Dotace

Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Dotace

Příspěvek od mypower.cz »

Hoj kluci solarnici. Prave jsem na jistem politicky ovlivnenem celostatnim internetovem deniku cetl neco o dotacich na solarni panely a kotliky a jak na to lide stoji fronty jak na pomerance za komacu.

http://zpravy.idnes.cz/nova-zelena-uspo ... nomika_amu

Jaky na to mate nazor ostatni?
kodl69
Příspěvky: 7377
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Dotace

Příspěvek od kodl69 »

klasika, stát se pokouší roztočit zadrhávající kola stavebnictví a ekonomiky, takže ty peníze co "vydá" se mu z nich čtvrtina vrátí hned v podobě DPH , a z toho zbytku se zaplatí daň z příjmu, sociální, zdravotní... Takže odhaduju, že víc než polovina těch dotací se hned vrátí zpátky do kasičky. A přibydou k tomu ještě peníze z DPH a daně z peněz, co zaplatili majitelé domů. takže pro stát fakt skvělý.
O kvalitě provedení práce firmama se raděj nezmiňuju, jako parta poučenejch amatérů jsme v minulým desetiletí dělali lepší práci (vzájemná sousedská výpomoc) než stavební firmy v okolí.
Barák jsem zateplil svépomocně před 14-ti lety, celý to stálo do 100kKč, a tím pádem je to dnes zpátky i bez dotace. Když začalo masivní zateplování paneláků, tak nenormálně vzrostly ceny materiálu na zateplení, proč asi? Takže asi takhle.
U FV a kotlů přepokládám stejnej průběh akce, instalovaný zbytečně výkonný kotle do zateplenejch domů, nevyvážený otopný soustavy atd, ale do toho zas tak nevidím.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2176
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputace: 96
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Dotace

Příspěvek od gupa »

mypower.cz píše:Hoj kluci solarnici. Prave jsem na jistem politicky ovlivnenem celostatnim internetovem deniku cetl neco o dotacich na solarni panely a kotliky a jak na to lide stoji fronty jak na pomerance za komacu.

http://zpravy.idnes.cz/nova-zelena-uspo ... nomika_amu

Jaky na to mate nazor ostatni?
Napiš, koho volit. Tyto špeky jsou podvod a finty na chudé lidi. Koho volit je ta správná otázka a odpověď, protože zdá se že kdokoli tam je, tak je to stejný jak za komunistů. Nyní jsem viděl dokument o finanční Kobře a je mi ztoho jednání soudů exekutorů a FÚ, jak beztrestně doslova likvidují lidi, špatně. Dotace jsou novodobé odpustky mocných.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
kodl69
Příspěvky: 7377
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Dotace

Příspěvek od kodl69 »

Kdyby volby něco mohly změnit, už dávno by je zrušili.
O nic nejde, konec říše římské národa německého se blíží tak jak tak...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
fukuši
Příspěvky: 356
Registrován: úte úno 19, 2013 10:27 pm
Reputace: 11

Re: Dotace

Příspěvek od fukuši »

Tak si uděláme anketu koho volit.Za mě jen vlastence.Což není ani ČSSD,ANO,KDU,Starost,Top 09,ODS.
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2773
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Reputace: 426
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Dotace

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,
fukuši píše:Tak si uděláme anketu koho volit.Za mě jen vlastence.Což není ani ČSSD,ANO,KDU,Starost,Top 09,ODS.
... radši ne ::stop:: , ještě se tu rozhádáme kvůli diletanskej idiotům ::facepalm:: .

K tématu - dotace sou na hov*o a na zlost :hell: . Bohužel na takový vějičky sedá hejno ovčanů (svýho času i já :uh: ) . Barvit se barvou toho nejuslibovanějšího se vždy zvrhne , jak se již stalo víc než mockrát :wall: .

