Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je úte lis 21, 2017 2:02 am


axpert bypass limit /cutt off

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.

axpert bypass limit /cutt off

Příspěvekod mychinko » úte lis 14, 2017 7:07 pm

pozdravujem (opat)
ako cisty ostrovnik s postupujucou jesenou/zimou pri nadhernom pocasi (karticka ironia) som coraz castejsie nuteny dobijat baterky centralou.
mam axpert mks 5k-48v, a zipper 1000iv centralu s max. vykonom 950kVA.
vzhľadom na to, ze axpert sa prepne do bypass modu (pri detekcii AC vstupu), zapnutie spotrebica s odberom 1,5kw pretazi centralu (s naslednou potrebou manualneho restartu)
je mozne a)limitovat vstup (v nastaveniach axpertu to nie je) alebo b) zrusit cely bypass? a vyuzivat len menic na konstantne dobijanie?

Ako to riesite vy?

dakujem
Cisty ostrov v považskom inovci
Axpert MKS 5-48V, 8x220Wp Heckert Solar, 4x180Ah Banner (elektrolyt olovo)
mychinko
 
Příspěvky: 5
Registrován: ned dub 09, 2017 6:26 pm
Reputation: 0

Re: axpert bypass limit /cutt off

Příspěvekod jahodovák » úte lis 14, 2017 7:38 pm

Myslím,že sis odpověděl sám,pokud ti vadí potřeba ručního restartu ani ti nic jiného než centrálu použít jen jako nabiječku a spotřebu jen z baterií nezbývá.Já centrálu nemám ale ted v zimě mám nastaveno dobíjení v době levného proudu.Takže pokud se zapne levný tarif a nesvítí slunce,nabíjí se baterie,hezký večer
jahodovák
 
Příspěvky: 37
Registrován: ned dub 02, 2017 2:45 pm
Reputation: 3

Re: axpert bypass limit /cutt off

Příspěvekod beethowen » úte lis 14, 2017 8:15 pm

Ahoj,
a jaké máš nastavení parametru 01? Měl bys mít SbU ne Uti, aby axpert nejel primárně ze sítě (centrály). Ale i tak jestli tomu rozumím tak chceš z centrály nabíjet a přitom nemít výstup na bypass, ale přes invertor na baterii? To asi nepůjde, protože pokud běží síťová nabíječka, tak AC výstup je v bypassu. V Axpertu je jeden obousměrný DC-DC měnič. Takže buď do baterky ze sítě nebo z baterky do invertoru. Solární regulátor jde na sběrnici baterie a je tedy solo použitelný kdykoliv je slunce. Jedině použít externí nabíječku přímo k baterii, nebo silnější centrálu.
3,8kWp Suntech, MPPSolar PIP-4048MSD, LiFePO4 48V/200Ah
beethowen
 
Příspěvky: 12
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov
Reputation: 1

Re: axpert bypass limit /cutt off

Příspěvekod jahodovák » úte lis 14, 2017 9:24 pm

Vzhledem k tomu,že uvedený aexpert vlastním,vím,že mohu ze sítě,tedy i z agregátu,nastavit nabíjecí proud 2,10 až 60 amper po 10 ampérách a přitom jede na baterie až do maximálního výkonu.Bypass nenusí být použit,jen je třeba nastavit nabíjecí proud tak aby nebyla centrála přetížená,já volím proud podle vybití baterií aby mě zbyla nějaká rezerva pro případný sluneční den abych nemusel nechat nic na střeše,čemuž se ale v letě stejně nevyhnu,hezký večer
jahodovák
 
Příspěvky: 37
Registrován: ned dub 02, 2017 2:45 pm
Reputation: 3

Re: axpert bypass limit /cutt off

Příspěvekod rottenkiwi » úte lis 14, 2017 10:10 pm

Olovo, aké máte, chce čas. A to si neviem predstaviť, že by som baterky vyšťavené
na 50 % dotiahol panelmi + centrálou na 14.8 x 4 V a potom ešte 4 hodiny púšťal
do bateriek 5 A a nemohol 4 hod. zapnúť nič silnejšie ako 950 - 5 A x 4 x 15.2 V.

Asi lepšie by bolo, buď olovo vyhodiť a kúpiť LiFE, alebo olovo si nechať,
kúpiť 1 kWh LiFE, natrieskať do nej max. a potom vypnúť centrálu
a 4 hod. ťahať z LiFE DC-DC meničom do olova, kým nebudú kladné el. čierne.

Alebo si kúpiť 200 x https://eu.nkon.nl/rechargeable/18650-s ... 0-26h.html
Ubastliť z toho battery pack, nabiť ho spolu s olovom centrálou a potom
z nich nabiť doplna olovo.

Alebo to isté ako v paragrafe vyššie, len v ružovom, ergo nie LiFE, ale / oveľa / viac 18650.
Zamyslený idem po kávu, ale naspať nesiem voltmeter. :)
Meranie on-line LiFePO charge BMS SEI formation Float Kaneka_26.33 NREL eff. Sharp_37.9 Sharp_44.4
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 1036
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 37

Re: axpert bypass limit /cutt off

Příspěvekod mychinko » sob lis 18, 2017 9:53 am

jahodovák píše:Vzhledem k tomu,že uvedený aexpert vlastním,vím,že mohu ze sítě,tedy i z agregátu,nastavit nabíjecí proud 2,10 až 60 amper po 10 ampérách a přitom jede na baterie až do maximálního výkonu.Bypass nenusí být použit,jen je třeba nastavit nabíjecí proud tak aby nebyla centrála přetížená,já volím proud podle vybití baterií aby mě zbyla nějaká rezerva pro případný sluneční den abych nemusel nechat nic na střeše,čemuž se ale v letě stejně nevyhnu,hezký večer


a ake mate nastavenia?
pri akejkolvek kombinacii ktoru som skusal bud: je v rezime baterii a nenabija z utility(z centraly) alebo ide bypass a nabijanie baterii, ale vyskusam sa pohrat este raz. trochu skoda ze sa v axperte (v mojej verzii fw a HW) neda nastavit 15a nabijaci prud.

skor si myslim, ako podotkol beethowen, vzhladom na 1 obojsmerny AC-DC menic, mnou pozadovana funkcnost je nemozna s existujucim HW.. :oops:

asi skoncim s dedikovanou 48v/15a nabijackou..
dakujem za rady.
Cisty ostrov v považskom inovci
Axpert MKS 5-48V, 8x220Wp Heckert Solar, 4x180Ah Banner (elektrolyt olovo)
mychinko
 
Příspěvky: 5
Registrován: ned dub 09, 2017 6:26 pm
Reputation: 0

Re: axpert bypass limit /cutt off

Příspěvekod rva » sob lis 18, 2017 10:07 am

Zvážil bych dobíjení baterek z agregátu v době, kdy se nepoužívají žravější spotřebiče.
_______________________________________________________________________
10.5kWp, 48V LiFePo4 250Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 595
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 39

Re: axpert bypass limit /cutt off

Příspěvekod jahodovák » sob lis 18, 2017 5:39 pm

mychinko píše:
jahodovák píše:Vzhledem k tomu,že uvedený aexpert vlastním,vím,že mohu ze sítě,tedy i z agregátu,nastavit nabíjecí proud 2,10 až 60 amper po 10 ampérách a přitom jede na baterie až do maximálního výkonu.Bypass nenusí být použit,jen je třeba nastavit nabíjecí proud tak aby nebyla centrála přetížená,já volím proud podle vybití baterií aby mě zbyla nějaká rezerva pro případný sluneční den abych nemusel nechat nic na střeše,čemuž se ale v letě stejně nevyhnu,hezký večer


a ake mate nastavenia?
pri akejkolvek kombinacii ktoru som skusal bud: je v rezime baterii a nenabija z utility(z centraly) alebo ide bypass a nabijanie baterii, ale vyskusam sa pohrat este raz. trochu skoda ze sa v axperte (v mojej verzii fw a HW) neda nastavit 15a nabijaci prud.

skor si myslim, ako podotkol beethowen, vzhladom na 1 obojsmerny AC-DC menic, mnou pozadovana funkcnost je nemozna s existujucim HW.. :oops:

asi skoncim s dedikovanou 48v/15a nabijackou..
dakujem za rady.

Já mám nastaveno 01 na SBU,02 na 60,03 na UPS,11 na2 AŽ 30,TO PODLE CHYBĚJÍCÍHO NÁBOJE V AKUMULÁTORECH,a 15 na CSO.Pokud ještě svítí slunce a sepne se levný proud,nedojde k nabíjení,pokud ale nesvítí,dojde k nabíjení a to je ukončeno podle nastavení.Spotřebiče jedou z baterek a baypass je neaktivní.Mám vyzkoušeno i nastavení 01 na UTI,pak dojde k nabíjení podle nastaveného proudu a zároven dojde k přepnutí na bazpass,jelikož se mi ale stalo,že odběr vestavěné nabíječky v měniči a spotřebiče v baráku odebírali víc jak 25 ampér,tím došlo k vypadnutí jističe a následně ihned k přepnutí na spotřebu z baterií,což jsem nezaregistroval,teprve až druhý den když v bateriích aby došlo k navýšení kapacity jí naopak ubylo,protože ale mám lifepo4 a kapacitu okolo 800ah při 48 voltech nic moc se nestalo a při dalším sepnutí levného proudu se baterie znovu dobila.Podle manuálu je jedno,jestli je zdroj pro nabíječku sít nebo centrála,jen se musí nastavit nabíjecí proud tak aby nedošlo k pretížení centrály.Protože centrálu zatím nevlastním,jedu jen ze sítě,pokud nesvítí dost slunce,systém tedy pracuje jako taková větší UPS.Jinak y doslechu vím,že centrála by neměla jet na maximální výkon ale jen tak aby byla optimální spotřeba a též se tím zvyšuje životnost centrály,která je někdy dost nízká,hezký podvečer
jahodovák
 
Příspěvky: 37
Registrován: ned dub 02, 2017 2:45 pm
Reputation: 3

Re: axpert bypass limit /cutt off

Příspěvekod mobilik » sob lis 18, 2017 6:47 pm

Len pozor, upozornujem Ta kedze este nemas centralu. Axpert vezme len kvalitne centraly ktore maju na vystupe presnu frekvenciu a napatie... Akonahle bude pokles, alebo navysenie velicin, axpert odpoji vstup. :wink:
Preto treba kupit kvalitnu a drahu centralu. :roll:

Odoslané z Lenovo P2a42 pomocou Tapatalku
mobilik
 
Příspěvky: 1515
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 133

Re: axpert bypass limit /cutt off

Příspěvekod beethowen » sob lis 18, 2017 7:10 pm

jahodovák píše:
mychinko píše:
jahodovák píše:Vzhledem k tomu,že uvedený aexpert vlastním,vím,že mohu ze sítě,tedy i z agregátu,nastavit nabíjecí proud 2,10 až 60 amper po 10 ampérách a přitom jede na baterie až do maximálního výkonu.Bypass nenusí být použit,jen je třeba nastavit nabíjecí proud tak aby nebyla centrála přetížená,já volím proud podle vybití baterií aby mě zbyla nějaká rezerva pro případný sluneční den abych nemusel nechat nic na střeše,čemuž se ale v letě stejně nevyhnu,hezký večer


a ake mate nastavenia?
pri akejkolvek kombinacii ktoru som skusal bud: je v rezime baterii a nenabija z utility(z centraly) alebo ide bypass a nabijanie baterii, ale vyskusam sa pohrat este raz. trochu skoda ze sa v axperte (v mojej verzii fw a HW) neda nastavit 15a nabijaci prud.

skor si myslim, ako podotkol beethowen, vzhladom na 1 obojsmerny AC-DC menic, mnou pozadovana funkcnost je nemozna s existujucim HW.. :oops:

asi skoncim s dedikovanou 48v/15a nabijackou..
dakujem za rady.

Já mám nastaveno 01 na SBU,02 na 60,03 na UPS,11 na2 AŽ 30,TO PODLE CHYBĚJÍCÍHO NÁBOJE V AKUMULÁTORECH,a 15 na CSO.Pokud ještě svítí slunce a sepne se levný proud,nedojde k nabíjení,pokud ale nesvítí,dojde k nabíjení a to je ukončeno podle nastavení.Spotřebiče jedou z baterek a baypass je neaktivní.Mám vyzkoušeno i nastavení 01 na UTI,pak dojde k nabíjení podle nastaveného proudu a zároven dojde k přepnutí na bazpass,


Ahoj a jaký máš Axpert? Já jsem to teď zkoušel s tím nastavením jak píšeš a nabíjet se začne až když napětí baterie podkročí mez nastavenou v 12 a pak přepíná na bypass a nabíjí síťovou nabíječkou. Jinak u mě parametr 15 není, je tam jenom parametr 16 kde se nastavuje CSO. Ať jsem dělal co jsem dělal, stav kdy jede měnič a síťová nabíječka jsem u mě zatím neviděl. V manuálu se píše toto:
Pokud je měnič / nabíječ v Bateriovém režimu nebo v režimu úspory energie, bude baterii nabíjet pouze solární energií. Solární energie bude v tomto případě použita pokud je dostupná a jej jí dostatek.
Takže když jede měnič nabíjí se pouze ze soláru. Ono to technicky ani jinak nejde. Blok invertoru je buď MOSFET plný most, nebo usměrňovač síťového napětí. Na sběrnici 320V je pak DC-DC obousměrný měnič a potom sběrnice baterie 48V a na ní je připojen MPPT, příp. PWM solární nabíječ. Buď se jde směrem od baterie do invertoru nebo opačně. Viz. blokové schema z servisního manuálu k Axpertu:
http://forum.mypower.cz/download/file.php?id=5629
3,8kWp Suntech, MPPSolar PIP-4048MSD, LiFePO4 48V/200Ah
beethowen
 
Příspěvky: 12
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov
Reputation: 1

Re: axpert bypass limit /cutt off

Příspěvekod jahodovák » sob lis 18, 2017 10:31 pm

kombi MKS 48V 4000W PAR -B
jahodovák
 
Příspěvky: 37
Registrován: ned dub 02, 2017 2:45 pm
Reputation: 3

Re: axpert bypass limit /cutt off

Příspěvekod jahodovák » sob lis 18, 2017 10:38 pm

Manuál ke stažení v češtině zde http://shop.mypower.cz/kombi-menic-axpe ... par-b-3038
jahodovák
 
Příspěvky: 37
Registrován: ned dub 02, 2017 2:45 pm
Reputation: 3

Re: axpert bypass limit /cutt off

Příspěvekod beethowen » sob lis 18, 2017 11:39 pm

jahodovák píše:kombi MKS 48V 4000W PAR -B

To je v podstatě to co samé co mám. Já mám jenom 2xMPPT. Zkus se podívat když nabíjíš sítí, nemůže běžet měnič AC, musí být bypass. Jinak to technicky nejde. Dával jsem odkaz na servisní manuál kde je blokové schema.
3,8kWp Suntech, MPPSolar PIP-4048MSD, LiFePO4 48V/200Ah
beethowen
 
Příspěvky: 12
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov
Reputation: 1

Re: axpert bypass limit /cutt off

Příspěvekod jahodovák » ned lis 19, 2017 3:42 pm

Tak mi to nedalo a od 14 do 16 mi jde levnější proud a šel jsem to otestovat,musím ti dát za pravdu,pokud běželo nabíjení ze sítě,běžel i bipass.takže by snad teoreticky mohla jít jen jedna věc,transformátorem snížit napětí centrály a po usměrnění zapojit místo panelů,zkusím se poptat,zda někdo náhodou nemá toto trafo,používalo se ke snížení z 220 na 110,pak to vyzkouším,hezký den
jahodovák
 
Příspěvky: 37
Registrován: ned dub 02, 2017 2:45 pm
Reputation: 3

Re: axpert bypass limit /cutt off

Příspěvekod josse » ned lis 19, 2017 3:49 pm

Když už to takhle řešíš, udělej to pořádně z centrály přímo do baterek CV/CC. Do PVE vstupu by to mohlo také fungovat, ale jestli je ten algoritmus mppt správný, měl by to občas zkusit od 0, to by pak znamenal zkrat na výstupu usměrňovače co tam chceš dát... Panelům to neublíží, protože jsou zdrojem konstantního proudu, ale trafu se to většinou moc nelíbí. Neobsadíš si zbytečně PVE vstup v měniči.

Odesláno z mého SM-G920F pomocí Tapatalk
12x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1x Axpert MKS 48V 4000W, 1176x18650 (139Ah) + 210xPytlík 4Ah (14S15P 58Ah) + 4x Dual Purpose 180 Ah (odhad 60Ah), http://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 44
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm
Reputation: 8

Re: axpert bypass limit /cutt off

Příspěvekod beethowen » ned lis 19, 2017 4:54 pm

jahodovák píše:Tak mi to nedalo a od 14 do 16 mi jde levnější proud a šel jsem to otestovat,musím ti dát za pravdu,pokud běželo nabíjení ze sítě,běžel i bipass.takže by snad teoreticky mohla jít jen jedna věc,transformátorem snížit napětí centrály a po usměrnění zapojit místo panelů,zkusím se poptat,zda někdo náhodou nemá toto trafo,používalo se ke snížení z 220 na 110,pak to vyzkouším,hezký den

S tím trafem a PV vstupem je to hrozně krkolomné a složité řešení, navíc na výstupu takového trafa může být po usměrnění a vyhlazení 1,41x110V=155V, což se vstupu PV moc líbit určitě nebude. Takže by to chtělo spíš tak 90V, a to už jen tak lehce k sehnání nebude, spíš by se muselo vyrobit. Jak píše Josse řešení je dobrá síťová nabíječka přímo na baterie, nebo nabíjet přes vestavěnou nabíječku v noci a zařídit, že nabíječka a odběr na výstupu AC nepřesáhne výkon centrály, případně jističe DS.
3,8kWp Suntech, MPPSolar PIP-4048MSD, LiFePO4 48V/200Ah
beethowen
 
Příspěvky: 12
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov
Reputation: 1

Re: axpert bypass limit /cutt off

Příspěvekod jahodovák » ned lis 19, 2017 5:32 pm

Tak to máš pravdu,jelikož ještě pamatuju dobu kdy se běžně dělaly po doma svářečky a sám jsem jich několik motal,jelikož už tenkrát se přidával usměrnovač,tak co vím,zatím všem chodí a používají je,je pravda,že co jsem přišel o triodynu,jsem si svářečku koupil a nědělal se s ní.Navíc jsem si koupil multifunkci s plazmou a tig,ač nevím,zda se mi podaří s tím někdy vše používat.Mám vyzkoušeno,že svářečku lze bez problémů používat i na měnič.Ted mě tak napadlo,je usměrněná a má plynulou regulaci,možná by šla použít i jako nabíječka,jen bych se musel podívat a pak hlavně změřit.Ono k tomu jednou dojde,chci ji použít jako zdroj ke kyslíkovodíkové svářečče zhotovené z vyřazených nicd článků.
jahodovák
 
Příspěvky: 37
Registrován: ned dub 02, 2017 2:45 pm
Reputation: 3

Re: axpert bypass limit /cutt off

Příspěvekod beethowen » ned lis 19, 2017 6:27 pm

jahodovák píše:Tak to máš pravdu,jelikož ještě pamatuju dobu kdy se běžně dělaly po doma svářečky a sám jsem jich několik motal,jelikož už tenkrát se přidával usměrnovač,tak co vím,zatím všem chodí a používají je,je pravda,že co jsem přišel o triodynu,jsem si svářečku koupil a nědělal se s ní.Navíc jsem si koupil multifunkci s plazmou a tig,ač nevím,zda se mi podaří s tím někdy vše používat.Mám vyzkoušeno,že svářečku lze bez problémů používat i na měnič.Ted mě tak napadlo,je usměrněná a má plynulou regulaci,možná by šla použít i jako nabíječka,jen bych se musel podívat a pak hlavně změřit.Ono k tomu jednou dojde,chci ji použít jako zdroj ke kyslíkovodíkové svářečče zhotovené z vyřazených nicd článků.

Nevím co máš za svářečku, ale úvahy tímto směrem bych neviděl jako správné, pokud svářečka v sobě funkci nabíječky nemá. Pokud to bude nějaký moderní inventor, tak ten se bude snažit nějakým způsobem optimalizovat podmínky pro držení oblouku, což pro obalenou elektrodu bude naprázdno napětí někde kolem 80-90V a v oblouku zase někde kolem 25V, dle proudu. Pro TIG bude naprázdno malé napětí, třeba 10V a v zátěži zase podobně cca 20-25V. A cokoliv co by bylo nějak hodně mimo se invertoru asi moc líbit nebude a spíše se vypne, těžko říct, ale na nabíjení to nebude. Svářečka s trafem by se mohla chovat trochu přívětivěji, ale taky nic moc nabíječka.
K tomu vývinu vodíku za nějakých podmínek snad možná, ale já bych si s vodíkem moc nezahrával.
Každopádně od LiFePO4 bych se držel se svářečkou hodně daleko.
3,8kWp Suntech, MPPSolar PIP-4048MSD, LiFePO4 48V/200Ah
beethowen
 
Příspěvky: 12
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov
Reputation: 1

Re: axpert bypass limit /cutt off

Příspěvekod jahodovák » ned lis 19, 2017 8:53 pm

Samozřejmě je třeba opatrnosti a nedělat vše moc hrr,vodíkokyslíkovou svářečku jsem měl už udělanou a bylo tam použito dost ochranných opatření proti nenadálým jevům,dá se říct že to bylo bezpečné,protože se nikde nic neskladuje ale ihned spotřebuje.O většinu těchto hraček jsem ale přišel,nějak jim nesvědčí větší teplo,takže to skončilo ve šrotu,a stodolu jsem postavil už novou.
jahodovák
 
Příspěvky: 37
Registrován: ned dub 02, 2017 2:45 pm
Reputation: 3


Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Magpie-crawler [bot] a 1 návštěvník

Reputation System ©'