Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je úte říj 17, 2017 7:22 pm


1kW Gridfree FVE RD Bratislava

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Další

1kW Gridfree FVE RD Bratislava

Příspěvekod Igy » pon říj 09, 2017 9:25 am

Podelím sa o moje malé „svetelné dielo“. 4 x 250W polykrištáľ umiestnený na streche prístrešku s orientáciou na JJZ, menič GTI SUN 1kW verzia 22-65V s obmedzovačom pretokov do siete, regulátor nabíjania EPsolar Tracer 4210A, batérie 2x AGM Acumax 120Ah.
Mojim primárnym cieľom bolo zabaviť sa a pokryť standby spotrebu domu, ktorú mám na úrovni cca 100-150W (2,4 - 3,6Kwh/deň). Inštalácii FVE predchádzalo poprehadzovanie standby spotrebičov a spotrebičov s možnosťou odloženého štartu na jednu spoločnú fázu, samozrejme berúc do úvahy maximá odberu. Popri tom som si aj upratal káble v rozvodnej skrini ;)
Následne prišlo na inštaláciu panelov (kúpené použité z druhej ruky) a samotného meniča (koniec Septembra 2017). Tu som však bez batérií, aj pri maximálnej snahe časovania spotrebičov, nedokázal využiť potenciál panelov, dokázal som vyrobiť necelý 1kWh/deň, a preto som sa rozhodol doplniť batérie (podarilo sa mi kúpiť nové AGM za celkom slušnú cenu). Odvtedy sa darí aj v tomto málo slnečnom období (začiatok októbra) vyrobiť cca 1,5 – 2,5kWh denne. Možno by to chcelo ešte jeden panel, nakoľko batériu nestihnem dobiť na 100%, ale asi počkám na jar kedy bude viacej slnka a podľa toho sa zariadim. Hádam to dovtedy tá batéria vydrží :D. Zatial som ich dal pod schody, kde je stabilných 21C.
panely.jpg


menic2.jpg


baterie.jpg
Igy
 
Příspěvky: 30
Registrován: čtv srp 10, 2017 10:07 pm
Reputation: 2

Re: 1kW Gridfree FVE RD Bratislava

Příspěvekod 007ToMMaS » pon říj 09, 2017 9:42 am

pekné, len tak ďalej, páči sa mi tá 360° kamera na sledovanie údajov :D
007ToMMaS
 
Příspěvky: 824
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

Re: 1kW Gridfree FVE RD Bratislava

Příspěvekod Igy » pon říj 09, 2017 10:03 am

Ano, konecne som nasiel zmysluplne vyuzitie kamerky za 20USD :-)

Kkcam.jpg
Igy
 
Příspěvky: 30
Registrován: čtv srp 10, 2017 10:07 pm
Reputation: 2

Re: 1kW Gridfree FVE RD Bratislava

Příspěvekod devrosx » úte říj 10, 2017 12:11 pm

Moc pěkný taky něco takovýho buduju, můžu vědět jaký tam máš daný pojistky pro regulátorem případně odkaz na ně.?
Jinak GTIL co jsem objednával z číny má i datalog připojitelnej treba na domoticz... ale to s tou kamerkou funguje asi taky a má to rychlejší odezvu :)
devrosx
 
Příspěvky: 13
Registrován: pon srp 21, 2017 9:53 pm
Reputation: 0

Re: 1kW Gridfree FVE RD Bratislava

Příspěvekod timpomat » úte říj 10, 2017 2:55 pm

tak spravny offgrid/ostrov bez kamerky na budiky snad ani nemoze byt... :) ja to tak mam roky :
http://temp.sk/chata/budiky_20140325_001.jpg
http://temp.sk/chata/budiky_20151123.jpg
timpomat
 
Příspěvky: 89
Registrován: úte zář 13, 2011 2:18 pm
Bydliště: Bratislava
Reputation: 4

Re: 1kW Gridfree FVE RD Bratislava

Příspěvekod Igy » úte říj 10, 2017 3:16 pm

devrosx píše:Moc pěkný taky něco takovýho buduju, můžu vědět jaký tam máš daný pojistky pro regulátorem případně odkaz na ně.?
Jinak GTIL co jsem objednával z číny má i datalog připojitelnej treba na domoticz... ale to s tou kamerkou funguje asi taky a má to rychlejší odezvu :)