Slovo dotace je v mém slovníku v sekci slov nešlušných .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Nicholas
Příspěvky: 253
Registrován: stř dub 06, 2016 8:00 pm
Reputace: 21
Bydliště: HK

Re: Dotace

Příspěvek od Nicholas »

Původně jsem se nechtěl účastnit, ale jen tedy z dovolením nakouknu napíšu, jak se k věci stavím já, ať to není jednostranné.

Jsou dotace a jsou dotace. Pokud začnu od začátku, do Evropské unie odvádíme nějaké peníze a víc se jich nám vrací, čerpají se na zlepšování prostředí kolem nás výstavbou a rekonstrukcí. Tyto by měly být použity jen a pouze na veřejné projekty, ne na soukromé farmy, hřiště atd. (tedy tyto "dotace" pro soukromníky, kde docházelo ke zneužití, nadhodnocení atd. se mi také nelíbí, pokud by je stát čerpal transparentně, není to dotace, jen čerpání z jiného soudku než je rozpočet).

Pak tu máme opravdu diletantské akce jako podpora fotovoltaiky, kdy si někteří přihrály domů pěkné peníze... Stejné si myslím o dotacích pro zemědělce, velkým státům jako je Polsko pomůžou rozválcovat naši vlastní produkci. Určitá podpora ve špatný rok aťsi je, ale dotace ne bionaftu atd., kvůli které se bude všude pěstovat řepka se mi nelíbí.

Co se týče Nové zelené úsporám. Berte v potaz, že jejich zdrojem je jen a pouze prodej nevyčerpaných emisních povolenek, tedy ne peníze daňových poplatníků. Pokud se vám nelíbí ten, že by nikdo neměl kupčit s CO2 a všichni by se měly zavázat, že každý rok sníží produkci atd., bylo by to pěkné, ale bohužel v našem světě chamtivých mocipánů nereálné (i kdyby ti naši nebo celá EU byli nejzelenější, moc to v globálu nezmění).

Takže máme tu peníze z povolenek, které mohou být použity pouze na ekologické věci. Pokud by nebyly použity na NZÚ, kde se dostanou k lidem, na co by měly jít? Stavbu vodních nebo větrných elektráren? Hodně lidí bude namítat, jak špatné jsou. Nebo se ty miliardy mají nechat ležet a nedělat nic, abychom se mohli plácat do prsou, jak spravedliví jsme vůči všem? Já to vidím tak, že z toho vzejde mnoho dobrého. Hodně Čechů řeší topení cestou nejmenšího odporu, spálí 20 MWh dřeva nebo uhlí a stačí jim to, proč by měli do něčeho investovat, když jejich investiční horizont je půl roku? Ekologie? Ta je nezajímá, jejich kapsa je přednější. Takže pokud dotační program nakopne myšlení aspoň některých takových lidí, aby se zajímalo o možnosti rekonstrukce nebo snížení využití energie z neobnovitelných zdrojů, nezdá se mi to být zatraceníhodné. Stavebním firmám to pomůže, ale že by v dnešní době zkomíraly je nesmysl. Stát se nasytí vždy, ale to není vina dotací a to je na jinou debatu, stejně jako rozebírat politiku online je nesmysl (a i v té hospodě vlastně taky).

Je špatné, že opatření musí udělat firma, která se tím profesionálně zabývá, je proškolená, má certifikáty, licence a povolení nějaký druh živnosti provozovat? Proč to asi stát chce? Aby se zabránilo samodomo polofunkčním bazmekům, protože kdo je odborník na montáž polystyrenu, oken, sádrokartonu, fotovoltaických panelů, baterií, elektrických zařízení? Typický český přístup, ono se to nějak spatlá, použijí se nejlevnější materiály bez ohledu na to, že nejde o systémové řešení, nějaké materiály a postuposy vypustí, z nevědomosti nebo ignorance. Tak to funguje a já se nedivím, že je požadováno, aby to dělala proškolená firma. A že všechny tyto firmy jsou amatéři, kteří odvedou horší práci než vy? Být z oboru, tak bych to považoval za urážku, protože ač je hodně nekvalitních firem, je taky hodně firem, kterým kvalita dělá dobré jméno. Je jasné, že firma vyjde dráž, vždycky tam musí být marže, zisk, který umožní udržet podnikání i do budoucna, udržet i po letech poskytnuté záruky, kdo z vás by na full-time něco dělal bez zisku, jste charita?

