Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je ned srp 20, 2017 3:11 am


Jak vyresit tuto prekerni situaci

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.

Jak vyresit tuto prekerni situaci

Příspěvekod jonesek » ned srp 06, 2017 1:16 pm

Dobry den,

sem tu novy a prisel sem se zeptat pac sem ztracen v siti informaci ruznych dodavatelu :( . pokud budu placat nesmysly tak jen neumyslne :) Pokud poradíte Moc děkuiji předem.

O co jde :)
rad bych hybridni FVE. výkon kolem 5kW. nicmene potrebuji vyresit nasledovné:

Přívod z DS je do domku "A", ale panely, baterie i menic budou umistene na domku " B" vzdalenem cca 40m (proste to nejde jinak). Z domku A vedou do domku B 1x CYKY 5x1,5 a 1x CYKY 5x2,5. Takze je nerealne tahnout sit z DS do domku B do bybridniho menice a pak zpet do domku A.

Takze v idelanim scenari potrebuji nejake zarizeni v domku A ktere bude odebirat energii z FVE a nasledne pripojovat dle potreb z DS. Idelane dat hybridni menic do domku A , ale to nemuzu :) a 40 m k baterkam je taky asi blbost.

Nasel sem jako reseni Fronius hybrid, ale mam problem s nutnosti pouzit jen Fronius baterie a nemoznosti balancovat jednotlive faze (porad nejak doufam v reseni na 3 faze)a to si jeste nejsem jist ze to je to co potrebuji.

Mate nejaky napad jak na to ? :) Klidne se ptejte na dalsi detaily

Diky

Pavel
jonesek
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned srp 06, 2017 12:33 pm
Reputation: 0

Re: Jak vyresit tuto prekerni situaci

Příspěvekod rva » ned srp 06, 2017 1:44 pm

Hlavní je důvod, proč chce někdo FV. Smyslupné jsou snad dva: je to koníček, nebo není šance na připojení k DS. A pak ještě jako příprava na konec světa.
_______________________________________________________________________
10.5kWp, 48V LiFePo4 250Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 547
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 38

Re: Jak vyresit tuto prekerni situaci

Příspěvekod jonesek » ned srp 06, 2017 6:20 pm

Duvod je hracka a nezavyslost.
jonesek
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned srp 06, 2017 12:33 pm
Reputation: 0

Re: Jak vyresit tuto prekerni situaci

Příspěvekod FRSO » ned srp 06, 2017 6:40 pm

Nebo FVE na chatu jako koníček, když tam není možnost DS. :D
FRSO
 
Příspěvky: 610
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 29

Re: Jak vyresit tuto prekerni situaci

Příspěvekod rva » ned srp 06, 2017 8:17 pm

jonesek píše:Duvod je hracka a nezavyslost.
Tak pak záleží na tom, kolik peněz je člověk ochoten do koníčka vrazit. A jestli je chce utopit najednou, nebo postupně. Rozsah se pohybuje od tisíců po milion Kč. Vychází se ze spotřeby - pokud to má podstatně snížit i odběr z DS, tak by měla kapacita baterie odpovídat denní spotřebě. Napětí baterek pro větší spotřeby je lepší volit rovnou 48V. Regulátor může být levnější pwm, ale pak je třeba pečlivě volit FV panely k napětí baterie, aby nebyly zbytečné ztráty. Nebo může být dražší mppt a tam je problém s výběrem panelů nižší. Baterie jsou vhodné LiFePo4 - složené z jednotlivých článků, ale musí se zajistit, aby nebyly přebíjeny, nebo moc vybity, protože se zničí.A trojfázový systém je nevýhodný - vysoká cena, tři měniče (a jejich klidové ztráty), problémy s rozdělením spotřebičů do jednotlivých fází.
Klidně mohu doporučit regulátor Axpert (prodává se pod různými jmény i tady, nebo ebay, aliexpress) mppt 48V 4000W a kolem něj vše postavit. Obsahuje v sobě sinus měnič, MPTT regulátor a nabíječku baterie ze sítě. Při přetížení se přepne na DS a po odeznění přetížení zase zpět na baterky, že to spotřebiče nepoznají.
A dále doporučuji pročítat fórum a před každým nákupem to tady aspoň ze začátku probrat.
_______________________________________________________________________
10.5kWp, 48V LiFePo4 250Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 547
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 38

Re: Jak vyresit tuto prekerni situaci

Příspěvekod xmasin » pon srp 07, 2017 9:14 am

Budu řešit podobný problém, kdy panely budou na vedlejší stavbě, nakonec jsem to vyřešil tak, že budu mít regulátor, který zvládně vyšší napětí (250V) a budu panely zapojovat tak, aby bylo provozní napětí panelů co nejvyšší.
Pro Vás by se asi hodil měnič Infinisolar, který je hybridní, lze na něj připojit podle typu až 10 kWp panelů a zvládne poměrně vysoké napětí z panelů až 900V podle typu. Asi bych navrhl střídač Infinisolar Plus 5kW a k tomu 2x10 panelů 250 - 300Wp sériově.
xmasin
 
Příspěvky: 650
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 10

Re: Jak vyresit tuto prekerni situaci

Příspěvekod honzaL » pon srp 07, 2017 9:43 am

jonesek píše:.....
Přívod z DS je do domku "A", ale panely, baterie i menic budou umistene na domku " B" vzdalenem cca 40m (proste to nejde jinak). Z domku A vedou do domku B 1x CYKY 5x1,5 a 1x CYKY 5x2,5. Takze je nerealne tahnout sit z DS do domku B do bybridniho menice a pak zpet do domku A.


To je samozřejmě málo informací. Jaký je maximální potřebný příkon v objektu A? a jaký v B?
Je třeba v obou objektech 3fáz??
Počítáte s přepnutím objektů na DS při přetížení měniče?

jonesek píše:.....
Nasel sem jako reseni Fronius hybrid, ale mam problem s nutnosti pouzit jen Fronius baterie a nemoznosti balancovat jednotlive faze (porad nejak doufam v reseni na 3 faze)a to si jeste nejsem jist ze to je to co potrebuji.


Použití měniče Fronius hybrid považuji za nerozumné z mnoha hledisek (viz kritika na foru). Já osobně mám všude v objektu 1fáz a posílám si po 5x2,5 z objektu A do B jak 1fáz DS tak 1fáz FVE tak i 1fáz FVE pro spouštění čerpadla pro zalévání zahrádky při přebytcích, které už se nikam nevejdou.
Pokud není potřeba 3fáz (a to dnes snad kromě cirkulárky již není) tak si myslím, že vodičů je mezi A a B až dost.
CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 200 Ah, MS TS60A, MeanWell TS 3000, PLC Siemens,
honzaL
 
Příspěvky: 407
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové
Reputation: 10

Re: Jak vyresit tuto prekerni situaci

Příspěvekod ota » pon srp 07, 2017 11:27 am

Řešil bych to novým vedením 230V mezi A a B. Třeba jediný kabel CYKY7x5mmm. Nebo neco podobného. Fronius bych nebral.
100V vedeni od panelů k regulátorů se dá vést dost daleko. Takže třeba dat panely na B a zbytek, baterii a měnič do B.
A na zabezpečení nezávislosti bohatě stačí jediná fáze. Trojfáz měnič nevyuzijes a většinu času se bude draze nakoupený měnič flákat.
5kWp + 2,5kW Axpert, 25V/800Ah LiFePO4
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1039
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 152
 
  • 0


Re: Jak vyresit tuto prekerni situaci

Příspěvekod xmasin » pon srp 07, 2017 1:12 pm

S tím 100V z panelů bych si nebyl tak jistý, při tomto napětí jsou ztráty na menších kabelech dost významné obzvlášť, když je to na 40m a plánovaný výkon je kolem 5 kWp. Při 40m a výkonu cca 4500Wp a napětí 90V mně vychází proud 50A a pro přijatelné ztráty by musel být kabel 35mm. Jsem v podobné situaci, akorát místo 40m mám jen cca 25m i proto jsem pro svoji FVE volil vyšší napětí z panelů i za cenu dražšího regulátoru.
xmasin
 
Příspěvky: 650
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 10

Re: Jak vyresit tuto prekerni situaci

Příspěvekod tomas » pon srp 07, 2017 7:04 pm

jonesek píše:
Nasel sem jako reseni Fronius hybrid, ale mam problem s nutnosti pouzit jen Fronius baterie a nemoznosti balancovat jednotlive faze (porad nejak doufam v reseni na 3 faze)a to si jeste nejsem jist ze to je to co potrebuji.


Jakýkoliv hybridní měnič který umí připojení k externímu měřiči energetického toku podobně jako to má Fronius.
Například Infini Solar s modbus elektroměrem a vazebním stykačem v domě A, Kostal (pozor v některých verzích firmware je symetrický jako Fronius) a GoodWe ES pro 1f. variantu. Regulace energetických toků bude ovšem přes modbus elektroměr (Infini Solar a Fronius) zřejmě pomalejší než když veškerá energie teče přes hybridní měnič, ale nemám to vyzkoušené.
Kostal má externí měřící transformátory proudu a tedy analogový přenos informace o energetickém toku, jestli to bude fungovat i na 40 m nevím.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1437
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 31

Re: Jak vyresit tuto prekerni situaci

Příspěvekod jonesek » úte srp 08, 2017 1:05 pm

Dekuji vsem za napady. Jdu ted googlit a projdu jednotlive navrhy. Popadne se zdovolenim jeste doptam :)

Diiky

Pavel
jonesek
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned srp 06, 2017 12:33 pm
Reputation: 0


Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
Reputation System ©'