Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pát dub 19, 2019 11:15 am


Nastaveni Infini 3f 10 kW

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Další

Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod danp » pát črc 06, 2018 3:43 pm

Dobrý slunečný den,
rád bych se někoho zeptal zda by neznal radu s následujícím problémem:
máme FVE od Ekotechnik SolarKit 5,1 kWp
20 x panely EGING PV EG-255P60-C
střídač InfiniSolar 3P 10kW
baterie PylonTech US2000B
jako měřící elektroměr je použit EASTRON SDM630-Modbus.
Múj problém je že střídač vyrovnává výkon ne na fázi kde je to potřeba, ale odesíláním výkonu na ostatních dvou tak aby by součet pokud možno nula. Na
Internetu jsem se dočetl že:
"Tento měnič umí také jako jeden z mála asymetrickou dodávku energie do jednotlivých fází"
Proto má prosba, nevíte jak tento režim nastavit.
S dodavatelskou firmou to není jednoduché, např, montáž Eastronu jim trvala 7! měsíců( a to hned napoprvé zapojili špatně), neustále výmluva za výmluvou, není slunce, nemoc, nevyšlo nám to a pod. Celkem se tady vystřídali 4 elektromontéři, kteří až na jednu vyjímku nevěděli jak to zapojil ten předcházející.
Proto ještě jednou prosím o radu.
Děkuji
Přílohy
IMG_20180705_113835.jpg
danp
 
Příspěvky: 5
Registrován: sob úno 17, 2018 10:35 pm
Reputation: 0

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod youda » pát črc 06, 2018 11:10 pm

Ahoj Danp,

pokud je InifiniSolar a Modbus Elektroměr nastaven správně, tak se měnič automaticky chová tak, že hlídá nulu pro každou fázi zvlášť, což je právě to co asi potřebuješ. Bez modbusu se měnič snaží udržet "virtuální nulu", která je ti ale v ČEZku nanic.

Nejčastější chyby jsou:
- Režim není nastven na Grid Tie (II)
- Allow feed-in to grid není nastaveno na DISABLE
- Přehození pořadí jednotlivých fází mezi elměrem a infini
- Špatně nastavené modbus adresy

V příloze máš celkem rozumný postup, jak to nastavit. Originální návod je obsáhlejší a zmatenější, nicméně pro úplnost je nalezneš na odkazu zde:
"https://www.mppsolar.com/v3/catalogs/(hybrid)%20Modbus%20card%20II-manual_20140528.pdf"

Poznámka: Pokud ti to dělala firma, dostal jsi dotaci a máš záruku, asi by ses vtom neměl vrtat, ale reklamovat.
Přílohy
InfiniSolar 10kW Modbus Grid limiting Installation guide.pdf
(584.11 KiB) 57 krát
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1281
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 245

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod danp » sob črc 07, 2018 10:15 pm

Ahoj,
díky za rady.
Já bych rád reklamoval, ale to dělám už 7 měsíců, neustále se na něco vymlouvají nebe se ze mne snaží dělat blbce.
Ten dokument z přílohy znám, ale dodavatel ho neznal, a když jsem mu ho poslal nějak se mu to nezdálo.
Ale zpátky k nastaveni.
Mám nastaveno Grid Tie (II)
Nastavení karty a elektroměru jsem zkontroloval a myslím, že je správně podle dokumentace.
Allow feed-in mám vypnuto.
Jako přílohu posílám nastavení infini.
Mám ještě jeden poznatek na displayi se zobrazuje EC-ON1 což by podle dokumentu v příloze mělo být špatně. Píší tak že správně má být EC-ON2. Dodavatel ale tvrdí že podle JEHO dokumentace je to správně.
Kdy by tě něco napadlo tak prosím tě napiš.
Děkuji
Přílohy
infini-gtii.PNG
danp
 
Příspěvky: 5
Registrován: sob úno 17, 2018 10:35 pm
Reputation: 0

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod youda » ned črc 08, 2018 10:20 am

Máš tu Modbus kartu špatně nastavenou. Musí tam svítit EC-ON2, což právě znamená "reset feed-in power to zero in each phase".

