Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pát lis 16, 2018 2:42 pm


Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Měniče Victron
Další

Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod gupa » ned bře 04, 2018 11:33 pm

Našel jsem zajímavou odpověď od Victronu. Prý je možnost zapojit nestejné Victron měniče vedle sebe do série a využít vyšší výkon, pokud má jeden PowerAssist. Zajímavý, je to přímo od moderátora a asi jednoho z nejvyššího technika pověřenýho ve Victronu technickými otázkami, protože např zde vede instruktážní seminář o přetěžování a ochranách Victron měničů.

Takže k diskuzi pod článkem: https://www.victronenergy.com/live/ve.b ... se_systems

pro jistotu típanec obrazovky:
serialVictron.jpg



Pochopil jsem z tohoto, že existuje možnost, je nutné ale nastavit ve funkci PowerAssist cca 80% výkonu z měniče před měničem.

Otázkou je jak takové konfigurace měničů využít? Např. pro zamezení přetoků do DS ?
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1620
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod jabko » pon bře 05, 2018 1:34 pm

Dobrý deň,
mám takto zapojené dva meniče už dlhšiu dobu. Prvý je Victron Multiplus 3000/24V a druhý v poradí Victron Multiplus 1600/24V.
Nastavené to mám zhruba tak, že prvý menič dá čo môže a ten druhý je nastavený cez funkciu PowerAssist aby pri určitom prúde vypomáhal prvému. Tak sa výkony zrátajú.
Ak je nedostatok energie vypnem prvý menič a nechám zapnutý len ten druhý ktorý zabezpečuje len menej náročné odbery.
Pretoky do siete neriešim, používam prepínač sietí od Vaty.
Celé to vzniklo tak že som kúpil ten slabší, zistil som že nestačí tak som kúpil silnejší a ani ten na niektoré nestačil tak som ich prepojil tak.
jabko
 
Příspěvky: 18
Registrován: pát dub 12, 2013 8:29 am
Reputation: 0

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod rottenkiwi » pon bře 05, 2018 2:14 pm

A dalo by sa zapojiť takto Phoenix 1600 VA / 12 a k nemu Multi 3000 / 24 alebo 48 V ?
Potom ako nastaviť ten Multi, aby v prípade poklesu nap. pod 12 V začal nabíjať LiFE ?
Je to režim UPS, HUB-1, HUB-2 alebo aký ? Ako nastaviť PowerAssist v tom 2. výkonnejšom Multi ?
Only God & bank can create something from nothing. LTC: LX4UmmYHzT293zcJJ4BjTcPTRSHoLWLDn7
Vodík LiFePO charge BMS SEI formation Float IBM Quantum Enphase IQ7x 787 Dreamliner Issue Ako žiť eko Izolácia
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 1820
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 69

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod jabko » úte bře 06, 2018 8:30 am

U mňa je Multiplus 3000/24V zapojený ako prvý (hlavný) a Multiplus 1600/24V druhý (pomocný, doplňujúci). Druhý menič využíva funkciu PowerAssist.
Z návodu:
Power assist. Schopnost zařízení napájet zátěž současně z baterie i zdroje střídavého proudu na vstupu. Pokud například na zařízení Victron s trvalým výkonem měniče 1000 W připojíme spotřebič o příkonu 1500 W, bude potřebných 500 W vykryto ze zdroje střídavého proudu (síť, elektrocentrála). Nebo naopak, pokud budeme mít omezenou hodnotu vstupního střídavého proudu (AC input current limit) například 5 A (=1 150 W), tak zbylou potřebnou energie (350 W) zařízení získá měničem z baterie.
V druhom meniči mám nastavený current limit tak aby prvý nespadol a od tej hodnoty začína vypomáhať svojím výkonom.
Malo by to fungovať asi aj tak ako to popisujete. Nieje to žiaden HUB je to v základnom nastavení záložky Inverter.
Oba meniče sú u mňa pripojené k jednému akumulátoru, ale nevidím problém v tom aby to boli rozdielne akumulátory aj čo sa napätia týka.
Nabíjanie s Multiplus 3000/ 24V alebo 48V akumulátora s napätím 12V asi nepôjde. Veľa sa dá nastaviť aj cez Virtual switch, ale to zatiaľ nevyužívam.
jabko
 
