Youdova ostrovní laboratoř

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Nautilus
Příspěvky: 139
Registrován: úte zář 17, 2019 1:37 pm
Reputace: 28

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od Nautilus »

chatař píše:Dávat někomu něco zadarmo je ještě horší, než dát mu dotace....
Těžce OT ale nedá mi to
I když se teď prohřeším proti pravidlům fóra, musím to ze mě ven. Youdo zkus tu nabíječku provozovat v dotačním režimu. Představ si to:
Elektromobilista sepíše žádost ke které přiloží kopii velkého TP, potvrzení o zaplacení povinného ručení, potvrzení z DI o platnosti řidičského průkazu, potvrzení z FÚ, že nemá nezplacené závazky vůči státu, to stejné od VZP a ČSSZ. Potvrzení zaměstnavatele o výši příjmu. Potvrzení z banky o zřízení účtu. Potvrzení téže banky, že bude spravovat dotační účet. Prohlášení banky, že přejímá zodpovědnost za transakci. Potvrzení o zřízení pojistky na dotační transakci. Potvrzení o zřízení datové schránky, místopřísežné prohlášení, že odebranou elektřinu použije jen pro potřebu svou a svojí pokrevní rodiny. Prohlášení rodinných příslušníků, že případnou dotaci přijímají bez výhrad. Potvrzení městského úřadu o trvalém bydlišti. Potvrzení od obvodního lékaře o zdravotním stavu umožňujícím přijmout dotaci. atd. atd......

Žádost s patřičným kolkem zašle nejprve na Mú pak na Oú, na Kú a na ministerstvo, nechá ji parafovat všemi institucemi zmíněnými výše a poté co složí v bance zálohu na dotaci a co mu ČHMÚ vydá termínovanou povolenku, přijede k tobě.

Než projdeš všechny papíry a ověřiš si jejich pravost zajde slunce a elektromobilista si zavolá taxíka na odvoz domů. :cry:
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am
Reputace: 907

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od youda »

Jo, Nautilus, přesně tak to je.
A nejen v dotacích, ale už i když potřebuješ dát vlastní auto do servisu a na jeho opravu uplatnit plnění z pojistky druhého účastníka dopravní nehody. Když jsem to letos vyřizoval už po druhé, tak jsem si říkal, že snažší by asi bylo to auto poslat rovnou z mostu do Vltavy a koupit nové.

Před časem jsem poslouchal rozhovor, tuším na YT nebo ČRo. Tam jeden moudrý pán říkal, že naše společnost, a zejména EU, je strašně "přeregulovaná". A že právě na tu byrokracii a přeregulaci dojedeme a naše civilizace zanikne úplně stejně, jako zanikly všechny předchozí, starověké civilizace. Respektive, předeženou nás ti dravější, bezohlednější, s ostrými lokty.

Dále pak ještě vysvětloval, že obecně nejlepší společenské zřízení je "Osvícený diktátor". Měl k tomu i nějaké argumenty, ty jsem už ale zapomněl. Hlavně to ale souviselo opět s tou přeregulací a také s tím, že inteligence davu je vždy menší, než inteligence jednotlivců.

Na diktátora už to asi nedotáhnu, hlavně to prý nemáme v rodině. Tak si aspoň dělám co chci, abych zbytečně nepodporoval nesmyslný systém. Stačí mi, že udělám radost pár jednotlivcům :)
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
Nautilus
Příspěvky: 139
Registrován: úte zář 17, 2019 1:37 pm
Reputace: 28

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od Nautilus »

Když už jsme to s tím odklonem od tématu tak rozjeli.... přinejhorším požádáš admina, aby to smáznul. :)
Naprostý souhlas:
A že právě na tu byrokracii a přeregulaci dojedeme a naše civilizace zanikne úplně stejně, jako zanikly všechny předchozí, starověké civilizace. Respektive, předeženou nás ti dravější, bezohlednější, s ostrými lokty.
Myslím, že už to začalo. Některé činnosti díky byrokracii už zanikly, jiné se přesunuly do šedé (příp. i tmavější) zóny.
A Čína nás válcuje už docela slušně.
"Osvícený diktátor"
No jo, má to pořád ale drobné vady na kráse. I diktátor, byť osvícený, je přece jenom pořád jen člověk. Musel by to být robot.
unicast
Příspěvky: 1180
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Reputace: 197
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od unicast »

