Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pát črc 19, 2019 12:42 am


UPS-vhodny menič DC-AC

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
Předchozí

Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvekod atom » čtv srp 16, 2012 7:07 pm

jak někde psal LUI, motor se bude točit o 20% rychleji a může se tedy přehřívat protože na to nebyl stavěn a má jen minimální výkonovou rezervu. Chce to vyzkoušet a uvidíš, vrtačka na 60Hz UPS není problém
Tristar / 11kWh v lithiu / 3,4kWp / Matrix 5000VA / arduino / >21MWh :o / start 05/2012 s 440Wp.
atom
 
Příspěvky: 424
Registrován: sob čer 02, 2012 7:22 pm
Bydliště: 580m n.m. na Vysočině
Reputation: 4

Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvekod Lui » čtv srp 16, 2012 8:01 pm

atom píše:Mám tu 2 APC smarty , 1400 startuje na 60Hz a 700 do racku startuje s 50Hz, takže 99% bych netvrdil, ale většinou opravdu bez sítě naběhnou na 60Hz


Hm....žeby rackové prevedenie štartovalo na 50Hz...(?)
Jedna z mojích konkrétne APC smart 2000 (rack) štartuje naozaj na 50Hz.....
Ale "normálna" teda tá stojatá APC smart 1000, 2200,3000 idú na 60 Hz....(studený štart)
A mám tu ešte jednu rackovú 2200-ku.....tak toto zajtra musím vyskúšať.... :)
Cca 16kwp ::pv:: ,48V 7kAh *batt* Pb , 60V 567Ah + 80Ah *batt* Lion, 5 x MPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) a zopár APC smart 2200/3000 , BMV-600S
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 773
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko
Reputation: 62

Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvekod rob.brno » ned srp 19, 2012 12:33 pm

Jo, a nedaly by se 2xUPS dát paralelně, že by jako dohromady udělaly 2x silnější střídač?

Nedaly - odpráskly by se asi navzájem. Musely by se nějako sesynchronizovat. Třeba obě rozjet zaráz s napojením na sít a pak odpojit, ale asi by se po chvíli fázování mezi nima rozhodilo :-(
rob.brno
 
Příspěvky: 779
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am
Reputation: 9

Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvekod abrams » ned srp 19, 2012 3:14 pm

Zdravím ,

s UPSkama moc zkušeností nemám (krom jedné s funkcí 35W topení :evil: ) , ale pochibuji že by se uměli se sichronizovat
se sítí . Podmínkou by byla možnost vzájemného propojení Master/Slave .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2513
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 321

Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvekod mypower.cz » ned srp 19, 2012 3:27 pm

abrams píše:Podmínkou by byla možnost vzájemného propojení Master/Slave.


coz si myslim ze by pro vyrobce nemel byt az takovy technicky problem, pokud by mel vuli to resit. To rizeni tam beztak nekde musi byt .. nejaky ridici signal, ktery rika v ktere fazi zrovna jsme, takze kdyby tento signal byl vyveden treba jako "sync out", a druha UPS by po pripojeni na "sync in" vypla svuj ridici obvod a pouzila to co je na "sync in" tak jako .. nevim jak je to technicky, ale logika mi rika ze pokud by vyrobce chtel, tak by to asi slo a nemuselo by to byt pravdepodobne az tak slozite. Totez se tyka prakticky libovolneho stridace .. To by se mozna mohlo zavest jako standard. To by se skalovalo donekonecna .. teoreticky. Nevidim v tom ani zadnou nevyhodu, same plusy.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | III. Sraz příznivců FV u Brna 8.6. 2019 | Sraz 2018
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3598
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 246

Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvekod abrams » ned srp 19, 2012 3:56 pm

mypower.cz píše:... To by se skalovalo donekonecna .. teoreticky. Nevidim v tom ani zadnou nevyhodu, same plusy.

Zdravím ,

plusy to jo , ale jen pro uživatele , kšeftařům by se to už moc nelíbilo :yes: .

http://www.ebay.com/itm/Parallel-inverter-Stackable-Power-Inverter-2500-5000W-DC-AC-inverter-DC12-24-48V-/271012564498?pt=LH_DefaultDomain_0&var=&hash=item3f199b8e12 .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2513
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 321

Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvekod rob.brno » úte srp 21, 2012 6:23 pm

LUI píše:
atom píše:Mám tu 2 APC smarty , 1400 startuje na 60Hz a 700 do racku startuje s 50Hz, takže 99% bych netvrdil, ale většinou opravdu bez sítě naběhnou na 60Hz


Hm....žeby rackové prevedenie štartovalo na 50Hz...(?)
Jedna z mojích konkrétne APC smart 2000 (rack) štartuje naozaj na 50Hz.....
Ale "normálna" teda tá stojatá APC smart 1000, 2200,3000 idú na 60 Hz....(studený štart)
A mám tu ešte jednu rackovú 2200-ku.....tak toto zajtra musím vyskúšať.... :)



