Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je úte lis 21, 2017 1:53 am


Axpert

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
Další

Axpert

Příspěvekod petrs » úte kvě 23, 2017 8:49 am

Mam dotaz k prvnimu pripojeni Axperta na baterie,sit 230V a FV panely.
Podle navodu by se melo pripojovani dit pravdepodobne takto:

Vypinac ON-OFF menice v poloze OFF

Pripojit akumulator s vypnutym-zapnutym ??? odpojovacem

Odpojit akumulator,cituji ,,Před zapojení prosím ověřte, že jste otevřeli DC jistič / odpojovač??

Pripojit vypnuty 230V vstup a 230V vystup ,aku odpojen

Pripojit vypnutou FV
..............................................................
Pote

Sepnout prozatim vypnuty jistic 230V

Sepnout prozatim vypnuty odpojovac akumulatoru

Sepnout prozatim vypnuty odpojovac FV

Zapnout menic tlacitkem ON

Za nasmerovani ke spravnemu postupu dekuji.

http://shop.mypower.cz/shopfile?Axpert_ ... ual_CZ.pdf
...a viděl jsem Křižíka nazpět se otáčeti ...
petrs
 
Příspěvky: 345
Registrován: pon čer 30, 2014 6:02 am
Reputation: 17

Re: Axpert

Příspěvekod ota » úte kvě 23, 2017 9:47 am

- Připojit akumulátor
- připojit panely nebo síť je to jedno.
- pokud připojíš cokoli dřív než akumulátor, už jsem to několikrát udělal, měnič ns tebe začne pískat, že je něco špatně.
Důležité je připojit jako první akumulátor. Doporučuji nejdříve v Axpertu nabít elektrolyty, takže přes odpor cca10-100 Ohm.
Pokud to připojíš natvrdo, je to děsná šleha, která zkracuje život elektrolytům a může poškodit i plošný spoj někde uvnitř, pokud máš aku s malým vnitřním odporem. To je možná nejdůležitější, nikde neopsané zjištění z praxe. všechno ostatní je podružnost.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1095
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 154
 
  • 0


Re: Axpert

Příspěvekod petrs » úte kvě 23, 2017 10:32 am

Rozumim,takze

Pripojit aku pres odpor k nabiti kondenzatoru,pote pripojit aku nastalo
Pripojit 230 V vstup a vystup, pripojit panely,pote u vseho zapnout jistice
Zapnout Axpert tlacitkem ON

Je nejaka smrtici kombinace pro Axpert pripojeno-nepripojeno,nebo pouze hlasi chybu ?

Dekuji
...a viděl jsem Křižíka nazpět se otáčeti ...
petrs
 
Příspěvky: 345
Registrován: pon čer 30, 2014 6:02 am
Reputation: 17

Re: Axpert

Příspěvekod rva » úte kvě 23, 2017 12:01 pm

Axpert je celkem odolný. Zatím se mi ho nepodařilo zničit, i když nedopatřením už musel pár nepříjemných věcí vydržet. 1. Odpojení baterie v režimu bypass (baterie se dobíjely z FV a domácnost byla na DS). Axperty snížily dobíjecí proud, takže na výstupu udržovaly max. napětí "baterie". Chvíli mi trvalo, než jsem zjistil, proč se celá elektrárna nevypnula a pak jsem udělal změnu v zapojení, přidal stykač na přívod DS, aby se při poruče odpojily baterie, panely i přívod z DS
2. Posilovací "gridfree" měnič zapojení na výstup z Axperta vyráběl více, než byla spotřeba za Axpertem. Výstupní napětí postupně stoupalo, až dosáhlo hodnoty nad limit Axperta, ten vypnul výstup. Gridfree se neměl s čím synchronizovat, tak vypadl také. Nato Axpert naskočil a cyklus se opakoval. Děželo to tak několik hodin, z domu mi volali, že každou minutu vypadne na chvíli elektřina.
A pro připojení baterie žádné nabíjecí odpory nepoužívám. Možná se nabíjecí proud omezí na kontaktech stykače.
_______________________________________________________________________
10.5kWp, 48V LiFePo4 250Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 595
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 39

Re: Axpert

Příspěvekod emsi88 » úte kvě 23, 2017 1:45 pm

Pridam ja ja svoju skusenost. Ano Gridfree pri nadvyrobe na vystupe Axperta v rezime menica vyplo.

Ale, POZOR, kolega nepozorne manipuloval s pripajanim komunikacneho kabla pri zapnutom pristroji !
Povolil skrutku toho maleho plosneho spoja s konektorom, skrat pinov zozadu PCB na kostru a tma. Odisiel mikroprocesor, pomohla len jeho vymena.
Piny procesora su totiz priamo vyvedene von z hlavnej dosky na tu komunikacnu PCB s konektorom - ziadna ani najmensia ochrana/odpor na hlavnej doske a potom ziadna izolacna podlozka pod PCB/konektorom na ochranu pred skratom na kostru.
emsi88
 
Příspěvky: 69
Registrován: pon čer 23, 2014 5:05 pm
Bydliště: SK-Vychod
Reputation: 2

Re: Axpert

Příspěvekod petrs » úte kvě 23, 2017 1:59 pm

Dekuji za odpovedi.Jeste jeden dotaz-je mozne u Axperta zapojit privod i vystup ke starsimu systemu rozvodu 230V,kde jsou spojeny vodice zeme a nulaku?
...a viděl jsem Křižíka nazpět se otáčeti ...
petrs
 
Příspěvky: 345
Registrován: pon čer 30, 2014 6:02 am
Reputation: 17

Re: Axpert

Příspěvekod lzahradil » úte kvě 23, 2017 2:22 pm

Mam 2 Axperty a u obou mam propojeno. Pokud chci bypassovat axperta napr v zime kdy neni zadna vyroba, prepojuji jen fazi 1-0-2 prepinacem.



petrs píše:Dekuji za odpovedi.Jeste jeden dotaz-je mozne u Axperta zapojit privod i vystup ke starsimu systemu rozvodu 230V,kde jsou spojeny vodice zeme a nulaku?
FVE 3,74kWp [6x ShuttenPoly 260Wp@Axpert MSXE 2400W, 4x Kyocera 140Wp@EPSolar 4215BN(1), 2x EinnovaSolarline 270Wp@EPSolar 4215BN(2), 4x EinnovaSolarline 270Wp@Axpert MKS 2400W Plus], NiCd 920Ah@24V + Pb 375Ah@24V
lzahradil
 
Příspěvky: 193
Registrován: sob dub 11, 2015 1:28 am
Bydliště: Starý Plzenec, CZ
Reputation: 7

Re: Axpert

Příspěvekod ota » úte kvě 23, 2017 3:43 pm

rva píše:Axpert je celkem odolný. Zatím se mi ho nepodařilo zničit


Mě se jeden kousek podařilo zničit přepólováním přívodu baterie. Odešlo pár mosfetů, dalo se to opravit.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1095
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 154
 
  • 0


Re: Axpert

Příspěvekod petrs » úte kvě 23, 2017 6:42 pm

Zapojeno,funguje,dekuji za rady.
...a viděl jsem Křižíka nazpět se otáčeti ...
petrs
 
Příspěvky: 345
Registrován: pon čer 30, 2014 6:02 am
Reputation: 17

Re: Axpert

Příspěvekod petrs » stř kvě 31, 2017 10:14 am

Jestlize je castecne zatazeno,pri nahle zmene osvitu se Axpert odpoji od FV panelu a znovu vyhledava MPP panelu.
Zkousel nekdo upravu ,ktera by tyto vypadky omezila? Kapacita,indukcnost,stare vyrazene aku s mizernou kapacitou,pripojene paralelne k FV panelum...?
...a viděl jsem Křižíka nazpět se otáčeti ...
petrs
 
Příspěvky: 345
Registrován: pon čer 30, 2014 6:02 am
Reputation: 17

Re: Axpert

Příspěvekod rva » stř kvě 31, 2017 11:55 am

Nevím, kolik máš panelů, ale toto dělá ve dvou případech
1. Velmi slabý osvit - připojí panely, zjistí, že nic nedávají, tak je odpojí a to se opakuje
2. Přepanelováno - Axpert již při částečném osvětléní dává svých 60A a pokud náhle stoupne oslunění, proud vyleze třeba na 80A a axpert se odpojí a znovu najíždí na 60A.
_______________________________________________________________________
10.5kWp, 48V LiFePo4 250Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 595
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 39

Re: Axpert

Příspěvekod josse » stř kvě 31, 2017 1:31 pm

Ahoj,
mě se Axpert odpojuje když jede na olovo a je nabito a je nějaký odběr, který náhle klesne. Například pračka natopí. Pokud dává z panelů a nedaří se mu to po snížení zátěže nacpat všechno z panelů do baterek. Čím více 18650 tím méně to dělá. Čím silnější kabely tím méně to dělá. U vibitého olova to také nedělá (kolem 50V). Občas se stane, že to udělá náhodně bezdůvodně, ale je to tak maximálně jednou za den, možná aby si vyzkoušel jestli je na správném MPP vrcholu. Přistihnul jsem ho při bezdůvodné situaci párkrát, u mě to bude souviset s nějakým spotřebičem, nebo dlouhými vodiči k baterkám. Mám pouze 25mm2 a dohromady možná 6m černej a červenej dohromady. vysledoval jsem, že to je asi při velkém skoku napětí baterek, možná oběma směry. Můj axpert nedokáže dostatečně rychle regulovat mppt regulátorem. V mém případě to ale určitě souvistí s malou kapacitou AKU a velkým odporem mezi měničem a AKU.
12x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1x Axpert MKS 48V 4000W, 1176x18650 (139Ah) + 210xPytlík 4Ah (14S15P 58Ah) + 4x Dual Purpose 180 Ah (odhad 60Ah), http://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 44
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm
Reputation: 8

Re: Axpert

Příspěvekod rva » stř zář 13, 2017 1:34 pm

Setkal se už někdo s touto závadou? Na Axpert 4kW jsem zkusil připojuji vytěžovač, který přes SSR spíná spirálu 2kW. Žádný jiný spotřebič. Při plně vypnutém, nebo plně sepnutém stavu je vše v pořádku. V mezistavech, kdy vytěžovač začíná spínat se měnič v Axpertu odpojí a hodí chybu 55 "Over DC voltage in AC output". Předpokládám, že asi SSR spíná jednu polaritu dříve? Měl by spínat v nule. Jinak po restartu Axpert běží normálně, jen nemohu použít vytěžovač.
_______________________________________________________________________
10.5kWp, 48V LiFePo4 250Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 595
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 39

Re: Axpert

Příspěvekod kybos » stř zář 13, 2017 2:08 pm

SSR spíná sice v nule ale po půlperiodách, ne po celých periodách. Tak se může při určitém stupni zatížení stát, že vytěžovač sepne častěji při jedné z polarit, což ovlivní symetrii zátěže vůči plnému sepnutí obou period.
7,5 kWp poly +3x Tristar MPPT60 (>25 MWh) + 48V VRLA 540 Ah + LiFePO 300 Ah + UPS 6kW
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1158
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 72

Re: Axpert

Příspěvekod vlkazajac » stř zář 13, 2017 2:16 pm

Myslím si, že vyťažovač môže spôsobovať problémy s elektronikou, pripojenou paralelne k tomu istému meniču. U mňa som si to všimol na receiveri ( Pioneer ) aj na mrazničke vybavenej elektronikou nad úroveň termostatu. Odišiel mi dokonca aj vysávač s triakovou reguláciou, krk by som za to nedal, že to nebola príčina.
Vyťažovač pripája záťaž s určitou frekvenciou, nie je to štandardný lineárny spotrebič. Takže "kombajn" Axpert to má z prvej ruky.
Nech odpustia túto interpretáciu ľudia s vyšším elektrotechnickým vzdelaním !

