Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je sob dub 20, 2019 11:25 pm


Hybridni FVE Rosice

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Předchozí

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » sob bře 16, 2019 2:23 pm

redcrown píše:Ahoj, co čínský měnič se švýcarským srdcem i myslí, chová se mravně? Nenarazil jsi na nějaké další neduhy?


Čínský měnič se švýcarským srdcem zatím pracuje. Je provirozně připojený na topení a jede z něj ohřev vody a tepelko. (naběhal už asi 200kWh)
Po Amperu plánuju zapojit jako paralelní k originálu. Jen mám pocit že čínan protože mé novější SN bude primární.
Jen jsem se ještě nerozhodl jak jej jistit. (jestli jen vstup, nebo i výstup).
Při přestavbě počítám že vypnu i origo, nafotím jaké jsou tam tranzistory, relátka a možná udělám upgrade.
6.8kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe + Batrium s CAN
willcz
 
Příspěvky: 303
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 58

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod hurvayz » sob bře 16, 2019 2:28 pm

Ahoj. Ty máš jednofázové TČ?
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 530
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Reputation: 30

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » sob bře 16, 2019 2:35 pm

jo jo, Sinclair ASGE-12BI, je to jedna z mala venkovnich jednotek ke kterym jde koupit externi rizeni.
Jedu vzduch/vzduch s tim ze vyparnik je v Atrei RK2.
6.8kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe + Batrium s CAN
willcz
 
Příspěvky: 303
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 58

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod hurvayz » sob bře 16, 2019 2:56 pm

Jo tak.. ja mám voda/voda tam výrobce nenabízel 1f při mém výkonu.
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 530
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Reputation: 30

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod redcrown » sob bře 16, 2019 7:53 pm

willcz: čím že to řídíš ten invertor? myslím nadřazený mozek.
redcrown
 
Příspěvky: 351
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Jablonec
Reputation: 11

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » sob bře 16, 2019 8:17 pm

k tomu invertoru primo Sinclair dela modul na DIN jmenuje se to SCMI01.4.
Ma to x ruznych vstupu, pripojeni na cidlo, atd..
Nad tim vsim je pak TECO Foxtrot. RK2 jsem koupil bez regulace a dal do ni dva Invertek menice a ridim si to vse sam.
Jinak ten Sinclair mam teprve prvni sezonu a zatim spokojenost. Stal i s tim SCMI 27k s dani.
6.8kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe + Batrium s CAN
willcz
 
Příspěvky: 303
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 58

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » pát bře 29, 2019 3:37 pm

Do systému jsem dnes přidal druhy XTM 4000, je to čínský brách to ho švýcara :-)
Teď už není moc místa na upgrade, jedine koupit rack jako ma youda, dát vedle a nacpat až po strop baterkama.

Čínský klon má vyšší SN, takže se teď orignál fláká, po 2 letech protlačil něco kolem 4MWh.

Jinak v systému je i Batrium, což díky připojení na CAN považuju za největší skok vůči cellogum. Je možné pěkne z počítače nastavit chováni celého packu. Když se balancují baterky, tak měnič dostane nařízeno snížit nabíjecí proud, hlídají se stavy článků, počítá reálná energie v úložišti. tzn mít baterky s komunikací v tomto případě považuju za super bonus.

Na fotce je to komplet.
Od vrchu:
- rozvaděč s hlavním přívodem, podružným elektroměrem, jištěním, přepínač GRID-0-SOLAR
- VT65, VT80, Studer, čínan, RCC
- DC jištění, pojistky na 48V, DC jističe s vyhazováním na stringy, XCOM-LAN + XCOM-232
- baterky:
- nahoře 2P8S, Balancery 10A (nastavené na 3,6V)
- dole 2P8S, Bočník, XCOM-CAN, Batrium, Balancery 10A

2019-03-29-062.jpg
6.8kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe + Batrium s CAN
willcz
 
Příspěvky: 303
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 58

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod redcrown » pát bře 29, 2019 4:16 pm

Prostě paráda. Jsem zvědav na ten měnič.
redcrown
 
Příspěvky: 351
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Jablonec
Reputation: 11

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » ned dub 14, 2019 8:35 am

Tak musim rict ze mi kombinace dvou Studeru a Batria lehce zlobi.
Zatim ale nemuzu prijit na pravou pricinu.