Že si stát vezme 50% zpět? Není to nezbytně nutné. DPH je 15% a daňové zatížení OSVČ může být taky 10% (na důchod si spoří jinak než sociálním pojištěním a kvůli tomu taky potřebují být v zisku, mít marši), v součtu 25%.

Že se příjemce dotace k něčemu zaváže? Ano, 10 resp. 5 let nezhoršit parametry toho, na co dotaci dostal. Životnost těch opatření je mnohem delší, takže v tom problém nevidím. Myslet si, že vám několikrát za rok přijdou ze SFŽP na kontrolu a budou procházet celý dům je holý nesmysl.

Je tu čistě pragmatické hledisko, pokud se chystám něco udělat bez ohledu na dotace a lze získat na to peníze ke snížení mých investičních nákladů, proč bych toho nevyužil? Smysl by to člověku ovšem dávalo i tehdy, pokud by ty peníze šly pouze jemu z kapes ostatních občanů (ostatně, kdo má příležitost krást, bude krást, ať se kasá sebevíc). Naštěstí zde je ta dotace dostupná v nějaké formě opravdu každému a není placená z kapes ostatních.



Pokud se nad tím člověk tedy zamyslí, nemluví o dotacích obecně ale o NZÚ, neodsuzuje jen zvolené politiky, EU, boha, firmy atd., můžete tu věcně napsat PROČ konkrétně se vám NZÚ nelíbí a co je na nich špatného? Nemyslím si, že důvody typu "ti projektanti / realizační firmy to vždycky zmastí" ("jen já to umím líp") nebo "já už mám realizováno ze svého" ("když ne já, tak nikdo") jsou relevantní.


Disclaimer: NZÚ využiju, zaplatí mi fotovoltaiku a něco málo navíc, ale i bez ní bych pasivní dům stavěl. Dešťovku využiju taky, záměr mít 12 m3 nádrž na dešťovou vodu mám od začátku projektu, dávno předtím, než byl program ohlášen.

PS: Omlouvám se za delší příspěvěk, ale věc se bohužel nedá odbýt strohými vyjádřeními jako "všechny dotace jsou na hovno" nebo "všichni politici jsou idioti" (co by to potom dělalo z voličů? :D ).
4,6 kWp s 30 kWh teplovodní baterií
rva
Příspěvky: 3459
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Reputace: 525
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Dotace

Příspěvek od rva »

Dotace jsou zlo. Jednak proto, že se jedná o uzákoněný úplatek a jednak proto, že křiví trh. Vše, co stát řeší pomocí dotací, lze řešit transtarentně bez nich.
Příklad: Pokud má stát zájem podporovat zateplení, může snížit nebo úplně zrušit DPH na izolační materiály. A obdobně třeba i u FV panelů.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
rimi
Příspěvky: 389
Registrován: čtv říj 13, 2011 10:45 am
Reputace: 23
Bydliště: Příbor

Re: Dotace

Příspěvek od rimi »

Nicholas píše:Pokud začnu od začátku, do Evropské unie odvádíme nějaké peníze a víc se jich nám vrací,
Metodika je bolest vsech statistik(napr. clo na dovoz zbozi do nasi republiky konci v centrale nasi celni unie a neni zapocitavano jako nase platba).
rva píše:Dotace jsou zlo.
Souhlas. Clo by zamezilo i tomu, aby nase jabka kupovali na jihovychode a my kupovali Italske. V Bulharsku sviti slunce 300 dnu v roce, ale diky dotacim Bulhari kupuji zeleninu z Holandskych skleniku.
Citankovy dvojmetr - zemedelec z Rakouska hospodarici na nasi pude dostava Rakouske dotace.
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2176
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputace: 96
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Dotace

Příspěvek od gupa »

Já bych raději bral být Rakouskem a být účasten v jejich důchodovým systému, měl rakouský plat a dělal to co dělám. Možné to je ale žiju o pár km vedle a mám prostě u pražských vyděračů smůlu na tyto životní jistoty. Proto jsou umne dotace jen odpustky politiků vůči lidu. Jsou to slibotechny a proberou se jen a pouze před volbama se svýma vylhanýma slibama. Zásadou politiků v Česku je, zvýšit si svou životní úroveň na úkor snižující životní úrovně zbytku národa co tu stále ještě neemigrovalo nebo nejsou přejížděči. Příklad jaká je realita. Břeclavská zácpa se koná proto, protože pracovníci, dělníci zaměstnanci co se vrací z Rakouska do Česka prostě ten jeden mostek co brzdí celou kolonu ve čtvrtek a v pátek odpoledne ucpou jak nic. Tato kolona co se tvoří pravidelně před víkendem v odpoleních hodinách dokazuje opravdovou migraci a životní úroveň v Česku. Tito lidé se samozřejmě také zajímají o dotace, ale většinou své vydělané peníze vrazí do své životní úrovně ve formě předmětů volného času, protože je nic jiného nezajímá než dobře placená práce za kterou dostanou své peníze. Když si spočítají starosti co by měly s s parazity ce se na dotovaných věcech živí, tak se nadotace vykašlou. Něco jiného jsou bytaři a jejich investice do bytových domů potažmo družstev, tam je nějaký předseda, jednatel atp, takže se o bydlení v podstatě stará zvolený člověk který jedná a oni mohou pracovat a vydělávat u nějakého stroje v zahraničí za úplně jiné peníze než unás. Dělají třeba vedle muslimů nebo arabů, snášejí kecy o svých manželkách. Ale mají normální životní úroveň.

Takže místo dotací raději snížit DPH, zrušit vysoké ceny za energie, nebo přidat na výplatách a neblbnout lidem hlavu s výhodností krátkodobých investic. Dotace jsou jen velmi krátkodobé injekce do stability a jsou velmi drahé, oproti ochraně hranic a celním ochranám výrobců v tuzemsku. EU je špatně a historie to dokazuje a znovu dokáže, protože každá rodina co řídí malé republiky mají své zájmy a prostě ty dokážou zverbovat k nesnášenlivosti kdykoli, kohokoli kčemukoli ikdyž si jeden myslí, že to tak má být. Ktomuto zase fungujou výborně média a jejich správňácké informace o to očem dotovaném nebo jiných obchodech nebo o jiných lidumylných dezinformací jak prý vypadá pravda. s jistou pravidelností zasévají strach díky zprávám o katastrofách a to chudý národ hodně bere a žere. Strach o své bidla.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
rimi
Příspěvky: 389
Registrován: čtv říj 13, 2011 10:45 am
Reputace: 23
Bydliště: Příbor

Re: Dotace

Příspěvek od rimi »

gupa píše:...zrušit vysoké ceny za energie
Zalezi na uhlu pohledu, energie se obchoduje na evropske burze a jeji cena (bez dopravy) je v ramci EU stejna, takze co nam prijde drahe, nemcum ne.
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Dotace