Nedá mi v této souvislosti nevzpomenout tohoto textu (a že mi trvalo, než jsem ho našel):

Další věcí samozřejmě je, že i kdyby se obojí povedlo, není zřejmé, jak společnost ochránit před dalšími Karly Lügery, Adolfy Hitlery, Klementy Gottwaldy, Miroslavy Sládky nebo Andreji Babiši. Optimální by samozřejmě byla dostatečná rozumová vyspělost drtivé většiny společnosti, nicméně s dostatečnou rozumovou vyspělostí by bez obtíží fungoval jakýkoli společenský řád počínaje komunismem (vždyť už Marxovo učení jasně specifikovalo, že ke skutečnému komunismu musí lidstvo teprve mravně a rozumově dospět), přes demokracii až po anarchokapitalismus — ale nic v lidské společnosti není více nemožné.

Zbývá tedy zmocnit někoho, kdo nějakou míru vyspělosti má, ona nemusí být ani nijak závratná, toho postavit zcela mimo systém, učinit neodvolatelným a dát mu pravomoc společnost chránit před těmi, které si sama zvolí. Takovou formu zřízení historie zná, je to forma zřízení, která zde zatím fungovala nejdéle a nazývá se zpravidla monarchií.


(čistě pro pořádek, euromonarchie, tedy v podstatě republiky, kde má panovník jen reprezentativní úlohu, nejsou monarchiemi ve smyslu tohoto textu, kdyby je někdo chtěl zmiňovat)
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am
Reputace: 907

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od youda »

Vážení kolegové,

jak jistě víte, nedávno jsem dodělal:
- Automatické vypínání/zapínání měničů na základě SOC akumulátoru.
- Automatické zapnutí všech měničů ve chvíli, kdy se k wallboxu připojí elektromobil.
- Automatické nastavení výkonu wallboxu podle toho, jestli jej napájí jen jeden měnič, nebo už naběhly měniče všechny.
(viz zde: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?p=115093#p115093)

No a dnes večer jsem k tomu ještě sednul a dopsal automatické připínání druhého a třetího měniče ve chvíli, kdy se z libovolného důvodu zvedne AC příkon. Reaguje to tedy už nejen na připojení elektromobilu, ale také na situaci, kdy třeba běží myčka a do toho si člověk ještě zapne mikrovlnku a rychlovarnou konvici.

Jelikož každý ze tří zapojených měničů má výkon 5000W, nastavil jsem úroveň automatického zapnutí dalších dvou měničů na 4000W. Vyzkoušeno a chodí to dobře. Na mobilu to automatické řízení vypadá takto:
Screenshot_20200209-212108.png
Asi bych tam mohl dodělat i automatické vypnutí dvou měničů ze tří v případě, že už jejich výkon nebude potřeba. Něco jako že, pokud je AC příkon menší než např 1000W, tento stav trvá aspoň 10 minut a zároveň již nesvítí slunce, tak prostě dva měniče vypni...
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 1132
Registrován: pát říj 12, 2012 8:15 pm
Reputace: 74
Bydliště: Severní Čechy

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od redcrown »

To bys tedy mohl. Takhle to zní nedodělaně a pod Tvou úroveň:)
V provozu: poloostrov 19kWp, 4x XTM4000-48, 4xVT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am
Reputace: 907

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od youda »

