Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon kvě 25, 2020 3:34 am


Axpert

Měniče Axpert
Předchozí

Re: Axpert

Příspěvekod shuty » ned kvě 17, 2020 5:09 pm

diablo007 píše:MK ma ten filtr s tak velkej na dirama že tím musí projít hromadu prachu dál koukal sem na to a je vidět bez problémů durch


mas pravdu. MK co som mal aj MSXE co mam teraz maju take iste riedke filtre. rozmyslam ci ho nenahradit napriklad filtrom pre vysavace, len ci sa potom neznizi prietok vzduchu a axpert sa bude prehrievat.
Uživatelský avatar
shuty
 
Příspěvky: 169
Registrován: ned úno 05, 2017 7:21 pm

Re: Axpert

Příspěvekod lemra79 » ned kvě 17, 2020 5:40 pm

Vitek píše:
lemra79 píše:jj, je v technickej, ale mam nonstop otevřenou ventilačku, ve dne by se upekl. V noci tam bude do 20 °C, ve dne o něco víc. Vsázim na to, že ty stroje mají jinak umístěný čidlo teploty, vzhledem k tomu, že RPi mají teplotu podobnou.

Teplota rpi je teplota v raspberry nema to nic spolecneho s menici. Ale urcite je potreba porovnavat hrusky s hruskama a ne 2 odlisne stridace



;) no samo, ale chtěl jsem tím naznačit, že teplota mého a tvého okolí bude podobná, když máme podobný stupně na RPi
Jinko 225 W / 6 kWp, PIP 5048 MG, li ion 350 Ah@58V, ICC@rpi3+ + emoncms
Uživatelský avatar
lemra79
 
Příspěvky: 210
Registrován: sob bře 09, 2019 5:30 pm
Bydliště: Orlickoústecko

Re: Axpert

Příspěvekod rasto1 » ned kvě 17, 2020 5:49 pm

Mozes este skusit filtracnu tkaninu, co sa pouziva na rekuperacie.
Kupis to na m2 a nastrihad na pozadovany rozmer
pricom to budes len vymienat a nemusis sa s tym trtosit s cistenim.
7425Wp-J, 4125Wp-Z - SUN275-60P; Li-ion 38kWh CATL; zatial vsetko v garazi :-)
rasto1
 
Příspěvky: 283
Registrován: pon lis 11, 2019 2:48 pm

Re: Axpert

Příspěvekod Tom_007 » pon kvě 18, 2020 1:06 pm

Jelikož mám experta umístěného v garáži, kde je možnost zvýšené prašnosti, tak o této filtraci taky uvažuji. Uvažoval jsem ještě, že bych na boky našrouboval nějaké stříšky z plechu, aby zabránily aspoň viřívému prachu. Což by asi trochu zpomalilo proudění vzduchu. Nevím, jaké přesně tam budou teploty, ale zkusím nejspíš vymyslet něco s tou filtrační tkaninou. Minimálně natáhnout silonku by tam chtělo. Až postoupím, dám sem třeba foto nebo kdyby někdo něco takového měl.
2x poly 260W=520W; Epsolar 40A; Epsolar 20A; Kombiměnič Axpert PF1 24V/2000W; 24/12V systém.
Tom_007
 
Příspěvky: 28
Registrován: stř črc 20, 2016 3:38 pm

Re: Axpert King a uzemění

Příspěvekod xmasin » ned kvě 24, 2020 9:16 am

Testuju Axpert King s přepínačem sítí a zjistil jsem, že pokud mám na Axperta připojené jen okruhy, které jsou na něm trvale, tak je vše v pořádku. Okruhy jsou připojené přes 30mA chránič a mají zem z Axperta. Problém nastane, když pomocí přepínače sítí připojím i okruhy, které normálně jedou na DS a tudíž mají zem z DS, tak ihned po přepnutí vypadne chránič na výstupu z Axperta, přičemž přepínám jak fázi tak nulu. Neřešil někdo podobný problém? Začínám mit pocit, že ta zem z Axperta (je vyvedená jen na krytu) je pouze pro uzavření poruchové smyčky při průrazu izolace, aby vybavil jistič do zkratu. U předchozího Axperta (PWM s přepínáním) jsem tenhle problém neměl.
xmasin
 
Příspěvky: 1329
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Axpert

Příspěvekod kodl69 » ned kvě 24, 2020 9:23 am

spíš by to chtělo schéma, a případně měření izolačních stavů, jestli někde nedochází k "blízkému setkání třetího druhu" tj zelenožlutej s modrým drátem za chráničem...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x Auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4512
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Axpert

Příspěvekod camel1cz » ned kvě 24, 2020 10:06 am

Nebo to dělá to relátko, které někdy rozpíná výstupní N od PE... řeším stejnou situaci na stejném axpertu, ale zatím teoreticky (ještě sem neuhnal pokrývače na instalaci panelů).

Můj plán je, připojit IN axperta na síť mimo fíčko, címž by se měla vyřešit ta potřeba odpínání vnitřního relé a pak bych chtěl spojit všechny IN i OUT PE s N dohromady a až za axpertem zapojit fíčko.
Manuální přepínání okruhů mezi čistou sítí a axpertem chci dělat v místě za axpertem a před fičkem a přepínat jen L a N... PE bude všude propojené. Nějak se mi nelíbí přepínání PE. Má to akorát nevýhodu, že ty přepínatelné okruhy musí mít svůj proudový chránič.

