Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je úte lis 20, 2018 1:19 am


Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Měniče Victron
PředchozíDalší

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod Marcus81 » pát lis 02, 2018 7:25 pm

Ano, takto je to logicke, ale 5kVA a 5kVA zmysel nema, nic tym podla mna neziskas
Hybrid 1 kWp 4 x 260Wp Amerisolar, 1 x Victron Energy Multiplus 48/5000, 1x Axpert PIP4048MS, 450 Ah AGM 48V, NiCd 360 Ah 48V, 1 x MPPT SmartSolar solárny regulátor Victron Energy 150/100-Tr ,zatial vsetko vo výstavbe...
Marcus81
 
Příspěvky: 82
Registrován: pát dub 28, 2017 7:05 pm
Bydliště: Bernolákovo, SVK
Reputation: 0

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod FRSO » pát lis 02, 2018 7:28 pm

Marcus81 píše:Dobre, ale viem toto nejako vyuzit aj doma, alebo je to nezmyslel? Na lodi je to tak ako opisujes pochopitelne, ale doma by som to na co robil?! Navyse, musia to byt len Victony alebo by som mohol na vstiup pripojit napr. aj ten moj PIP4048MS?

Jaký režim chceš využívat ? Power asist, nebo HUB, však jsem to vysvětlil snad dostatečně.
FRSO
 
Příspěvky: 793
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 31

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod rasto » pát lis 02, 2018 7:30 pm

jabko píše:Dobrý deň,
Prvý je Victron Multiplus 3000/24V a druhý v poradí Victron Multiplus 1600/24V.
Ak je nedostatok energie vypnem prvý menič a nechám zapnutý len ten druhý ktorý zabezpečuje len menej náročné odbery.


zdravím

nemyslim, že je to správne riešenie aj ked funguje. ak by to bolo také jednoduché tak to victron isto rovno doporučí na zvýšenie výkonu a nebude doporučovať paralelné zapojenie a komplikovať to s úplne rovnakým modelom aj procesorom.


Marcus81 píše:Ale ma to vyznam ak bude tahat pridavny menic s tych istych baterii ako hlavny? Ak by boli baterie rozdielne a iba na vypomoc hlavnemu menicu,tak to je ok. Ako mam multiplus 5000VA a je to neskutocny stroj, ten toho vydrzi oproti PIP4048MS.


victron toho fakt vydrži viac :lol:
takto by to mohlo fungovat a je podľa mna jedno z akej batérie by bol napojený a zjavne aj funguje :yes: . Ale opačne by som to nazapájal ani na pokus myslím najprv 1600 a za ním 3000. Victron ma pretoky do DS aj ked malé a neviem si predstaviť čo by to urobilo pri odpojení napríklad 3kW čerpadla a prúd by siel opačným smerom rovno na výstup prvého victrona :hell: niesom technik ani to na mojich dvoch nebudem radšej skúšat ::stop::
rasto
 
Příspěvky: 21
Registrován: sob dub 08, 2017 7:53 am
Reputation: 1

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod vk_1 » pát lis 02, 2018 7:33 pm

Marcus81 píše:Ano, takto je to logicke, ale 5kVA a 5kVA zmysel nema, nic tym podla mna neziskas


Ja myslim, ze tim ziskas, na vystupu z toho druheho v serii muzes mit 8kVA. To je podstata, proc by to clovek delal.

Johannes tam pise "powerassist on a 60-70% of the input inverter capacity".

To znamena, vezmu prvni Multi 5kVA, za nej pripojim druhy 5kVA Multi. Na tom druhem nastavim max powerassist na 15A, tj. cca 3.5kVA. Na vystupu toho druheho pak mam k dispozici 8.5kVA vykonu.