Infinisolar10 píše:Rád bych se ještě pozeptal, jak je to s vlastní spotřebou 10kW Infinisolaru. Uvádí se s spotřeba až 165W v součtu na všechny 3f, což by představovalo šílených 1,4 MW za rok. Dle distributora je ale tato "nutná" energie pro napájení střídače částěčně využita na spotřebičích /pokud je alespoň nějaká stálá zátěž na výstupu/. Mátě prosím někdo změřeno, kolik energie je ve výsledku zpětně využito za vlastní spotřebou?
...
Abychom se jednou provždy zbavili bludů, rozhodl jsem se pro rychlé ověření praktickým experimentem. K tomu jsem použil:
  • 1f střídač InfiniSolar 5K Plus
  • pro měření spotřeby z akumulátoru BMS zabudovanou přímo v baterii Pylontech
  • pro měření AC spotřeby digitální elektroměr Qubino 3phase
  • AC zátěž 8W LED řetěz
  • AC zátěž vláknová žárovka 40W
  • AC zátěž miniaturní elektroměr Qubino 1phase
Napětí baterie reportované dle BMS = 49.2V
Odběr InfiniSolaru 5K Plus v běhu zcela naprázdno = 2.8A, tedy 138W DC. Třífázový InfiniSolar 10K bude žrát ještě více, jeho architektura je totiž úplně stejná.

Test #1
Už jen po připojení malého 1f elektroměru na výstup, se odběr z baterie zvýšil na 2.9A, tedy 143W.
DC odběr se tedy zvedl o cca 5W, přitom tento miniaturní elektroměr má dle specsheetu vlastní spotřebu menší 2W.

Test #2
Na AC výstup připojen LED řetěz. Elektroměr ukázal, že příkon LED je 7.7W. Odběr z baterie 3A, tedy 148W.

Test #3
Na AC výstup připojena klasická vláknová žárovka. Elektroměr ukázal příkon 48.2W. Odběr z baterie 3.8A, tedy 187W.

Závěr:
  • 1) Připojení sebemenší AC zátěže se na odběru z baterie vždy projeví.

    2) Ani ta nejmenší AC zátěž rozhodně není "uspokojena z vlastní spotřeby měniče".

    3) Jelikož zátěž 48.2W na AC zvedla DC spotřebu o cca 44W, lze říci, že i relativně malá odporová zátěž, se poměrně přesně odrazí ve zvýšeném odběru z baterie.

    4) BMS Pylontech mi celkový proud baterie reportuje pouze na jedno desetinné místo a příkon vypočtený jako Ubat * Ibat jsem vždy zaokrouhlil na celé watty. To bude i důvodem, proč mi mezi AC a DC stranou vychází pár wattů rozdíl. Dovolím si tvrdit, že pokud bychom DC proud měřili na více desetinných míst, tak by to vycházelo úplně přesně.
Ve zkratce: To, že měnič dokáže část vlastní spotřeby poslat do zátěží je bullshit.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od brumlaj »

youda píše:......... "Osvícený diktátor". ....
To je jednoduché, takový si uvědomuje, že nepotřebuje revoluci a chce diktovat navěky, takže se snaží lidi nenasrat aby jej nesvrhli. Každému nevyhoví, ale jeho rozhodnutí z dlouhodobého hlediska mají koule. Prostě takový král Miroslav.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
unicast
Příspěvky: 1180
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Reputace: 197
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od unicast »

brumlaj píše:
youda píše:......... "Osvícený diktátor". ....
To je jednoduché, takový si uvědomuje, že nepotřebuje revoluci a chce diktovat navěky, takže se snaží lidi nenasrat aby jej nesvrhli. Každému nevyhoví, ale jeho rozhodnutí z dlouhodobého hlediska mají koule. Prostě takový král Miroslav.
To "snažit se nenasrat" mělo občas až groteskní formy. Třeba bolševici v 80. letech se během výstavby a zprovozňování TV vysílače Praha-město tak báli, že lidi budou nespokojení, protože se nemůžou dívat na televizi, že začali sami někdy v roce 1987 na Žižkově stavět kabelovou televizi (s celými třemi programy, jistě). A stejně je svrhli :-)
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3335
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Reputace: 485
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od marko250 »

youda> uniklo mi info o podílu práce paraelně zapojených Infini,umí jet kaskádově a připojovat se postupně na základě někde určeného výkonu,nebo jako Axpert,dělí to na počet kusů stejnoměrně ?A to měření bylo jen z baterek ,je tak?Jakého procentuálního vykrytí spotřeby jsi dosáhl za 2019?Využil jsi potenciál 3x Infini někdy,krom EV nabíječky?
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am
Reputace: 907