Příspěvek od brumlaj »

rva píše:Dotace jsou zlo. .... křiví trh.
jenže on každej nemá jako svého Boha ten Tvůj pos..nej trh. Klidně ať se s ním jdou vyfotit ti, kteří v něj věří. Nám ostatním zase nechej jako Boha naše dotace a nežvaň už minimálně 20 let znovu vyvrácené písně o tom jak trh vyřeší všechny trampoty světa. Nic nevyřešil, vždy vedl k chudobě davu ovládanému několika skvělými řečníky kteří mistrovsky dokázali vysvětlit, že tak hloupý lid si nezasluhuje slušný výdělek.
rva píše: Vše, co stát řeší pomocí dotací, lze řešit transtarentně bez nich.
ano, může třeba dotaci nazvat darem a dle Tebe bude najednou vše v cajku.
rva píše: Příklad: Pokud má stát zájem podporovat zateplení, může snížit nebo úplně zrušit DPH na izolační materiály. A obdobně třeba i u FV panelů.
A kdo bude hlídat co ještě spadá pod DPH a co už ne? Orlík a obchodování s LTO, kauza nezdaněného lihu.... Kolik příkladů ještě chceš aby jsi se vyléčil z toho Tvého jediného Boha trhu?
gupa píše:Já bych raději bral být Rakouskem a být účasten v jejich důchodovým systému
Super, klasický vychcánek. Tví předkové se nezasloužili na výši takovéhoto systému, ale Ty by si chtěl z něho nejlépe ihned těžit. Já to vidím jako ty nájezdní hordy které se snaží rozložit soc. systém vybudovaný předky abychom spadli na jejich úroveň. (evropská civilizace obecně)
gupa píše:Břeclavská zácpa se koná proto, protože pracovníci, dělníci zaměstnanci co se vrací z Rakouska do Česka prostě ten jeden mostek co brzdí celou kolonu ve čtvrtek a v pátek odpoledne ucpou jak nic.
Toto má dva jasné důvody. První je vychcanost těch, kteří nezaslouženě využívají cizí systém a druhý je ten, že jsou češi schopni křivit trh práce v A tím, že pracují za mzdu za kterou by rakušan nevstal z postele. Najednou v rakousku podle čecha nemůže fungovat trh na bázi platíš málo? Nebudu pro Tebe pracovat. To už vychcánkovským zastáncům trhu ale nevoní, protože oni přeci mají právo socializovat náklady na práci jiných a privatizovat zisky ze své úžasné schopnosti oloupat ostatní až na kost.
gupa píše:Takže místo dotací raději snížit DPH, zrušit vysoké ceny za energie, nebo přidat na výplatách a neblbnout lidem hlavu s výhodností krátkodobých investic.
Nikoli tak jak píšeš Ty. Ale prvně zvýšit mzdy, potom dle stavu financí možná snížit DPH a nakonec až už nebudou potřeba, tak zrušit dotace. Je zajímavé jak lidé dokážou překrucovat. Na jednotlivých krocích se shodneme, ale jádro pudla teď leží v pořadí jak mají být zaváděny. ;-)
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputace: 70

Re: Dotace

Příspěvek od solárník »

Trh možná vyřeší všechny trampoty světa, ale jen těm "nahoře". A zrovna těm to může být v podstatě jedno.
Například trh se zbraněmi řídí v pozadí celou politiku USA (a potažmo celý svět). Jak - to nechám na vás, za mne raději bez komentáře.
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2176
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputace: 96
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Dotace

Příspěvek od gupa »

brumlaj píše:
gupa píše:Já bych raději bral být Rakouskem a být účasten v jejich důchodovým systému
Super, klasický vychcánek. Tví předkové se nezasloužili na výši takovéhoto systému, ale Ty by si chtěl z něho nejlépe ihned těžit. Já to vidím jako ty nájezdní hordy které se snaží rozložit soc. systém vybudovaný předky abychom spadli na jejich úroveň. (evropská civilizace obecně)
Velmi se mýlíš, já do EU nechtěl a využít sociální systém po určité době práce v jiné zemi je prostě nárok, který by využil každý kdo je do takového systému zapojen. Protože jsi účasten pouze českého systému a nevíš jak to funguje v Rakousku, a Německu, můžeš jen chybně psát nesmysly a závidět. Mám známé kteří jezdí coby češi klidně i žehlid do Vídeňského bytu prádlo do učitelské rodiny a dělat puc dědka, nebo mám známého který funguje coby obsluha CNC strojů. Obadva si platí základní soc - zdravotní v ČR, takže neparazitují. Obadva platí Rakouské odvody a výši jejich platu se normální čecháček nesmí ani dozvědět. Proč? Potože tu se dotace pro lidi rozkradly viz FVE a jejich baroni. Např. když si dáš pohled terénu z map na Německem okolí Salzburg na západ, každá druhá střecha má soláry buď termiku nebo FVE. Unás, ti takovou možnost ukradli solární baroni alias poslanci a jejich bílí koni, nebo Babišovci. Nakradli si tolik že není problém ovládnout plně i názor a politiku a jseš jeho obětí.