Mám tam bežný poistkový odpojovač ktorý sa dá kúpiť aj tu na mypower http://shop.mypower.cz/pojistkovy-odpinac-oez-opvf10-1-3004
Vkladajú sa do neho 10x38 keramické vlacové poistky podľa konkrétneho prúdu. V mojom prípade tam mám 25A. Vieš to použiť zároveň ako odpájač pri servise jednotlivých častí a prípadná zmena na iný prúd (napr pri rozšírení FV pola), je len otázkou pár centov za inú poitku.
Igy
 
Příspěvky: 30
Registrován: čtv srp 10, 2017 10:07 pm
Reputation: 2

Re: 1kW Gridfree FVE RD Bratislava

Příspěvekod Igy » úte říj 10, 2017 3:21 pm

Mimochodom dnes mi prišla na podpis zmluva o pripojení zariadenia na výrobu elektriny do distribučnej sústavy, nech to mám čisté aj papierovo v prípade drobných pretokov a pod. Zatiaľ všetko vybavené online, uvidíme aký bude ďalší postup...
Igy
 
Příspěvky: 30
Registrován: čtv srp 10, 2017 10:07 pm
Reputation: 2

Re: 1kW Gridfree FVE RD Bratislava

Příspěvekod kodl69 » úte říj 10, 2017 5:38 pm

to Timpomat a ostatní: a proč to dělat tak složitě, když je sposta možností, jak sprásknout měření s web. rozhraním, třeba http://www.internetove-sluzby.cz/bazen/?w=0 - jsou to fake data, jede to na ESP8266, jenom test web rozhraní - a nebo takhle:
Snímek obrazovky pořízený 2017-10-10 18-25-41.png
Snímek obrazovky pořízený 2017-10-10 18-25-41.png (9.32 KiB) Zobrazeno 477 krát

a to je arduino + ethernet shield.
Kamera na sledování čísla na displeji mi přijde jako dost zoufalý řešení. Ten krámek má určitě nějakej komunikační výstup, kam se dá něco připojit.
ostrov 3000Wp ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 1977
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 129

Re: 1kW Gridfree FVE RD Bratislava

Příspěvekod Igy » úte říj 10, 2017 6:04 pm

Kamera je najrychlejsie riesenie bez nutnosti znalosti "programovania" a integracie zariadeni :D . Cielovy stav je taky ako popisujes, mat data dostupne cez net. Samotny invertor ma nejaky com port, len nikde som zatial nenasiel ziadne info k tomu.
Igy
 
Příspěvky: 30
Registrován: čtv srp 10, 2017 10:07 pm
Reputation: 2

Re: 1kW Gridfree FVE RD Bratislava

Příspěvekod rva » úte říj 10, 2017 6:58 pm

Kameru jsme používali na vzdálený dohled na zkoušku. Když přišel email, že se něco děje, tak jsme kamerou obhlédli situaci a měla i kontakt, kterým jsme mohli dálkově přerušit zkoušku.
_______________________________________________________________________
10.5kWp, 48V LiFePo4 250Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 578
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 38

Re: 1kW Gridfree FVE RD Bratislava

Příspěvekod trud » úte říj 10, 2017 7:18 pm

Igy píše:Mimochodom dnes mi prišla na podpis zmluva o pripojení zariadenia na výrobu elektriny do distribučnej sústavy, nech to mám čisté aj papierovo v prípade drobných pretokov a pod. Zatiaľ všetko vybavené online, uvidíme aký bude ďalší postup...