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od youda »

Ahoj Marko,
marko250 píše:youda> uniklo mi info o podílu práce paraelně zapojených Infini,umí jet kaskádově a připojovat se postupně na základě někde určeného výkonu
Bohužel, InfiniSolar není Studer ani Fangpusun. Firmware InfiniSolaru tedy žádnou funkci postupného kaskádování více měničů podle aktuální zátěže nemá. V paralelním zapojení buď běží všechny, nebo můžeš některý měnič ručně vypnout/zapnout a výkon se dynamicky rozloží mezi ty zbylé. Právě proto jsem si to automatické kaskádování musel dopsat sám, do externí automatizace. Viz zde: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?p=115812#p115812

Jakmile má člověk rozchozenou obousměrnou komunikaci, je už jakákoliv automatika celkem snadná věc:
  • Normálně běží jeden měnič, libovolný ze tří.
  • Pokud se AC příkon zvedne nad 4000W, tak se automaticky startují zbylé dva Infini. Měniče, které jsou vypnuté, si skript umí najít sám a jejich start je hotový za pár vteřin. Pak už to dává celých 15kW.
Kromě kaskády tam mám přidané ještě řízení dle SOC:
  • Při vybití baterie pod 25% SOC se všechny měniče vypnou a zabere externí bypass.
  • Jsou-li všechny měniče vypnuté, a baterie se dobije nad 70%, tak se automaticky nastartuje první měnič a externí bypass se opět odepne.
V praxi to vypnutí dle SOC zatím nebylo potřeba, ale testem jsem ověřil, že funguje.

Co ve skriptu nemám:
  • Vypínání kaskády po delší době nízké zátěže. Toto asi ještě dodělám. Tedy až budu mít tu správnou náladu na hraní.
  • Nemám stupňovité připínání dvojky a trojky, ale při té vyšší zátěži prostě najednou zapnu oba zbylé měniče. Mohl bych to dělat postupně, ale jsem radši, když je automatizační logika jednodušší a tím pádem odolnější proti zákmitům a také proti mým programátorským chybám. Co jsem koukal, tak i originální Studer (který asi jediný má tuhle funkci z fabriky), se chová tak, že dvojku a trojku startuje současně a nikoliv postupně.
Kousek skriptu:
soccontrol.PNG
GUI v mobilu:
Screenshot_20200209-212108.png
marko250 píše:nebo jako Axpert,dělí to na počet kusů stejnoměrně ?
V případě paralelně zapojených InfiniSolarů se výkon dělí rovnoměrně mezi běžící měniče. Tedy, úplně rovnoměrné to není, občas to lítá +-100W, ale rozhodně to není tak, že by první měnič jel na 5kW, druhý k tomu přidával 1kW a třetí jel naprázdno. Pokud chceš, můžeš některý z měničů vypnout a výkon se okamžitě dynamicky rozloží mezi ty zbylé.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am
Reputace: 907

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od youda »

marko250 píše:A to měření bylo jen z baterek ,je tak?
Pokud myslíš to měření k vyvrácení bludu, že vysoká vlastní spotřeba InfiniSolaru se dá využít pro krmení zátěží, které jsem dělal zde: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?p=116920#p116920
Tak tam byla od měničů zcela odpojená DS, zcela odpojené panely a napájení bylo jenom z baterie. Tak, aby se dalo vše rozumně změřit.
marko250 píše:Jakého procentuálního vykrytí spotřeby jsi dosáhl za 2019?
Pokud se jedná čistě o spotřebu elektřiny a ohřev teplé vody, tak v roce 2019 byla AC výroba lehce přes 5MWh.
Za posledních 12 měsíců to vypadá tak, že typická spotřeba elektřiny a horké vody je cca 400kWh měsíčně.
Problém nastal pouze v Novemberu a Decemberu, kde v těchto dvou měsících se podařilo uspokojit ze slunce jen cca 50% spotřeby:
last12m.png
Hrubým přepočtem je to 10 plných měsíců + 2 poloviny měsíce z 12-ti = 11/12 = 92% vykrytí spotřeby.
Jelikož já mám stringy jen na východ/západ, tak věřím, že ten kdo má možnost osázet i jih, může dosáhnout téměř stoprocentní elektrické soběstačnosti i na naší padesáté rovnoběžce.

