Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je stř říj 18, 2017 8:32 am


GTI invertor s omezovačem přetoků

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Další

GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod ota » pon čer 19, 2017 2:55 pm

Jedná se o poměrně nové zařízení, tak jsem nelenil, koupil, otestoval, namontoval a zde jsou výsledky:
menic.jpg
menic.jpg (9.25 KiB) Zobrazeno 1289 krát


Mám 1kW invertor. 1kW je příkon, nejvíce jsem z něj dostal 920W. Namontovaný vypadá takto.
V rozvaděči vlevo dole je na fázovém vodiči modrý proudový senzor.
IMG_1716.JPG

jaké chyby jsem při instalaci udělal a čeho by se další instalatéři měli vyvarovat:
1. Namontoval jsem obráceně proudový senzor. Pozná se to podle toho, že u výkonu na displeji je záporné znaménko (viz dále)
2. Naklapnul jsem senzor na jiný fázový vodič než na který je připojen invertor. Hloupá začátečnická chyba. Byl jsem si jistý, že je to ten správný drát a nebyl!
3. Namontoval jsem přístroj na chodbu k rozvaděči protože to bylo pohodlné. Není to tak správně. Ventilátory na invertoru hučí a mohou rušit.
4. koupil jsem z úsporných důvodů 1000W verzi. Je to málo. Obzvláště pokud máte velké solární pole a velké spotřebiče jako je bojler, sporák, ... . 1kW verze pokryje menší, trvalé spotřeby ale na 1500W bojler je to málo.
IMG_1715.JPG

Takto vypadá displej. Spotřeba domu 85W, 7W odběr ze sítě. Nižší odběr než 7W nelze nastavit. Je to kvůli zamezení přetokům do sítě. Pokud namontujete senzor proudu obráceně, bude u signalizace výkonu odebraného ze sítě mínusové znaménko, protože proud doteče o 180 stupňů později.

Další fáze bude připojení solárního regulátoru a baterií. Více o instalaci zde:http://www.elektrarna.estranky.cz/clanky/novy-projekt--gridfree-invertor-s-omezovacem-pretoku-do-ds.html
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1062
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 153
 
  • 0


Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod soooc » pon čer 19, 2017 5:24 pm

Mně přijde hrozně hloupé to vstupní napětí toho 2 kW - 45 - 90V je pro baterie hrozně moc - pro NiCd to znamená mít tak 45 článků, abych jel až do mrtva. A nebo třeba 41 a jezdit jen třeba do 1,1V. Jenže to je pak na 2 kW z baterek z říše snů. Ale na panely určo dobré.
soooc
 
Příspěvky: 86
Registrován: sob srp 20, 2011 9:31 pm
Reputation: 1

Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod ota » pon čer 19, 2017 8:09 pm

Ale nikde není napsáno, že se ten rozsah musí využít celý. Dokonce v Menu je nastavení omezení napětí a proudu. Dá se (právě kvůli ochraně aku) nastavit minimální provozní napětí. Pokud napětí na vstupu poklesne pod nastavenou úroveň, měnič přestane dodávat.
Také se dá nastavit maximální proud. Tedy aby se z akumulátoru nebral větší proud než je akumulátorem dovolený a předešlo se poškození nadproudem. Tím se ale samozřejmě omezí výstupní výkon.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1062
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 153
 
  • 0


Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod abrams » úte čer 20, 2017 7:42 am

Zdravím ,

pochopitelně , primárně je konstruován pro ::pv:: , že má možnost nastavení pro provoz z *batt* je dost dobrý bonus :yes: , narozdíl od prvních GTI jež na *batt* jeli na plný kule do zásahu tepelný ochrany :roll: .

Otázky : 1) v jakým rozsahu lze nastavovat odběr z DS ?
2) jak rychle reaguje z relativního klidu , téměř nečinnosti do plnýho výkonu po zapnutí třeba 2kW žrouta ?
3) jakou má vlastí volnoběžnou spotřebu ?
Díky za odpvědi ;)

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 1896
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 167

Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod ota » úte čer 20, 2017 11:06 am

1) Nastavení bazálního odběru z DS nastavit nelze
2) Reaguje bez znatelného zpoždění. Vzhledem k tomu, že rozpozná otočenou proudovou sondu -kterou detekuje jako proud v opačné fázi, se dá usoudit že má fázovou regulaci a tedy reaguje bez prodlení. Na skopci jsem mu ale na sinusovku nekoukal, nechám to na bádání jiným.
3) Volnoběžnou spotřebu jsem neměřil. Ale vzhledem k tomu, že se šasi nehřeje, nevydává zvuky a jen svítí displej odhaduji něco mezi 10-20W.
Změřím, budu referovat.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1062
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 153
 
