Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pon říj 23, 2017 6:05 pm


Hybridni FVE Rosice

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Další

Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » sob čer 03, 2017 12:31 pm

Zdravim mistni komunitu. Zakladam toto tema protoze bych rad konzultoval moje instalaci.
K vlastni elektrarne jsem se dostal tak ze me kamarad nahlodal (ac sam zadnou nevlastni) a po prohlednuti co uz se da koupit jsem se odhodlal a neco si postavil, spusteno koncem kvetna 2017.
Elektrarna je na domku s rovnou zelenou strechou. Dum ciste elektricky, s rocni spotrebou do 10MWh, denni v lete do 8-9kWh. V dome je Inels a tak je vse mozne monitorovat (a taky ze je temer vse mereno).
Na strese bylo stavajicich 5 panelu fototermiky pouzivane pro ohrev vody do 1m3 aku, ktera zaroven slouzi jako zdroj tepla pro teplovzdusne topeni.
Samotna elektrarna je 12x 170Wp, 48V, LiFe cca 170Ah, Studer 4000/48, VT65 a dalsi drobnosti kolem.
Dum krom topeni a trouby jede na tento stridac.
Pokud budou prebytky tak jsem schopny je v lete palit do chlazeni ktere je soucasti vetrani.

System se po tydnu provozu zda funkcni ale presto bych rad znal Vas nazor na par veci kolem:
1. panely jsou temer vodorovne, duvody jsou esteticke (zelena strecha) a zaroven jsem si rekl ze pro zacate kaslu na zimu. V zime je primarne potreba topit a tady mi pri slunecnim svitu pomaha proskleni na jizni strane domu (a vetrani ktere teplo rozvede po dome)
2. panely jsem kupoval pouzite, tady z fora a jsem schopny vytahnout jen cca 1,5kW. mam 4 stringy po 3. Nejsou oddelene diodama, ale miri vsechny stejnym smerem. Co by mohlo delat ten rozdil ve vykonu?
3. na baterkach mam balancery od Mandy a napeti snimaji Cellogy. Napeti se v zatezi drzi do cca 50mV, v klidu tak do 10mV. Jak pracovat s alarm vystupem z cellogu a jak je nejak chytre navazat na Studer?
4. aktualne mam studer v rezimu hybrid, tzn je sepnute transfer rele. vim ze se da udelat i spinani rele podle SOC a tak prechazet ostrov/hybrid. ma to smysl?
5. jak udelat spravne vychozi kalibraci SOC na baterkach, nebo to nemam resit?

Pripadne klidne piste co poradite zacatecnikum :-)
Mozna nekoho napadne ze 2kWp je malo, ale na strese je relativne malo mista protoze je tam substrat. Pokud by vse chodilo tak bych pripadne panely pridal na ukor zelene, ale zatim jsem to nechel moc prehanet.
3kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe
willcz
 
Příspěvky: 34
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 8

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod vlkazajac » sob čer 03, 2017 1:13 pm

Gratulujem k funkčnému systému, nech sa darí !!!
Teraz spolu s teplotami vzduchu rastie aj teplota panelov, ktorá zabraňuje dosiahnuť nominálne hodnoty výkonu. Dnes som na poludnie nameral na paneloch teplotné špičky 50 °C a výkon bol 77 % z nominálneho. Okrem teploty hrá úlohu aj kvalita atmosféry a vietor, ktorý dokáže dosť zlepšiť chladenie. Ak máte panely viac naležato, cirkulácia vzduchu okolo panelov bude menšia, ako keby boli sklonené povedzme 30 °.
Chcelo by to pridať ďalšie 2 kWp :)
2 420 Wp, 3 x LS3024B, WRM15, 24V / 400 Ah gel, VE Multiplus C 800, Carspa 2000 W sin;
všetky panely pripojené paralelne;
100 % využitie prebytkov energie;
dotovanie systémových batérií oloveným šrotom ))
Uživatelský avatar
vlkazajac
 
Příspěvky: 1229
Registrován: úte čer 11, 2013 9:40 pm
Reputation: 138

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod volente » sob čer 03, 2017 1:16 pm

Přijeď na pokec 24.6. , máš to přes kopec.
viewtopic.php?f=110&t=3628
4x Solartec mono 180Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, 420Ah Li-Ion, Axpert MSXE, 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 476
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov
Reputation: 48

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod rva » sob čer 03, 2017 1:17 pm

Gratuluji.
Panely se dají použít na ploché střeše jako "zábradlí" a pak může zůstat zelená.
viewtopic.php?f=55&t=1228&start=98
Nejen na FV se hodí klešťový měřák - ale musí to být ten, který měří i DC, nejlevněji asi od číňanů - něco jako https://www.aliexpress.com/item/UNI-T-U ... 01116.html . Pak se dá ověřit, jestli proudy tečou jak mají. Něco taky řekne solární regulátor, obvykle ukazuje i napětí na panelech a s porovnáním na štítku panelu se dá ověřit, jestli se toto moc neliší. Jinak samozřejmě vodorovné dají mnohem méně, než kolmé ke Slunci.
_______________________________________________________________________
10.5kWp, 48V LiFePo4 250Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 583
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 39

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » sob čer 03, 2017 1:30 pm

Jeste doplnim foto strechy
2017-05-18-717.jpg

byla by varianta prohodit fototermiku za fotovoltaiku, nebo zrusit fototermiku a dat tam fototermiku.
Na jizni stene bohuzel neni zadne misto, je to jedno velke okno 7x6m

Uvidim jak se bude system chovat. uz ted to byla relativne velka investice.
kdyz se to vezme celkem tak panely jsou to nejemnsi :-)

Sraz nevim jak budu stihat, tyden predim jsem mimo cr a tak budu rad za chvilku doma.
3kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe
willcz
 
Příspěvky: 34
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 8

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » ned čer 04, 2017 9:17 pm

Mam tady malou zahadu s SOC. Roste v noci a nevim proc. Nabijecka v XTM je zakazna.
Netusi nekdo jak je to mozne? zapojeni BSP jsem kontroloval.

Zaroven me prekvapilo ze kdyz je baterie v Bulk, tak jde vykon do nabijeni a ne do menice. Je toto spravny stav?

baterie.png
3kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe
willcz
 
Příspěvky: 34
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 8

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod rva » pon čer 05, 2017 7:32 am

No asi nezbude nic jiného, než změřit, jaké proudy tečou v noci do baterie.
A co se týče chování, když je baterie v bulk, tak možná nechápu, ale pokud solární měnič VT-65 usoudí, že je baterie v bulk, tak se snaží maximum energie z panelů poslat těmi tlustými kabely dál. No a tam dál je baterie s připojeným měničem Studer 4000/48, kteří se o to podělí tak, že Studer si vezme kolik potřebuje k výrobě 230V pro spotřebiče v domácnosti a pokud něco zbude, tak to se dostane do baterie. A jestli si Studer nic nebere a jede zbytečně na DS, tak to je asi někde chyba v nastavení.
_______________________________________________________________________
10.5kWp, 48V LiFePo4 250Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 583
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 39

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod Neuling16 » čtv čer 22, 2017 1:30 pm

Ahoj,
tiez pouzivam Studer XTM 4000/48. Mam ho nastaveny tak, aby isiel cely cas ako ostrov a pripojil sa k sieti len v pripade potreby, ze je vybita baterka alebo ze uz nestaci jeho vykon, tak si zvysok docucne zo siete. Funguje to bez problemov a denne tym usetrim cca 2kWh, kedze tolko zerie zo siete kazdy den, aj ked vobec nemusi a za par mesiacov sa tym nazbera celkom pekna suma usetrenych kWh. Co sa tyka toho nocneho nabijania, skus ist do nastavenia Xtender Settings - System - Remote Entry On/Off a zmen parameter 1540 - Prohibits charger na YES. To by malo uplne odstavit nabijacku. Pouzivam uz najnovsiu verziu R634, kde to maju vymakane este viac, no predpokladam, ze ty asi nepouzivas X-Com CAN ako ja. Ak by si potreboval pomoct s tymi nastaveniami Studeru, tak mi kludne napis a pozrieme sa na to. Ja mam cely system Studer + baterky BYD B-Box 5.0
20x Solar Frontier CIS 165W
1x Studer XTM4000-48
1x Variostring VS70
Baterka BYD 100 Ah - 5kW 48V
Neuling16
 
Příspěvky: 19
Registrován: čtv zář 08, 2016 6:11 am
Reputation: 0

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » ned črc 16, 2017 4:50 pm

Takze jsem nejak slusne uchodil Studer a jeho ovladani (uz jen dopojit ovladani na Foxtrot po RS232)

Protoze jak tady uz nekdo zminoval 2kWp relativne malo (na cely dum). Tak jsem prikoupil par dalsich panelu. Aktualne je jsou zapojene 3S4P. Poridil jsem dalsich 9 tzn opet to bude 3S3P ale je otazka jestli je nejak oddelit?