Ovšem pozor:
Já nemám plyn, kotel na peletky ani brikety, ale topím elektřinou z DS. Náklady na topení v roce 2019 byly 20MWh a ani jsem nezkoušel to nějak přikrmovat z FVE. Prostě to šlo natvrdo z DS, tak jako někdo jiný sype natvrdo do kotle pelety. Kromě toho si občas ještě zatopím dřevem v krbu, když chci mít pohodu. Možná jednou dodělám vytěžování do minisplitu, tak jako má Kybos či Vítek. Přebytků mám totiž na jaře a na podzim stále dost.
marko250 píše:Využil jsi potenciál 3x Infini někdy,krom EV nabíječky?
15kW výkonu? Prakticky nikdy, je to jen moje rozmařilost.

Jeden 5kW měnič dokáže pokrýt téměř všechny potřeby normální domácnosti. Jak jsem nedávno zjistil, ten můj na pár sekund podrží i přes 7kW, než se vypne na overload. Pokud ale chci mít stejný komfort jako na DS, netrápit měnič, a vůbec nepřemýšlet, pak je potřeba mít k dispozici cca 8kW výkonu. Někdy se mi totiž sejdou tři silnější spotřebiče plus drobotina, takže k těm 8kW to skáče. Typicky je to pračka + vaření + vysavač. Nebo konvice + myčka + mikrovlnka. To jsou kombinace, které mi běží často a dohromady mají skoro 7kW.

Když nad tím tak přemýšlím, tak z mojí zkušenosti s 1-fázovým systémem vyplývá cca toto:
  • 3kW měnič je v ostrovu hodně o disciplíně.
  • 5kW měnič již člověka defacto neomezuje a i babu na něj lze adaptovat.
  • 8kW měnič, případně tandem 2x4kW, nevyžaduje od obsluhy vůbec nic. Babě vůbec není potřeba cokoliv vysvětlovat, ať si u vaření oběda třeba klidně fénuje vlasy a pere prádlo.
  • Cokoliv nad 8kW je v ostrovu rozežranost.
Mimochodem, občas se stane, že tu na fóru odpovídám nějakému nováčkovi a téměř nikdy nedoporučuji, aby si pořizoval InfiniSolar, nebo stavěl podobný orloj, jako mám já. Osobně mám ty moje zelené obludy rád, hlavně proto, že s nimi umím mluvit přes RS232. Ekonomicky to ale fakt nevychází, jsou drahé (5kW měnič za 60tis Kč) a hrozně žerou. Pro normálního člověka bude vždy lepší oficiální 3f 10kW hybrid SolaX či GoodWe. Pro ostrovníka třeba tandem dvou Axpertů, Fangpusunů nebo Victronů.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3335
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Reputace: 485
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od marko250 »

Super díky za infa,mám stejnou zkušenost se souběhy z dvou domácností,víc jak 7.6kW jsem na měniči neviděl a nikdo tady není omezen výkonově,jen je cepuji ,ať to jede co nejvíc ze slunce a né z baterky :-) .S těmi 20kWp jsem si myslel ,že už dosáhneš 100%,samozřejmě bez vytápění kabely co tam máš,protože baterky máš celkem dost.To je škoda,že to ještě nevýjde. S tím třetím měničem zase můžeš krásně nabíjet EV solidním výkonem ne,nebude v brzké době?
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am
Reputace: 907

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od youda »

Kdyby těch 20kWp bylo orientováno na jih, tak myslím, že by to opravdu mohlo jít i na 99% soběstačnosti. Možná, že baterky by se musely ještě trošku zvednout. Bohužel, jih prostě u mne osadit nejde a východ-západ je v zimních měsících fakt bída. Až budu stavět další barabiznu, bude už "designed for PV".