Jak pise rasto, muze to mit spoustu skrytych problemu a potencialnich nevyhod.
vk_1
 
Příspěvky: 90
Registrován: ned čer 28, 2015 6:31 pm
Reputation: 9

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod rasto » pát lis 02, 2018 7:56 pm

vk_1 píše:Takze Johannes Boonstra psal o rezim HUB? Presne tam pise:

And as far as connecting them serial wise, this could work but in certain conditions the setup can become instable as the voltage regulations react on each other. (peak loads and such)
If you do try, then the charger side of the easy needs to be disabled and powerassist on a 60-70% of the input inverter capacity


.. a z toho mi prijde, ze to opravdu nejak jit musi..


ano pôjde to, ale možností kedy to bude "certain conditions the setup can become instable" je strašne veľa a to z toho som vylúčil naše krásne manželky, ktoré dokážu aj možnosť, ktorá pred tym nebola možná :lol:

pred rokom som riešil s p.Boonstra to isté a ak to skrátim tak mi poradil: ak chcem navýšiť výkon predaj male victrony a kúp jeden výkonnejši :yes: alebo ostaň pri paralel 2,3,4..., ale vlastná spotreba trošku večsia :yes:
rasto
 
Příspěvky: 21
Registrován: sob dub 08, 2017 7:53 am
Reputation: 1

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod Marcus81 » pát lis 02, 2018 9:08 pm

Ved prave, "nase krasne manzelky", ja tu moju stale neviem naucit, ze v sobotu nema pustit naraz , 2x za sebou umyvacku, 2x pracka, el.truba + varna doska a victron ide vyskocit z obalu...Preto ma tato myslienka serioveho pospajania celkom zaujala ako tema, ale prekticnost u mna je nemozna, to radsej nasetrit a dokupit este jedneho victrona 5kVA a pozhanat baterie :-D
Hybrid 1 kWp 4 x 260Wp Amerisolar, 1 x Victron Energy Multiplus 48/5000, 1x Axpert PIP4048MS, 450 Ah AGM 48V, NiCd 360 Ah 48V, 1 x MPPT SmartSolar solárny regulátor Victron Energy 150/100-Tr ,zatial vsetko vo výstavbe...
Marcus81
 
Příspěvky: 82
Registrován: pát dub 28, 2017 7:05 pm
Bydliště: Bernolákovo, SVK
Reputation: 0

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod Martin P » pát lis 02, 2018 9:25 pm

Dobrý den.
Můj Victron multiplus je v režimu HUB, kdy jede jako ostrovní a pouze v případě přetížení se připne k DS a docucne si co mu chybí. S připojením výstupu od posiloveho měniče na vstup kde se běžně připojuje DS jsem to myslel tak, že hlavní měnič bude vykrývat běžnou spotřebu domu a posilový zabere pouze v případě potřeby přicucnuti. Tím, že posilový měnič pojede zcela bez zatížení bude mít malou vlastní spotřebu, která se zvýší pouze v případě potřeby. Taky si myslím že posilový měnič by mohl být klidně i Axpert, jelikož mezi měniči nebude žádná komunikace. Na viktronovi zůstane volný vstup k nabíječce, tudíž by na něj mohlo být možné připojit i agregát na dobíjení baterie.
Četl jsem zde o obavě z prudkého snížení odběru, ale myslím si že by to snad nemělo vadit. Běžný ostrovní měnič musí též ustát prudké snížení odběru a to i v paralelním zapojení. Někteří zde používají posilové gridfree měniče s limiterem a tam by se takovéto problémy musely projevit.
Popsal jsem zde svůj názor na možnost paralelně-kaskadniho zapojení měničů a teď se mi do toho pusťte. Uvítám Vaše názory, rady, připomínky i konstruktivní kritiku. Osobně o této možnosti uvažuji pro případ dalšího zvyšování výkonu své FVE. I když je to ještě na hodně dlouhou dobu, než k tomu dojde.