Tak podle paní od APC je to zadrátováno podle verze:
pro Ameriku 60Hz, pro Evropu 50Hz(typ UPS končí na "I")
Pokud není u nás s 50Hz, jsou ochotni to v rámci záruky vyměnit :-(

LUI: Jde ti UPS zapnout bez připojených baterek?
Mám tu 5ks UPS od APC, ve všech jsou baterky v háji a nemůžu s připojením na 230V ani jednu UPS zapnout.
rob.brno
 
Příspěvky: 779
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am
Reputation: 9

Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvekod Lui » úte srp 21, 2012 6:31 pm

rob.brno píše:LUI: Jde ti UPS zapnout bez připojených baterek?
Mám tu 5ks UPS od APC, ve všech jsou baterky v háji a nemůžu s připojením na 230V ani jednu UPS zapnout.


Tak bez baterky som to nikdy neskúšal,takže neviem...ak chceš vyskúšam....

A nemáš hocijakú dobrú baterku na testovanie....?....samozrejme s príslušným napetím.... ;)
Cca 16kwp ::pv:: ,48V 7kAh *batt* Pb , 60V 567Ah + 80Ah *batt* Lion, 5 x MPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) a zopár APC smart 2200/3000 , BMV-600S
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 773
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko
Reputation: 62

Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvekod rob.brno » úte srp 21, 2012 7:43 pm

LUI píše:
rob.brno píše:LUI: Jde ti UPS zapnout bez připojených baterek?
Mám tu 5ks UPS od APC, ve všech jsou baterky v háji a nemůžu s připojením na 230V ani jednu UPS zapnout.


Tak bez baterky som to nikdy neskúšal,takže neviem...ak chceš vyskúšam....

A nemáš hocijakú dobrú baterku na testovanie....?....samozrejme s príslušným napetím.... ;)


jE MĚ DIVNÝ, že ani jedna z 5-UPC nejde bez baterek zapnout. NiCd ještě pořád nedorazily, tak to nemám jak vyzkoušet.
rob.brno
 
Příspěvky: 779
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am
Reputation: 9

Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvekod burda » stř srp 22, 2012 10:13 am

UPS, bez beterek jistě zapnout nepůjde;) !!! To není chyba, ale vlastnost.

Obecně se dá použít UPS jako měnič v solárním systému, !ALE! většina UPS od APC typu krabička k počítači je silně poddimenzovaná v oblasti chlazení. Proč ?
Protože je to UPS pro krátkodobé překlenutí výpadku. počítané jsou na 10min. chodu max.
V tomto duchu je patřičně ošizena jak elektronika, chladiče, ventilátory...

"Trochu" lepší je to u rackových UPS (line interaktiv, online - nejlépe) , ale pouze pokud je můžete "levně sehnat" jinak nejsou pro použití vzhledem k ceně příliš rozumné...
Sám jsem raději koupil nakonec po experimentování tenhle měnič: http://www.i4wifi.cz/invertor-dc-ac-12v ... d2545.html

Běží mi na něm i čerpadle ve vrtu s frekvenčním měničem, indukční deska, prostě maximálně spokojen, zatím, snad vydrží;)
burda
 
Příspěvky: 205
Registrován: pát kvě 25, 2012 10:15 pm
Reputation: 4

Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvekod Lui » stř srp 22, 2012 10:44 am

S tým chladením máš samozrejme pravdu,ale čo sa týka rady APC smart 2000 a 2200 tie už chladenie majú,a dajú sa zohnať prakticky zadarmo,len treba mať správneho človeka na správnom mieste.... ;)
A dlhodobú funkčnosť Ti možem potvrdiť.....moje už "spálily" cez 3000 kwh.... :yes:
Cca 16kwp ::pv:: ,48V 7kAh *batt* Pb , 60V 567Ah + 80Ah *batt* Lion, 5 x MPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) a zopár APC smart 2200/3000 , BMV-600S
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 773
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko
Reputation: 62

Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvekod JiříK » stř srp 22, 2012 6:36 pm

UPS poddimenzovaná samozřejmě je. Ale...používám jednu už cca. 10 let, samozřejmě jen na poloviční zátěž a nemám problém. Jen v horkém létě občas ječí ochrana. Takže funguje to, jen je třeba vyzkoušet, kolik to snese. Na rozdíl od levných měničů se mi zatím UPS nepodařilo odpálit. Teda až na tu jednu, co na ,,baterkách" měla 16V...
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
JiříK
 
Příspěvky: 824
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech
Reputation: 32
 
  • 0


UPS SMART APC 1000/1400 - vhodny menič DC-AC

Příspěvekod rob.brno » stř říj 10, 2012 12:15 pm

rob.brno píše:Mám tu 2xAPC smart 1000 a 1xAPC smart 1400(předpokládám, že jsou všechny čistý sinus). A bude 20článků KPH150. Moje představa je vyhodit z APC odejité olova a místo nich připojit 20čl NiCd KPH150.