Ten třetí měnič jsem opravdu koupil jen kvůli té EV nabíječce. Chtěl jsem, když už tu někdo zastaví, tak ať mu to AC nabíjení jede co nejrychleji. Bylo by mi trochu trapné, nabízet nabíjení zdarma a pak tam přičůrávat výkonem 3kW. V létě tu občas bývají motokrosové závody, tak je klidně možné, že tady někdo z návštěvníků nechá auto půl dne a dobije si z panelů třeba i 50kWh. Uvidíme :)

Já osobně jsem dost zmlsanej, takže elektromobil, kterej by se mi líbil, je zatím příliš drahej - Porsche Taycan nebo Tesla S. Popravdě, ani Tesla 3, kterou bych si dovolit mohl, se mi nezamlouvá natolik, abych mi to stálo za to. Takže zatím budu ještě jezdit na dinosaury a uvidíme za pár let.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
NOPARasito
Příspěvky: 2485
Registrován: čtv črc 19, 2018 12:14 am
Reputace: 180
Bydliště: Vidiek, Trhanova Lhota

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od NOPARasito »

youda píše:
marko250 píše:A to měření bylo jen z baterek ,je tak?
Pokud myslíš to měření k vyvrácení bludu, že vysoká vlastní spotřeba InfiniSolaru se dá využít pro krmení zátěží, které jsem dělal zde: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?p=116920#p116920
Tak tam byla od měničů zcela odpojená DS, zcela odpojené panely a napájení bylo jenom z baterie. Tak, aby se dalo vše rozumně změřit.
marko250 píše:Jakého procentuálního vykrytí spotřeby jsi dosáhl za 2019?
Pokud se jedná čistě o spotřebu elektřiny a ohřev teplé vody, tak v roce 2019 byla AC výroba lehce přes 5MWh.
Za posledních 12 měsíců to vypadá tak, že typická spotřeba elektřiny a horké vody je cca 400kWh měsíčně.
Problém nastal pouze v Novemberu a Decemberu, kde v těchto dvou měsících se podařilo uspokojit ze slunce jen cca 50% spotřeby:
Příloha last12m.png je dlouhodobě nedostupná.
Hrubým přepočtem je to 10 plných měsíců + 2 poloviny měsíce z 12-ti = 11/12 = 92% vykrytí spotřeby.
Jelikož já mám stringy jen na východ/západ, tak věřím, že ten kdo má možnost osázet i jih, může dosáhnout téměř stoprocentní elektrické soběstačnosti i na naší padesáté rovnoběžce.

Ovšem pozor:
Já nemám plyn, kotel na peletky ani brikety, ale topím elektřinou z DS. Náklady na topení v roce 2019 byly 20MWh a ani jsem nezkoušel to nějak přikrmovat z FVE. Prostě to šlo natvrdo z DS, tak jako někdo jiný sype natvrdo do kotle pelety. Kromě toho si občas ještě zatopím dřevem v krbu, když chci mít pohodu. Možná jednou dodělám vytěžování do minisplitu, tak jako má Kybos či Vítek. Přebytků mám totiž na jaře a na podzim stále dost.
marko250 píše:Využil jsi potenciál 3x Infini někdy,krom EV nabíječky?
15kW výkonu? Prakticky nikdy, je to jen moje rozmařilost.

Jeden 5kW měnič dokáže pokrýt téměř všechny potřeby normální domácnosti. Jak jsem nedávno zjistil, ten můj na pár sekund podrží i přes 7kW, než se vypne na overload. Pokud ale chci mít stejný komfort jako na DS, netrápit měnič, a vůbec nepřemýšlet, pak je potřeba mít k dispozici cca 8kW výkonu. Někdy se mi totiž sejdou tři silnější spotřebiče plus drobotina, takže k těm 8kW to skáče. Typicky je to pračka + vaření + vysavač. Nebo konvice + myčka + mikrovlnka. To jsou kombinace, které mi běží často a dohromady mají skoro 7kW.

