Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je stř zář 26, 2018 11:29 am


Kostal PIKO 6.0 BA aktualizacia FW

Diskuze na téma solárních, větrných a ostatních regulátorů, datové komunikace mezi regulátory a PC, instalace software, zapojení regulátorů, chování a zkušenosti s různými typy regulátorů.
PředchozíDalší

Re: Kostal PIKO 6.0 BA aktualizacia FW

Příspěvekod youda » sob bře 10, 2018 9:01 pm

HEX editor - ano, je možné upravit pár instrukcí, ale to se týká jen kódu, který spustíš, on něco vykoná a konec.

Pokud máš kód, který má načítat něco z NVRAM a pracovat s tím, a obsah NVRAM je v jemu neznámém formátu, tak můžeš psát v Hexa kódu co chceš a nebude to fungovat nikdy. Potřebuješ totiž nejprve "opravit" obsah NVRAM.

A to bude mimochodem i ten důvod, proč nejde Kostal updatovat z FW1.0 rovnou na FW2.22, tak jak Chappy zmiňoval někde na začátku. Výrobce prostě postupně mění obsah interní NVRAM a předešlému obsahu rozumí vždy jen jedna nová verze FW. Kdybys dal rovnou moc novou verzi, tak její kód starému obsahu NVRAM nebude rozumět. Tímto programátorským postupem se výrazně šetří náklady na testování a ojebává to tak dnes spousta výrobců čehokoliv co má v sobě nějakou inteligenci.

Pokud tomu stále nevěříš, tak to můžeme vyzkoušet: Pošlu ti sadu HDD naformátovanou filesystémem HDFS a tvým úkolem bude upravit MS-DOS6 tak, aby uměl z toho HDFS přečíst soubory. Programování zápisových operací ti odpustím :)

Už to chápeš, nebo jen nechceš uznat, že některé věci nejsou tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá?
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 598
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 107

Re: Kostal PIKO 6.0 BA aktualizacia FW

Příspěvekod willcz » sob bře 10, 2018 9:10 pm

fw nejenom ze bude komprimovany, ale muze byt do vice nez jednoho procaku v menici, tzn komunikacni deska to postupne nahraje do ruznych casti meninice.
Jakekoliv hackovani verze v samotne binarce v nejlepsim pripade dopadne tak ze se neflashne a zustane to jen v bootloaderu, protoze slusny bootloader to nejdrive nahraje do ramky, rozbali, udela checksum a az potom to flashne. Po flashnuti se opet udela checksum a teprve potom se to rebootne.

Mozna by byla varianta zkusit zjistit jestli nema Kostal nejaky fw verze 2.3 I pro Sony baterky, klidne I betu, at to muzes rozjet.
To ze nejde downgrade je primarne asi pohodli vyrobce. Je ale blbe kdyz na netu nema stejnou verzi fw pro obe varianty baterky.
6.8kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe
willcz
 
Příspěvky: 148
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 27

Re: Kostal PIKO 6.0 BA aktualizacia FW

Příspěvekod rottenkiwi » sob bře 10, 2018 9:12 pm

Nechápem. Proste som niekedy musel do 1024 B kódu napchať polymorfizmus
aj stealth technológiu a bolo mi šumafuk, na čo je disk naformátovaný.

Zistil som si ako to robí BIOS daného zariadenia, prerušenia na mňa a zapisoval som priamo
upravenou BIOS rutinou.

Takže všetko sa dá, len treba mať na to čas. Źiadna NVRAM ani EEPROM ani nič ma nazaujíma.
Nacpem tam čo len chcem. :)

AKo sa teraz robia patche BIOS-u RX 580 kariet, aby si nevšimol driver, že je BIOS flasnutý ?
No musí sa odrbať CHECKSUM.
Naposledy upravil rottenkiwi dne sob bře 10, 2018 9:15 pm, celkově upraveno 1
Only God & bank can create something from nothing. LTC: LX4UmmYHzT293zcJJ4BjTcPTRSHoLWLDn7
Vodík LiFePO charge BMS SEI formation Float IBM Quantum Enphase IQ7x 787 Dreamliner Issue Ako žiť eko Online-monitoring
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 1742
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 69

Re: Kostal PIKO 6.0 BA aktualizacia FW

Příspěvekod youda » sob bře 10, 2018 9:13 pm

willcz: Konečně někdo s mozkem. Díky!
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 598
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 107

Re: Kostal PIKO 6.0 BA aktualizacia FW

Příspěvekod rottenkiwi » sob bře 10, 2018 9:16 pm

Povedzte, kto mi zabráni napísať nový nahrávač firmvéru, v ktorom si ja nastavím,
čo len chcem, ak budem mať dokumentáciu ?

Alebo budem po jednej inštrukcii debugovať povodný ?

Alebo keď nemám WIN, to si ho musím za 130 € kúpiť, len kvoli tomu,
aby som urobil update FW u meniča ?
Only God & bank can create something from nothing. LTC: LX4UmmYHzT293zcJJ4BjTcPTRSHoLWLDn7
Vodík LiFePO charge BMS SEI formation Float IBM Quantum Enphase IQ7x 787 Dreamliner Issue Ako žiť eko Online-monitoring
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 1742
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 69

Re: Kostal PIKO 6.0 BA aktualizacia FW

Příspěvekod youda » sob bře 10, 2018 9:23 pm

Odpověděl sis sám, nemáš tuto dokumentaci:
- programovacího rozhraní, které je emulováno ve stávajícím FW
- jednotlivých mikrokontrolerů
- jejich propojení, komunikace
- ovládání silových vstupů a výstupů mikrokontrollerů
- datových struktur

Já vím, že to moc dobře chápeš, jen tvoje hrdost ti nedovolí to přiznat :mrgreen:

Když se všechno dá očůrat přepsáním pár instrukcí v hexadecimálním kódu, tak proč neupravíš kód Bitcoin Core a nepošleš si všechny bitcoiny do své peněženky? Aha - jsou prostě věci, které nejdou.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 598
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 107

Re: Kostal PIKO 6.0 BA aktualizacia FW

Příspěvekod willcz » sob bře 10, 2018 9:25 pm

Podle me jsou to jen plane reci. Zkusil jsem udelat upravu jen samotneho GUI tzn povolit to tlacitko "continue". Uz tato uprava vyvola chybu pri spousteni aplikace s tim ze je porusena integrita.

viz nize:
piko.png
piko.png (7.09 KiB) Zobrazeno 331 krát
6.8kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe
willcz
 
Příspěvky: 148
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 27

Re: Kostal PIKO 6.0 BA aktualizacia FW

Příspěvekod rottenkiwi » sob bře 10, 2018 9:45 pm

Predstavte si BIOS GPU, ktorý má CRC kód D4F2. Upravíte latencie GDDR5 a pridáte TDP,
znížite max. teplotu z 94 na 70 *C. Aj tak sú čidla +-10.
Vyjde vám CRC kód F4DC. Čo treba urobiť aby bol CRC kód tých d4f2 ?

Bitcoin core pojde upraviť, ale zmeniť celú históriu prevodov na každom SSD asi ťažko.
Šak preto to bolo takto vymyslené, aby sme sa zbavili treťej strany - certifikačnej autority.
Only God & bank can create something from nothing. LTC: LX4UmmYHzT293zcJJ4BjTcPTRSHoLWLDn7
Vodík LiFePO charge BMS SEI formation Float IBM Quantum Enphase IQ7x 787 Dreamliner Issue Ako žiť eko Online-monitoring
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 1742
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 69

Re: Kostal PIKO 6.0 BA aktualizacia FW

Příspěvekod Chappy » sob bře 10, 2018 9:50 pm

Páni, klobúk dole pred vami. Nesmierne si cením vašu snahu a ochotu všetkým vám ďakujem.
Pravdu povediac týmto posledným príspevkom z minimálne polovice nerozumiem :D niesom programátor ani nič s tým spojené, každopádne som pochopil že tadiaľ cesta nevedie.