Po drobném pátrání:
APC jsou OK, opravdu je bez baterek nelze zapnout. Tyto Smart nabíjí(použitelné jako nouzová varianta-normálně aku nabíjí slunce) aku konstantním napětím 27,1V s proudovým omezovačem kolem 4A. NiCd tedy takto lze nabít jen na pár desítek procent, protože napětí na článek je příliš nízké.
APC 1000 bere jako standby cca 22W ze sítě 230V(odpojené aku), stejně tak cca 20W(0,8A při 25V) bere naprázdno v režimu měnič DC-AC. V tomto režimu při poklesu napětí aku na 21V začne upozornovat pípáním, při poklesu pod 19V - vypne UPS úplně.
Co se děje naopak při vyšších napětí nevím - nemám jak vyzkoušet, nemám nabíječku co by vytáhla aku ani k 30V.

Bohužel tyto APC při studeném startu nastartují s 60Hz, dá se to údajně přeprogramovat po seriovem káblu pomocí hyperterminálu z PC. APC je řízena uPC 87C52.

Jedinný rozdíl mezi 1000 a 1400 je přidaný větrák chlazení(chladí při nabíjení aku ze sítě a při běhu měniče DC-AC) a pár jinných hodnot součástek v zapojení, jinak jsou elektricky obě UPS shodné(tedy krom aku). El. schema UPS Smart 1000/1400 je např. zde: http://upsclub.org/schem/APC/733/E733Dschem.pdf

APC 1400 bere při běhu měniče DC-AC o 10W(tedy 30W - 1,2A při 25V) více právě jako příkon větráku.

Lednici starou 7let APC 1400 z baterek normálně utáhne. Při startu kompresoru Wattmetr ukáže 750W,za běhu 140W, lednice běží i na 60Hz bez jakýchkoliv doprovodných zvukových efektů. Pouze v případě vypnutí při běhu kompresoru a následného zapnutí jede asi nějaká spirála s příkonem 1100W, která shodí měnič v UPS.
rob.brno
 
Příspěvky: 779
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am
Reputation: 9

Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvekod bert » stř říj 10, 2012 4:21 pm

rob.brno píše:... Pouze v případě vypnutí při běhu kompresoru a následného zapnutí jede asi nějaká spirála s příkonem 1100W, která shodí měnič v UPS.

To nie je špirála, ale kompresor v tlaku. Kým sa po vypnutí nevyrovnajú tlaky (sanie-výtlak) v chladiacom okruhu, ho nemôže motor rozbehnúť. Je tak výkonovo navrhnutý kvôli spotrebe.
bert
 
Příspěvky: 364
Registrován: stř zář 07, 2011 9:09 pm
Reputation: 10

Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvekod Johnny.sk » pon bře 04, 2013 10:35 am

Zdravim, pripojim sa k tejto teme, co hovorite na toto UPS -
http://www.yiyenele.com/products/aps-pu ... r-564.html
je to sice cina, ale na nieco s podobnymi funkciami zatial niesu prostredky.
Pisal som s podporou a je moznost vypnut nabijanie zo siete a zapnut prioritne vyuzivanie solarneho-baterieoveho zdroja.
Nedostatok energie v baterii (hranicne napatie vybitia baterie) ma za nasledok bypass prepnutie na siet. Inac stale taha z baterie.
vdaka za vase nazory
::pv:: FS-272 ~ 4600Wp, :arrow: PIP-4048GE, *batt* VZV Trakcia ~ 48V 1000Ah, :home: AC ~ PIP-4048GE, DC ~ stala 150W spotreba, :comp: Vlastny monitoring ~ Domoticz
Uživatelský avatar
Johnny.sk
 
Příspěvky: 68
Registrován: sob úno 02, 2013 2:42 pm
Reputation: 3

Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvekod Lui » pon bře 04, 2013 7:45 pm

Vzhladom mám takú istú a s výkonom 6000W a na 48V....
Výhoda je,že pri preťažení s cca 11000 wattmi sa pekne vypne za nejakých ....tuším 5 sekúnd...
Nevýhoda je,že spotrebu naprázdno má cca 4A to je cca 200W... :?
Ale má aj stand-by režim,a vtedy má spotrebu cca 25W.....
A či sa prepne do siete,to neviem,ja to nemám pripojené.... :mrgreen:
Cca 16kwp ::pv:: ,48V 7kAh *batt* Pb , 60V 567Ah + 80Ah *batt* Lion, 5 x MPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) a zopár APC smart 2200/3000 , BMV-600S
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 773
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko
Reputation: 62

Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvekod Johnny.sk » pon bře 04, 2013 11:38 pm

LUI píše:Vzhladom mám takú istú a s výkonom 6000W a na 48V....
Výhoda je,že pri preťažení s cca 11000 wattmi sa pekne vypne za nejakých ....tuším 5 sekúnd...
Nevýhoda je,že spotrebu naprázdno má cca 4A to je cca 200W... :?
Ale má aj stand-by režim,a vtedy má spotrebu cca 25W.....
A či sa prepne do siete,to neviem,ja to nemám pripojené.... :mrgreen:

A do stand-by je nutne prepnut manualne alebo ako to funguje?
Na prazdno 200W berie aj ked je zatazene napr spotrebicom 50W a este + vlastna spotreba ?
Pride mi to ako celkom dost.. nebudem mat doma uplny ostrov (nepotiahnem uplne vsetko) ale vacssinu zariadeni ano. No v pripade neslnecnych dni nechcem riesit manualne prepinanie.. Oplati sa viac len obycajny invertor?
::pv:: FS-272 ~ 4600Wp, :arrow: PIP-4048GE, *batt* VZV Trakcia ~ 48V 1000Ah, :home: AC ~ PIP-4048GE, DC ~ stala 150W spotreba, :comp: Vlastny monitoring ~ Domoticz
Uživatelský avatar
Johnny.sk
 
Příspěvky: 68
Registrován: sob úno 02, 2013 2:42 pm
Reputation: 3

Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvekod 007ToMMaS » pát bře 15, 2013 9:47 pm

Zdravím, chchcem sa s vami poradiť dnes na prednáške som si vypočul a aj sme sa na to pýtali keď bola reč o UPS CyberPower. Jeden sa pýtal na to či je možné vypnúť vnútornú nabíjačku a nabíjať to ináč napr. panely. Konkrétne ide o verzie tieto http://eu.cyberpowersystems.com/products/accessories/eps.htm. Mne sa pozdáva http://eu.cyberpowersystems.com/products/accessories/eps/cps3500pro.htm. Povedal že všetko ide nastaviť. Či nabíjacie napätie prúd a podobne. Zaujali ma ich modely z serie EPS. Majú 24V a aj 48V verziu Samozrejme to má prepínaní sieti. Batérie tej UPS sú neni súčasťou lebo sa pripájajú externé. Povedal nám že neni problém aj s dlhodobou prevádzkou. Cena konkrétne tejto UPS 15500kč čo mi príde ako prijateľná cena. Má to prepínanie sieti, plný sínus, a vstavanú nabíjačku s nabíjacím prúdom 45A pre 24V aj 48V, programovanie pomocou USB, a LAN. Celkom sa mi páči. Musím si o tom naštudovať viacej informácii. Vyzerá to aj ako dosť masívna mašina.
Naposledy upravil 007ToMMaS dne pát bře 15, 2013 9:51 pm, celkově upraveno 1
007ToMMaS
 
Příspěvky: 852
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvekod taran » pát bře 15, 2013 9:49 pm

Prosím o pomoc a radu. Chtěl bych provozovat ostrovní systém propojený s DS "přes" nabíječku, standardně jak to je tady již několikrát popsáno. Problém je v tom, že mám na panelech mikroinventory, které pro svojí činnost potřebují 230V, v mém případě (uvažováno) z měniče (cca, 4kW). Jak se bude chovat měnič, když se mu bude na výstup tlačit výkon z panelů (max.2kW)? Zkoušel jsem toto řešit pomocí hybridního měniče s UPS, ale docházelo k přetokům do DS, což je nepřípustné. Ale měniči nevadila přítomnost výkon panelů na výstupu. Výkon z panelů budu řešit běžnými spotřebiči a nabíječkou. Případné přebytky zužitkuji pomocí Wattrouteru v ohřevu TUV.
taran
 
Příspěvky: 36
Registrován: ned led 13, 2013 11:11 pm
Reputation: 0

Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvekod rob.brno » sob říj 05, 2013 7:49 am

NAšel jsem jednoduché schematko 1f softstarteru, který by mohl odpomoct od rázových proudů při spouštění.

Je to obdoba obyč. "stmívače" s kondenzátorem na vstupu. Přepínač bych dal pryč s tím, že se R1 připojí přímo na C1 a zvětší se velikost R1 na 100-1000k, pokud se nebude rychle za sebou zařízení spínat, mělo by to postačit.
Přílohy
pe598_532.pdf
(67.39 KiB) 125 krát
rob.brno
 
Příspěvky: 779
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am
Reputation: 9

Předchozí

Zpět na DC-AC měniče, střídače, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
Reputation System ©'