Prozatim jsou vsechny panely temer vodorovne ale nove 2 stringy budou mit uz lepsi sklon.
Mam to nejak resit nebo to nechat bez niceho paralelne?
3kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe
willcz
 
Příspěvky: 34
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 8

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod Kalif2 » pát zář 01, 2017 4:12 pm

Mám dotaz, které parametry jste nastavoval, aby studer XTM4048 chodil převážně v ostrovu a když je nedostatek energie v bateriích, tak se přifázuje sám na síť. Nějak se mi nedaří dohledat ty správné parametry. Limita pro max input current se nedá snížit pod 2A, takže POWER BOOST mi nepomáhá při sepnutém relé, abych měl odběr ze sítě nula. Děkuji za každou radu a přeji pěkný den.
Kalif2
 
Příspěvky: 1
Registrován: pát zář 01, 2017 12:26 pm
Reputation: 0

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod milhaus » pát zář 01, 2017 4:25 pm

Těch parametrů je více... lépe by bylo např po telefonu... u měniče přímo měnit ty parametry...
Klidně přes SZ se dá poslat tel. a zavolat...
STUDER XTM 4000-48V,VS-120,RCC-02,BSP-500,XCOM-LAN.
5,3kwp , 16x100Ah lifepo.
milhaus
 
Příspěvky: 69
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm
Reputation: 0

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » pát zář 01, 2017 7:42 pm

Ahoj, nastaveni mam toto:
Mozna to jde udelat i jinak ale princip je takovy ze AUX1 se prepipna podle SOC a zatizei menice. Menic jede v hybridnim rezimu, ale kdyz jsou nabite baterky tak jede v ostrovu. Stejne tak kdyz je vetsi zatez (u me je na jedne fazi cely dum) tak se prepina do hybridu.

Prochazel jsem to po pameti v menu, snad je to vse.

1126 Povoleny Smartboost

Chovani AUX1 tak aby mohl zakazovat Transfere rele
1201 Reversed Automatic
1497 Any (Function OR)

Prepinani podle zatizeni menice (pri kratke vetsi zatezi nez 80% se sepne Transfere rele aby menic napadal do pretizeni pri nejake vetsi spicce, zpet se vraci pri poklesu pdo 50%)
1258 yes
1259 80%
1261 yes
1262 70%
1267 50%
1268 5minut

Prepinani AUX1 podle SOC
1439 Yes
1440 20%
1441 30%


napojeni AUX 1 na Remote Entry + nastaveni aby Remote Entry delalo zakaz Transfere rele
1545 Closed
1538 Yes
1578 Yes
3kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe
willcz
 
Příspěvky: 34
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 8

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod milhaus » pát zář 01, 2017 7:52 pm

A současně mít povoleno Bat. priority 1296- yes a 1297 -hodnotu do kolika V. tahat s baterek...
STUDER XTM 4000-48V,VS-120,RCC-02,BSP-500,XCOM-LAN.
5,3kwp , 16x100Ah lifepo.
milhaus
 
Příspěvky: 69
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm
Reputation: 0

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » pát zář 01, 2017 8:01 pm

Diky za doplnneni, toto mi utelko.
3kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe
willcz
 
Příspěvky: 34
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 8

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod milhaus » pát zář 01, 2017 8:17 pm

Při pročítání tohoto vlákna jsem ještě narazil na :

A co se týče chování, když je baterie v bulk, tak možná nechápu, ale pokud solární měnič VT-65 usoudí, že je baterie v bulk, tak se snaží maximum energie z panelů poslat těmi tlustými kabely dál. No a tam dál je baterie s připojeným měničem Studer 4000/48, kteří se o to podělí tak, že Studer si vezme kolik potřebuje k výrobě 230V pro spotřebiče v domácnosti a pokud něco zbude, tak to se dostane do baterie. A jestli si Studer nic nebere a jede zbytečně na DS, tak to je asi někde chyba v nastavení.

Je to už OK ? Předpokládám že při přifázované síťi se to chovalo takto... a ve fázi Bulk se ruší Bat. priority. To lze ostranit jedině snížením hodnot nových nabíjecích fází buď v regulátoru nebo v měniči(záleži zda je synchronizace nabíjecích fází) na nižši voltage level... 10028(a dál) ve VT nebo 1141(a dál) v měniči. Prostě posunout fázi bulk níže k vybité baterii.
Samozřejmě pokud není transfer relé připojeno k síti tak to jede na slunce a baterie i ve fázi bulk...
STUDER XTM 4000-48V,VS-120,RCC-02,BSP-500,XCOM-LAN.
5,3kwp , 16x100Ah lifepo.
milhaus
 
Příspěvky: 69
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm
Reputation: 0

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » pát zář 01, 2017 8:28 pm

S tim bulkem se to chova stejne, podle me je to vlastnost systemu. Mozna kdyby bylo jest vice panelu na strese tak by to slo. V Bulku chapu ze se VT chova jako proudovy zdroj a tim padem tlaci max do baterek a na XTm nezbude "napeti".
Vyresil jsem to tim ze odpinam od site uz relatvine brzo kdyz uz je SOC 30% a tak je to jedno.