Ešte otázka, myslíte že nápad ktorý som písal hneď v úvode o tom že v oboch tých balíkoch s aktualizáciou ktoré som sťahoval a ktoré sme riešili je program ktorý ako vidíte na obrázku nižšie vymaže UI, aspoň takto to píše, viem že mne treba v prvom rade vymazať FW ale myslíte že to vymaže len UI alebo to vymaže úplne všetko ? V tomto prípade to ide bez problémov spustiť aj následne kliknúť na continue, aspoň teda svieti tak ako by to šlo (viď. obrázok) avšak doposiaľ som to neskúšal z obavy aby mi to už úplne nezablokovalo celý menič.
Picture 1.JPG
Chappy
 
Příspěvky: 15
Registrován: sob bře 03, 2018 5:55 pm
Reputation: 0

Re: Kostal PIKO 6.0 BA aktualizacia FW

Příspěvekod youda » sob bře 10, 2018 9:55 pm

rottenkiwi píše:Predstavte si BIOS GPU, ktorý má CRC kód D4F2. Upravíte latencie GDDR5 a pridáte TDP,
znížite max. teplotu z 94 na 70 *C. Aj tak sú čidla +-10.
Vyjde vám CRC kód F4DC. Čo treba urobiť aby bol CRC kód tých d4f2 ?

Bitcoin core pojde upraviť, ale zmeniť celú históriu prevodov na každom SSD asi ťažko.
Šak preto to bolo takto vymyslené, aby sme sa zbavili treťej strany - certifikačnej autority.


Nenene, jakou historii převodů a jaká SSD? To mě nezajímá, já si změním kód na svém PC a zapíšu si do Bitcoin sítě informace jaké chci. Stačí mi dokumentace a ta je k Bitcoinu veřejná. A dup, dup a dup...a já to chci takhle a nikoho poslouchat nebudu, protože jsem nejchytřejší na celým světě a nikdy neuznám, že jsem se třeba pletl, to budu raději dělat že nechápu! :yes:


PS: U toho CRC32 stačí změnit pár bitů někde jinde. Vybírá se k tomu místo kde jsou bezvýznamné nuly nebo třeba embeddovaný obrázek.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 598
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 107

Re: Kostal PIKO 6.0 BA aktualizacia FW

Příspěvekod youda » sob bře 10, 2018 10:01 pm

Chappy - screenshot evokuje, že s FW to hýbat nebude, tudíž problém s baterií Sony vs BYD se tím nevyřeší. Jestli doteď nemáš problémy s UI, tak po tomhle je možná mít budeš :)
Já říkám nedělej to.

Myslíš si, že kdyby to bylo tak snadné, že by ti fabrika poslala ten mega-formulář na reklamaci? A že by tě strašili tím, že se budou muset vyměnit nějaké desky? Určitě ne.

Proč se jim nechceš znovu ozvat? Ty jsi to snad ukradl někde na poli? :)
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 598
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 107

Re: Kostal PIKO 6.0 BA aktualizacia FW

Příspěvekod willcz » sob bře 10, 2018 10:03 pm

Pokud neznam jakym polynomem je to CRC pocitane tak, neudelam vubec nic. Protoze nemam jak zjistit jak se dostal sw k tomu CRC. Tecka.

Pro puvodniho tazatele bych pro zacatek zkusil pustit ten updater s parametrem "-AllowDowngradeFw" protoze toto je videt v tom samotnem updateru. Uz je to ze ukazuje sipku dolu znaci ze to umi jen to ma zakazane.
6.8kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe
willcz
 
Příspěvky: 148
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 27

Re: Kostal PIKO 6.0 BA aktualizacia FW

Příspěvekod Chappy » sob bře 10, 2018 10:16 pm

:D Tak to teda robiť nebudem :D
No youda asi máš teda pravdu.

