Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pon říj 22, 2018 11:27 pm


Použití stávajícíh rozvodu 230 na rozvod 12V

Diskuze ohledně rozvodů, kabeláže, způsobů využití stávajících rozvodů, vhodných průřezů dle potřebného výkonu, plánování rozvodů, atd.
Další

Použití stávajícíh rozvodu 230 na rozvod 12V

Příspěvekod jpokorny12 » pát čer 15, 2018 6:38 am

Zdravím
na chatě kam jezdíme jen o víkendech(jen některé) je dosluhující centála. Chtěl bych tam dát menši baterku 40Ah a solár 20Wpp a nějakej PWM kontroler z ebay. Bylo by to jen na světla tak 6 hodin za víkend. Jsou tam udělaný nový rozvody na 230V. Tak jsem si říkal, že bych je použil a na ně napojil 12V. A kdyby bylo potřeba 230, tak bych tam přepojil zpátky centrálu. Našel jsem si, že se dělají žárovky na e27 12V 10W.
Myslíte že tam nebudou nějak velký ztráty? A kdyby byly, tak jsem přemýšlel o použití měniče, 6e bych si změřil napětí na nejdelší větvi a podle toho bych zvýšil na měniči vstupní napětí. Jasně budou na tom hůř ty ledky co mají kratší větve. Ale bohužel nemužu nijak zasahovat do instalace, protože je pořád možnost občasného připojení na centrálu. A nový rozvod taky ne.
Šlo by to tak?

Linky
________________________________________________________________________________________________
https://www.kondik.cz/solarni-panel-20W

https://www.ebay.com/itm/30A-Solar-Panel-Controller-Battery-Charge-Regulator-12V-24V-Auto-With-Dual-USB/232416977953?epid=24017538756&hash=item361d21a421:g:rOEAAOSwWe1bFOLe

https://www.battery-import.cz/blue-dynamic-varta-pro-osobni-vozy/autobaterie-varta-blue-dynamic-40ah--12v--a14/

http://www.4sun.cz/pb-akumulatory/baterie-mhb-vrla-gel-trakcni-12v-40ah--mng40-12-/

http://www.kupzarovky.cz/aca-led-zarovka-12v-dc-e27-10w-6000k-p-54700.html
jpokorny12
 
Příspěvky: 8
Registrován: čtv čer 14, 2018 6:47 am
Reputation: 0

Re: Použití stávajícíh rozvodu 230 na rozvod 12V

Příspěvekod kodl69 » pát čer 15, 2018 7:28 am

20W panel?
Járovky jedině LED, a udělat to minimálně na 24V, protože na 12V to nedokážeš spolehlivě jistit, nehledě na to, že 40m 1.5mm2 kabelu (délka tam a zpět) bude mít 0.9 Ohmu, takže zkrat. proud na 12V bude jenom 13.3A, což odpovídá na pojistku max1.5A, a to je 20W v LED s odřenejma ušima. Na 24V je všecko jinak, zkrat. proud je 26.7A, jištění tím pádem může být 5A a tím pádem můžeš mít osvětlení celkem 100W na jedné větvi (víc jich v té chatě asi nebude) LEd žárovky na aliexpresu koupíš na 24V v pohodě.
Na přehazování při chodu z centrály se vybodni, spíš si pořiď nabíječku/zdroj 26V-28V, dobiješ baterku v zimě a to, že někdo přehodí všechny žárovky, to jistě nebude dlouho fungovat...
Panel 20W je dobrej tak v létě, v zimě nebude stačit ani na samovybíjení baterky, na 24V jsou nejlevnější klasický polykrystaly 210-270Wp, a zrovna to na 24V pasuje. Sice je to na 40Ah baterku trochu moc, ale ta tam dlouho stejně nebude, pokud to se solárem myslíš vážně.
Doporučuju si to tady pročíst, to o jištění 12V už tady píšu po několikátý, nečteš, nevíš :lol
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2770
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 189

Re: Použití stávajícíh rozvodu 230 na rozvod 12V

Příspěvekod abrams » pát čer 15, 2018 7:32 am

Zdravím ,

DC 12V v klasických AV 230V není problém jde-li jen o svícení . Avšak s příležitostným pouštěním 230V AC by mohlo skončit pěkným malérem :evil: . Z pohledu blbuvzdornosti hodně špatné . Jsou-li světelný a zásuvkový okruh odděleny , mohlo by se to upravit na 12V světla a 230V zásuvky .