Takže výše životní púrovně v dotačním prostředí unás je situace otroka a poslouchače, v Rakousku, DE, FR IT, je funkční sociální systém který je dokonce připraven v rámci několika roků pojmout kohokoli kdo je ochotný a schopný pracovat, nebo se podílet jinak na soc. systému.

Jako zajímavost jak unás vzaly byrokraté moc doruky je nepolevitelný stavební zákon. V Itálii je podle jednoho článku na webu, milion černých staveb, které pravidelně plní obecní a a státní kasu. Premier vyhlásí amnestii, za určenou pokutu se černé stavby legalizují a italský úředník tak naplní pokladnu asi více, než český protože na poplatkách a zprávách a jiných kravinách potřebné ke stavbě se živí mnohem více ouřadů s kulatým razítkem typu měření radonu, živ. prostředí, památkáři, ochranáři než samotná obec. ... Milion černých staveb. Určitě bez dotací. Např okolo moře, na horských úpatí, uprostřed zemědělských ploch. A ty tam dojedeš a dovolenkuješ.

Takže spíš zpytuj svou malost a dotačně pokřivené nastavené prostředí.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputace: 70

Re: Dotace

Příspěvek od solárník »

Abych se vrátil k dotacím. Dnes byl ve večerních zprávách na TV Prima názorný příklad v reportáži.

Pán zadal firmě malou instalaci 20 polykrystal panelů s ongrid střídačem na dotaci. Certifikovaná firma mu i s montáží naúčtovala 250 000,-. Stát mu na to dal dotaci 60 000,-. Celkem tedy pán zaplatil 190 000,- a vypadal štastně.

Dle mého názoru, instalace kterou tam poměrně podrobně ukazovali, by mne při zakoupení a montáži svépomocí, i když bych si sám sobě naúčtoval montáž cca 20 000,- (čistých za práci) vyjde na "voko bere" 150 000,-. Tedy výsledek je ten, že pán prodělal 40 000,- korun - a je šťastný. Celkem to souhlasí i s mým pohledem na systém dotací : musíš požádat certifikovanou firmu, která si vezme tolik, že to i s dotací vyjde nezanedbatelně dráž, než bez ní svépomocí :lol:. Samozřejmě když si tedy odmyslím, že pro připojení k síti pán potřebuje revizi, což mu jistě firma zajistila.
Nicholas
Příspěvky: 253
Registrován: stř dub 06, 2016 8:00 pm
Reputace: 21
Bydliště: HK

Re: Dotace

Příspěvek od Nicholas »

Mě stála u elektromontéra fotovoltaických systémů montáž, nastavení, doprava, dokumentace, revize = 30000 Kč bez DPH. Plus má nějakou marži z ceny komponent, které stojí obdobně jako eshopová cena. Celkem dost na to, aby se mu to vyplatilo dělat a mohl mi poskytnout záruku. Nelze to porovnávat s tím, když si to člověk udělá sám. Pokud to umíte, fajn, udělejte si to, ale určitě jsou věci, které neumíte a musíte zaplatit někomu za jeho čas. 15-20% zisk je naprosto normální věc v podnikání. Zeptejte se truhláře, jestli vám udělá kuchyň zadarmo :)

250 tisíc Kč je opravdu předražený nesmysl. Podle komponent těch 180-200 tisíc Kč to bude (bez dotace).
Naposledy upravil(a) Nicholas dne pon zář 04, 2017 12:30 am, celkem upraveno 2 x.
4,6 kWp s 30 kWh teplovodní baterií
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2176
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputace: 96
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Dotace

Příspěvek od gupa »

Dříve panstvo rozhazovalo při jízdě kočárem před chudinou drobné aby panstvo vidělo jak se umí pěkně zvohnout k zemi, (dotace) ... Když nebylo co rozhazovat, tak se pro chudinu pořádali pravidelné atrakce typu poprav oběšením nebo setnutím hlav končetin, velkou živnost z toho měli katové. (unás kauzy Ráth, OKD, Železný, Ruml, atd) Činilo se tak proto, aby se šířil strach a zároveň rozvíjela hypnóza pocitu práva a spravedlnosti. Komančové to ukazují někde dodnes a jde o sociálně výchovný všeobecný prvek pro obyvatelstvo společenského zřízení.( používá se napříč všude - stát, monarchie, království atp) Náš systém je takových výhod nezbaven a v různých formách je nutné je neustále přes mediální prvky nebo prvky soudní a nebo jiné moci řízení ukazovat a vychovávat vynucovat.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2176
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputace: 96
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Dotace

Příspěvek od gupa »

Nicholas píše:... Pokud to umíte, fajn, udělejte si to, ale určitě jsou věci, které neumíte a musíte zaplatit někomu za jeho čas. 15-20% zisk je naprosto normální věc v podnikání. Zeptejte se truhláře, jestli vám udělá kuchyň zadarmo :)

250 tisíc Kč je opravdu předražený nesmysl. Podle komponent těch 180-200 tisíc Kč to bude (bez dotace).
No a oto jde, Ital si postaví bez dotace apartmány, zemědělské zpracovny, autodílny, a začas zaplatí poplatek za papír kterým vše zlegalizuje. Němec si může vykompenzovat svou drahou práci vyšší životní úrovní a možností si dát bez nějakých front panely na střechu, zatímco my se tu pereme navzájem s chamtivostí a udavačstvím co ten či onen má nebo si mohl dovolit.

Nízká životní úroveň a v poslední době i česká koruna může za to co tu je. S tou korunou mne to docvaklo proto, protože Babiš proto nechce euro, přeci by mohl půlku svých nadálku řízených společností co vydělávají na zaměstnávání svých zamětnanců přes další společnosti a přes svěřenecké fondy " doslova v podstatě posmrtně jím smluvně řízené" zrušit. Výše platu se zvýší zároveň přeci nutně s inflací která je předhazována jako nevýhoda. A platit více znamená více propouštět a více banrotů.

Pokud jsem si všiml v zemích kde je euro, ceny se velmi zvýší těsně po měně u základních levných potřeb na kterých leží např. výživa obyvatelstva, poplatky atp. Prostě vzít si za věc o obchodu méně než euro je pod společenskou úroveň při nákupu. Proto i rohlíky se v takových zemích s eurem balí aby se výsledná cena za nákup jedné jednotky přehoupla přes jedno euro a obchod více vydělával. Proto český baroni nechcou euro, protože mají svou měnu a drží mzdy dole cenami za kšunty a náhražky které jsou výrobně stále ještě levné, ale nikdo v Evropě s eurem je nechce kupovat a žrát. S eurem opravdu chleba, pečivo, a běžné jídlo hodně zdraží. Máslo 250g jsem neviděl levnější než 2.5€.

A vedle tohoto je nutné napříkald začít kontolovat a registrovat hypnózou kotle, nastavovat zvyšovat a zřizovat nové poplatky, vychovávat nové úředníky aby byly neustále činní v řízení dotačních akcí státu, atp.

Nyní co frčí jako reakce chudiny na tyto věci co se unás dějí, je migrace po zemích. Ital má podle mých dojmů minimálně dvě nebo tři adresy kde se různě vyskytuje, zabední na nějakou dobu jeden barák a odjede jinam do druhého baráku. Nebo jej pronajímá jinému italovi nebo opravuje k pronájmu další barák (case) pro pronájem jinému zájemci za peníze tzv. z ruky do ruky. Baráky mají všechny okenice a základní zabezpečení před přesunem jinam. To my nemáme a bojíme se tak více o majetek.

Velmi tak kvetou v takovém migračním prostředí služby, zaostávají příjmy obcí, ale bohatnou majitelé dálnic a tunelů a inženýrských sítí, protože ty při takovém systému migrací vydělávají nejvíce s nebo i bez dotací. Dokonale umíme zde jen tunely a boudy. Vtom je problém. Ale časem jak se zvýší průměrný věk obyvatelstva dojde i na příliv migrantů aby tu vůbec někdo tu věc jako republiku řídil, věci se tak pohnou podobným směrem jak to vidím a popisuji. Já pravidelnou migraci po EU nějakou dobu provozuji a chystám se na delší odluky od ČR abych mne z toho co tu je a probíhá ze strany ouřadů nekleplo.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Nicholas
Příspěvky: 253
Registrován: stř dub 06, 2016 8:00 pm
Reputace: 21
Bydliště: HK

Re: Dotace

Příspěvek od Nicholas »

To je sice pěkné a tak, ale musí se porovnávat porovnatelné.

Zajímavá věc je např.
ČR státní dluh 37,2% HDP
Itálie státní dluh 132,6% HDP
Španělsko státní dluh 99,4% HDP
Řecko státní dluh 179% HDP

ČR nezaměstnanost 3,2%
Itálie nezaměstnanost 11,1%
Řecko nezaměstnanost 22,5%
Španělsko nezaměstnanost 17,8%

Určitě by šlo pokračovat s cenami služeb, pozemků, staveb atp.
Nejsem si úplně jistý, jestli žít v zemích, které jsou skoro před bankrotem státu je výhra.
Možná to svědčí něco o jejich obyvatelích, stejně jako vámi zmíněné postavit načerno -> zlegalizovat při amnestii.
Děkuji pěkně, tady zas tak špatně není. Kdyby lidi místo nadávání zametli s tou politickou garniturou, která není schopná něco zlepšit, možná by tu bylo ještě líp. Tempo zlepšování je pomalé, ale aspoň nějaké.
4,6 kWp s 30 kWh teplovodní baterií
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Dotace

Příspěvek od brumlaj »

gupa píše:...... můžeš jen chybně psát nesmysly a závidět. ......
to snad nemyslíš vážně? To Ti nestačí závist kterou vidíš kolem sebe? A to, že sám závidíš druhým dotace, které přijali? To budeš ještě nabádat další lidi k závisti? S takovými radami se nech vyfotit. Dále nesourodě vychvaluješ systémy parazitující na dovezené pracovní síle, kterou nemusely vychovat a za kterou platí na jejich poměry otrockou almužnu. Místo aby si omladinu vychovali, tak dělají z vykořisťovaných zemí kolonie. Zmýlil jsem se v tom, že by jsi byl schopen vidět více než na jeden tah dopředu (a to co tu je je pohled max. 25 let dozadu a přes to nevidíš zjevné) zaměňuješ důsledek za příčinu, nevidíš postavení zaměstnanců ve vztahu k přílivu kapitálu případně vlastnictví věcí nemovitých, v dalších příspěvcích upřednostňuješ vykoupení se ze zločinu před předvidatelným prostředím....., prostě škoda slov.
gupa píše: ......Takže spíš zpytuj svou malost a dotačně pokřivené nastavené prostředí.
Tak toto je vrcholná perla shrbeného, který se ještě nestihnul podívat do zrcadla aby viděl jak v reálu vypadá. Na kterého se hodí co se zpytování týče moudrost která praví, že zametat se má prvně před vlastním vchodem.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek