Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pon čer 25, 2018 8:35 am


Axpert

Měniče Axpert
PředchozíDalší

Re: Axpert

Příspěvekod mobilik » stř zář 13, 2017 9:03 pm

Neviem ja pozivam 25A ssr rele a moj menic ide na hrane je to 2400W axpert HF a prebytky idu bezne 2kW k tomu niekedy ide este 300W cerpadlo v bazene. Plus je na tom kupelna a WC zavesena, cize obcas nejake svetlo. Este ani raz nezahlasil chybu a ani nevypadol. Na chate detto. Preto si myslim ze to bude chyba v ssr rele

Odoslané z Lenovo P2a42 pomocou Tapatalku
mobilik
 
Příspěvky: 1655
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 146

Re: Axpert

Příspěvekod rva » čtv zář 14, 2017 4:38 am

Mám taky to relé FOTEK 40A koupené od číňanů. Možná v této verzi soudruzi něco popletli. Až budu mít náladu, tak to zkusím proměřit. A zatím vyhrabu nějaké 25A, když s tím to ostatním běhá.
_______________________________________________________________________
10.5kWp, 48V LiFePo4 250Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 805
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 62

Re: Axpert

Příspěvekod mati » čtv zář 14, 2017 5:47 am

Já používám také SSR FOTEK ( 60A verzi - cca dva roky ) ve vytěžovači jednoduché konstrukce zde z fóra Axpertem 2400 plus a žádný problém " zatím " nebyl detekován. Chodí to od malých přebytků ( pár desítek watů ) až do jmenovitého výkonu spirály 1200W v bojleru.
To vypadá , že to SSR není úplně v pořádku - anebo Axpert.

M.
2x 230Wp Schutten , 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp , ETracer TR-2215 BN, Axpert MKS2400WPlus , OPzV 350Ah 24V, OGi 2x100Ah 24V, V6116b 2x201Ah 24V
Uživatelský avatar
mati
 
Příspěvky: 77
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city
Reputation: 1

Re: Axpert

Příspěvekod kybos » čtv zář 14, 2017 6:04 am

Používám SSR FOTEK 25DA, FOTEK 60DA a FOTEK 40AA. Typy 25DA a 60DA řídím spojitě analogově a typ 40AA řídím nespojitě signálem HDO. Jednu nevýhodu typů DA jsem zaznamenal. Při spojitém řízení se sepnou dříve než se rozsvítí indikační LEDka. Na rozsvícení indikační LEDky potřebují vyšší úroveň řídicího napětí než na sepnutí výkonové části. To může způsobovat chybný dojem, že nepracují správně. Proto jsem do vytěžovače doplnil nezávislou indikační LEDku.
7,5 kWp poly +3x Tristar MPPT60 (>30 MWh) + 48V VRLA 540 Ah + LiFePO 300 Ah + UPS 6kW
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1360
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 98

Re: Axpert

Příspěvekod mobilik » čtv zář 14, 2017 7:21 am

Josse, ja viem ze je viac druhov a ich charakteristy ako zapinaju... :-D
Neberte to PLS ako reklamu, len chcem pomoct, mam ich este doma zopar a viem ze funguju spolahlivo, tentokrat to nieje o predaji... viewtopic.php?f=47&t=2227
mobilik
 
Příspěvky: 1655
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 146

Re: Axpert

Příspěvekod josse » čtv zář 14, 2017 7:52 pm

mobilik, zápornou reputaci jsem dal za tu mystifikaci, je to prostě vlastnost té kombinace řízení, měniče, SSR. Nikoliv chyba jednoho z těchto komponent. Když už chyba tak z neznalosti toho kdo to tak zapojil... to není proti nikomu, já to taky zkoušel co to bude dělat s celými rozvody v rodiněm domě. Ty naše měniče jsou prostě příliš měkké oproti distribučním transormátorům xxx kVA.

