Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je ned srp 20, 2017 2:57 am


Hybridni FVE Rosice

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.

Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » sob čer 03, 2017 12:31 pm

Zdravim mistni komunitu. Zakladam toto tema protoze bych rad konzultoval moje instalaci.
K vlastni elektrarne jsem se dostal tak ze me kamarad nahlodal (ac sam zadnou nevlastni) a po prohlednuti co uz se da koupit jsem se odhodlal a neco si postavil, spusteno koncem kvetna 2017.
Elektrarna je na domku s rovnou zelenou strechou. Dum ciste elektricky, s rocni spotrebou do 10MWh, denni v lete do 8-9kWh. V dome je Inels a tak je vse mozne monitorovat (a taky ze je temer vse mereno).
Na strese bylo stavajicich 5 panelu fototermiky pouzivane pro ohrev vody do 1m3 aku, ktera zaroven slouzi jako zdroj tepla pro teplovzdusne topeni.
Samotna elektrarna je 12x 170Wp, 48V, LiFe cca 170Ah, Studer 4000/48, VT65 a dalsi drobnosti kolem.
Dum krom topeni a trouby jede na tento stridac.
Pokud budou prebytky tak jsem schopny je v lete palit do chlazeni ktere je soucasti vetrani.

System se po tydnu provozu zda funkcni ale presto bych rad znal Vas nazor na par veci kolem:
1. panely jsou temer vodorovne, duvody jsou esteticke (zelena strecha) a zaroven jsem si rekl ze pro zacate kaslu na zimu. V zime je primarne potreba topit a tady mi pri slunecnim svitu pomaha proskleni na jizni strane domu (a vetrani ktere teplo rozvede po dome)
2. panely jsem kupoval pouzite, tady z fora a jsem schopny vytahnout jen cca 1,5kW. mam 4 stringy po 3. Nejsou oddelene diodama, ale miri vsechny stejnym smerem. Co by mohlo delat ten rozdil ve vykonu?
3. na baterkach mam balancery od Mandy a napeti snimaji Cellogy. Napeti se v zatezi drzi do cca 50mV, v klidu tak do 10mV. Jak pracovat s alarm vystupem z cellogu a jak je nejak chytre navazat na Studer?
4. aktualne mam studer v rezimu hybrid, tzn je sepnute transfer rele. vim ze se da udelat i spinani rele podle SOC a tak prechazet ostrov/hybrid. ma to smysl?
5. jak udelat spravne vychozi kalibraci SOC na baterkach, nebo to nemam resit?

Pripadne klidne piste co poradite zacatecnikum :-)
Mozna nekoho napadne ze 2kWp je malo, ale na strese je relativne malo mista protoze je tam substrat. Pokud by vse chodilo tak bych pripadne panely pridal na ukor zelene, ale zatim jsem to nechel moc prehanet.
willcz
 
Příspěvky: 22
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 3

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod vlkazajac » sob čer 03, 2017 1:13 pm

Gratulujem k funkčnému systému, nech sa darí !!!
Teraz spolu s teplotami vzduchu rastie aj teplota panelov, ktorá zabraňuje dosiahnuť nominálne hodnoty výkonu. Dnes som na poludnie nameral na paneloch teplotné špičky 50 °C a výkon bol 77 % z nominálneho. Okrem teploty hrá úlohu aj kvalita atmosféry a vietor, ktorý dokáže dosť zlepšiť chladenie. Ak máte panely viac naležato, cirkulácia vzduchu okolo panelov bude menšia, ako keby boli sklonené povedzme 30 °.
Chcelo by to pridať ďalšie 2 kWp :)
2 420 Wp, 3 x LS3024B, WRM15, 24V / 400 Ah gel, VE Multiplus C 800, Carspa 2000 W sin;
všetky panely pripojené paralelne;
100 % využitie prebytkov energie;
dotovanie systémových batérií oloveným šrotom ))
vlkazajac
 
Příspěvky: 1180
Registrován: úte čer 11, 2013 9:40 pm
Reputation: 137

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod volente » sob čer 03, 2017 1:16 pm

Přijeď na pokec 24.6. , máš to přes kopec.
viewtopic.php?f=110&t=3628
4x Solartec mono 180Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, 420Ah Li-Ion, Axpert MSXE, 24V/2,4kW.
volente
 
Příspěvky: 439
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov
Reputation: 46

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod rva » sob čer 03, 2017 1:17 pm

Gratuluji.
Panely se dají použít na ploché střeše jako "zábradlí" a pak může zůstat zelená.
viewtopic.php?f=55&t=1228&start=98
Nejen na FV se hodí klešťový měřák - ale musí to být ten, který měří i DC, nejlevněji asi od číňanů - něco jako https://www.aliexpress.com/item/UNI-T-U ... 01116.html . Pak se dá ověřit, jestli proudy tečou jak mají. Něco taky řekne solární regulátor, obvykle ukazuje i napětí na panelech a s porovnáním na štítku panelu se dá ověřit, jestli se toto moc neliší. Jinak samozřejmě vodorovné dají mnohem méně, než kolmé ke Slunci.
_______________________________________________________________________
10.5kWp, 48V LiFePo4 250Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 547
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 38

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » sob čer 03, 2017 1:30 pm

Jeste doplnim foto strechy
2017-05-18-717.jpg

byla by varianta prohodit fototermiku za fotovoltaiku, nebo zrusit fototermiku a dat tam fototermiku.
Na jizni stene bohuzel neni zadne misto, je to jedno velke okno 7x6m

Uvidim jak se bude system chovat. uz ted to byla relativne velka investice.
kdyz se to vezme celkem tak panely jsou to nejemnsi :-)

Sraz nevim jak budu stihat, tyden predim jsem mimo cr a tak budu rad za chvilku doma.
willcz
 
Příspěvky: 22
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 3

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » ned čer 04, 2017 9:17 pm

Mam tady malou zahadu s SOC. Roste v noci a nevim proc. Nabijecka v XTM je zakazna.
Netusi nekdo jak je to mozne? zapojeni BSP jsem kontroloval.

Zaroven me prekvapilo ze kdyz je baterie v Bulk, tak jde vykon do nabijeni a ne do menice. Je toto spravny stav?

baterie.png
willcz
 
Příspěvky: 22
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 3

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod rva » pon čer 05, 2017 7:32 am

No asi nezbude nic jiného, než změřit, jaké proudy tečou v noci do baterie.
A co se týče chování, když je baterie v bulk, tak možná nechápu, ale pokud solární měnič VT-65 usoudí, že je baterie v bulk, tak se snaží maximum energie z panelů poslat těmi tlustými kabely dál. No a tam dál je baterie s připojeným měničem Studer 4000/48, kteří se o to podělí tak, že Studer si vezme kolik potřebuje k výrobě 230V pro spotřebiče v domácnosti a pokud něco zbude, tak to se dostane do baterie. A jestli si Studer nic nebere a jede zbytečně na DS, tak to je asi někde chyba v nastavení.
_______________________________________________________________________
10.5kWp, 48V LiFePo4 250Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 547
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 38

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod Neuling16 » čtv čer 22, 2017 1:30 pm

Ahoj,
tiez pouzivam Studer XTM 4000/48. Mam ho nastaveny tak, aby isiel cely cas ako ostrov a pripojil sa k sieti len v pripade potreby, ze je vybita baterka alebo ze uz nestaci jeho vykon, tak si zvysok docucne zo siete. Funguje to bez problemov a denne tym usetrim cca 2kWh, kedze tolko zerie zo siete kazdy den, aj ked vobec nemusi a za par mesiacov sa tym nazbera celkom pekna suma usetrenych kWh. Co sa tyka toho nocneho nabijania, skus ist do nastavenia Xtender Settings - System - Remote Entry On/Off a zmen parameter 1540 - Prohibits charger na YES. To by malo uplne odstavit nabijacku. Pouzivam uz najnovsiu verziu R634, kde to maju vymakane este viac, no predpokladam, ze ty asi nepouzivas X-Com CAN ako ja. Ak by si potreboval pomoct s tymi nastaveniami Studeru, tak mi kludne napis a pozrieme sa na to. Ja mam cely system Studer + baterky BYD B-Box 5.0
20x Solar Frontier CIS 165W
1x Studer XTM4000-48
1x Variostring VS70
Baterka BYD 100 Ah - 5kW 48V
Neuling16
 
Příspěvky: 19
Registrován: čtv zář 08, 2016 6:11 am
Reputation: 0

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » ned črc 16, 2017 4:50 pm

Takze jsem nejak slusne uchodil Studer a jeho ovladani (uz jen dopojit ovladani na Foxtrot po RS232)

Protoze jak tady uz nekdo zminoval 2kWp relativne malo (na cely dum). Tak jsem prikoupil par dalsich panelu. Aktualne je jsou zapojene 3S4P. Poridil jsem dalsich 9 tzn opet to bude 3S3P ale je otazka jestli je nejak oddelit?

Prozatim jsou vsechny panely temer vodorovne ale nove 2 stringy budou mit uz lepsi sklon.
Mam to nejak resit nebo to nechat bez niceho paralelne?
willcz
 
Příspěvky: 22
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 3


Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
Reputation System ©'