Pro první vyzkoušení stačí
mezideska a bastl deska na těch pár součástek okolo.
Celkem dobrý, akorát by ještě někdo k tomu mohl napsat knihovnu pro arduino.
Tady je nějakej jednoduchej prográmek...
https://github.com/zapta/power-monitors/blob/master/pmon_3v8/arduino/ltc2943.cppa desku bych klidně navrhl samostatně, nic na tom není. Samozřejmě bočník 0.1 Ohm je jaksi strašně moc, musí se dát 50mV/200A (pro obvyklý domácí systém) a rozlišení převodníku proudu 14 bit je pro "domácí" baterku na hranici použitelnosti. Při rozsahu 200A je jeden bit sice cca 12mA, dá se předpokládat chyba minimálně +-LSB, takže 24mA. No a pokud se měřák nenuluje s plným nabitím, tak za 120 dní zimy se rozejde o 0.024A*120*24=69Ah. Skutečnost bude ještě mnohem horší - stabilita referenčního napětí, teplotní závislost bočníku, rušení, nikdo netuší, jak obvod započítá různý krátký pulsy a obecně nelineární průběh proudu do měniče, do spínanejch zdrojů... To je taky důvod, proč žádnej tenhle měřák nefunguje "pořádně" a vždycky se rozjede oproti realitě, protože je to na hranici měření pro laboratoř NASA, ne pro domácí kutění. Ale nikoho nezrazuju, asi to bude lepší než kvalifikovanej odhad.
Další omezení je velikost "coulomb registru" kterej je jenom 16bit, tj 65535, takže pro třeba 200A bočník je rozlišení 68mAh, což vypadá dobře, ale je otázka, jak jsou hodnoty do registru zapisovány, a když je měřenej proud menší, co se s naměřenou hodnotou stane, zas tak moc jsem to nestudoval. Nakonec to může být použitelný jenom jako AD převodník a matematiku dělat v procesoru.
Kdysi jsem testoval ADS1115+OPA333 v zapojení dle datasheetu k ADS1115, a nepřesnost měření proudu mě dost překvapila, rozlišení toho ADS1115 je 16 bit, ale použitelných je tak 12bit, zbytek jsou náhodný čísla, bez korelace s měřeným proudem (a to jsem měl desku určitě dobře navrženou, se stíněním analogové části, blokováním napájení jak má být, dokonce s druhým OPA333 pro změření ofsetu pro odetení od měřené hodnoty) atp.). Předpokládám, že to LTC nebude oproti tomu jiná liga. ADS1115 má tu výhodu, že má knihovnu k arduinu, modul se koupí za pár korun na ebay hotovej, 1 oz stačí na kousek bastldesky a napsat prográmek, co měří 8x za s proud (s nejvyšším rozlišením mu to rychlej nejde), počítá průměrnou hodnotu (spíš než průměr je to digitální filtr) a 1x za 10s to přičte k proměnné , která když se vydělí 360 a koeficientem bočníku, tak je to kapacita aku v Ah... Čas je dobrý mít z RTC, protože jinak to taky měří nepřesně.
Tohle je dobrý třeba na elektrokolo, původně je to vyvinutý do NB, kde se nabíjí se doplna a tím se počítadlo resetuje, a měří se proud v rozsahu 10mA-10A, ne 10mA-200A.
Pokud je potřeba měřit proud doopravdy, s rozlišením 16bit a rozumnou přesností, tak třeba TI na to má řešení, počítat Ah dokáže i jednoduchej prográmek v arduinu.
Podobnej obvod je třeba tohle
http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm5056a.pdf a tady tak optimističtí s přesností ADC nejsou... Ale nezkoušel jsem to, možná LTC příjemně překvapí.
Naposledy upravil kodl69 dne stř pro 20, 2017 12:33 pm, celkově upraveno 1
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.