Kdyby chtěl někdo nastudovat proč a jak se dělají HF měniče, že jim to vadí, Microchip má spoustu vzorových aplikací jejich DSPic na různé sinusové zdroje. Ať již měniče pro motory, UPS, Solar microinvertory, ... mají hezky vysvětlené jak to dělají, proč to dělají, jaké to má vlastnosti. Dle mého názoru jsou vzorové aplikace nejlépe zpracované právě od Microchipu, ostatní to mají samozřejmě také: ST, Infineon, ...

Jako příklad klidně uvedu, že mému 4 kW Axpertu třeba nedělá dobře ani triaková regulace která je symetrická kolem "0" ani na odporové 2 kW spirále, přitom regulátor vrtačky <550 W a vysavače <1300 W je ještě ok. On to dá, ale napětí co z toho leze je příšerné a nelíbí se to ani dalším spotřebičům. A pozor taky to může ovlivnit neideální propojení měniče a baterií: dlouhé a tenké vodiče. Oni na kondenzátorech dost šetří v měničích, spíš kvůli místu, než kvůli ceně (rozbor součástek Axperta a jeho vylepšení: http://forums.aeva.asn.au/viewtopic.php ... 1fc3016842)

Když vytěžovač za MPPT regulátorem, tak na DC straně s PWM nebo s hysterezí, tak jak tu byl někde na fóru uveden. To je docela čisté a elegantní řešení.
12x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1x Axpert MKS 48V 4000W, 188P14S 18650 (300Ah) + 210xPytlík 4Ah (14S15P 58Ah) + 4x Dual Purpose 180 Ah, https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 124
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm
Reputation: 26

Re: Axpert

Příspěvekod mobilik » čtv zář 14, 2017 9:10 pm

V poriadku, ta zaporna reputacia ma ani trosku nestve. Su tu vacsi machri ktory si zasluzia viac bodov ako ja. ;-)
Vravel som len moju skusenost a myslim ze by to stalo za to si to bezplatme overit, ako som uz pisal, viem poslat na skusku, mozno sa fakt mylim. ;-) Len chcem pomoct.

Odoslané z Lenovo P2a42 pomocou Tapatalku
mobilik
 
Příspěvky: 1655
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 146

Re: Axpert

Příspěvekod fatter » ned čer 03, 2018 11:00 am

Ahojte, tiez som sa stal majitelom noveho Axperta 48V/5kW.Nadviazem na uvod tejto temy, spravny postup pri prvom zapnuti.Ak som dobre pochopil najpr pripojit aku, potom 220V vstup, aj vystup, potom panely, to vsetko pri vypnutom Axpertovi? A nakoniec zapnut Axperta? A este by som sa chcel uistit, ze mozem prepojit nulaky a zeme vstupu a vystupu, a aj nulaky som zemou navzajom? A este otazka, mam pripojit minus pol z panelov na tieto prepojene nulaky? Alebo na prepojene zeme (oni su napokon aj tak medzi sebou prepojene). Dik..
fatter
 
Příspěvky: 22
Registrován: čtv led 18, 2018 12:11 pm
Reputation: 0

Re: Axpert

Příspěvekod josse » ned čer 03, 2018 11:26 am

Baterky jako první, pak je možné zapnout. Ostatní už je vcelku jedno v jakém pořadí.
Jak propojovat je ve schématech v návodu. Já mám N, PE společné před i za měničem.
12x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1x Axpert MKS 48V 4000W, 188P14S 18650 (300Ah) + 210xPytlík 4Ah (14S15P 58Ah) + 4x Dual Purpose 180 Ah, https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 124
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm
Reputation: 26

Re: Axpert

Příspěvekod fatter » ned čer 03, 2018 11:49 am

Ok dakujem, len pre istotu, spoja sa aj N a PE vstupu a vystupu navzajom? Niekto tu spominal, ze je medzi nimi nejake napatie, niekto iny ze to nevadi
fatter
 