Příspěvky: 18
Registrován: pát dub 12, 2013 8:29 am
Reputation: 0

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod fukuši » úte bře 06, 2018 10:06 am

Tady u těchto zapojení je malinko problém s nabíjením a není optimálně využit výkon ale funguje to.Nějak na tom odkazu o přetížitelnosti Victronu mi jednoznačně nedošlo kolik a jak dlouho je Victron přetížitelnej.Když třeba 3000VA má psanejch 6000W špičku tak ty konce musej tento výkon vydržet i když pár s.Třeba mě dost zarazilo jak výrobce pomalinku
pořád snižuje výkon té 5000VA.Nejdřív 4500 pak 4300 možná že dnes už 4200 to vše při teplotě 20 stupnů.Jsou to jistě dobré měniče ale nějak mi tam začíná něco nahlodávat proč to a pod.
fukuši
 
Příspěvky: 274
Registrován: úte úno 19, 2013 10:27 pm
Reputation: 7

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod FRSO » úte bře 06, 2018 9:40 pm

fukuši píše:Tady u těchto zapojení je malinko problém s nabíjením a není optimálně využit výkon ale funguje to.Nějak na tom odkazu o přetížitelnosti Victronu mi jednoznačně nedošlo kolik a jak dlouho je Victron přetížitelnej.Když třeba 3000VA má psanejch 6000W špičku tak ty konce musej tento výkon vydržet i když pár s.Třeba mě dost zarazilo jak výrobce pomalinku
pořád snižuje výkon té 5000VA.Nejdřív 4500 pak 4300 možná že dnes už 4200 to vše při teplotě 20 stupnů.Jsou to jistě dobré měniče ale nějak mi tam začíná něco nahlodávat proč to a pod.


Nevím kde jsi se díval na ty výkony, ale tady je stejný výkon 4500W:
https://eshop.neosolar.cz/menic-napeti- ... 5000va-48v
FRSO
 
Příspěvky: 792
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 31

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod gupa » úte bře 06, 2018 10:26 pm

Natom videu přednáší docela srozumitelně. (s translatorem)
Asi záleží na čipování typu a teplotě a čase zatížení. To si pamatuji, že bylo v dokumentacích vždy to teplotní omezení výkonů. Akorát s těmi novými čipy a novými typovými řadami za poslední roky se přidal třetí údaj okolní teplota 65°C, a půjde určitě o provedení pro zákazníky nejen k rovníku. U této teploty snižuje výkon ochrana měniče snad na 60%

Jinak plný trvalý nepřerušovaný výkon za určité teploty je na dobu 30 minut. Prostě když mám měnič v plném výkonu, např. 5000VA - 4500W při 25°C, zapne se jak jsem to pochopil časovač a ten po 30 minutách začne blikat(předporucha), potom se zapne po rozblikání druhý časovač a ten po nějaké krátké době rozsvítí tu diodu do trvalého svitu, což je porucha a do několika sekund vypne třetí časovač a měnič se vypne. Což je dobré ochranné řešení pokud se nepočítá při navrhování výkonů měničů s rezervou. To vysvětluje natom instruktážním videu pěkně.

Musím sdělit že Victron zapracoval na vzdělávání a zákazník (servisák) má takto hned více informací než tomu bylo v minulosti a to pouze z návodů a nutných dotazů na firmu.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1620
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod vk_1 » čtv lis 01, 2018 11:15 pm

To zapojení do série přes PowerAssist je dost zajímavé.

Nelze to udělat i obráceně? Příklad, jednofázová ostrovní elektrárna:

1.) Budu mít Multiplus 3kVA jako hlavní měnič, poběží nonstop.
2.) K němu na vstup místo motorgenerátoru připojím silnější Phoenix/Quattro, který bude většinu času v "search mode", tj. standby, aby nežral moc z baterek.
3.) Při přetížení Multiplus ihned zapne "generátor", tj. probudí Phoenix ze standby a tím vykryje dobu, kdy je potřeba větší výkon.