Plné *batt* přeji a jsem s pozdravem. Martin P.
S-UPS. Tři FV moduly ( východ 4x3/240Wp, jih 3x3/240Wp, západ 3x3/235Wp =7155Wp). Tři regly PCM 60X, dvě baterie (první Pb vrla 200Ah, druhá Lifepo4 nominál 200Ah, skutečně tak 130Ah). Měnič Victron multiplus 5000VA, vytěžování do bojleru.
Martin P
 
Příspěvky: 123
Registrován: ned úno 25, 2018 5:04 pm
Bydliště: Havlíčkův Brod
Reputation: 8

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod Marcus81 » pát lis 02, 2018 9:47 pm

Cize ty chces ako posilovy menic pouzit Victrona kde ti zostane volny vstup na agregat atd...Hlavny bude Axpert, spravne?
Hybrid 1 kWp 4 x 260Wp Amerisolar, 1 x Victron Energy Multiplus 48/5000, 1x Axpert PIP4048MS, 450 Ah AGM 48V, NiCd 360 Ah 48V, 1 x MPPT SmartSolar solárny regulátor Victron Energy 150/100-Tr ,zatial vsetko vo výstavbe...
Marcus81
 
Příspěvky: 82
Registrován: pát dub 28, 2017 7:05 pm
Bydliště: Bernolákovo, SVK
Reputation: 0

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod Marcus81 » pát lis 02, 2018 9:50 pm

Skoda ze nefunguje medzi Victronmi komunikacia multiplus - phoenix. Toto by som si v tejto kombinacii vedel predstavit, kde posilovy by bol multiplus a hlavny phoenix v rovnakom vykone. Preco toto Victron nezjednoti, nechapem, viac kombinacii, viac variability...
Hybrid 1 kWp 4 x 260Wp Amerisolar, 1 x Victron Energy Multiplus 48/5000, 1x Axpert PIP4048MS, 450 Ah AGM 48V, NiCd 360 Ah 48V, 1 x MPPT SmartSolar solárny regulátor Victron Energy 150/100-Tr ,zatial vsetko vo výstavbe...
Marcus81
 
Příspěvky: 82
Registrován: pát dub 28, 2017 7:05 pm
Bydliště: Bernolákovo, SVK
Reputation: 0

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod Martin P » pát lis 02, 2018 10:20 pm

Marcus81 píše:Cize ty chces ako posilovy menic pouzit Victrona kde ti zostane volny vstup na agregat atd...Hlavny bude Axpert, spravne?

Hlavní Victron multiplus, posilový Phoenix, nebo Axpert. Hlavní měnič musí mít možnost prisosavani, to aby mohl prisosavat z posiloveho. U posiloveho je to jedno, pokud nechci za sebe řadit tři měniče, nebo mít možnost přepnutí na DS při vybité baterii.

Plné *batt* přeji a jsem s pozdravem. Martin P.
S-UPS. Tři FV moduly ( východ 4x3/240Wp, jih 3x3/240Wp, západ 3x3/235Wp =7155Wp). Tři regly PCM 60X, dvě baterie (první Pb vrla 200Ah, druhá Lifepo4 nominál 200Ah, skutečně tak 130Ah). Měnič Victron multiplus 5000VA, vytěžování do bojleru.
Martin P
 
Příspěvky: 123
Registrován: ned úno 25, 2018 5:04 pm
Bydliště: Havlíčkův Brod
Reputation: 8

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod Marcus81 » pát lis 02, 2018 10:34 pm

Uhm, rozumiem a ako to budes mat poriesene s prepinanim na DS, prepinac, rele alebo ako?
Hybrid 1 kWp 4 x 260Wp Amerisolar, 1 x Victron Energy Multiplus 48/5000, 1x Axpert PIP4048MS, 450 Ah AGM 48V, NiCd 360 Ah 48V, 1 x MPPT SmartSolar solárny regulátor Victron Energy 150/100-Tr ,zatial vsetko vo výstavbe...
Marcus81
 
Příspěvky: 82
Registrován: pát dub 28, 2017 7:05 pm
Bydliště: Bernolákovo, SVK
Reputation: 0

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod rasto » pát lis 02, 2018 11:04 pm

Martin P píše:Dobrý den.
Můj Victron multiplus je v režimu HUB, kdy jede jako ostrovní a pouze v případě přetížení se připne k DS


Zdravím kolego, či HUB1,2,3,4 alebo ESS je každého voľba osobná. Podporovane victronom je ESS a všety dobré funkcie ktoré posledný čas pridávaju smerujú na ESS ;) proste to funguje ako má s batieriou aj regulátorom aj diesel elektrocentrálou aj krátkodobým preťažením ::popcorn:: človek je len dozorný orgán sem tam stlačiť tlačítko na CCGX alebo www :read: samozrejme nie každému to môže vyhohovať ;)

Martin P píše:měnič bude vykrývat běžnou spotřebu domu a posilový zabere pouze v případě potřeby přicucnuti. Tím, že posilový měnič pojede zcela bez zatížení bude mít malou vlastní spotřebu, která se zvýší pouze v případě potřeby. Taky si myslím že posilový měnič by mohl být klidně i Axpert


zoberme to z druhej strany ;) navyšovať výkon systému keď, už teraz v podstate fungujete s 5000VA victronom a pokryť špičky a náhodne súbehy žravých spotrebičv na pár minút, zoberie dalšie prachy,servis,prepájanie, a pokiaľ nieje plán offgrid tak úspora je minimálna. Skôr by som investoval do ...zoberme napríklad: čerpadlo v studni ktoré z 3F jasne sa zmeni na 1F pretože 3F PV je fakt zbytočné (až na výnimky) a čo tak z bežného 1,5kW cerpadla zísť až na 800W ? síce bude dlhšie čerpať o minútu ::mute:: , ale jeho nábeh bude šetrnejsí a nebude potrebný ďalši axpert, aby to systém zvládol bez prepnutia na DS. dúfam len, že nezavlažujete futbalové ihrisko :celebrate2:
rasto
 
Příspěvky: 21
Registrován: sob dub 08, 2017 7:53 am
Reputation: 1

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod Martin P » sob lis 03, 2018 8:37 am

Dobrý den.
Máte pravdu, v současné době v pohodě fungujeme s jedním měničem. Popsané řešení uvažuji pro následující situace:
1) značné zvýšení odběru ee v domě (např. přidání žravých spotřebičů s častým souběhem. Příklad:- indukce+ el. trouba, atd.)
2) ČEZ si prosadí velké placení za pretoky - pak posilový měnič tím že pokryjte odběrové špičky podstatně sníží riziko pretoku ee do DS. V podstatě bude suplovat DS.
3) taková úprava tarifní struktury že bude lepší se odpojit od DS a jet sólo.
Pokud žádná z těchto možností nenastane budu jen rád, ale pokud se tak stane chci mít připravené možnosti dalšího postupu. Toto si myslím platí i pro ostatní, kteří mají FVE jako užitečného koníčka a chtějí být co nejvíce soběstační bez závazků.
Odpověď na přepínání sítí: mám dvě možnosti.
1) při vybití baterie automaticky měničem - toto nastane při poklesu napětí pod 50V.
2) přepínač sítí v rozvaděči: použití při servisu FVE, případě překlenutí dlouhé doby temna.

Popsal jsem zde svůj náhled na věc. Teď se mi do toho pusťte.

Plné *batt* přeji a jsem s pozdravem. Martin P.
S-UPS. Tři FV moduly ( východ 4x3/240Wp, jih 3x3/240Wp, západ 3x3/235Wp =7155Wp). Tři regly PCM 60X, dvě baterie (první Pb vrla 200Ah, druhá Lifepo4 nominál 200Ah, skutečně tak 130Ah). Měnič Victron multiplus 5000VA, vytěžování do bojleru.
Martin P
 
Příspěvky: 123
Registrován: ned úno 25, 2018 5:04 pm
Bydliště: Havlíčkův Brod
Reputation: 8

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod střídač_N » sob lis 03, 2018 9:16 am

Martin P píše:..... Popsané řešení uvažuji pro následující situace:....


