Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je úte kvě 22, 2018 4:44 pm


ostrovni-elektrarny.cz: Měnič nefunguje v síti TN-C

Diskuze ohledně rozvodů, kabeláže, způsobů využití stávajících rozvodů, vhodných průřezů dle potřebného výkonu, plánování rozvodů, atd.

ostrovni-elektrarny.cz: Měnič nefunguje v síti TN-C

Příspěvekod youda » pon kvě 14, 2018 7:36 pm

Narazil jsem na zajímavou věc na eshopu Ing. Kolaříka. U dvou starších typů měničů Infini a u jednoho modulu pro Axpert má poznámku:"Pracuje v sítích TN-S a TN-C-S, nikoliv však v síti TN-C".
http://ostrovni-elektrarny.cz/index.php ... arch_all=1

Tušíte někdo, co je důvodem?

Z hlediska existence vodivého spojení mezi PE a N jsou na tom přece všechny tři sítě stejně - ve všech případech je PE a N dříve či později propojeno:
TN-C-S.JPG

TN-S: propojeno hned u transformátoru
TN-C: jeden společný PEN vodič
TN-C-S: propojeno v domovním rozvaděči

Vzhledem k tomu, že DC-AC menič je většinou realizován jako full-bridge pomocí FETů, tak mi prostě nejde do hlavy, jaké vnitřní zapojení měniče by muselo být použito, aby měniči vadila síť TN-C a přitom mu nevadila TN-C-S či TN-S.

Narazil jste někdo v praxi na takový problém?
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 213
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 21

Re: ostrovni-elektrarny.cz: Měnič nefunguje v síti TN-C

Příspěvekod Palča » pon kvě 14, 2018 9:54 pm

Optimální postup - zeptat se nejdřív mě. :-)
Měniče Infinisolar 3K Plus (v menší míře) a Super 4K (ve velké míře) jsou konstruované tak, že potenciál mezi N vstupním a N výstupním je nenulový, jinými slovy, měnič nemá L a N vstupní galvanicky propojené na stejném potenciálu s výstupem, ale jsou oddělené vnitřní elektronikou.
Výsledkem je rozdíl až 90V mezi N-in a N-out a za většiny okolností také mezi L-in a L-out.
Potenciál mezi L-out a PE tak může dosáhnout až 320V AC reálně !
Tyto měniče tak nesmí propojit mezi sebou nuláky ani výstupní nulák uzemnit na PE. Měnič musí rozdělit soustavu TN-S na dvě nezávislé sítě, u nichž výstupní je ve skutečnosti TT (izolovaná). Nejlépe když je měnič provozován v TT úplně.

Je to děs a jsem rád, že existuje Infini E 5,5kW a 10k, které mají jinou vnitřní stavbu a podobným problémem netrpí.
Palča
 
Příspěvky: 48
Registrován: sob čer 25, 2011 7:44 pm
Bydliště: Přerov
Reputation: 4
 
  • 0


Re: ostrovni-elektrarny.cz: Měnič nefunguje v síti TN-C

Příspěvekod Palča » pon kvě 14, 2018 9:56 pm

Ještě doplním pro všechny, kdo nuláky navzájem spojili - Infini 3K Plus to srovnání potenciálů dlouhodobě vydrží a Infini Super 4K ne.
Palča
 
Příspěvky: 48
Registrován: sob čer 25, 2011 7:44 pm
Bydliště: Přerov
Reputation: 4
 
  • 0


Re: ostrovni-elektrarny.cz: Měnič nefunguje v síti TN-C

Příspěvekod youda » pon kvě 14, 2018 10:31 pm

Díky, nechtěl jsem otravovat s takovou kravinou :)

Aha. Chápu-li to správně, tak omezení spočívá vtom, že se nesmí propojit N-in a N-out. Měnič tedy může být napájen klidně i sítí TN-C, ale jeho výstup by měl být zapojen tak, že N-out už není nikde za měničem galvanicky spojen s PE. To, že i bez propojení N-out a PE stále funguje fíčko zapojené za výstupem je zajištěno díky tomu, že L-out má proti PE potenciál až 320V. Což mimochodem znamená, že L-out má potenciál 320V i proti N-in.

Ta informace mne zaujala proto, že hodně lidí tady na fóru (bez ohledu na výrobce měniče) má propojené nuláky a pomocí I-0-II přepíná jen fáze mezi DS a FVE.

No zaplať pánbůh, jestli to ty novjější verze už mají vyřešeno konstrukčně lépe. PS: Stačilo ke zjištění této informace načíst manuál, nebo bylo nutné položit na oltář vědy také materiální oběti?
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 213
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 21

Re: ostrovni-elektrarny.cz: Měnič nefunguje v síti TN-C

Příspěvekod youda » úte kvě 15, 2018 8:16 pm

Proměřil jsem teď svůj InfiniSolar Plus 5KW:
- při provozu mezi N-in a N-out není napětí
- mezi L-in a L-out naměřeno cca 7V

Možná se to ale může lišit pro různé režimy...
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 213
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 21

Re: ostrovni-elektrarny.cz: Měnič nefunguje v síti TN-C

Příspěvekod tomas » stř kvě 16, 2018 12:36 pm

Plus 5KW se to asi netýká, jen 3K Plus a Super 4K.
Takže když někdo v elektroinstalaci za těmito měniči spojí N se zemím potenciálem ať už omylem nebo poruchou tak Super 4K se poškodí a 3K Plus se vypne?
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1561
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 44

Re: ostrovni-elektrarny.cz: Měnič nefunguje v síti TN-C

Příspěvekod youda » stř kvě 16, 2018 5:17 pm

Já Palčovu informaci "Infini 3K Plus to srovnání potenciálů dlouhodobě vydrží a Infini Super 4K ne", pochopil tak, že:
- Infini Super 4K: okamžitě nebo do pár hodin umře
- Infini Plus 3KW: srovná potenciály a lze takto provozovat i dlouhodobě (nicméně měniči to asi nedělá dobře, a těch 90V napěťového rozdílu se někde uvnitř mění na teplo)

A vypadá to, že podobným problémem trpí i některé typy Axpertů. Minimálně do doby, než je vnich vyměněn napájecí modul, viz zde: http://ostrovni-elektrarny.cz/index.php ... pert-vm-ii
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 213
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 21


Zpět na Rozvody, kabely, dimenzování výkonu

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
Reputation System ©'