Nie nie, ak by áno nebál by som sa ani prípadného zničenia :D Kostalu som už písal, ešte včera avšak ako sa dá predpokladať odpoveď bude najskôr v pondelok preto medzi tým sa snažím problém nejako vyriešiť svojpomocne či mi náhodou niekto neporadí, predsa len komunikácia pre mňa ako pre človeka neovladajúceho nemčinu a angličtinu len pomerne stroho je dosť obtiažna :/ Ale ako píšem, písal som im a snáď budú ochotnejší komunikovať aj so mnou a nie len výhradne s dodávateľom.
Chappy
 
Příspěvky: 15
Registrován: sob bře 03, 2018 5:55 pm
Reputation: 0

Re: Kostal PIKO 6.0 BA aktualizacia FW

Příspěvekod youda » sob bře 10, 2018 10:26 pm

Chappy,
Willcz ti našel přesnou syntax toho commandline parametru, kterej jsem už dříve zmiňoval jako jedinou smysluplnou možnost:

willcz píše:...Pro puvodniho tazatele bych pro zacatek zkusil pustit ten updater s parametrem "-AllowDowngradeFw" protoze toto je videt v tom samotnem updateru. Uz je to ze ukazuje sipku dolu znaci ze to umi jen to ma zakazane.


Pořád je to riziko, ale toto bych asi zkusil. Pokud i toto měnič umrtví, tak tě to aspoň nakopne, že v pondělí až budeš volat do Kostalu budeš do telefonu opravdu neodbytnej :)
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 598
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 107

Re: Kostal PIKO 6.0 BA aktualizacia FW

Příspěvekod Chappy » sob bře 10, 2018 10:29 pm

Pozerám na túto správu resp. príspevok už nejaký ten čas avšak vôbec mu nerozumiem, netuším čo mám spraviť, môžete mi to prosím objasniť ako úplnému amatérovy? Ak máte samozrejme niekto čas takto v sobotu večer :D
Chappy
 
Příspěvky: 15
Registrován: sob bře 03, 2018 5:55 pm
Reputation: 0

Re: Kostal PIKO 6.0 BA aktualizacia FW

Příspěvekod willcz » sob bře 10, 2018 10:34 pm

Bud si udelat zastupce na ten FW-Update_02_22_BG_BA a tam napsat jako parameter to -allowdowngradefw
Nebo pustit prikazovou radku, dojit na misto kde je ten FW-Update_02_22_BG_BA.exe a tam napsat FW-Update_02_22_BG_BA.exe -allowdowngradefw
6.8kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe
willcz
 
Příspěvky: 148
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 27

Re: Kostal PIKO 6.0 BA aktualizacia FW

Příspěvekod youda » sob bře 10, 2018 10:37 pm

- rozbalíš ten ZIP do nějakého adresáře
- potom vlezeš do příkazového řádku (CMD)
- přejdeš v příkazovém řádku do toho adresáře, kam si rozbalil ten ZIP
- napíšeš FW-Update_02_22_BG_BA.exe -AllowDowngradeFw
- spustí se ten samej program co znáš a dál už jen klepeš myší jako předtím

Když budeš mít štěstí, tak ti to dovolí udělat downgrade.
Znovu upozorňuji - i tak se může stát, že měnič chcípne.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 598
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 107

Re: Kostal PIKO 6.0 BA aktualizacia FW

Příspěvekod Chappy » sob bře 10, 2018 10:49 pm

Bohužiaľ, tak či tak to nejde, kliknúť na continue sa nedá :(
CMD.JPG
Chappy
 
Příspěvky: 15
Registrován: sob bře 03, 2018 5:55 pm
Reputation: 0

Re: Kostal PIKO 6.0 BA aktualizacia FW

Příspěvekod Chappy » sob bře 10, 2018 10:50 pm

A ďakujem za krásne vysvetlenie presného postupu.

Mimochodom mohol by niekto namietať že to je slnkom, slnkom to nieje lebo aktualizovať napríklad tú istú verziu ide, teda aspoň ide kliknúť na tlačidlo continue aj teraz.
Chappy
 
Příspěvky: 15
Registrován: sob bře 03, 2018 5:55 pm
Reputation: 0

Re: Kostal PIKO 6.0 BA aktualizacia FW

Příspěvekod gupa » sob bře 10, 2018 10:52 pm

furt je tam cosi o jakési klávesa něco "space" a helptext a mezi tím downgrade

kod.jpg
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1611
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

PředchozíDalší

Zpět na Regulátory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'