Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je stř pro 19, 2018 12:52 pm


Nový Victron MultiPlus II

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
PředchozíDalší

Re: Nový Victron MultiPlus II

Příspěvekod xmasin » čtv zář 13, 2018 4:48 pm

Když už se budete ptát technika, zkuste se zeptat, jestli nemají změřenou rychlost regulace resp. snížení výkonu po odpojení zátěže třeba 2 kW v případě, že je připojen k DS a má zakázánu dodávku energie do DS. Bylo by zajímavé porovnat Multiplus II se Studerem, který tvrdí, že zvládne regulaci v rámci jedné půlvlny.
xmasin
 
Příspěvky: 841
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 18

Re: Nový Victron MultiPlus II

Příspěvekod FRSO » čtv zář 13, 2018 4:51 pm

xmasin píše:Když už se budete ptát technika, zkuste se zeptat, jestli nemají změřenou rychlost regulace resp. snížení výkonu po odpojení zátěže třeba 2 kW v případě, že je připojen k DS a má zakázánu dodávku energie do DS. Bylo by zajímavé porovnat Multiplus II se Studerem, který tvrdí, že zvládne regulaci v rámci jedné půlvlny.


Ok, večer mu napíši, popřípadě zítra zavolám jestli bude na firmě.
FRSO
 
Příspěvky: 800
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 31

Re: Nový Victron MultiPlus II

Příspěvekod FRSO » pát zář 14, 2018 9:55 am

FRSO píše:
xmasin píše:Když už se budete ptát technika, zkuste se zeptat, jestli nemají změřenou rychlost regulace resp. snížení výkonu po odpojení zátěže třeba 2 kW v případě, že je připojen k DS a má zakázánu dodávku energie do DS. Bylo by zajímavé porovnat Multiplus II se Studerem, který tvrdí, že zvládne regulaci v rámci jedné půlvlny.


Ok, večer mu napíši, popřípadě zítra zavolám jestli bude na firmě.


Dotaz byl odeslán, dám pak vědět.
FRSO
 
Příspěvky: 800
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 31

Re: Nový Victron MultiPlus II

Příspěvekod JiTr » pát zář 14, 2018 10:54 am

xmasin píše:Když už se budete ptát technika, zkuste se zeptat, jestli nemají změřenou rychlost regulace resp. snížení výkonu po odpojení zátěže třeba 2 kW v případě, že je připojen k DS a má zakázánu dodávku energie do DS. Bylo by zajímavé porovnat Multiplus II se Studerem, který tvrdí, že zvládne regulaci v rámci jedné půlvlny.


xmasin: Muzes prosim poslat odkaz, kde to Studer zminuje? Dik

Odesláno z mého BLN-L21 pomocí Tapatalk
JiTr
 
Příspěvky: 18
Registrován: ned kvě 20, 2018 4:00 pm
Reputation: 0

Re: Nový Victron MultiPlus II

Příspěvekod youda » pát zář 14, 2018 1:40 pm

PS: Z hlediska výkonu CPU by regulace v rámci 1 půlvlny neměla být problém. Frekvence 50 Hz znamená 50 celých sinusovek za jednu vteřinu, tedy 1000 milisekund. 1000/50 = 20 milisekund trvání každé sinusovky, 10 ms trvání půlvlny. To i rotační HDD s běžnou latencí cca 5ms dokáže načíst informaci dřív, než ta půlvlna doběhne. Natož rychlost senzorů a CPU.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 849
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 153

Re: Nový Victron MultiPlus II

Příspěvekod JiTr » pát zář 14, 2018 3:12 pm

youda píše:PS: Z hlediska výkonu CPU by regulace v rámci 1 půlvlny neměla být problém. Frekvence 50 Hz znamená 50 celých sinusovek za jednu vteřinu, tedy 1000 milisekund. 1000/50 = 20 milisekund trvání každé sinusovky, 10 ms trvání půlvlny. To i rotační HDD s běžnou latencí cca 5ms dokáže načíst informaci dřív, než ta půlvlna doběhne. Natož rychlost senzorů a CPU.


Mas pravdu ... vykonu je vsude kolem nas mraky ... jen ho spravne vyuzit ... :-)

Zajimalo be me jak tu informaci Studer podal - omezujici podminky, poznamky pod carou, zda je to zaruceny parametr ... zda / prip. proc je to nutne provest behem 1 pulvlny ... zjistil jak k tomu vyrobce pristupuje ...
Treba "Transfer time < 15ms" ve spec. jako zarucovany parametr je ... diskutovanou "schopnost" jsem tam nezahlidl ...
Pro me urcite zajimava informace ... rad bych si o tom precetl vice

Odesláno z mého BLN-L21 pomocí Tapatalk
JiTr
 
Příspěvky: 18
Registrován: ned kvě 20, 2018 4:00 pm
Reputation: 0

Re: Nový Victron MultiPlus II

Příspěvekod xmasin » pát zář 14, 2018 3:34 pm

Bylo to tady někde na fóru. Řešilo sesrovnání hybridních měničů.

Bylo to tady http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=44&t=3642&hilit=studer&start=20#p67236
xmasin
 
Příspěvky: 841
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 18

Re: Nový Victron MultiPlus II

Příspěvekod JiTr » pát zář 14, 2018 6:10 pm

Diky za odkaz ... skoda jen ze takovych mereni a informaci neni vice + detailnejsich ...

Odesláno z mého BLN-L21 pomocí Tapatalk
JiTr
 
Příspěvky: 18
Registrován: ned kvě 20, 2018 4:00 pm
Reputation: 0

Re: Nový Victron MultiPlus II

Příspěvekod xmasin » sob zář 15, 2018 9:51 am

Bohužel udělat slušné měření je problém, resp. je dost náročné na vybavení. Sám chci Victrona změřit, teda až ho budu mít. Mám k dispozici kvalitní osciloskop a k němu proudové kleště. Elektrikářovi jsem takhle pomáhal měřit startovací pulz motorů a traf, tak snad tím půjde změřit i rychlost regulace, resp. změřím asi jen první pulz, ale na něm bude vidět, kolik energie přeteklo do DS.
xmasin
 
Příspěvky: 841
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 18

Re: Nový Victron MultiPlus II

Příspěvekod JiTr » úte zář 25, 2018 7:13 am

Dobre vybaveni je urcite potreba, ale take cas a spravny "gryf" ...
Taky mam v planu si zarizeni osahat, ale nejradeji pred nakupem. Mozna by slo se domluvit v Neosolaru - maji ta zarizeni nainstalovane, takze po domluve by to mohlo jit ... zkusim to protuknout.

Jinak je uz nejaka odpoved z Neosolaru na rychlost regulace?


Odesláno z mého BLN-L21 pomocí Tapatalk
JiTr
 
Příspěvky: 18
Registrován: ned kvě 20, 2018 4:00 pm
Reputation: 0

Re: Nový Victron MultiPlus II

Příspěvekod xmasin » úte lis 27, 2018 2:32 pm

Jsou už nějaké výsledky měření nového MultiPlusu II z hlediska rychlosti regulace výroby?
xmasin
 
Příspěvky: 841
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 18

Re: Nový Victron MultiPlus II

Příspěvekod FRSO » úte lis 27, 2018 6:20 pm

xmasin píše:Jsou už nějaké výsledky měření nového MultiPlusu II z hlediska rychlosti regulace výroby?

Jestli chceš vzorek na test za nákupní cenu, tak ti nechám 1 kus poslat : :D
Naposledy upravil FRSO dne úte lis 27, 2018 7:18 pm, celkově upraveno 1
FRSO
 
Příspěvky: 800
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 31

Re: Nový Victron MultiPlus II

Příspěvekod FRSO » úte lis 27, 2018 7:08 pm

FRSO píše:
xmasin píše:Když už se budete ptát technika, zkuste se zeptat, jestli nemají změřenou rychlost regulace resp. snížení výkonu po odpojení zátěže třeba 2 kW v případě, že je připojen k DS a má zakázánu dodávku energie do DS. Bylo by zajímavé porovnat Multiplus II se Studerem, který tvrdí, že zvládne regulaci v rámci jedné půlvlny.