Samozřejmě to neberte jako návod, tohle zapojení nemám ověřené a je nutné ho pečlivě otestovat!
camel1cz
 
Příspěvky: 555
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm

Re: Axpert King a uzemění

Příspěvekod Vitek » ned kvě 24, 2020 10:06 am

xmasin píše:Testuju Axpert King s přepínačem sítí a zjistil jsem, že pokud mám na Axperta připojené jen okruhy, které jsou na něm trvale, tak je vše v pořádku. Okruhy jsou připojené přes 30mA chránič a mají zem z Axperta. Problém nastane, když pomocí přepínače sítí připojím i okruhy, které normálně jedou na DS a tudíž mají zem z DS, tak ihned po přepnutí vypadne chránič na výstupu z Axperta, přičemž přepínám jak fázi tak nulu. Neřešil někdo podobný problém? Začínám mit pocit, že ta zem z Axperta (je vyvedená jen na krytu) je pouze pro uzavření poruchové smyčky při průrazu izolace, aby vybavil jistič do zkratu. U předchozího Axperta (PWM s přepínáním) jsem tenhle problém neměl.

čau chová se mi to stejně.... mám něco trvale na DS, a když přepnu okruhy z DS ( přepinatelne přes hager přepínač včetně nuly, chránič vybaví.

Je to asi tim že mám několik elektronickejch zdroju typu UPS a PC, a tam je to částečně přes vstupní filtr spojene uvnitř těch zařízení. naučil sem se s tim žít. to jedno přepnutí za zimu je zároven zkouška funkčnosti FI
Jinko 11.475 kWp,2xPIP5048mk,Vytěžovač GBO, Pb 625 Ah, BMV 712, Fangpusun 60A
https://pvoutput.org/list.jsp?id=81146&sid=71915
https://emoncms.org/dashboard/view?id=56971
Vitek
 
Příspěvky: 930
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Axpert King a uzemění

Příspěvekod xmasin » ned kvě 24, 2020 10:07 am

kodl69 píše:spíš by to chtělo schéma, a případně měření izolačních stavů, jestli někde nedochází k "blízkému setkání třetího druhu" tj zelenožlutej s modrým drátem za chráničem...

Budu to muset projít, z hlavy teď schéma nedám a nejsem v místě instalace.
Naposledy upravil xmasin dne ned kvě 24, 2020 10:46 am, celkově upraveno 1
xmasin
 
Příspěvky: 1329
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Axpert King a uzemění

Příspěvekod xmasin » ned kvě 24, 2020 10:10 am

camel1cz píše:Nebo to dělá to relátko, které někdy rozpíná výstupní N od PE... řeším stejnou situaci na stejném axpertu, ale zatím teoreticky (ještě sem neuhnal pokrývače na instalaci panelů).

Můj plán je, připojit IN axperta na síť mimo fíčko, címž by se měla vyřešit ta potřeba odpínání vnitřního relé a pak bych chtěl spojit všechny IN i OUT PE s N dohromady a až za axpertem zapojit fíčko.
Manuální přepínání okruhů mezi čistou sítí a axpertem chci dělat v místě za axpertem a před fičkem a přepínat jen L a N... PE bude všude propojené. Nějak se mi nelíbí přepínání PE. Má to akorát nevýhodu, že ty přepínatelné okruhy musí mít svůj proudový chránič.

Samozřejmě to neberte jako návod, tohle zapojení nemám ověřené a je nutné ho pečlivě otestovat!

To je přesně to, čeho se bojím.
Já mám Axperta připojeného před centrálním chráničem celého domu (300mA), protože jsem zjistil, že ve vypnutém stavu má spojený vstupní PE a výstupní PE a N. Teď ještě potřebuju zjistit, jak to má v zapnutém stavu.
Naposledy upravil xmasin dne ned kvě 24, 2020 10:46 am, celkově upraveno 1
xmasin
 
Příspěvky: 1329
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Axpert King a uzemění

Příspěvekod Kostěj » ned kvě 24, 2020 10:11 am

xmasin píše:přičemž přepínám jak fázi tak nulu. Neřešil někdo podobný problém?

Jednoduchý test: Odpojit tu větev (pokud nemá přepínač střední polohu, tak podložit kontakty) a přes žárovku 230V (25-100W) připojit na modrý drát odpojené větve 230V z distribuce. Žárovka se nesmí rozsvítit, modrá musí "být ve vzduchu".
Kostěj
 
Příspěvky: 114
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm

Re: Axpert King a uzemění

Příspěvekod xmasin » ned kvě 24, 2020 10:12 am

Vitek píše:čau chová se mi to stejně.... mám něco trvale na DS, a když přepnu okruhy z DS ( přepinatelne přes hager přepínač včetně nuly, chránič vybaví.

Je to asi tim že mám několik elektronickejch zdroju typu UPS a PC, a tam je to částečně přes vstupní filtr spojene uvnitř těch zařízení. naučil sem se s tim žít. to jedno přepnutí za zimu je zároven zkouška funkčnosti FI

Jenže mě ten chránič vybavuje trvale.
xmasin
 
Příspěvky: 1329
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Axpert

Příspěvekod Vitek » ned kvě 24, 2020 10:19 am

pak tam máš něco někde špatně a spojene N a PE na jednom ze spotřebičů a nebo v některé zásuvce...
Jinko 11.475 kWp,2xPIP5048mk,Vytěžovač GBO, Pb 625 Ah, BMV 712, Fangpusun 60A
https://pvoutput.org/list.jsp?id=81146&sid=71915
https://emoncms.org/dashboard/view?id=56971
Vitek
 
Příspěvky: 930
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Axpert King a uzemění

Příspěvekod xmasin » ned kvě 24, 2020 10:34 am

Vitek píše:pak tam máš něco někde špatně a spojene N a PE na jednom ze spotřebičů a nebo v některé zásuvce...

Ale proč potom nevybavují chrániče, když jedou okruhy na síť? Zkusim udělat nějaké schéma, ať se bavíme konkrétně.
xmasin
 
Příspěvky: 1329
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Předchozí

Zpět na Axpert

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'