- Všecko to vypni
- Vytáhni kartu
- Otoč ji těma pozlacenejma kontaktama dolů a RJ-45 portama nahoru
- Na vertikálně orientovaném DIP přepínači musí být:
-- Packa1 vlevo (OFF)
-- Packa2 vpravo (ON)

Podle toho jak se ti to chová teď, máš právě obě packy vpravo (ON)

Ještě na doplnění:
Bit1 říká,jestli se má hlídat virtuální nula, nebo nula v každé fázi.
Bit2 říká, jestli máš jen jeden měnič a jeden elektroměr, nebo jestli máš více měničů v paralelním provozu, Modbus server box a jeden elektroměr.

Voltronics Modbus Card.JPG
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1281
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 245

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod danp » ned črc 08, 2018 7:38 pm

Děkuji moc,
je to přesně tak, došlo mi to včera o půlnoci, a moc děkuji že si mi to potvrdil, v příloze je fotografie se ŠPATNYM nastavením karty tak jak to zapojil technik. Je to i v tom dokumentu z přílohy, třetí stránka červená řádka. Mně to když jsem kartu původně kontroloval nedošlo. Dodavatel je totiž poprvé zapojil až za střídač, který pak samozřejmě neměřil vyrobenou energii. Trvalo to 10 dní než to uznali a opravili. Neustále technik říkal že si za nastavení karty a el. měřáku stojí, a že podle jeho dokumentace je EC-ON1 správně.
V každém případě jsem moc rád a ještě jednou MOC děkuji.
P.S.
Jestli to takto zapojuji všude, tak ten tvůj popis bude užitečný pro další.
Přílohy
IMG_20180708_093420.jpg
danp
 
Příspěvky: 5
Registrován: sob úno 17, 2018 10:35 pm
Reputation: 0

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod youda » ned črc 08, 2018 7:50 pm

Ahoj Danp,

moc díky za feedback. Přesně jak říkáš, bude fajn když tuto informaci v budoucnu využije i někdo další. Mimochodem, jak to teď vypadá na elměru?

Úplná nula se asi nastavit nepovede, takže dlouhodobě se může stát, že vznikne třeba 1kWh přetok (nasčítá se třeba za půl roku). Kdyby to byl problém, v Infini lze pro jednotlivé fáze nastavit kalibraci (akorát ti to pak bude trochu více žrát z DS).
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1281
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 245

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod danp » úte črc 10, 2018 8:29 pm

Ahoj,
omlouvám se že odpovídám později. Na elektroměru to zatím vypadá krásně Infiny se snaží neustále vyrovnávat k nule. Ze začátku jsem na něj koukal pořád. Teď musím trochu počkat než mi manželka uvolní investice /ty problémy je poněkud naštvaly/. Rád bych ještě doplnil o 10 panelů a jednu baterii. V každém případě to teď funguje tak jak jsem si představoval. A pak si na něco vemte firmu.
danp
 
Příspěvky: 5
Registrován: sob úno 17, 2018 10:35 pm
Reputation: 0

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod mlokecek » úte črc 10, 2018 8:54 pm

danp píše:Ahoj,
omlouvám se že odpovídám později. Na elektroměru to zatím vypadá krásně Infiny se snaží neustále vyrovnávat k nule. Ze začátku jsem na něj koukal pořád. Teď musím trochu počkat než mi manželka uvolní investice /ty problémy je poněkud naštvaly/. Rád bych ještě doplnil o 10 panelů a jednu baterii. V každém případě to teď funguje tak jak jsem si představoval. A pak si na něco vemte firmu.


Zdravím, mám úplně stejnou konfiguraci od stejné firmy jako vy.
Rád bych s vámi podiskutoval o nastavení atd, taky jsme ladily tak 3 měsíce, no snad to už bude OK.
Taky bych se chtěl zeptat ohledně doby proplacení dotace, já 3 měsíce od spuštění a stále nemám dotaci proplacenou.
Kdyžtak mi případně napište kontakt do SZ. Díky
mlokecek
 
Příspěvky: 10
Registrován: ned črc 08, 2018 6:41 pm
Reputation: 0

Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod chose0108 » ned úno 10, 2019 1:56 pm