Jde mi o to, jak sladit dohromady menší měnič (nízká vlastní spotřeba) s velkým měničem (Phoenix 5kVA nebo Quattro 10 kVA) a udělat to naprosto automatizované.

Jako základ by mi ten multiplus 3kVA bohatě stačil, protože víc je potřeba jen párkrát denně na krátkou dobu.
vk_1
 
Příspěvky: 90
Registrován: ned čer 28, 2015 6:31 pm
Reputation: 9

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod Martin P » pát lis 02, 2018 8:00 am

Dobrý den.
Probírané téma mi přijde velmi zajímavé. Šlo by u prvního (hlavního) měniče připojit vstup od druhého (přídavného) měniče na pozici prisosavani z DS?
Myslím to tak, že první měnič Victron multiplus bude vykrývat běžnou spotřebu domu a v případě vyššího zatížení se připojí na výstup druhého měniče a začne z něj prisosavat (jako by to normálně udělal z DS). Druhý měnič ( např Victron Phoenix) bude v pohotovostním stavu a aktivuje se odběrem z prvního měniče.
Takto by mohlo jít udělat i kaskádu postupně zapinanych měničů. Pro toto zapojení se mi nejvíce líbí název: Sériově-kaskadni zapojení měničů.
Popsal jsem svůj nápad a jeho posouzení nechám na Vás zkušenějších.

Plné *batt* přeji a jsem s pozdravem. Martin P.
S-UPS. Tři FV moduly ( východ 4x3/240Wp, jih 3x3/240Wp, západ 3x3/235Wp =7155Wp). Tři regly PCM 60X, dvě baterie (první Pb vrla 200Ah, druhá Lifepo4 nominál 200Ah, skutečně tak 130Ah). Měnič Victron multiplus 5000VA, vytěžování do bojleru.
Martin P
 
Příspěvky: 120
Registrován: ned úno 25, 2018 5:04 pm
Bydliště: Havlíčkův Brod
Reputation: 7

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod Marcus81 » pát lis 02, 2018 6:12 pm

Martin P píše:Dobrý den.
Probírané téma mi přijde velmi zajímavé. Šlo by u prvního (hlavního) měniče připojit vstup od druhého (přídavného) měniče na pozici prisosavani z DS?
Myslím to tak, že první měnič Victron multiplus bude vykrývat běžnou spotřebu domu a v případě vyššího zatížení se připojí na výstup druhého měniče a začne z něj prisosavat (jako by to normálně udělal z DS). Druhý měnič ( např Victron Phoenix) bude v pohotovostním stavu a aktivuje se odběrem z prvního měniče.
Takto by mohlo jít udělat i kaskádu postupně zapinanych měničů. Pro toto zapojení se mi nejvíce líbí název: Sériově-kaskadni zapojení měničů.
Popsal jsem svůj nápad a jeho posouzení nechám na Vás zkušenějších.

Plné *batt* přeji a jsem s pozdravem. Martin P.

MartinP,
aky to ma vlastne vyznam kaskadovo pospajat menice, ked ten hlavny ma napr. 5000VA, pridavny tiež 5000VA, ale 10000VA s toho nedostanes ked hlavny je len 5000VA :? . Nevidim v tom ziadny prinost ani vacsi vykon. Ak sa mylim, opravte ma!
Hybrid 1 kWp 4 x 260Wp Amerisolar, 1 x Victron Energy Multiplus 48/5000, 1x Axpert PIP4048MS, 450 Ah AGM 48V, NiCd 360 Ah 48V, 1 x MPPT SmartSolar solárny regulátor Victron Energy 150/100-Tr ,zatial vsetko vo výstavbe...
Marcus81
 
Příspěvky: 82
Registrován: pát dub 28, 2017 7:05 pm
Bydliště: Bernolákovo, SVK
Reputation: 0

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod vk_1 » pát lis 02, 2018 6:30 pm