K volovu odkazovaný regl stačí , jen bych jej koupil z EU skladu - bez výpalnýho DPH :idea: .
Volověná *batt* může být i jetá z auta , sou skoro zadarmo a dokážou ještě posloužit . Nonou startovačku bych nekupoval :idea: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2283
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 242

Re: Použití stávajícíh rozvodu 230 na rozvod 12V

Příspěvekod vla » pát čer 15, 2018 8:42 am

Já bych tam dal měnič na 220V a led žárovky na 220 V. Je to možná dražší, ale síť je na to postavena. Navíc při případném zvýšení výkonu a spotřeby nebudeš muset do rozvodu zasahovat a vše vyřešíš jen na vstupu. A pokud necháš na DC vypínače vhodné pro AC, dlouho ti nevydrží, takže si rozhrabeš úplně všechno. Případné jističe na lištu koupíš i na hodně malé proudy, takže za mě tohle řešení, i proto, že když jsem začínal, začal jsem právě takto a byl jsem spokojen.
vla
 
Příspěvky: 483
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Reputation: 45

Re: Použití stávajícíh rozvodu 230 na rozvod 12V

Příspěvekod jpokorny12 » pát čer 15, 2018 9:03 am

Díky všem zúčastněným. Jsem v ::fv:: nováček. Snažil jsem se v tom tak nějak prokousávat, ale je toho hodně
20W panel jsem dával, protože chata je užívaná jen přes léto, není tam topení :). A když tam ořes týden nikdo nebude, tak s tím solárkem by se ta baterka měla dobít. Přes zimu by se stejně aspoň baterka brala domů do tepla :)
S tou 24V mě taky napadlo :). Už jen třeba těch 12V nazačátku naměnit na 24. Tím bych snížil ztráty i jištění by bylo lepší.
Na 230 bych nechal tu centrálu a třeba s prodlužkou. A když bude potřeba, vytáhnu jen prodlužku. Jo 12/24 na svícení
Právě že jsem četl, že pro takové použití mají být trakční baterie. Ale o to lepší :) k autobaterkám mám dobrej přístup.

Prvotní myšlenka byla taková, nasbijte baterku doma a vozit si ji vždycky sebou. Tak jsem chtěl tohle řešení trochu povýšit na *batt* ::pv::

Díííky moc :) za cený tady :idea:
jpokorny12
 
Příspěvky: 8
Registrován: čtv čer 14, 2018 6:47 am
Reputation: 0

Re: Použití stávajícíh rozvodu 230 na rozvod 12V

Příspěvekod kodl69 » pát čer 15, 2018 9:19 am

A to je ten rozdíl přístupu. Zbytečně zapnutej měnič co žere i když se nic neodebírá, když nesvítí žádný světlo.
To bych nedopustil.
Někteří provozují klasický vypínače na 12V a nic se neděje.
Já dělal před víc než rokem podobnou předělávku na celoročně užívané chatě, vypínače už měly něco za sebou na 230V AC a už bez problému rok chodí na 24V DC ( klasika ABB Tango), doma mám osvětlení na 48V DC už dva roky, a třeba na WC, nebo na chodbě si ty vypínače fakt užijí, a bez problému. Tady bych problém nehledal.
Pokud od toho soláru nic víc nechceš a nikdy chtít nebudeš -nějaký elektronický (s)(h)račky, čerpání vody, a další věci, jako uvařit si solární kafe a solární guláš, tak ten 20W panel bude jistě stačit, ale má špatnej poměr výkon/cena, když stojí 800Kč a 225Wp můžeš mít tady na fóru za 2600, potom by odpovídající cena toho 20Wp byla 260Kč... Navíc proč zůstávat u jednoho panelu...
Autobaterky jedině, pokud je máš zadarmo, a každej rok znovu. Obvykle k tomuhle mají přístup automechanici, dnes si lidi mění baterky v autech i když nejsou úplně mrtvý...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2770
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 189

Re: Použití stávajícíh rozvodu 230 na rozvod 12V

Příspěvekod lopez » pát čer 15, 2018 1:20 pm

Zdravím,
momentálně mi fungují tři minielektrárny s tímto 20Wp panelem (https://www.i4wifi.cz/Solarni-panely-1/ ... T-18V.html) a tímto regulátorem (https://www.i4wifi.cz/Regulatory-PWM-MP ... x-18V.html). Náklady i s kabeláží a spol do tisícovky na jednu.
Všude jsou vyřazené autobaterie, všechny jsou zdroje pro světla - LED pásky, LED moduly.
Rok a půl zatím jede nejstarší FV, stále s původním akumulátorem.
L.
750 Wp - východ + Tristar MPPT 60, 500 Wp - jih + Epsolar 4215BN MPPT, LiFePO4 12V/720 Ah, měnič 1500W sinus
lopez
 
Příspěvky: 62
Registrován: stř bře 25, 2015 9:43 am
Reputation: 4

Re: Použití stávajícíh rozvodu 230 na rozvod 12V

Příspěvekod vla » pát čer 15, 2018 6:15 pm

Ja to neresim, jestli mi menic vezme 10-20W, je mi jedno. V lete mam stejne prebytky a v zime uz to uspora na menici stejne nezachrani.
vla
 
Příspěvky: 483
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Reputation: 45

Re: Použití stávajícíh rozvodu 230 na rozvod 12V

Příspěvekod fugas » pát čer 15, 2018 6:33 pm

Tak je to věc názoru.Ale já vyznávám opačnou filozofii.Všechno co jde tak na DC.Za den je těch 10-20W minimálně 200Wh nevyužitých a při tom se jedná o spotřebu osvětlení ve všech prostorách ,pokud jede na systémové napětí.Navíc neriskuji že budu chodit doma s baterkou v případě výpadku měniče.Mám spíš tendenci se do elektronických spotřebičů vloupat a zjistit na kolik to tam komplikovaně usměrnili ,aby dostali DC napájecí napětí.
Systém 24V ,Epsolar ET6415 MPPT ,zatím 1360Wp poly ,500Ah OpZs ,DC/DC beze jména ,ale s větráčkem 24V/12V/30A ,Power Jack 5000LF.
Uživatelský avatar
fugas
 
Příspěvky: 1074
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm
Reputation: 122

Re: Použití stávajícíh rozvodu 230 na rozvod 12V

Příspěvekod kodl69 » ned čer 17, 2018 6:39 pm

ano, v zimě to úspora na měniči zachrání. 0.5Ax50V*24h hodin je 0,6kWh. A to je někdy celodenní výroba.
Osvětlení 2/3 domu+wifi, router, dom. telefon, PC, monitor je denně tak 1-1.2kWh (v zimě). A ta denní výroba z mejch 3kWp by kolikrát byla tak sotva na tu vlastní spotřebu měniče. Ten obvykle jede tak 20h za celou zimu, tím myslím prosinec, leden. A za těch 60-90dní by sežral zbytečně 36-54kWh, který se dají využít líp. S druhou částí souhlasím, v létě (od dubna) není co řešit, a když na to jede všechno, tak z 10-15kWh je 0.6kWh ztráta sice nepříjemná, ale co se dá dělat.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2770
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 189

Re: Použití stávajícíh rozvodu 230 na rozvod 12V

Příspěvekod vla » ned čer 17, 2018 7:10 pm

Pro mě je prioritou co nejjednodušší systém. V baterkách mám cca 8 KW, panelů (mimo ohřev vody) 1,5kWp a minulou zimu jsem s tím při zhruba tebou uváděné spotřebě přežil s výjimkou asi 10 dnů, uvidíme jaké budou další. Přes léto přidávám pračku, mikrovlnku, ledničku, varnou konvici a žehlení. Jen nemohu pustit více žroutů najednou. Přijde mi to jednodušší než tahat více drátů, či automatizovat přepínání a odpínání, všeho možného. I cenově je jednodušší systém lepší. Pokud přijdu o pár KW na měniči, je to při ceně cca 2,50 za KW dle mě nejlevnější řešení. Stejně je na rozdíl od ohřevu vody návratnost stěží dosažitelná. (Nepočítám do ceny daň za jistič, neb tato cena nezávisí na spotřebě).
vla
 
Příspěvky: 483
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Reputation: 45

Re: Použití stávajícíh rozvodu 230 na rozvod 12V

Příspěvekod kodl69 » ned čer 17, 2018 9:34 pm

Je to o celkové filosofii, pokud se snažíš o vyšší soběstačnost, tak se stále zapnutým měničem je to problém.
Ostatně při doopravdy ostrovním provozu to snad ani jinak nejde, admin to předělával na svícení na DC, já jednu ostrovní chatu taky, a uživatel si to nemůže vynachválit, měnič zapíná DO na 432 MHz nebo tlačítkem na rozvaděči, tím pádem ani watthodina nazmar. (kecy, přijímač do bere cca 5mA na 24V, takže 3Wh za den, ale nenašel jsem žádnej stepdown s malou klidovou spotřebou, takže je tam lineární zdroj na požadovanejch 12V)
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2770
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 189

Re: Použití stávajícíh rozvodu 230 na rozvod 12V

Příspěvekod vla » pon čer 18, 2018 9:24 am

Každý máme nějakou životní filozofii, bydlím v paneláku, mám duplicitně natažený ostrovní systém a moje řešení je pro mě nejjednodušší a to i z hlediska obsluhy. Nepřijde mi smyslné tahat ještě třetí (DC) rozvod po bytě, byl jsem rád, že jsem schoval druhý, aby nikde nevykukoval. Mám Powerjack 5 KW a ani nevím kolik žere, je mi to jedno, protože tyhle připusťme drobné spotřeby nahradím hravě jedním panelem navíc, pokud bude třeba, zatím není. Na ohřevu vody mi přes léto zbývá na střeše cca 20-30% energie, to samé na spotřebě elektřiny. Největším problémem je pro mě spotřebovat to co se vyrobí beze zbytku a to přesto, že mám docela dost baterek, které navíc pomalu rozšiřuji, protože jeden použitý, funkční 18650 mě vyjde max na 5 kč, někdy míň. V zimě holt přepínám postupně spotřebiče na síť a někdy i zpět dle stavu AKU. Zásuvky jsou vedle sebe a není to moc často. nechci jít cestou honby za minimalizaci spotřeby, dle mě to není efektivní. Řekněme, že mám v bytě třicet led žárovek se spotřebou 6W, jenže tatáž svítivost je za dva roky u žárovek se spotřebou 5W, mám je tedy vyhodit, protože přeci žerou o 20W více než ty nové. To mi přijde jako nesmysl, ještě se zdaleka neamortizovali. Toť jen příklad mého pohledu na šetření každého watu za každou cenu. Kolega kodl69 to vidí jinak, to dle mě neznamená, že špatně. Každý máme trošku jiné podmínky a trošku jiné priority, nic jiného v tom není.
vla
 
Příspěvky: 483
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Reputation: 45

Re: Použití stávajícíh rozvodu 230 na rozvod 12V

Příspěvekod kodl69 » pon čer 18, 2018 2:54 pm

pořád nechápu to s "druhým" a "třetím" rozvodem, to si nedokážu představit, jak bych udělal. U mě nebylo potřeba do instalace nijak extra zasahovat, stačilo v rozvaděči ty přívody k jističům od okruhů, co měly být na DC, prostě připojit na jinou svorku. A je jedno, jestli jsou to zásuvky v pracovně, na půdě, nebo třeba světla v podkroví. Takže jediný, co bylo potřeba, tak kabel od aku a od měniče do rozvaděče.
Dvě zásuvky vedle sebe, to si ani nedokážu představit, to není uživatelsky přívětivý, to už je lepší řešení s přepínačem sítí, tak, jak to má tady z fóra udělaný kde kdo, a to přepnutí ať už řeší Akspert nebo nějaký mechanický přepínače, stykače a pod, ale určitě jednodušej, než dělat druhej zásuvkovej rozvod a přemýšlet, co dám do které zásuvky.
Pokud je v tom paneláku původní elektrika, tak nevyhovuje ani v současnosti platným normám, a jakejkoliv zásah je na průšvih, no a když už by se to dělalo znovu, tak potom by to mohlo vypadat stejně jako u mě.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2770
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 189