Ok, večer mu napíši, popřípadě zítra zavolám jestli bude na firmě.


Pro:xmasin, zapomenul jsem na tebe, toto mi odepsal:
ad.1 - MultiPlus a MultiPlus II jsou dva rozdílné výrobky co se technologií týká. Ve dvojce je jiný typ střídače. Hodnoty které máme jsou pouze ty od výrobce, sami jsme neměřili.
ad.2 - tady jsem úplně nepochopil dotaz, jedná se Vám o přetok do sítě? Drobné technické přetoky budou i v případě zakázané dodávky do sítě a regulace probíhá plynule.
FRSO
 
Příspěvky: 800
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 31

Re: Nový Victron MultiPlus II

Příspěvekod tomas » úte lis 27, 2018 8:24 pm

youda píše:PS: Z hlediska výkonu CPU by regulace v rámci 1 půlvlny neměla být problém. Frekvence 50 Hz znamená 50 celých sinusovek za jednu vteřinu, tedy 1000 milisekund. 1000/50 = 20 milisekund trvání každé sinusovky, 10 ms trvání půlvlny. To i rotační HDD s běžnou latencí cca 5ms dokáže načíst informaci dřív, než ta půlvlna doběhne. Natož rychlost senzorů a CPU.


Obecně pokud má měnič oddělené čidlo toku energie v podobě elektroměru s datovým rozhraním, tak reakce na změnu zátěže kterou má v síti vykompenzovat bude velmi pomalá. Protože pokud je měnič čtyřkvadrantní, tak sinusovka proudu musí projít nulou a pokud ve stejný okamžik prochází nulou i napěťová sinusovka tak je účiník 1 a je to činný výkon a elektroměr potom hodnotu nařeného výkonu pošle do měniče a ten vyrobí stejný výkon a vykompenzuje tak vliv tohoto spotřebiče. Jenže když sinusovka proudu a napětí neprochází 0 ve stejný okamžik a je tam posun tak není účiník 1 a je tam jalovina i činný výkon a elektroměr posílá do měniče tyto dvě hodnoty a měnič by je měl také tak vyrobit. Takže pokud sinusovka proudu a napění neprojde nulou není možné spočítat posuv ani jak velký výkon vyrábět.
Někdy se také stává že sinusovka proudu projde nulou vícekrát než sinusovka napětí, to jsou potom harmonické, a proto musí vše co měří energii čekat na tento bod aby bylo možné vyhodnotit co tam vlastně teče. Viz grafy z měření:
viewtopic.php?f=4&t=2421&start=20#p42368

Potom jsou měniče co jako čidlo toku energie nemají elektroměr ale měřící transformátor proudu a toto by mohlo být trošku rychlejší, ale zase na omezenou vzdálenost. Ale ze samotného průběhu proudu nejde poznat jestli je to výroba nebo spotřeba a tedy ve kterém kvadrantu se nachází a tedy jestli má přidávat nebo umírat na výkonu. Máme 4 kvadranty https://elektrika.cz/14/15_mereni_40.jpg činný výkon dodávka a spotřeba a jalový dodávka a spotřeba. Takže buď to zkusí tipnout a sleduje jakou to vyvolalo změnu a optimální bod najde podobně jako MPPT. Nebo měřit i napětí a z toho pozná ve které kvadrantu je a co má dělat. Jenže když měří na různých místech napětí a proud, tak je tam zase větší chyba měření o vliv vodičů (úbytek napětí) mezi těmito body. Je asi víc možností jak to vyhodnocovat, ale nevím o způsobu jak poznat ve kterém kvadrantu jsme dokud sinusovka neprojde nulou.
Bylo by asi zajímavé sledovat jak se bude chovat takový měnič s proudovým transformátorem jako čidlem, když mu to čidlo dáme na jinou fázi než na které vyrábí, jestli se do dané fáze bude snažit dodávat fázově posunutý proud o 120° a byl by v jiném kvadrantu.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1711
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 62

Re: Nový Victron MultiPlus II

Příspěvekod xmasin » stř lis 28, 2018 1:52 pm

Pokud vím, tak Multiplus II má zabudovaný proudový senzor, případně jde k němu připojit externí proudový senzor, takže teoreticky by měla být regulace rychlejší.
xmasin
 
Příspěvky: 841
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 18

Re: Nový Victron MultiPlus II

Příspěvekod xmasin » stř lis 28, 2018 1:55 pm

FRSO píše:Pro:xmasin, zapomenul jsem na tebe, toto mi odepsal:
ad.1 - MultiPlus a MultiPlus II jsou dva rozdílné výrobky co se technologií týká. Ve dvojce je jiný typ střídače. Hodnoty které máme jsou pouze ty od výrobce, sami jsme neměřili.
ad.2 - tady jsem úplně nepochopil dotaz, jedná se Vám o přetok do sítě? Drobné technické přetoky budou i v případě zakázané dodávky do sítě a regulace probíhá plynule.


ad 1. Šlo by získat výstupy z měření?
xmasin
 
Příspěvky: 841
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 18

Re: Nový Victron MultiPlus II

Příspěvekod vk_1 » čtv lis 29, 2018 3:15 pm

xmasin píše:Nový Multiplus II/Multigrid II je už dostupný v Čechách. Cena ale není nejlidovější. 31 501 Kč včetně DPH https://eshop.neosolar.cz/menic-nabijec-victron-energy-multigrid-ii-48v-3000va-35a-32a zatím pouze 48V verze, zda bude 24V verze není jisté.


Uz zlevnili, 28 340 Kc vcetne DPH.
http://www.ostrovni-elektrarny.cz/index ... 8-3000-32a
https://eshop.neosolar.cz/menic-nabijec ... va-35a-32a
vk_1
 
Příspěvky: 101
Registrován: ned čer 28, 2015 6:31 pm
Reputation: 10

Re: Nový Victron MultiPlus II

Příspěvekod kvako1 » čtv lis 29, 2018 3:31 pm

proč čekáte na 24V verzi ? kůli vyměně ve stávajicím sistemu ? už to tu čtu na foru asi potřetí, že někdo chce 24V verzi.
48 je přece lepší, ne ? a měnit měnič jenom kůli nnové verzi se mi taky nezda.....

četl jsem že 24V sistém je lepší pokuď nezapojuji celý dům, věděl by mi nekdo vysvětlit proč ? cena ? poloviční cena na bms , Balancer atd .. ?
kvako1
 
Příspěvky: 68
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 5

Re: Nový Victron MultiPlus II

Příspěvekod brin » čtv lis 29, 2018 3:44 pm

Řekl bych, že rozdíl mezi 12V, 24V a 48V systémem bude hlavně v jeho rozsahu. 48V systém má zásadní výhodu v tom, že plně využije MPPT regulátory (oproti 12V systému na něj lze navěsit čtyřnásobek panelů) a veškerými vodiči tečou poloviční proudy než v případě 24V systému. 48V systém má také o něco menší ztráty. Ale nejde jednoduše říct, že je lepší ten nebo ten. Je to naprosto individuální.
brin
 
Příspěvky: 459
Registrován: sob úno 18, 2012 3:59 pm
Reputation: 26

Re: Nový Victron MultiPlus II

Příspěvekod vk_1 » čtv lis 29, 2018 4:43 pm

Témat, kde se řeší 12 vs 24 vs 48V je tu spousta jiných, pojďme se prosím držet původního tématu.
vk_1
 
Příspěvky: 101
Registrován: ned čer 28, 2015 6:31 pm
Reputation: 10

PředchozíDalší

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'