Ty si sa do toho pustil? Na Slovensku??? To som zvedavý ako to dopadne....daj vediet, mne príde to papierovanie úplne nepriechodné.
el.skúter 48V/30Ah, Yaris Hybrid už druhý :-), dáke spotrebiče prestavané na Li 18650,540W+pwm 20A+240W+pwm 10A,+18650 pack 7S/40P -28,56V- 2,8kWh (280*18650) a stále sa rozširuje , SINUS Victron Energy Phoenix VE.Direct 375VA 24V
Člen klubu PWM , členské číslo 002.
http://www.spritmonitor.de/en/detail/840146.html
trud
 
Příspěvky: 283
Registrován: čtv úno 07, 2013 1:50 am
Reputation: 5

Re: 1kW Gridfree FVE RD Bratislava

Příspěvekod Igy » úte říj 10, 2017 10:06 pm

Praveze to je zatial na moje prekvapenie v pohode. Chcem sa vyhnut situacii ze sa budem v buducnosti kvoli par panelom s niekym natahovat. Staci jeden sused ktory sa bude angazovat viac ako ma, alebo drobne pretoky a pod. Nech mam pokojny spanok :-) Zatial, co sa podkladov tyka, su to veci ktore som skompletoval za pol hodinu. Ziadost sa vyplna online a zmluva mi prisla do tyzdna. Ziadny osobny kontakt zatial. Budem priebezne informovat ako postupujeme.
Igy
 
Příspěvky: 30
Registrován: čtv srp 10, 2017 10:07 pm
Reputation: 2

Re: 1kW Gridfree FVE RD Bratislava

Příspěvekod JonasPP » stř říj 11, 2017 5:38 am

Tak to som strašne zvedavy,ako dopadnu tie papierovačky + dajaka kontrola.Ja som bol posielany preč v každej spoločnosti čo ponuka elektrinu,lebo nik sa z tym nechcel babrať.Ale v tomto pripade sa istotne nebude jednať o prietok do siete,tak asi za to to išlo hladko.Ja som chcel rovno posielať energiu do siete,že Mi postačuje iba zopar baterok ako zaloha,no teraz mam čisto ostrov,ale dokažem v pripade nedostatku energie sa prehodiť na DS,vlastne velka časť solarnikov to ma takto.
Mix solarok +- 2,7KWp;
12v-MPPT 10+20A ;trapez 1,7KW ;NiCd +-3KWh (zaloha Pb 350Wh)
48v-Axpert 2,4KW +PJ 6KW ;test LiFe -13KWh (zaloha li-ion 5KWh)
Uživatelský avatar
JonasPP
 
Příspěvky: 267
Registrován: pon srp 31, 2015 10:36 am
Bydliště: Okolie Popradu SR
Reputation: 31

Re: 1kW Gridfree FVE RD Bratislava

Příspěvekod mati » stř říj 11, 2017 6:15 am

Nazdar,

také mě zajímalo , na co je konektor u GF-SUN-1000G2 - vznesl jsem dotaz u prodejce ( i4wifi ) a bylo mi sděleno , že možnosti použití testují a až budou mít výsledek , že dají vědět! Jsem tedy zvědav , co z toho vyleze.Viz. níže:

((děkuji za vaši zprávu.

Vezme měniče, kterou máte u sebe je obohacena o tento konektor, který v budoucnu bude umožňovat vzdálené sledování výroby elektřiny. V tento okamžik však zařízení pro propojení s měničem začínáme testovat a proto ještě není ověřeno, zda je tento přídavný modul funkční podle našich představ a není připravena dokumentace, berte to prozatím jako příslib budoucích možností.

Jakmile budeme schopni dodat vám zařízení a návod, jako tento konektor využít, budeme vás o tom informovat formou oznámení na našich webových stránkách. ))



Igy píše:Kamera je najrychlejsie riesenie bez nutnosti znalosti "programovania" a integracie zariadeni :D . Cielovy stav je taky ako popisujes, mat data dostupne cez net. Samotny invertor ma nejaky com port, len nikde som zatial nenasiel ziadne info k tomu.
2x 230Wp Schutten , 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp , ETracer TR-2215 BN, Axpert MKS2400WPlus , OPzV 350Ah 24V, OGi 2x100Ah 24V, V6116b 2x201Ah 24V
mati
 
Příspěvky: 56
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city
Reputation: 1

Re: 1kW Gridfree FVE RD Bratislava

Příspěvekod Igy » stř říj 11, 2017 7:57 am

JonasPP píše:Tak to som strašne zvedavy,ako dopadnu tie papierovačky + dajaka kontrola.Ja som bol posielany preč v každej spoločnosti čo ponuka elektrinu,lebo nik sa z tym nechcel babrať.Ale v tomto pripade sa istotne nebude jednať o prietok do siete,tak asi za to to išlo hladko.Ja som chcel rovno posielať energiu do siete,že Mi postačuje iba zopar baterok ako zaloha,no teraz mam čisto ostrov,ale dokažem v pripade nedostatku energie sa prehodiť na DS,vlastne velka časť solarnikov to ma takto.