Účinky sa asi dajú zmierniť vyťažovačom s odstupňovaným pripájaním záťaže ( napr. 3*666 W, ako mám ja ), myslím si.
2 420 Wp, 3 x LS3024B, WRM15, 24V / 400 Ah gel, VE Multiplus C 800, Carspa 2000 W sin;
všetky panely pripojené paralelne;
100 % využitie prebytkov energie;
dotovanie systémových batérií oloveným šrotom ))
Uživatelský avatar
vlkazajac
 
Příspěvky: 1261
Registrován: úte čer 11, 2013 9:40 pm
Reputation: 140

Re: Axpert

Příspěvekod volente » stř zář 13, 2017 7:26 pm

rva píše:Setkal se už někdo s touto závadou? Na Axpert 4kW jsem zkusil připojuji vytěžovač, který přes SSR spíná spirálu 2kW. Žádný jiný spotřebič. Při plně vypnutém, nebo plně sepnutém stavu je vše v pořádku. V mezistavech, kdy vytěžovač začíná spínat se měnič v Axpertu odpojí a hodí chybu 55 "Over DC voltage in AC output". Předpokládám, že asi SSR spíná jednu polaritu dříve? Měl by spínat v nule. Jinak po restartu Axpert běží normálně, jen nemohu použít vytěžovač.

Ano dělá mi to stejné, popisoval jsem to v některém příspěvku.
4x Solartec mono 180Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, 420Ah Li-Ion, Axpert MSXE, 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 501
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov
Reputation: 49

Re: Axpert

Příspěvekod mobilik » stř zář 13, 2017 7:58 pm

Ake ssr rele na tom pouzivas?
Kolko kW si videl ze maximalne spina ssr rele?
Podla mna to bude nekvalitou ssr rele.
Doma co mam tak mi to funguje dlho a na chate uz 2 roky bez najmensieho zavahania.
Mozem poslat na skusku ssr rele, ak sa osvedci tak sa dohodneme, ak nie tak mi ho vratis. ;-)

Odoslané z Lenovo P2a42 pomocou Tapatalku
mobilik
 
Příspěvky: 1515
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 133

Re: Axpert

Příspěvekod kybos » stř zář 13, 2017 8:32 pm

Myslím si, že podstaný rozdíl bude v tom, zda je domácí síť spotřebičů napájená HF nebo LF střídačem. U LF střídače je výstupní trafo, které akumuluje poměrně velké množství energie a důsledně odděluje DC složku. Proto jsou LF střídače odolnější vůči nelineární zátěži a vytěžovač je hned tak nerozhází. Jediné, co se u nich navenek projevuje při použití vytěžovače je flikering, který je způsoben nedostatečně rychlou zpětnou vazbou smyčky automatického vyrovnávání amplitudy výstupního napětí. Tento jev (nepravidelné drobné kolísání amplitudy napětí) je však při současném trendu upouštění od klasických žárovek zanedbatelný, zejména když se vhodně navrhne příkon zařízení za vytěžovačem, tak aby činil jen malou část celkového výkonu střídače, nebo se celkový příkon za vytěžovačem rozdělí do několika sekcí, které se řídí samostatnými vytěžovači nastavenými na rozdílné prahové úrovně. Komu nevadí rušení, může použít SSR s fázovým řízením.
7,5 kWp poly +3x Tristar MPPT60 (>25 MWh) + 48V VRLA 540 Ah + LiFePO 300 Ah + UPS 6kW
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1158
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 72

Re: Axpert

Příspěvekod volente » stř zář 13, 2017 8:40 pm

Mám tam obyč FOTEK 40A. Bojler má 1500W a spíná to celou zátěž. Ale k tomu jevu dojde až když to začne spínat malý výkon.
4x Solartec mono 180Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, 420Ah Li-Ion, Axpert MSXE, 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 501
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov
Reputation: 49

Re: Axpert

Příspěvekod kybos » stř zář 13, 2017 9:01 pm

Pokud nelze spirálu v boileru rozdělit alespoň na dvě sekce (není to suchý typ), mohl by pomoci oddělovací transformátor.
7,5 kWp poly +3x Tristar MPPT60 (>25 MWh) + 48V VRLA 540 Ah + LiFePO 300 Ah + UPS 6kW
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1158
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 72

Další

Zpět na DC-AC měniče, střídače, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
Reputation System ©'