Když nad tím tak přemýšlím, tak z mojí zkušenosti s 1-fázovým systémem vyplývá cca toto:
  • 3kW měnič je v ostrovu hodně o disciplíně.
  • 5kW měnič již člověka defacto neomezuje a i babu na něj lze adaptovat.
  • 8kW měnič, případně tandem 2x4kW, nevyžaduje od obsluhy vůbec nic. Babě vůbec není potřeba cokoliv vysvětlovat, ať si u vaření oběda třeba klidně fénuje vlasy a pere prádlo.
  • Cokoliv nad 8kW je v ostrovu rozežranost.
Mimochodem, občas se stane, že tu na fóru odpovídám nějakému nováčkovi a téměř nikdy nedoporučuji, aby si pořizoval InfiniSolar, nebo stavěl podobný orloj, jako mám já. Osobně mám ty moje zelené obludy rád, hlavně proto, že s nimi umím mluvit přes RS232. Ekonomicky to ale fakt nevychází, jsou drahé (5kW měnič za 60tis Kč) a hrozně žerou. Pro normálního člověka bude vždy lepší oficiální 3f 10kW hybrid SolaX či GoodWe. Pro ostrovníka třeba tandem dvou Axpertů, Fangpusunů nebo Victronů.
Cau Sefe,
Jake ty mas moznosti ovladat treba zasuvky pomoci Fibara a tvych rizeni spotreby?
Ptam se proto, ze pokud by jsi mohl dat aspon na topnou sezonu napr. olejove radiatory (reseni jako za krale "klacka", ale jeden takto mam)
Screenshot_2020-02-23-00-18-10-076_com.coolkit.jpg
kazdopadne by jsi se trochu vytizil a bylo by to veselejsi. Asi opravdu vsechny zarazi, jakej muze byt problem nekterej okruh z podlahovky prekopat na FV palic.
Je mi jasny, ze to obcas je vetsi zasah nez by clovek cekal, ale nekdy ten vysledek stoji za to.
Pozn.: Samozrejme i ja resim vyuziti energie na stavajicich rozvodech, vubec jsem neplanoval az tak, ze bych zdvojoval zasuvky "na okruh" vytezovanim napr. "sprasenou" sinusovku z Bona atd. Tehdy jsem maximalne experimentoval s paralelnim rozvodem na DC, ale diky predchozi instalaci 12V verze jsem to nezrealizoval, coz by ted mimochodem poslouzilo na vytezovani nadherne.
Kazdopadne u dalsiho domu to jiz dotahnu do konce.
Ovsem jestli nekdy dalsi dum bude :lol: :roll:
Naposledy upravil(a) NOPARasito dne ned úno 23, 2020 12:49 am, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am
Reputace: 907

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od youda »

Ovladatelných zásuvek mám asi 20, možná už i víc. Kromě toho se dají bezdrátově ovládat i všechny termostaty (9ks) i tu klimatizaci od Tebe už mám připojenou a můžu ji ovládat na dálku, včetně nastavení režimu a cílové teploty.

V roce 2018 jsem podlahové topení na FVE připojil:
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?p=78735#p78735

Měl jsem tam dokonce SSR relé v největším topném okruhu, to jsem řídil plynule a ostatní okruhy připínal pomocí těch termostatů. Nějak to chodilo, z panelů to dokázalo vytáhnout desítky kWh za den, ale v reálu to tepelnou pohodu stejně nezajistilo. A z neustálého cvakání termostatů mi šla hlava kolem.

Popravdě, vypadá to, že roční účet za topení bude opět cca 30tis Kč. To není tak moc, aby mělo smysl se s tím nějak extrémně trápit.