No ja to neriešim s dodávateľom EE ale s distribútorom. Napríklad pre Západoslovenskú distribučnú nájdeš podmienky a samotnú online žiadsoť tu: https://www.diportal.sk/zsdis-pri-vyroba-web/nova-ziadost.html#/uvodne-informacie Ešte samozrejme nemm "vyhraté" a časť papierovačiek ma ešte čaká. Budem priebežne informovať...
Igy
 
Příspěvky: 30
Registrován: čtv srp 10, 2017 10:07 pm
Reputation: 2

Re: 1kW Gridfree FVE RD Bratislava

Příspěvekod timpomat » stř říj 11, 2017 12:17 pm

kodl69 píše:to Timpomat a ostatní: a proč to dělat tak složitě, když je sposta možností,


Kamera je samozrejme iba nudzovka a na gerety, ktore je problem napichnut inak, pripadne je to iba pre potreby odladenia. Sietovy monitoring mam, konkretne Lan Controller v 1.x + zber dat cez snmp na PRTG, pouzivam to na napatia/prudy, teploty a rel. vlhkost + stav rele na spinanie a ovladanie spotrebicov + jeden LC je dedikovany ako watchdog na router a 3g dongle.
timpomat
 
Příspěvky: 89
Registrován: úte zář 13, 2011 2:18 pm
Bydliště: Bratislava
Reputation: 4

Re: 1kW Gridfree FVE RD Bratislava

Příspěvekod Igy » stř říj 11, 2017 9:00 pm

Dnes prisiel tento univerzalny sikovny geret z Aliexpresu. Meria aktualne napatie, prud, vykon a celkovu spotrebu. No nekup to za 10USD :D Zatial odborne prichyteny lepiacou paskou :lol:
20171011_215304.jpg


Merac je zapojeny pred menicom. Ten rozdiel 10% vo vykone mam brat ako stratu/ucinnost menica?
Igy
 
Příspěvky: 30
Registrován: čtv srp 10, 2017 10:07 pm
Reputation: 2

Re: 1kW Gridfree FVE RD Bratislava

Příspěvekod kodl69 » stř říj 11, 2017 9:23 pm

jestli je to tak, tak to má celkem dobrou účinnost. Jakýpak jsou ty ztrátový výkony při výkonu měniče 50W a 1000W? výstupní výkon bych překonteoloval nějakým wattmetrem nebo aspoň elektroměrem (počítat nebo čítat bliknutí). Činský měřiče běžně měří +- 10 procent, když fungují dobře.
ostrov 3000Wp ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 1977
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 129

Re: 1kW Gridfree FVE RD Bratislava

Příspěvekod Igy » stř říj 11, 2017 9:25 pm

Rozdiel pri vyssom a nizsom zatazeni pomeriam zajtra. Ten udaj na menici je korektny. Mam potom nezavisle meranie pri isticoch v ramci domacej automatizacie takmer na chlp to sedi.
Igy
 
Příspěvky: 30
Registrován: čtv srp 10, 2017 10:07 pm
Reputation: 2

Re: 1kW Gridfree FVE RD Bratislava

Příspěvekod Igy » čtv říj 12, 2017 3:08 pm

Takže pod záťažou (limit mám zatiaľ nastavený na 20A = 500W) robí rozdiel na vstupe a na výstupe presne 10%, pri nižšom odbere (70W) je rozdiel 15%.
Igy
 
Příspěvky: 30
Registrován: čtv srp 10, 2017 10:07 pm
Reputation: 2

Další

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'