Prave ze z toho dostanes vice, protoze Victron u funkce PowerAssist/PowerControl umi navysit vykon AC vstupu. viz https://www.victronenergy.com/upload/do ... kVA-EN.pdf

5000kVA je limit vystupu stridace samotneho, ale on dovede tech 5kVA pripojit k vykonu, ktery ma na AC vstupu.
vk_1
 
Příspěvky: 90
Registrován: ned čer 28, 2015 6:31 pm
Reputation: 9

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod Marcus81 » pát lis 02, 2018 6:40 pm

Ale ma to vyznam ak bude tahat pridavny menic s tych istych baterii ako hlavny? Ak by boli baterie rozdielne a iba na vypomoc hlavnemu menicu,tak to je ok. Ako mam multiplus 5000VA a je to neskutocny stroj, ten toho vydrzi oproti PIP4048MS.
Hybrid 1 kWp 4 x 260Wp Amerisolar, 1 x Victron Energy Multiplus 48/5000, 1x Axpert PIP4048MS, 450 Ah AGM 48V, NiCd 360 Ah 48V, 1 x MPPT SmartSolar solárny regulátor Victron Energy 150/100-Tr ,zatial vsetko vo výstavbe...
Marcus81
 
Příspěvky: 82
Registrován: pát dub 28, 2017 7:05 pm
Bydliště: Bernolákovo, SVK
Reputation: 0

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod FRSO » pát lis 02, 2018 6:42 pm

vk_1 píše:Prave ze z toho dostanes vice, protoze Victron u funkce PowerAssist/PowerControl umi navysit vykon AC vstupu. viz https://www.victronenergy.com/upload/do ... kVA-EN.pdf

5000kVA je limit vystupu stridace samotneho, ale on dovede tech 5kVA pripojit k vykonu, ktery ma na AC vstupu.


A není to tak, že power asist funguje tak, že je nastaven určitý výkon z DS až do 16A a zbytek se docucne v rámci maxima výkonu měniče, ale musí to být Multiplus. :)

Já jsem to testoval a funguje to tak, akorát se musí rozumně nastavit ten výkon z DS, aby se moc neodebiralo ze sítě, ale více z měniče.
Naposledy upravil FRSO dne pát lis 02, 2018 6:51 pm, celkově upraveno 1
FRSO
 
Příspěvky: 792
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 31

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod Marcus81 » pát lis 02, 2018 6:46 pm

Hm, to prave neviem ani ja, lebo sa mi to zda byt podivne...Ze by Victron rozdeloval vykonovo stranu vstupu a vystupu rozdielne???
Hybrid 1 kWp 4 x 260Wp Amerisolar, 1 x Victron Energy Multiplus 48/5000, 1x Axpert PIP4048MS, 450 Ah AGM 48V, NiCd 360 Ah 48V, 1 x MPPT SmartSolar solárny regulátor Victron Energy 150/100-Tr ,zatial vsetko vo výstavbe...
Marcus81
 
Příspěvky: 82
Registrován: pát dub 28, 2017 7:05 pm
Bydliště: Bernolákovo, SVK
Reputation: 0

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod vk_1 » pát lis 02, 2018 6:47 pm

FRSO píše:A není to tak, že power asist funguje tak, že je nastaven určitý výkon z DS až do 16A a zbytek se docucne v rámci maxima výkonu měniče, ale musí to být Multiplus. :)


Je to mozne, ale co pak znamena "v hybridním módu až 10kW", zdroj: http://www.ostrovni-elektrarny.cz/index ... rna-3-6kwp

Predpokladam, ze "hybridnim modem" se mysli GridAssist - coz je jen jina varianta PowerAssist funkce, nebo ne?
vk_1
 
Příspěvky: 90
Registrován: ned čer 28, 2015 6:31 pm
Reputation: 9

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod FRSO » pát lis 02, 2018 6:55 pm

vk_1 píše:
FRSO píše:A není to tak, že power asist funguje tak, že je nastaven určitý výkon z DS až do 16A a zbytek se docucne v rámci maxima výkonu měniče, ale musí to být Multiplus. :)


Je to mozne, ale co pak znamena "v hybridním módu až 10kW", zdroj: http://www.ostrovni-elektrarny.cz/index ... rna-3-6kwp

Predpokladam, ze "hybridnim modem" se mysli GridAssist - coz je jen jina varianta PowerAssist funkce, nebo ne?