Příspěvky: 22
Registrován: čtv led 18, 2018 12:11 pm
Reputation: 0

Re: Axpert

Příspěvekod lzahradil » ned čer 03, 2018 12:47 pm

Já mám 2x axpert 2424msxe a 1x 2424mks a u všech mám N propojené. PE na vstupu vede jen na obal měniče. Na výstupu u msxe není. Je tam jen N a L. U mks je i na výstupu PE ale tuším že tam bude propojen na obal stejně jako na vstupu.
CZ7JFM to měřil na základě příspěvku od p.Kolarika. Má také MSXE a napětí tam je. Nevím přesně kolik, to by věděl spíše Jaromír cz7jfm. Na úkor toho to rozpojil. V mém případě to je problém rozpojit tak jsem to nechal beze změny. Když to jede 3 roky tak proč to měnit.
Jak je to s 4k variantou ale nevím.
FVE 3,74kWp [6x ShuttenPoly 260Wp@Axpert MSXE 2400W, 4x Kyocera 140Wp@EPSolar 4215BN(1), 2x EinnovaSolarline 270Wp@EPSolar 4215BN(2), 4x EinnovaSolarline 270Wp@Axpert MKS 2400W Plus], NiCd 800Ah@24V + LiFePO4 200Ah@24V
lzahradil
 
Příspěvky: 216
Registrován: sob dub 11, 2015 1:28 am
Bydliště: CZ
Reputation: 10

Re: Axpert

Příspěvekod fatter » ned čer 03, 2018 2:04 pm

Ostava este otazka, ako teda s minus polom od panelov, mam ho prepojit na PE? (N?) Mam bezramove amorfy 2500W..
fatter
 
Příspěvky: 22
Registrován: čtv led 18, 2018 12:11 pm
Reputation: 0

Re: Axpert

Příspěvekod rottenkiwi » ned čer 03, 2018 3:26 pm

To záleží od toho, ako je urobený hromozvod a aké sú tam zvodiče bleskových prúdov.
BTC: 1LWBcqUCX4UiTgzxTmsfyL83KG8DQiq2gd LTC: LX4UmmYHzT293zcJJ4BjTcPTRSHoLWLDn7
Vodík LiFePO charge BMS SEI formation Float IBM Quantum NREL eff. 787 Dreamliner Issue Rado Danilák Tesla Salvage
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 1418
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 54

Re: Axpert

Příspěvekod fatter » ned čer 03, 2018 3:41 pm

Ziadny hromozvod..klasicka skridlova strecha na rodinnom dome, bez hromozvodu. Plus zopar kusov na garazi, tiez bez uzemnenia
fatter
 
Příspěvky: 22
Registrován: čtv led 18, 2018 12:11 pm
Reputation: 0

Re: Axpert

Příspěvekod kodl69 » ned čer 03, 2018 11:51 pm

Pán je zřejmě věřící... Ale to se tady řeší pořád dokola. Kdyby byl hromosvod k ničemu, tak by se na něj asi pořád nezpřísňovaly normy a nedoplňovaly další požadavky s tím souvisící jako je pospojování kov. hmot na vstupu do budovy, přep. ochrany a pod...
ostrov 3000Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2410
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 167

Re: Axpert

Příspěvekod emsi88 » pon čer 04, 2018 11:32 am

kodl69 píše:Pán je zřejmě věřící... Ale to se tady řeší pořád dokola. Kdyby byl hromosvod k ničemu, tak by se na něj asi pořád nezpřísňovaly normy a nedoplňovaly další požadavky s tím souvisící jako je pospojování kov. hmot na vstupu do budovy, přep. ochrany a pod...


Ja tiez hromozvod nemam a nebudem na strechu davat a nesuvisi to s vierou, ani s tym ze by bol hromozvod k nicomu (tiez nevidim zeby to fatter tvrdil), ide o polohu a statistiku a mieru rizika kto je ake ochotny znasat, cely zivot je jeden velky risk.

Tiez v praxi som videl spustu popalenej elektroniky z prepati inou cestou ako priamym uderom a s hromozvodom to nesuviselo. Ten je primarne na ochranu domu nie elektoroniky. Spravne urobit vsetky stupne ochrany pre vsetku elektroniku v dome takmer nik to tak urobene nema, lebo by to casto bolo zbytocne narocne a nakladnejsie viac ako raz za cas nieco spalene.

A veriaci je nakoniec kazdy, ak neveri v nejaku vyssiu moc, tak veri v stat, techniku, alebo v seba. Kto by neveril nikomu a nicomu, ani sebe, je vlastne psychicky chory a by ani nebol schopny vystrcit nos z domu.

Tiez urcite budu urcite viaceri suhlasit, ze vela noriem a zakonov su prehnane a casto sluzia viac na buzeraciu a zarobok pre firmy a stat nez na realny uzitok ludom.

Sorry za OT, ale nedalo mi.
2.7kWp Poly + GTI 2kW + Axpert 3kW 24V + 2x180Ah Varta olovo
Uživatelský avatar
emsi88
 
Příspěvky: 98
Registrován: pon čer 23, 2014 5:05 pm
Bydliště: SK-Vychod
Reputation: 3

Re: Axpert

Příspěvekod rimi » pon čer 04, 2018 12:19 pm

lzahradil píše:Pokud chci bypassovat axperta napr v zime kdy neni zadna vyroba, prepojuji jen fazi 1-0-2 prepinacem.

Resim neco podobneho, s tim, ze bych chtel prepinac 1-0-2 zapojit: dum bud na vystup vystup z Axperta nebo na distributora.

Nevadi, ze vstup Axperta zustane pripojen (budu prepinat i N a nemam tolika polovy prepinac), da se vypnout primo na Axpertu?

Prepinani obou polu mi prijde lipsi kvuli mensi pravdepodobnosti kolize (vetsi izolacni vzdalenost kontaktu) uvnitr Axperta. Axpert zatim nemam, tak nevim, jak se chova.
rimi
 
Příspěvky: 287
Registrován: čtv říj 13, 2011 9:45 am
Bydliště: Příbor
Reputation: 4

Re: Axpert

Příspěvekod emsi88 » pon čer 04, 2018 4:14 pm

rimi píše:
lzahradil píše:Pokud chci bypassovat axperta napr v zime kdy neni zadna vyroba, prepojuji jen fazi 1-0-2 prepinacem.

Resim neco podobneho, s tim, ze bych chtel prepinac 1-0-2 zapojit: dum bud na vystup vystup z Axperta nebo na distributora.

Nevadi, ze vstup Axperta zustane pripojen (budu prepinat i N a nemam tolika polovy prepinac), da se vypnout primo na Axpertu?

Prepinani obou polu mi prijde lipsi kvuli mensi pravdepodobnosti kolize (vetsi izolacni vzdalenost kontaktu) uvnitr Axperta. Axpert zatim nemam, tak nevim, jak se chova.


Ano Axpert ma svoj vlastny vypinac.
Ja to tak mam uz roky, vstup napevno, vystup cez 1-0-2, aj som parkrat vyuzil a nevadi, ale len fazu, naco dva poly(aj nulak), ked to ma medzistupen nulu.
2.7kWp Poly + GTI 2kW + Axpert 3kW 24V + 2x180Ah Varta olovo
Uživatelský avatar
emsi88
 
Příspěvky: 98
Registrován: pon čer 23, 2014 5:05 pm
Bydliště: SK-Vychod
Reputation: 3

Re: Axpert

Příspěvekod josse » pon čer 04, 2018 4:19 pm

Pokud bude v budoucnu šance na více paralelních axpertů. Přepínejte pouze fáze, nuláky se nesmí odpojovat když jich máte propojeno více... V manuálech k paralelnímu spojování jsou další obrázky, třeba budou srozumitelnější...
12x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1x Axpert MKS 48V 4000W, 188P14S 18650 (300Ah) + 210xPytlík 4Ah (14S15P 58Ah) + 4x Dual Purpose 180 Ah, https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 124
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm
Reputation: 26

Re: Axpert

Příspěvekod fatter » úte čer 05, 2018 6:12 am

Chlapi a co s tym minus polom teda..poradte pls
fatter
 
Příspěvky: 22
Registrován: čtv led 18, 2018 12:11 pm
Reputation: 0

PředchozíDalší

Zpět na Axpert

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
Reputation System ©'