Re: Použití stávajícíh rozvodu 230 na rozvod 12V

Příspěvekod vla » pon čer 18, 2018 3:27 pm

Rozvod byl budován od samého začátku jako ostrovní , takže nikde není spojen s domovní sítí, tedy ani nehrozí přetoky do ní. To byla hlavní priorita ještě s měničem 300 W. Postupně se rozrostl do dnešní podoby, a tato hlavní priorita byla zachována. Tvrzení, že něco nevyhovuje současným normám je oblíbené u firem, které chtějí člověka připravit o peníze, téměř každý ví, že do doby rekonstrukce je i starší řešení naprosto v pořádku, při rekonstrukci se musí předělat dle nových norem. Ono přepínání zásuvek vypadá nekomfortně, ale naposledy jsem přepínal někdy koncem března. Oproti přepínači sítí má výhodu v tom, že si mohu přepnout konkrétní spotřebiče a ne celou větev. Takže třeba se zhoršujícím počasím na podzim odepnu jen mikrovlnku, ale ledničku ještě pár týdnů nechám atd. Přepínač sítí je již doma a bude se s ním přepínat prádelna kde je na celé větvi prakticky jen pračka a zásuvka není zrovna přístupná. Tam kde jsou zásuvky přístupné mi vyhovuje lépe to přepínání, protože na podzim, či na jaře se postupným přepojováním jednotlivých spotřebičů postupně zvyšuje či snižuje spotřeba v souladu s výrobou. Není to tak, že bych 2x týdně přepínal spotřebiče, kolísání výroby tohoto období spolehlivě řeší dostatečná kapacita baterií. Během března jsem letos postupně dle výroby připojil co bylo třeba a teď až do podzimu na to nesáhnu. Ono je lepší mít vedle sebe dvě zásuvky, to mají lidi normálně, než k zásuvce na zdi nějak přibastlit přepínač sítí. Do zásuvkové krabice se nevejde, ani jsem neviděl provedení přepínače vzhledově stejné jako je design zásuvek, tak proto radši zásuvky. Moje priorita je: bez úřadů,jednoduché, levné, spolehlivé a takové volím i komponenty, pokud bych chtěl Axperta, hybridní síť atd. řešil bych to třeba jako ty. Jestli se mi levné komponenty vyplatí ukáže až čas. *sun*
vla
 
Příspěvky: 483
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Reputation: 45

Re: Použití stávajícíh rozvodu 230 na rozvod 12V

Příspěvekod jpokorny12 » úte čer 19, 2018 6:25 am

Ahojte díky všem zúčastněným
Koupím nakonec 20W panel, nějakej pwmkovej regulátor. A pokud se dostanu nějak dobře k auto *batt* tak je tam dám :)
Jinak koupím nějakou 40Ah trakční baterku.
Nechám stávající rozvod na 230V, snad tam takový ztráty nebudou. Uvidíme...
Ještě jedno díky :)
jpokorny12
 
Příspěvky: 8
Registrován: čtv čer 14, 2018 6:47 am
Reputation: 0

Re: Použití stávajícíh rozvodu 230 na rozvod 12V

Příspěvekod kodl69 » úte čer 19, 2018 7:37 am

o ztráty nejde, ale o jištění při zkratu, asi jsi můj příspěvek vůbec nepochopil. Při zkratu díky malému napětí teče měnší proud a nemusí vůbec vybavit jistič, a je na požár zaděláno. Jinak samozřejmě není důvod ty 3x1.5mm2 nevyužít..
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2770
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 189

Re: Použití stávajícíh rozvodu 230 na rozvod 12V

Příspěvekod vla » úte čer 19, 2018 7:50 am

To přeci snadno vyřeší nějakou přístrojovou pojistkou přímo za baterkou. Není problém tam dát takovou, která praskne při třeba dvojnásobném proudu, než je běžný. Navíc pokud tam bude baterka 40Ah, tak ta dá do zkratu stovky ampér, takže spálí asi všechny běžné autopojistky, natož ty přístrojové.
vla
 
Příspěvky: 483
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Reputation: 45

Re: Použití stávajícíh rozvodu 230 na rozvod 12V

Příspěvekod vla » úte čer 19, 2018 7:51 am

To přeci snadno vyřeší nějakou přístrojovou pojistkou přímo za baterkou. Není problém tam dát takovou, která praskne při třeba dvojnásobném proudu, než je běžný. Navíc pokud tam bude baterka 40Ah, tak ta dá do zkratu stovky ampér, takže spálí asi všechny běžné autopojistky, natož ty přístrojové.
vla
 
Příspěvky: 483
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Reputation: 45

Re: Použití stávajícíh rozvodu 230 na rozvod 12V

Příspěvekod jpokorny12 » úte čer 19, 2018 7:56 am

Pochopil jsem příspěvek o jištění :)
Však když tam dám autopojistku/trubičkovou pojistku, tak v pohodě. Když bude max odběr 5A, tak tam dám 10A pomalou pojistku a jsem úplně v pohodě. nakoupím jich pár do zásoby :) a myslím že v pohodě.
jpokorny12
 
Příspěvky: 8
Registrován: čtv čer 14, 2018 6:47 am
Reputation: 0

Další

Zpět na Rozvody, kabely, dimenzování výkonu

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
Reputation System ©'