To je to dotování z aku, nebo ze sítě, buď máš Power asist, nebo HUB. VIctron Multiplus měl funkci power asist hlavně pro lodě když byl v přístavu třeba jen jistič 10A, tzn že 2300W bylo nastaveno to omezení sítě aby nevypadl ten jistič, zbytek se přicucal z aku přes měnič do maxima měniče. Při HUB je to opačně, že nemusíš kupovat silný měnič, pokud potřebuješ vyšší výkon na kratší dobu, to maximum je uváděno v těch A cca 16A a více dle typu Multiplusu.
FRSO
 
Příspěvky: 792
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 31

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod Marcus81 » pát lis 02, 2018 7:10 pm

Dobre, ale viem toto nejako vyuzit aj doma, alebo je to nezmyslel? Na lodi je to tak ako opisujes pochopitelne, ale doma by som to na co robil?! Navyse, musia to byt len Victony alebo by som mohol na vstiup pripojit napr. aj ten moj PIP4048MS?
Hybrid 1 kWp 4 x 260Wp Amerisolar, 1 x Victron Energy Multiplus 48/5000, 1x Axpert PIP4048MS, 450 Ah AGM 48V, NiCd 360 Ah 48V, 1 x MPPT SmartSolar solárny regulátor Victron Energy 150/100-Tr ,zatial vsetko vo výstavbe...
Marcus81
 
Příspěvky: 82
Registrován: pát dub 28, 2017 7:05 pm
Bydliště: Bernolákovo, SVK
Reputation: 0

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod vk_1 » pát lis 02, 2018 7:10 pm

Takze Johannes Boonstra psal o rezim HUB? Presne tam pise:

And as far as connecting them serial wise, this could work but in certain conditions the setup can become instable as the voltage regulations react on each other. (peak loads and such)
If you do try, then the charger side of the easy needs to be disabled and powerassist on a 60-70% of the input inverter capacity


.. a z toho mi prijde, ze to opravdu nejak jit musi. Jen se mi nechce kupovat dva Victrony kvuli tomu, abych to vyzkousel. Taky se obavam, ze oba menice musi bezet (nemuze se pouzit search mode), protoze ten pruchozi potrebuje byt synchronizovany.
vk_1
 
Příspěvky: 90
Registrován: ned čer 28, 2015 6:31 pm
Reputation: 9

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod Marcus81 » pát lis 02, 2018 7:15 pm

Ale ak znizis vykon vstupneho menica na 60-70% a tych 30-40% ti ma doplnit ten druhy, tak stale tomu nejako nerozumiem, aky to ma vlastne vyznam???
Hybrid 1 kWp 4 x 260Wp Amerisolar, 1 x Victron Energy Multiplus 48/5000, 1x Axpert PIP4048MS, 450 Ah AGM 48V, NiCd 360 Ah 48V, 1 x MPPT SmartSolar solárny regulátor Victron Energy 150/100-Tr ,zatial vsetko vo výstavbe...
Marcus81
 
Příspěvky: 82
Registrován: pát dub 28, 2017 7:05 pm
Bydliště: Bernolákovo, SVK
Reputation: 0

Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů

Příspěvekod vk_1 » pát lis 02, 2018 7:21 pm

Marcus81 píše:Ale ak znizis vykon vstupneho menica na 60-70% a tych 30-40% ti ma doplnit ten druhy, tak stale tomu nejako nerozumiem, aky to ma vlastne vyznam???


Predstav si, ze pouzijes 3kVA Multiplus a na jeho AC vstup pripojis 8kVA Quattro. Pokud se nemylim, do 3kVA Multiplusu lze pripojit na AC vstup 32A
vk_1
 
Příspěvky: 90
Registrován: ned čer 28, 2015 6:31 pm
Reputation: 9

Další

Zpět na Victron

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'