Dobrý den,
rád bych se někoho zeptal zda by neznal radu s následujícím problémem:
mám FVE od INNOGY předělanou
18 x panely panel Amerisolar 275 Wp All Black
střídač InfiniSolar 3F 10kW
baterie PylonTech US2000B 9,6kW
jako měřící elektroměr je použit EASTRON SDM630-Modbus.
A teď k problému.
Na dispalay se zobrazuje EC-ON2 což je asi dobře.
Teď v zimě se baterka přes den nabila jelikož UKAZOVALA NAPĚTÍ 54 V, a proto už pravděpodobně nedodává FVE energii do baterie, a z 2156 W výkon FVE spadl na 400 a pak 200 až 150 W, kvůli přetokům do sítě- ASI (nebo na jakou hodnotu se nabije baterie?) Ale ze sítě i pře jasný den a nabité baterce neustále odebírám nějakých 100-300 W? Nebo je to odběr měniče? Jakmile zapnu např bojler s 2,2kW hned na měniči vyskočí - Napětí baterií blízko nastavené úrovni. To po pár minutách odběru je dost brzo? Kód 13 na měniči svítí neustále, i když je baterie nabitá. V případě vyššího odběru např. konvice, šipka místo nabíjení baterie se otočí a baterie dodává energii dle zobrazení měniče. Tak asi OK.
Bohužel máme elektrokotel s výkonem 12kW a jakmile se zapne na topení, tak se hned na monitoringu objeví: PŘETÍŽENÍ MĚNIČE, Napětí baterií je pod nastavenou úrovní, Nízké napětí baterií v hybridním režimu, Napětí baterií blízko nastavené úrovni - tohle poslední hlášení je tam neustále. A pak už je konec, vše jde ze sítě i když baterie ukazuje 49,5 V a kapacitu 50%. To je z monitoringu na netu a to přitom zelené kontrolky na bateriích, je jich tam šest tak svítí z čehož usuzuji, že jsou baterie vcelku nabité. Večer když už se elektrokotel vypne, a zapnu doma cokoliv myčku, bojler a vše jde ze sítě!!!. Přitom na baterii blízká zelená kontrolka že se vybijí a stále svítí 5 kontrolek!. Tak opravdu nevím.
Jedině co mě napadá, že jakmile se sepne elektrokotel tak po jeho vypnutí se veškerá činnost měniče i řídíci jednotky co je pod měničem jak je modbus zastaví, ale přitom na baterii svítí 5 kontrolek. Spustí se až naběhne FVE.
Pro ilustraci pár fotek. č. 1-3 když je vše bez nějakého velkého odběru, č. 4-6 zapnutí bojleru a vše jde ze sítě přitom baterie svítí 4-5 kontrolky, měnič ukazuje kapacitu baterie 49,5 V.
Vše naběhne pravděpodobně do správné konfigurace nebo se něco odblokuje, až když FVE začne vyrábět. Tímto způsobem to teď bohužel funguje, a to se mi jeví jako dost divné, když mám nabitou baterku, ale večer vše odebírám ze sítě. Takže něco ušetřím přes den, a baterka je ráno z poloviny nabitá, ale energii si beru ze sítě.
Další záludnost: Večer je odběr od 250 - 350 W což je dost a hlavně když je baterie nabitá tak proč si nebere měnič energii z baterie a proč je neustále spotřeba 200W i když FVE vyrábí tak že pokryje dům a nabíjí baterii ale přitom sosá ze sítě+- 200W.
Přílohy
6.jpg
5.jpg
4.jpg
3.jpg
2.jpg
1.jpg
chose0108
 
Příspěvky: 18
Registrován: sob úno 09, 2019 6:46 am
Reputation: 0

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod danp » ned úno 10, 2019 9:08 pm

Ahoj,
možná by pomohlo ukázat jaké nastavení máš v okně Parameters Settings. Tak trochu mi to připadá na malý rozdíl mezi Battery cut-off discharging a Battery re-discharging. Při zapnutí velkého odběru z baterie elektrokotel dojde rychle k poklesu napětí, střídač to vyhodnotí jako vybití baterie pod nastavenou mez objeví se kód 16 a čeká se na nabíjení baterie které rychle zvedne napětí nad horní mez. Ale já na to nejsem osoba znalá. Také by bylo zajímavé vědět jaký proud jde z baterie když se zapne kotel.
danp
 
Příspěvky: 5
Registrován: sob úno 17, 2018 10:35 pm
Reputation: 0

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod marko250 » ned úno 10, 2019 9:25 pm

Ta spotřeba měniče odpovídá,jsou bohužel nenažrané dost.Jak tam máš vyřešenou komunikaci s Pylony,nahráli tam nový firmware,který to už umí? Taky bych typoval na zásah Pylonské BMS při zapnutí kotle tam vznikne špička a BMS to zarazí.Každopádně na takový provoz ,bys tam měl mít nastavený hybridní režim,více ví uživatel >tomas< memberlist.php?mode=viewprofile&u=57
JZ-50°/20xChaori<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar<davá2750W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 58.4VDC LFP4/370A+Li-ion/300A<uloží 35kWh>,měnič PJ 10 kW<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 1381
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín
Reputation: 137

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod mlokecek » pon úno 11, 2019 7:43 am

Ahoj, tak já mám úplně stejnou kombinaci, včetně počtu baterií.
Podle mě máš vybíjení baterií nastaveno na doporučenou hodnotu 25 Ah na baterii tj. 100 Ah.
Při této hodnotě vybíjení je velký pokles napětí a pokud má baterie před vybíjením třeba 50V, tak za nějakou kratší dobu klesne napětí pod úroveň, kdy se vybíjení zastaví (já mám nastaveno 48,1V). Po zastavení vybíjení se hodnota napětí klidně zase vrátí na 49,5V. Jenže střídač znovu nezačne vybíjet, ale čeká na dobití na nastavenou hodnotu a po jejím dosažení začne zase vybíjet (já mám nastaveno 50V).
Co se týče vybíjení, tak já mám nastaveno celkově 60 Ah tj. nějakých 15 Ah na bateii, měly by to být cca 3 Kw a to mi stačí, zbatek vezmu ze sítě, ale málo kdy se mi stane, že bych z baterek tahal až ty 3 Kw, jelikož žrouti typu ohřívač vody mi jedou přes den, kdy leze i něco z panelů. Teď v zimě žrouti nejedou vůbec, jelikož ohřívám vodu kotlem na biomasu, sem tam jede trouba.
Tohle by podle mne vyřešila ta komunikace, která už by měla fungovat, ale ještě jsem se nedozvěděl, jestli to půjde i na mé verzi střídače.
Jak sleze sníh, tak budu instalovat dalších 16 panelů a jsem domluvený z technikem, který mi elektrárnu instaloval, že to vyzkoušíme.
Jinak nejsem odborník, ale napojit na 10 Kw střídač 12 Kw elektrokotel je podle mne pěkná blbost.
mlokecek
 
Příspěvky: 10
Registrován: ned črc 08, 2018 6:41 pm
Reputation: 0

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod youda » pon úno 11, 2019 9:33 am

Ahoj chose0108,

Na dispalay se zobrazuje EC-ON2 což je asi dobře.
Ano, to je dobře: reset feed-in power to zero in each phase

Teď v zimě se baterka přes den nabila jelikož UKAZOVALA NAPĚTÍ 54 V, a proto už pravděpodobně nedodává FVE energii do baterie, a z 2156 W výkon FVE spadl na 400 a pak 200 až 150 W, kvůli přetokům do sítě- ASI (nebo na jakou hodnotu se nabije baterie?)
Jakmile se baterie začne blížit plnému nabití, postupně se snižuje proud do ní, tedy i nabíjecí výkon. Pokud máš Infini nastaven tak, aby omezoval přetoky do sítě (což máš) a zároveň není zapnutý žádný silnější spotřebič, pak se to chová přesně jak píšeš: výkon odebíraný z panelů začne postupně klesat, neboť není kam energii dávat:
- baterka je skoro plná
- nejede žádný velký spotřebič
- přetoky do sítě jsou zakázané
Ničemu to nevadí, jen v tu chvíli už prostě nevyužíváš plný potenciál panelů. Pokud bys ho chtěl využít, pak můžeš FVE doplnit o automatické posílání přebytků do bojleru nebo natápění akumulační nádrže. Osobně ti doporučuji, abys to do budoucna nechal dodělat.

Ale ze sítě i pře jasný den a nabité baterce neustále odebírám nějakých 100-300 W? Nebo je to odběr měniče?
Toto číslo se skládá ze dvou částí:
- Měnič potřebuje nějakou energii na svůj vlastní provoz, bez ohledu na to zda-li běží zatížen či naprázdno.
- Aby měnič dokázal rychle regulovat přetoky do sítě, dělá to tak, že si ze sítě pořád tahá cca 100W, ikdyž by nemusel. Tato energie se neztratí, menič ji pošle buď na svůj výstup kde ji odeberou spotřebiče, nebo ji pošle do baterie, pokud není odběr.
Proto se ten trvalý odběr během dne různě mění. Kolik výkonu má měnič trvale dotahovat lze nastavit, dokonce pro každou fázi zvlášť. Když ale hodnotu příliš snížíš, začne zlobit regulace přetoků. Takže se stím prostě raději smiř, než abys to rozdrbal.

Jakmile zapnu např bojler s 2,2kW hned na měniči vyskočí - Napětí baterií blízko nastavené úrovni. To po pár minutách odběru je dost brzo? Kód 13 na měniči svítí neustále, i když je baterie nabitá.
Firmware InfiniSolaru je původně stavěný na olověné baterky. Tomu odpovídí i citlivost chybových hlášek a rozmezí cut-off / redischarge napětí, ve kterém měnič pracuje ideálně. Když k Infini připojíš lithium (což máš), tak jeho napěťový rozsah mezi nabitím a vybitím je menší (lithiová baterka je napěťově tvrdší než olovo). Bohužel, efekt je ten, že Infini pak v podstatě skoro pořád hlásí warning, že napětí baterie se blíží cut-off limitu, případně ještě dvě podobné hlášky. Ničemu to ale nevadí. U PylonTechu je tato nevýhoda ještě viditelnější, neboť kvůli internímu zapojení 15S má napěťový rozsah mezi nabitím a vybitím ještě menší. Ideální je, nastavit všechny úrovně i nabíjecí proudy a napětí podle instrukcí PylonTechu specificky pro připojení k Infini. Někde na netu na to najdeš PDF. Vzájemná komunikace mezi Pylonem a Infini pomocí modbus je možná, ale nutné to není a většina lidí to ani nemá zapojené, jelikož je to celkem nová věc.
Případné warningy ignoruj, ale pokud by se měnič příliš často přepínal na síť (s tím že baterie je vybitá), tak trochu sniž nastavení napětí "battery cut-off". Obzvláště to udělej, pokud se měnič přepíná na síť ale na Pylonech ti svítí kontrolky, že baterka je skoro plná.

Bohužel máme elektrokotel s výkonem 12kW a jakmile se zapne na topení, tak se hned na monitoringu objeví: PŘETÍŽENÍ MĚNIČE, Napětí baterií je pod nastavenou úrovní, Nízké napětí baterií v hybridním režimu, Napětí baterií blízko nastavené úrovni - tohle poslední hlášení je tam neustále. A pak už je konec, vše jde ze sítě i když baterie ukazuje 49,5 V a kapacitu 50%.
Podívej se, kam máš přesně zapojený ten elektrokotel.
U hybridního měniče s omezovačem přetoků se takový spotřebič zapojuje PŘED měnič. Ale vždy ZA modbus elektroměr omezovače. Jak to pak funguje:
- slunce svítí, panely vyrábí, baterka se nabíjí
- zapneš TV, mikrovlnku, PC atd. a měnič do těchto spotřebičů posílá energii z panelů, případně si docucne z baterky když panely nestačí
- zapneš elektrokotel, a pokud svítí dost slunce, tak měnič dostane signál z modbus elměru, že taháš z DS. Měnič tedy zabere a vytáhne z panelů jejich maximum. Toto maximum pošle směrem do DS. Energie ale do DS nedorazí, jelikož si ji odebere elektrokotel. Modbus elměr začne registrovat snížený odběr z DS, stejně tak domovní elměr, tudíž šetříš na účtu z ČEZu.
- pokud výkon panelů či měniče nestačí na pokrytí elektrokotle, dodá měnič jen to co může a zbytek energie se plynule vezme z DS
V tomto režimu nemůžeš měnič přetížit, vždy dodá jen co zvládne a co dovolí panely. Zároveň nikdy nevybíjí kvůli elektrokotli baterku, což je dobře, protože topit baterkou je kravina. Elektrokotel tedy jede čistě na kombinaci slunce+DS. Naopak spotřebiče, které chceš mít v provozu na soláry i v noci a při výpadku DS se zapojují ZA měnič.

A pak už je konec, vše jde ze sítě i když baterie ukazuje 49,5 V a kapacitu 50%. Večer když už se elektrokotel vypne, a zapnu doma cokoliv myčku, bojler a vše jde ze sítě!!!. Přitom na baterii blízká zelená kontrolka že se vybijí a stále svítí 5 kontrolek!. Tak opravdu nevím.
Přetížení ti Infini přepnulo na "bypass" a zároveň máš nastavené takové hodnoty napětí "redischarge" a "allow discharge from battery when PV available/unavailable", že se Infini přepne zpět až začne svítit a zároveň se trochu dobijí baterky. Tento problém bys měl vyřešit správným zapojením elektrokotle PŘED menič. Zároveň sem dej screenshoty obrazovek "Parameters settings" a "My PowerManagement", mrknu co tam máš navoleno.
Ikdyž je měnič v bypassu, stejně si cca 100W-200W odebírá z baterky. Proto ti baterka ukazuje, že se vybíjí. Změř si klešťákem, kolik je to v tomto stavu ampér. Tipuju, že to ukáže kontinuálních 2-4A, bez ohledu na zapnuté spotřebiče.

Další záludnost: Večer je odběr od 250 - 350 W což je dost a hlavně když je baterie nabitá tak proč si nebere měnič energii z baterie a proč je neustále spotřeba 200W i když FVE vyrábí tak že pokryje dům a nabíjí baterii ale přitom sosá ze sítě+- 200W.
Dělá to proto, aby dokázal rychle reagovat na přetoky.

Takže zkontroluj zapojení a pak postni screenshoty.

Ahoj,
Youda
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1281
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 245

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod diablo007 » pon úno 11, 2019 9:59 am

Když čtu toto vlákno tak si říkám že youda vám chlapi povětšinou zachránil zadky a to i přesto že si za to někdo jiný před ním vzal peníze a tvářil se že tomu rozumí to po něm spravuje člověk co to má jako zábavu a dal by se tedy skoro označit za kutila. Ještě že máme ty šikovný český ručičky a ochotný kutily :yes:
diablo007
 
Příspěvky: 760
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputation: 45

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod mozeg » pon úno 11, 2019 10:35 am

youda, velka vdaka za postnutie ako a preco sa infiny sprava ako sa sprava. Ja prave rozmyslam o jeho kupe nakolko chcem 3f system a rovnako budem mat elektrokotol ale iba 9kW, napriektomu nahodit el. kotol pre menic velmi pomohlo, rovnako asi mozem hodit indukcnu varnu dosku. Povodne som to chcel dat uplne samostatne s tym ze som netusil ze infiny tam viem posielat zopar elektronov a znizit tak odber z DS. DAKUJEM.
mozeg
 
Příspěvky: 89
Registrován: sob bře 21, 2015 10:45 pm
Reputation: 3

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod tomas » pon úno 11, 2019 11:19 am

Infini 3f 10 kW zvládá přenos 40A na fázi to je 27,6kW. Nějaký 12kW elektrokotel by ho neměl rozhodit, pokud ale není nastaven v režimu Off-Grid a je k dispozici sít. Je jasné že bez sítě to s 10kW nedá, ono to hlavně nedají ani akumulátory.
Než řešit (ne)přetoky a tím i vysokou spotřebu zbytečným odběrem je vhodnější být standardně připojen měnič mít nastaven na cca 0 tok energie a případné přetoky prodat za tržní cenu.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1809
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 79

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod diablo007 » pon úno 11, 2019 11:29 am

A ty dnes můžeš prodávat byla doba kdy to nešlo
diablo007
 
Příspěvky: 760
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputation: 45

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod tomas » pon úno 11, 2019 11:46 am

Kdybych měl elektrárnu, tak bych mohl :-). Naši zákazníci mohou skoro všichni. Do 10kW k tomu není nutná licence a žádná byrokracie, stačí být jen standardně připojen, vybrat si obchodníka a podepsat s ním smlouvu.
Aktuálně asi nejvíce dává:
https://www.elektrinanazeleno.cz/nase-nabidka/vykup/
Nebo zajímavý je také hodinový výkup dle ceny na burze:
https://www.3-e.cz/fotovoltaika/vykup-e ... tovoltaika
Tam je možné jít i přes 1,5Kč/kWh, dle toho jaká je aktuálně cena.
Se divím že třeba abrams, neprodává přebytky, když už by dávno mohl.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1809
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 79

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod abrams » pon úno 11, 2019 12:09 pm

Zdravím ,

tomas píše:Se divím že třeba abrams, neprodává přebytky, když už by dávno mohl.

Už dávno nemůžu , OnGrid střídač padl při antistres terapii ::rolleyes:: . Kupovat další nehodlám , unsmart měnič mi ke štěstí stačí :D .

Mimochodem , došel jsem k poznání , žádné přebytky nemám a ani jen tak mít nebudu :arrow: vše co spotřebuji :home: , včetně ohřevu vody v bojlerech , je běžná spotřeba . Za přebytky lze označit cokoli , předané třetí osobě z důvodu nespotřebovatelnosti :home: :idea: . Jinak mám doma spotřebu + nevyužitý potenciál (co zůstalo na střeše) .

Sorry za OT ;) .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2400
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 279

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod youda » pon úno 11, 2019 12:37 pm

mozeg píše:youda, velka vdaka za postnutie ako a preco sa infiny sprava ako sa sprava. Ja prave rozmyslam o jeho kupe nakolko chcem 3f system a rovnako budem mat elektrokotol ale iba 9kW, napriektomu nahodit el. kotol pre menic velmi pomohlo, rovnako asi mozem hodit indukcnu varnu dosku. Povodne som to chcel dat uplne samostatne s tym ze som netusil ze infiny tam viem posielat zopar elektronov a znizit tak odber z DS. DAKUJEM.


Indukční desku můžeš klidně připojit až za měnič, aspoň budeš moci vařit i z baterek. Stejně tak třeba klimu nebo tepelné čerpadlo. Takové zátěže mu neublíží. Obecně se až za Infini připojuje jen to, co chceš zálohovat, tedy napájet z baterek. Infini sice umí přenést na AC-out poměrně velký výkon "přicucnutím z DS", tak jak píše Tomas, ale zbytečně se tím trápí. Navíc, ten připojovací 3f konektůrek není úplně dimenzovaný na velký odběr 24x7.

Přímotopy a elektrokotle opravdu nedává smysl prohánět 24x7 vnitřkem měniče. Stačí to zapojit tak, jak je uvedeno v příručce:
Infini modbus.JPG
http://gbc-montaze.cz/wp-content/upload ... 151120.pdf

Mimochodem, úplně stejně umí pracovat i spousta jiných měničů, například SolaX X3 Hybrid:
SolaX X3 Hybrid modbus.JPG
https://www.solaxpower.com/wp-content/uploads/2017/10/X3-Hybrid-Installation-Guide.pdf

Právě možnost plynule spotřebovávat přebytky, které by jinak šly do sítě, je důvodem proč grid limiter (proudová sonda nebo modbus elměr) nebývá rovnou součástí měničů. Pro výrobce by integrace takové součástky přímo dovnitř krabice byla velmi snadná, levná a dokonce by i výrazně zrychlila regulaci přetoků. Jenomže pak by právě nebyla možnost jednoduše přikrmovat tyhle velké spotřebiče. Proto výrobci používají externí sondy a externí elměry, kdy na elektrické vedení mezi elměr a měnič můžeš navěsit a dokrmovat celý barák, bez ohledu na to, jestli máš 1kW nebo 10kW měnič.

Jinak rozhodně souhlasím s Tomasem, že provozovat hybrid bez možnosti legálně prodávat přebytky je hloupost. Grid limiting způsobuje zbytečné bolení hlavy a jeho konsekvence neúnosně oddalují návratnost investice. Bohužel, montážní firmy si zjednodušují život, takže uživateli nezpracují ani pořádný projekt a nepomůžou mu s vyřízením byrokracie. Místo toho mu šoupnou bednu s grid limiterem, shrábnou dotaci a zmizí jak pára nad hrncem. A to už jsem slyšel i o případech, kde firma fungovala tím způsobem, že zákazník zaplatil celou částku dopředu, s tím že SFŽP mu pak pošle dotaci. Jenomže firma předávala podklady v tak strašném stavu, že dotace typicky schválena nebyla. :hell:

Co se týče InfiniSolarů, mám ty mašiny rád a sám je používám. Pro většinu lidí v ČR jsou to ale příliš velké lokomotivy. Umí to milion nastavení, skutečný paralelní provoz a sfázování i při napájení čistě z baterií atd. To jsou věci, které dávají smysl v Pákistánu či Nigérii, kde DS funguje jak kdy. Tady u nás je kvalitní DS skoro všude, takže lepší ROI mají jednodušší produkty s nižší vlastní spotřebou, ideálně bez hlučných větráků.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1281
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 245

Další

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'