V obecné rovině moje zkušenost. Pokud FVE není blbuvzdorná, je lepší ji ani nezapojovat.

Mám k tomu mnoho osobních zkušeností. Popíši jeden z mnoha jiných drobností.

Jeden podzim jsem zkoušel dům s nenáročnými spotřebiči napájet 1200W Victron měničem, ostatní byly na prodlužkách.
Opomenul jsem však přepnout na prodlužku i čerpadlo vody. Přepnu na měnič, vše v pořádku a odjel jsem. Když odpoledne má děťata přišla domů a odčeprala vodu, čímž spustila onen zapomenutý spotřebič jenž Victron neutáhnul, byla pohroma, protože nešla ta elektrika.

Od těchto všech okamžiků se snažím dělat vše naprosto jednoduché, minimum regulace a jiných komplikovaností.

Jakmile je někde v systému zaklet předpoklad, že se má něco udělat když něco, pak onen okamžik kdy to nastane a neudělá se to z nějakého, býť i sebepitomnějšího důvodu a nastane selhání, je lepší ten předpoklady ani nedělat.
Je vždy otázkou kdy se tak satane, nikoli zdali se tak stane.

V začátků věků automatizace vždy platilo: desmodrom natvrdo.
střídač_N
 
Příspěvky: 431
Registrován: sob říj 21, 2017 1:22 pm
Reputation: 53

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod rasto » sob lis 03, 2018 1:35 pm

Martin P píše:1) značné zvýšení odběru ee v domě (např. přidání žravých spotřebičů s častým souběhem. Příklad:- indukce+ el. trouba, atd.)


jediné správne riešenie ja naučit obsluhu kuchyne spolupracovať so slnkom a naučiť zapinať maximalne 2(3,4,5) spotrebičov naraz. A do počtu započítať aj varné zóny indukčnej varnej dosky :celebrate2:

Martin P píše:2) ČEZ si prosadí velké placení za pretoky - pak posilový měnič tím že pokryjte odběrové špičky podstatně sníží riziko pretoku ee do DS. V podstatě bude suplovat DS.


ak to presadí budeme to riešiť, zatiaľ sme len pripravení, vždy pripravení! :lol: (znie to povedome :oops: ). Možností ako urobiť zle pacientom so solaritídou je veľa. :eek2: Pevne verím, že elektrifikácia aut zaťaží vrecka peniazmi tým správnym ľuďom, že si pacientov nebudú všimať naďalej ::mute::

Martin P píše:Odpověď na přepínání sítí: mám dvě možnosti.
1) při vybití baterie automaticky měničem - toto nastane při poklesu napětí pod 50V.
2) přepínač sítí v rozvaděči: použití při servisu FVE, případě překlenutí dlouhé doby temna.


1)toto funguje ak je napojený na DS,prepne podľa nastaveného SOC nie podľa V na lifepo batt. Ak nemá DS tak funguje až batéria má SOC 0% potom nastane blackout :lol:
2)V podstate stači na jar vypnúť a v zime zapnúť napojenie na DS aby si mohol prisosnúť. Dobrovoľne priznám že mám automatický prepínač sieti, ale o pocit, že teraz odpojím DS celý dom nechcen prísť, tak to prepínam ručne :celebrate2:
rasto
 
Příspěvky: 21
Registrován: sob dub 08, 2017 7:53 am
Reputation: 1

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod vk_1 » sob lis 03, 2018 2:23 pm

Pojdme prosim zpet k tematu, filozofickych diskuzi o manzelkach a CEZu je tu spousta jinych. Dekuji.

Zatim jsem dostal zpravu od jednoho clena fora, ktery to takto uspesne provozoval se Studerem XTH. XTH jako hlavni menic, Victron Phoenix na AC vstupu jako doplnkovy menic na posileni. Pry to fungovalo bez problemu.

Takze se Studerem to jde.
vk_1
 
Příspěvky: 90
Registrován: ned čer 28, 2015 6:31 pm
Reputation: 9

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod Marcus81 » sob lis 03, 2018 2:43 pm

Videl som to schematicke zapojenie a vyzera to celkom logicky. Ma to riesene cez dva stykace s mechanickym blokovanim. Zozenem stykace a chcem to vyskusat s Axpertom a Multiplus.
Hybrid 1 kWp 4 x 260Wp Amerisolar, 1 x Victron Energy Multiplus 48/5000, 1x Axpert PIP4048MS, 450 Ah AGM 48V, NiCd 360 Ah 48V, 1 x MPPT SmartSolar solárny regulátor Victron Energy 150/100-Tr ,zatial vsetko vo výstavbe...
Marcus81
 
Příspěvky: 82
Registrován: pát dub 28, 2017 7:05 pm
Bydliště: Bernolákovo, SVK
Reputation: 0

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod střídač_N » sob lis 03, 2018 2:57 pm

vk_1 píše:Pojdme prosim zpet k tematu, filozofickych diskuzi....
..... Pry to fungovalo bez problemu.
.....Takze se Studerem to jde.


Osobně v tom vidím především filosofii a k tématu jen minimu a jako bonus jen dohady, ale budiž.

Úmysl dobrý, dopadlo to jako vždy.

V obecné rovině.
Pokud nasimuluji DS hybridnímu střídači jiným NEhybridním střídačem nevidím důvod proč by ono spojení nemělo fungovat. Je spíš otázka reakčních dob, ale žádná záhada, natož pochyby zde nebudou. Jediný problém by mohl nastat při velkém odlehčení hybridu, pokud by přeteklo něco z něho zpět. DS to lehce spolkne, simulační střídač jak který.

Osobně jsem jednou Victrona 1200W připojil omylem natvrdo k DS a přežil to. Dokonce dvakrát. Ale ten zvuk mi i dnes nahání hrůzu.
střídač_N
 
Příspěvky: 431
Registrován: sob říj 21, 2017 1:22 pm
Reputation: 53

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod Marcus81 » sob lis 03, 2018 3:22 pm

Omylom myslis bez bateriek? Mne sa dva krat stalo to, ze sa mi prepalila poistka od bateriek a menic bol natvrdo pripojeny na DS, nenabijal a spotreba cez neho iba prebehla, dal som do odpojovaca nove poistky a hned nabehol a zacal nabijat, prezil to ;-)
Hybrid 1 kWp 4 x 260Wp Amerisolar, 1 x Victron Energy Multiplus 48/5000, 1x Axpert PIP4048MS, 450 Ah AGM 48V, NiCd 360 Ah 48V, 1 x MPPT SmartSolar solárny regulátor Victron Energy 150/100-Tr ,zatial vsetko vo výstavbe...
Marcus81
 
Příspěvky: 82
Registrován: pát dub 28, 2017 7:05 pm
Bydliště: Bernolákovo, SVK
Reputation: 0

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod střídač_N » sob lis 03, 2018 4:12 pm

Marcus81 píše:Omylom myslis bez bateriek?....


NE né, s baterkami. Obyčejná chyba zapojení přehozením dvou drátů. Místo přepnutí, nastalo spojení.

Po kontrole jsem správně zapojil dráty a s úlevou a oroseným čelem zdárně přepl.
střídač_N
 
Příspěvky: 431
Registrován: sob říj 21, 2017 1:22 pm
Reputation: 53

PředchozíDalší

Zpět na Victron

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
Reputation System ©'