  • 0


Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod mati » úte čer 20, 2017 12:51 pm

3)Jen pro upřesnění dle manuálu na i4wifi je "noční spotřeba " u měniče se vstupem DC - 22-65V : 0,5W , a u měničů se vstupem DC 45-90V : 1,5W ( to bude ale asi spotřeba ze sítě 230V - ale nerozumím tomu , proč by se měla lišit dle vstupu DC ). Bude zajímavé porovnání , až to opravdu změříš!!

Ale mě zajímá , jesli měnič dokáže pracovat v provozu s bateriemi s uzemněným mínus pólem. Pokud toto někdo ví , prosím o info. Zajímá mě to, protože já provozuji systém galvanicky spojený : - pól panelů, -pól nabíječů , - pól střídače, - pól baterie a N elektroinstalace! ( Ptám se proto , že jsem nedopatřením propojil jeden pól 230V střídače modifikovaného sinu vytěžovače a N sítě - no a měnič místo provozu začal vydávat kouřové signály ).
Tato informace bude jistě zajímat každého , kdo by chtěl provozovat amorfy v sestavě s tímto GTI.


Nastavení bazálního odběru z DS nastavit nelze
2) Reaguje bez znatelného zpoždění. Vzhledem k tomu, že rozpozná otočenou proudovou sondu -kterou detekuje jako proud v opačné fázi, se dá usoudit že má fázovou regulaci a tedy reaguje bez prodlení. Na skopci jsem mu ale na sinusovku nekoukal, nechám to na bádání jiným.
3) Volnoběžnou spotřebu jsem neměřil. Ale vzhledem k tomu, že se šasi nehřeje, nevydává zvuky a jen svítí displej odhaduji něco mezi 10-20W.
Změřím, budu referovat.[/quote]
2x 230Wp Schutten , 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp , ETracer TR-2215 BN, Axpert MKS2400WPlus , OPzV 350Ah 24V, OGi 2x100Ah 24V, V6116b 2x201Ah 24V
mati
 
Příspěvky: 56
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city
Reputation: 1

Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod abrams » úte čer 20, 2017 1:04 pm

Zdravím ,

tu 1) sem napsal blbě - zajímá mě , rozmezí odběru z DS kdy nic nedělá - pokud nelze nastavit méně než 7W , kolik se dá nastavit nejvíc ?
2) super :D
3) taky vypadá super ;) ... no jo vlastně , v létě je to buřt :mrgreen: .

Mati - je-li tento GTI stejné principové konstrukce jako jiné HF měniče , neměl by být problém s uzeměným -pólem ;) . Zásadní je , má-li galvanicy oddělený DC vstup od AC výstupu .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 1896
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 167

Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod ota » úte čer 20, 2017 9:55 pm

Nejmíň co jsem zachytil na displeji bylo cca 18W. Ono v tom baráku pořad neco žere proud.
Minus pól mám uzemneny. Neni problem.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1062
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 153
 
  • 0


Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod mati » stř čer 21, 2017 4:54 am

Tak to je dobrá zpráva - začínám o tomto zařízení vážně přemýšlet.

Ale kde jste ho kupovali?? v i4wifi píšou , že ho nemají skladem ( dodávka až i za 60dní )..




ota píše:Nejmíň co jsem zachytil na displeji bylo cca 18W. Ono v tom baráku pořad neco žere proud.
Minus pól mám uzemneny. Neni problem.
2x 230Wp Schutten , 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp , ETracer TR-2215 BN, Axpert MKS2400WPlus , OPzV 350Ah 24V, OGi 2x100Ah 24V, V6116b 2x201Ah 24V
mati
 
Příspěvky: 56
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city
Reputation: 1

Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod ota » stř čer 21, 2017 8:12 am

Mám ho z I4 ale kupoval jsem ho 2 měsíce tomu nazad.
Dá se koupit i u alibaby a na ebay. Stačí zadat "invertor+limiter"
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1062
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 153
 
  • 0


Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod Botas » stř čer 21, 2017 8:44 pm

Takže kdo se bojí nesmí do lesa.
Včera mi přišel tento modrásek od kubačernohorsky 1000 wat verze 22-65volt
Momentálně měnič axpert mks 2400 napojen na sít a na batrie výstup do solar rozvaděče odběr cca 500wat
Do solar rozvaděče šoupnutý čidlo na fázi a do okruhu axperta napojen tento modrý gti.Origo do zásuvky tím kabelem.
světe div se nic nezhořelo nečoudilo vše šlape. Je pravda že jsem si srabsky omezil proud z aku aby byl výkon gti pod velikostí zátěže. Ale ted už to mám bez omezení a jede to.
Na gti ukazuje že z axperta to bere tak 10-30 wat trošku to kolísá.
axpert ukazuje vpodstatě nulové zatížení nemá to zas tak přesný měření na jednotky wat.
čínskej bočnik na baterkách mi ukazuje odběr axperta kolísající od cca 1,5 do cca 3 amp odběru.
Nevím jak při plné zátěži ale při nynějších cca 550watech větráky se točí jen mírně a je vpodstatě tichej oproti axpetovy kterej hučí jak hrom. Při zátěži cca nad 200wat.
Tak uvidíme jak dál.
Ted nevím jestli to tu už nepadlo musím se podívat.
Potřebuji prodloužit drát od čidla tak z 1,5m co je tam ted tak na cca 10 abych to dostal přes dvě patra do domovního rozvaděče abych mohl elektrárnou v podkrovním bytě dotovat rodiče v přízemí. Tj. čidlo hned na přívod měnič u sebe nahoře abych to měl pod kontrolou provoz a tak.
Toto se mi líbilo že když mám byt vpodstatě ostrov tímto jednoduchým způsobem mohu dotovat rodiče v druhém bytě z přebytků. A nemusím řešit přetížení měniče souběhy spotřebičů nebo mega měnič.
O školení obsluhy ani nemluvě že se má něco dělat jinak než jsou zviklí.

edit:Prověřil jsem zátěž cca 600w odběr plus k tomu 2200wat spirálu v bojleru a vše ok zapnutí náběh axpert nijak neprotestoval že by byl přetíženej než gti zareaguje.To samý při odpojení na displeji se mi zdálo že to reagovalo trochu pomalu ty čísla ale asi je jen to zobrazování žádné jiné protesty nenastaly.
Vtomto režimu vyrobilo gti cca 0,7kw zatím.
Botas
 
Příspěvky: 182
Registrován: pon pro 03, 2012 8:53 pm
Reputation: 9

Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod RCZf » čtv čer 22, 2017 9:31 am

Taky jsem si koupil tu 2kW verzi. Sit vidi s DC z baterek je spokojeny dokonce i spotrebu meri presne ale "vyroba " stale 0 w.
Uz jsem se ho chystal reklamovat... Ted vidim,ze mám spatne nacvaknuty proudovy senzor.. U mereni stridaveho proudu jsem netusil ze to bere i smer :-( Jen mi neleze do hlavy, proc to nejelo, kdyz jsem v menu vypnul funkci limiteru.
Takze reklamace se odklada a zitra dalsi pokus ...
RCZf
 
Příspěvky: 261
Registrován: stř dub 10, 2013 4:48 pm
Bydliště: Ostrava
Reputation: 7

Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod RCZf » čtv čer 22, 2017 9:47 am

Tak jsem si s velkym usmevem vynadal do zenskych pohlavnich organu :-) Funguje to !!! Jinak to ze v menu vypnete funkci limiteru, ale neodpojite proudove cidlo , tak to jeste neznamena , ze je funkce limiteru opravdu vypnuta :-)))
RCZf
 
Příspěvky: 261
Registrován: stř dub 10, 2013 4:48 pm
Bydliště: Ostrava
Reputation: 7

Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod Botas » sob čer 24, 2017 12:23 pm

Tak další poznatek
Hledal jsem jak prodloužit kablík od čidla. Hledal jsem jen zde v u nás v čr okolo Brna tj. ges gm elektronik a tak
Konektor vypadá stejně jak mikofonovej dá se dohledat na internetu jenže čínani jsou malí tak ten konektor je ale celej zmenšenej na polovic. No třeba někdo najde. Ale nechtělo se mi někde z číny na něj čekat jak dlouho.Takže nezbylo než odpájet a napájet káblík. Káblík je na tom čidle dvoužilovej stíněnej což jsem použil kabel pro mikrofony kterej je úplně stejnej .Tu měli nějakej kvalitní tak něco stál.15m cca 400.
Spojen spájeno odpor se změnil jen minimálně v rozsahu cca do jednoho ohmu (měřeno obič. multimetrem za pár kaček) tak si myslím že by to nemělo mít na nic vliv. Momentálně funguje čidlo prodloužené o 15m.

Co ale se mi stalo tak asi nějaký možná mikro přetok jsem ho donutil udělat indukční deskou která má při zapnutí asi tak velkej náběh a hlavně při vypnutí si něco přeteklo z gti do axperta asi jen mžik než se stáhl výkon pač gti jelo naplno. Tak axpert zahlásil chybu 08 a vyhodil červenou ledku a nedodával.
Po vypnutí a zapnutí spínače na axpertu válí dál.
Udělalo mi to jak s dlouhým tak krátkým čidlem. Na indukční desce z cca 1200wat skok na cca100wat
Bojler zapnutí vypnutí to mu problém nedělalo.
Botas
 
Příspěvky: 182
Registrován: pon pro 03, 2012 8:53 pm
Reputation: 9

Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod rva » sob čer 24, 2017 12:39 pm

No a co nastavit na GTI proud z Axperta na nějakých 5 A? Jaký je vůbec rozsah, který se dá nastavit? Jestli moc malý, tak bych zaexperimentoval a připojil dva vodiče paralelně a měřící cívku bych dal jen na jeden a tím si zvýšil proud, na který GTI reguluje.
_______________________________________________________________________
10.5kWp, 48V LiFePo4 250Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 578
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 38

Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod Luboš » ned črc 30, 2017 1:43 pm

Škoda že nejdou použít dva paralelně.Limitér je opravdu velké plus.Mám tu 4kwp panelu a ideál by byl připojení na jednu fázi.Marně sháním vhodný hyridní 1f střídač.
Luboš
 
Příspěvky: 26
Registrován: ned úno 05, 2017 6:22 pm
Reputation: 1

Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod peater » ned črc 30, 2017 1:57 pm

2500Wp, 48v 5000w Axpert, Nicd, https://emoncms.org/dashboard/view?id=42210
Uživatelský avatar
peater
 
Příspěvky: 84
Registrován: pát bře 20, 2015 9:25 pm
Reputation: 2

Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod solárník » ned črc 30, 2017 2:10 pm

Luboš píše:Škoda že nejdou použít dva paralelně.Limitér je opravdu velké plus.Mám tu 4kwp panelu a ideál by byl připojení na jednu fázi.Marně sháním vhodný hyridní 1f střídač.

Teď nevím, o čem přesně je tu řeč, ale jestli o tom 2kW přístroji z tohoto tématu, tak tam je, tuším, v manuálu napsáno, že ho lze rozšiřovat libovolně. Tedy by mělo být možné spojit 2 nebo 3 kusy do jedné fáze.
Otázkou je jak vstup - nejlepší by bylo rozdělit panely na 2 resp. 3 stringy, aby měl každý střídač samostatnou větev. Ale se štěstím by to mohlo fungovat i vše na jeden jediný string (ovšem moc bych to nedoporučoval, MPPT by mohl mít problémy).
solárník
 
Příspěvky: 1283
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputation: 46

Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod Luboš » ned črc 30, 2017 3:39 pm

Díky za tip!
Zatím zkoumám ale vypadá to dobře!
Nějaké zkušenosti z provozu?
Luboš
 
Příspěvky: 26
Registrován: ned úno 05, 2017 6:22 pm
Reputation: 1

Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod Luboš » ned črc 30, 2017 3:47 pm

solárník píše:
Luboš píše:Škoda že nejdou použít dva paralelně.Limitér je opravdu velké plus.Mám tu 4kwp panelu a ideál by byl připojení na jednu fázi.Marně sháním vhodný hyridní 1f střídač.

Teď nevím, o čem přesně je tu řeč, ale jestli o tom 2kW přístroji z tohoto tématu, tak tam je, tuším, v manuálu napsáno, že ho lze rozšiřovat libovolně. Tedy by mělo být možné spojit 2 nebo 3 kusy do jedné fáze.
Otázkou je jak vstup - nejlepší by bylo rozdělit panely na 2 resp. 3 stringy, aby měl každý střídač samostatnou větev. Ale se štěstím by to mohlo fungovat i vše na jeden jediný string (ovšem moc bych to nedoporučoval, MPPT by mohl mít problémy).

Vstup 2kw GTI střídače musí být rozdělen,jak píšeš,a výstup -nevím jak by spolu pracovaly.
Luboš
 
Příspěvky: 26
Registrován: ned úno 05, 2017 6:22 pm
Reputation: 1

Další

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron
Reputation System ©'