Baterky se do bulky dostanou relativne malo casto. jen kdyz jsou relativn dost vybite (SOC tak pod 30%) a dojde k nejake vetsi odberove spicce. Tim klesne napeti a prejde se do bulku.

jinak si myslim ze jsou vetsinu mesice ve Floatu a tam je to jedno. (hlavne po pridani panelu na 3500kWp)

Uvidime co v zime.

Co mi vadi je ze nejde nastavit limit proudu z a do baterek. protoze omezeni proudu ve VT je pro cely jeho vystup.

milhaus píše:Při pročítání tohoto vlákna jsem ještě narazil na :

A co se týče chování, když je baterie v bulk, tak možná nechápu, ale pokud solární měnič VT-65 usoudí, že je baterie v bulk, tak se snaží maximum energie z panelů poslat těmi tlustými kabely dál. No a tam dál je baterie s připojeným měničem Studer 4000/48, kteří se o to podělí tak, že Studer si vezme kolik potřebuje k výrobě 230V pro spotřebiče v domácnosti a pokud něco zbude, tak to se dostane do baterie. A jestli si Studer nic nebere a jede zbytečně na DS, tak to je asi někde chyba v nastavení.

Je to už OK ? Předpokládám že při přifázované síťi se to chovalo takto... a ve fázi Bulk se ruší Bat. priority. To lze ostranit jedině snížením hodnot nových nabíjecích fází buď v regulátoru nebo v měniči(záleži zda je synchronizace nabíjecích fází) na nižši voltage level... 10028(a dál) ve VT nebo 1141(a dál) v měniči. Prostě posunout fázi bulk níže k vybité baterii.
Samozřejmě pokud není transfer relé připojeno k síti tak to jede na slunce a baterie i ve fázi bulk...
3kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe
willcz
 
Příspěvky: 34
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 8

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod milhaus » pát zář 01, 2017 8:52 pm

Limit proudu z a do baterek by byl super... ted to jde regulovat max tou hodnotou BP 1296 jak moc pustí měnč do výstupu síť a baterie. Je potřeba najít tu správnou hodnotu napětí baterie např při 30%SOC a odběru 2,5kw a nad tuto hodnotu tahá měnič co je nad - ze sítě... ale zase záleží na kapacitě a stavu baterie.
To omezeni z VT 10002 je jen pro nabíjení a sem tam se stane že panely dávají v mém případě více než výkon meniče... a samozžejmě když je potřeba tak sluníčko je zrovna za mrakem a není :-)
STUDER XTM 4000-48V,VS-120,RCC-02,BSP-500,XCOM-LAN.
5,3kwp , 16x100Ah lifepo.
milhaus
 
Příspěvky: 69
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm
Reputation: 0

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » čtv zář 14, 2017 5:27 pm

prvni MWh je doma :-)

1MW.png
3kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe
willcz
 
Příspěvky: 34
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 8

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » pát zář 22, 2017 6:11 pm

Tak jsem udelal maly upgrade sestavy, pridal jsem druhou sadu baterii a uvidime co ted bude v zime.
Resim jeste jak ucesat DC vedeni kolem VT a stridace.
Pocitam ze bych dal dole perforovany zlab a do toho vse natahal. Mam resit nejak soubeh privodu z panelu a baterii?
Co + a - 48V vetve, opet to mam nacpat do jednoho zlabu, nebo nejak oddelit?

Cele je to v rohu "garaze". Neni to vytapeny prostor, jen zatepleny. Jeste na to prijdou dvere s plexi oknem.
Fotku aktualniho stavu prikladam
2017-09-22-761.jpg
3kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe
willcz
 
Příspěvky: 34
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 8

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod abrams » pát zář 22, 2017 6:46 pm

Zdravím ,

pěkný , jen chci upozornit na né zrovna vhodnou orientaci článků . Pro dostupnost kontaktů super , ale už né pro jejich spokojené fungování :!: .
Někdo říká že sou kabelový plastový lišty přežitek , já je používám rád - s nimi to vypádá mnohem kultyvovaněji :yes: . S DC + i - , AC a ovládacímí vodiči v jedný liště nemám problémy ;) .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 1901
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 168

Další

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'