Menic spadne do stavu kdy prestane fungovat smartboost. na panelu blika zelena, sviti ACIN+ACOUT.
v logu neni zadny zaznam a jen se rozepne AUX2 (ktere je nastavene v default)

Pomuze jen vypnout uplne DC stranu menice a zapnout. pak se opet smartboost rozjede a vse funguje.

Pokud zakazu transfer rele, tak vypadne i vystup, na menici blika zelena a na vystupu ani volt.
hadal bych to na problem s poctem autorestartu, tzn batrium par krat zahlasi nejaky spatny stav a menic vycerpa pocet autorestartu. ale to je jen dohad.
Nejvic me stve ze nejde nahodit do funkcniho stavu bez odpojeni dc strany.

Nenapada nekoho ze studeristu co by to mohlo delat? a jak z toho divneho stavu?
6.8kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe + Batrium s CAN
willcz
 
Příspěvky: 303
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 58

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod redcrown » ned dub 14, 2019 9:42 am

Umíš vyloučit, že to nedělá ten čínský bratr?
redcrown
 
Příspěvky: 351
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Jablonec
Reputation: 11

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod FRSO » ned dub 14, 2019 10:18 am

Já si myslím, že nemají mezi sebou správnou komunikaci, ten levný to shazuje, není asi dobře okopírovaný soft.
FRSO
 
Příspěvky: 879
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 34

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » ned dub 14, 2019 11:19 am

Zrusit ten paralelni provoz jsem planoval zkusit, abych vyradil jednu z moznych pricin.
Udelal jsem totiz pri instalaci cinana dve zmenu, tzn dal Batrium a dal cinan. Priste to chce po jednom :-)

Nejhorsi je ze neni uplne videt do te komunikace mezi Batriem a menicem.
Taky aktualni fw v batriu ma par much, obcas spadne, ale vcera kdyz vypadl ten smartboost, tak batrium bezelo bez problemu, hlasi to cas bootu a ten byl cca dva dny zpet.

Nejzajimavejsi je ze v 0:22 sepnuly obe AUX2 na obou menicich.
AUX2 reaguje na:
Xtender is OFF, Overvoltage, Undervoltage, Smartboost overload, Overtemperature.
6.8kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe + Batrium s CAN
willcz
 
Příspěvky: 303
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 58

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » ned dub 14, 2019 11:40 am

FRSO píše:Já si myslím, že nemají mezi sebou správnou komunikaci, ten levný to shazuje, není asi dobře okopírovaný soft.


Ad Soft, flashoval jsem tam originalni, takze toto by melo byt OK. Navic bych cekal nejakou chybovou hlasku.
Pise to vsechno mozne, ale ze to najednou vypne bez zadneho hlaseni nechapu.

Pokud napriklad vypnu hlavni jistic a vypnu batrium, tak se vypne i menic, je to logicke, prestane mit info ze muze odebirat proud a tak neodebira z baterky nic.
toto je zase nevyhoda moc chytre baterky :-)
6.8kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe + Batrium s CAN
willcz
 
Příspěvky: 303
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 58

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod redcrown » čtv dub 18, 2019 8:44 pm

Nějaké nové poznatky s Bateriemi?
redcrown
 
Příspěvky: 351
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Jablonec
Reputation: 11

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » čtv dub 18, 2019 9:09 pm

Poznatek je že problém není s čínským měničem byl vypnuty a žádný rozdíl.

Další dva poznatky jsou ale následující - když se to dostane do toho podivného stavu, tak pomůže zajít do nastavené XCOM-CAN a dát reset do defaultu. Sice to přenastaví SOC for Backup, ale pak vše zase běhá.

Je celkem náhoda že Studer vydal aktualizaci FW a tam právě řeší nějaký problém s XCOM-CAN a baterkama.
Zítra až bude světlo tak to tam hodím.

samotný fw od Batria verzi 2.0.9 který mám nasazený má taky malinký problém, když přijde o wifi tak se občas restartne. Je to ale dle Batria Afla verze ... ale je to zase jediná verze která reportu správně směr proudu z baterie po CANu
6.8kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe + Batrium s CAN
willcz
 
Příspěvky: 303
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 58

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » sob dub 20, 2019 1:31 pm

Update FW zatim zda se zabral, uz to dva dny jede bez jedine chybove hlasky na strane XTM.
v menu pro XCOM-CAN jsou navic polozky na minimalni SOC pro vybyjeni, atd. tzn relativne dobry krok.
6.8kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe + Batrium s CAN
willcz
 
Příspěvky: 303
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 58

Předchozí

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Trendiction [Bot] a 2 návštevníků

cron
Reputation System ©'