A přesně jako Ty: U dalšího baráku už to bude nachystané od začátku a dotažené do konce. Tedy, jestli další dům někdy bude ;)
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputace: 239
Bydliště: Vyškov

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od diablo007 »

youda píše:Ovladatelných zásuvek mám asi 20, možná už i víc. Kromě toho se dají bezdrátově ovládat i všechny termostaty (9ks) i tu klimatizaci od Tebe už mám připojenou a můžu ji ovládat na dálku, včetně nastavení režimu a cílové teploty.

V roce 2018 jsem podlahové topení na FVE připojil:
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?p=78735#p78735

Měl jsem tam dokonce SSR relé v největším topném okruhu, to jsem řídil plynule a ostatní okruhy připínal pomocí těch termostatů. Nějak to chodilo, z panelů to dokázalo vytáhnout desítky kWh za den, ale v reálu to tepelnou pohodu stejně nezajistilo. A z neustálého cvakání termostatů mi šla hlava kolem.

Popravdě, vypadá to, že roční účet za topení bude opět cca 30tis Kč. To není tak moc, aby mělo smysl se s tím nějak extrémně trápit.

A přesně jako Ty: U dalšího baráku už to bude nachystané od začátku a dotažené do konce. Tedy, jestli další dům někdy bude ;)
Myslíš ten dům s plachtami?
josse
Příspěvky: 1142
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm
Reputace: 139

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od josse »

youda píše:Když nad tím tak přemýšlím, tak z mojí zkušenosti s 1-fázovým systémem vyplývá cca toto:
  • 3kW měnič je v ostrovu hodně o disciplíně.
  • 5kW měnič již člověka defacto neomezuje a i babu na něj lze adaptovat.
  • 8kW měnič, případně tandem 2x4kW, nevyžaduje od obsluhy vůbec nic. Babě vůbec není potřeba cokoliv vysvětlovat, ať si u vaření oběda třeba klidně fénuje vlasy a pere prádlo.
  • Cokoliv nad 8kW je v ostrovu rozežranost.
Přesně tak možná bych to povýšil na 2x5kW, ale víc ne.
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3, https://solarforum.cz/
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am
Reputace: 907

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od youda »

Josse, když už jsme u toho: předpokládám, že ty máš na tvých Axpertech MKS také dodělané automatické připínání druhého měniče, je to tak?

Co jsi zvolil jako řídící jednotku?
Máš to pomocí posílání Weberova MNCHGC0497 a MNCHGC0498 přes RS232?

Koukal jsem na to a Weber to nejdřív udělal pro ty starší modely s PF0.8 a 4kW, potom pro novější s PF1.0 a 5kW.
Existuje ale ta úprava s Dynamic Load Control také pro King/PIP-MK?

PS: Jestli to máš popsáno někde ve vlákně, stačí i odkaz.
Díky!
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
josse
Příspěvky: 1142
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm
Reputace: 139

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od josse »

youda píše:Josse, když už jsme u toho: předpokládám, že ty máš na tvých Axpertech MKS také dodělané automatické připínání druhého měniče, je to tak?

Co jsi zvolil jako řídící jednotku?
Máš to pomocí posílání Weberova MNCHGC0497 a MNCHGC0498 přes RS232?

Koukal jsem na to a Weber to nejdřív udělal pro ty starší modely s PF0.8 a 4kW, potom pro novější s PF1.0 a 5kW.
Existuje ale ta úprava s Dynamic Load Control také pro King/PIP-MK?

PS: Jestli to máš popsáno někde ve vlákně, stačí i odkaz.
Díky!
Ano.

Ano, USB, detaily jsou trochu složitější, v Python to má zádrhel, je to někde tady a taky jsem to posílal na AEVA, mám malinu+Python+emoncms. Mám to na githubu, stačí nakopírovat a spustit.

Správně, myslím že ne a jestli mám poslední info, ani se na to nechystá.

Ne, jsem takový trouba, že nechci aby mi to někdo komentoval, tak jsem radši nic nezačal :-)
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3, https://solarforum.cz/

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek