky odpojuju jako poslední. Je to prostě takový solárnická "best practice".
S tim pocitam, ze baterka jako posledni, spis me slo o to jestli vai kdyz vypadne DS, protoze mam v planu ze DS bude jen zaloha a muze se stat ze to treba vytahnu ze zasuvky a tak.

bude to starsi verze MKS 24V 2400W

u te novejsi VP 12V 800W to odpojeni baterky s 230W z panelu norlane dalo :D
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od youda »

Dumi, odpojení DS ničemu nevadí, s tím se normálně počítá.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od youda »

Svango,
relátka jsou skutečně zapojena vždy dvě paralelně, aby zvládla protékající proud.

Sériově jsou však relé z jiného důvodu:
- relé blíže k balancerům se má odpojit pokud je problém při nabíjení
- relé blíže k řídící desce se má odpojit pokud je přetížení při vybíjení
V mém případě byl problém při nabíjení, odpojilo se tedy jen relé blíže k balancerům, což je správně.

Modré kabely jsou dva:
- jeden je zapojen doprostřed série nabíjecího a vybíjecího relé. Tomu se nic nestalo.
- druhý je zapojen na výstup bočníku. Ten ohořel.
Až bude chvilka, udělám nějaké lepší foto, aby bylo vidět, kam který kabel vede. Škoda že nemám schéma.

Podle mne se už při dalším odpojení nabíjecího relé nestane kabelu nic, jelikož upečený FET je neprůchozí. Možná bych to mohl vyzkoušet a změřit přitom proud v tom kabelu DC klešťákem.

Na reklamaci kašlu, fakt to nemám v povaze. Stejné boxy používá Tomas a ten nikdy nehlásil, že by mu nastal jakýkoliv problém -> takže chyba na straně uživatele. Ale určitě zkusím dát výrobci feedback, aby třeba v příštích modelech nějak vylepšil konstrukci.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek