Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv lis 21, 2019 4:04 am


Axpert

Měniče Axpert
PředchozíDalší

Re: Axpert

Příspěvekod diablo007 » pát lis 08, 2019 7:38 pm

mobilik píše:Ako sa axpert v režime UTI odpina od DS? Veď vtedy ide v kuse na DS, ci?

Alebo odpina DS externe?

Který axpert tě zajímá? king to celou dobu v sub tahá přes interní nabíječku jako hybrid ale když ho vypnes hodí bypas relé a jen dobíjí baterku panelama to teď momentálně praktikují já jelikož sem doma a kdykoliv můžu jít a nahodit ho podlembaterek
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 1831
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm

Re: Axpert

Příspěvekod mobilik » pát lis 08, 2019 8:23 pm

To je jasne. Mňa zaujíma len režim UTI. Vtedy co viem drží stále na DS až do výpadku, ale tu sa tvrdí niečo iné..
mobilik
 
Příspěvky: 2035
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Axpert nove nastavení

Příspěvekod Kamil l » pát lis 15, 2019 7:41 pm

Dobrý den jak pripojujete poprve na baterie axpert co pouzít za odpor ?
A jak nastavit axpert aby pracoval z baterie a kdy se manualne prepina na centralu?
Kamil l
 
Příspěvky: 152
Registrován: pát srp 04, 2017 8:06 pm

Re: Axpert

Příspěvekod Vitek » pát lis 15, 2019 7:48 pm

používám na první zapnutí 2 žárovky. paralelně k pojistkám. tzn odpojovač vypnutý ( pojistky v něm ) připojíš plus z baterek, a víš že baterky jdou do měniče přes žárovky... no napočítáš do 30 a zavřeš odpojovač. pak už to nechaš pořád zaplý a jen vyšroubuješ žárovky z objímek.
Panely Jinko 8,8 kWp,PIP5048mk,Vytěžovač greenbono, olovo 625 Ah,victron BMV 712 smart
Vitek
 
Příspěvky: 383
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Axpert

Příspěvekod jahodovák » pát lis 15, 2019 7:52 pm

Já jsem použil dvě halogenové žárovky z auta zapojené každá na 24v a připojil přez ně,nemohl jsem najít žádný vhodný odpor....jde jen o to nabít kondenzátory.na centrálu jsem zatím nepřipojoval ale myslím,že stačí připojit místo sítě na vstup a podle potřeby nastavit nabíjení akumulátoru tak aby nedošlo k přetížení centrály
jahodovák
 
Příspěvky: 560
Registrován: ned dub 02, 2017 2:45 pm

Re: Axpert

Příspěvekod Kamil l » pát lis 15, 2019 8:43 pm

Vitek píše:používám na první zapnutí 2 žárovky. paralelně k pojistkám. tzn odpojovač vypnutý ( pojistky v něm ) připojíš plus z baterek, a víš že baterky jdou do měniče přes žárovky... no napočítáš do 30 a zavřeš odpojovač. pak už to nechaš pořád zaplý a jen vyšroubuješ žárovky z objímek.

KOUPIL KLASICKOU ŽAROVKU SE SPIRALOU NA 24V E27 60W BUDE TO STACIT KDYŽ TO PROPPOJIM K PRVNIMU ZAPOJENI? PAK SUNDAM Z BATERKY A PRES POJISTKU NAPOJIM ZPET MENIC NA TERMINAL BATERIE?
Kamil l
 
Příspěvky: 152
Registrován: pát srp 04, 2017 8:06 pm

Re: Axpert

Příspěvekod jahodovák » pát lis 15, 2019 8:48 pm

samozřejmě to stačit bude,jde jen o prvotní nabití kondenzátorů,pokud bys to zapojil bez nabití přez žárovky došlo by k pořádnému jiskření a někdy i k opálení kontaktů vysokým proudem.Po pomalém nabití přez žárovku k tomuto nedojde...
jahodovák
 
Příspěvky: 560
Registrován: ned dub 02, 2017 2:45 pm

Re: Axpert

Příspěvekod Vitek » pát lis 15, 2019 8:50 pm

Smyslem je prednabit kondy. Respektive naformatoval elektrolyt uvnitr. 1. Proud pres zarovky do menice DC strana. 2. Po urcite dobe napr az pohasnou zarovky tak vyndat a napojit pojistky a zdar. S jahodovakem jsme to napsali srozumitelne...
Panely Jinko 8,8 kWp,PIP5048mk,Vytěžovač greenbono, olovo 625 Ah,victron BMV 712 smart
Vitek
 
Příspěvky: 383
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Axpert

Příspěvekod rva » pát lis 15, 2019 8:54 pm

Žádné přednabíjení kondenzátorů nedělám. Cvaknu stykačem 125A a Axpert je připojen.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1513
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: Axpert

Příspěvekod Vitek » pát lis 15, 2019 8:54 pm

jahodovák píše:samozřejmě to stačit bude,jde jen o prvotní nabití kondenzátorů,pokud bys to zapojil bez nabití přez žárovky došlo by k pořádnému jiskření a někdy i k opálení kontaktů vysokým proudem.Po pomalém nabití přez žárovku k tomuto nedojde...

Nejde uplne o odpojovac a jeho kontakty primarne jde o to ze kondy se s nulovym napetim chovaji jako zkrat.... No a sleha toho brutalniho proudu skrz draty a dps neni a nemuze byt likvidacni ale urcite tem kondum neublizis kdyz to prednabiti udelas.
V minule praci jsem takto ozivoval frekvencni stridace siemens RG3 T4 a tam se formatovaly usmernenim 400Ac na tech 690 nebo kolik to je a pres seriovy zarovky se omezil proud.... Opet stejne. Trvalo to hodinu a jeste zvysenym napetim prave aby se naformatoval elektrolyt a spravne napolarizoval... Tot moje zkusenost... At si z toho kazdy vezme co uzna za vhodne...
Panely Jinko 8,8 kWp,PIP5048mk,Vytěžovač greenbono, olovo 625 Ah,victron BMV 712 smart
Vitek
 
Příspěvky: 383
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Axpert

Příspěvekod Vitek » pát lis 15, 2019 8:56 pm

rva píše:Žádné přednabíjení kondenzátorů nedělám. Cvaknu stykačem 125A a Axpert je připojen.

Jen dodam ze za predpokladu ze axpert lezi 3 roky na sklade je to vhodne formatovat....
Panely Jinko 8,8 kWp,PIP5048mk,Vytěžovač greenbono, olovo 625 Ah,victron BMV 712 smart
Vitek
 
Příspěvky: 383
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Axpert

Příspěvekod Kamil l » pát lis 15, 2019 8:57 pm

TAK TO UDELAM SNAD BUDE STACIT TECH 60W
Kamil l
 
Příspěvky: 152
Registrován: pát srp 04, 2017 8:06 pm

Re: Axpert

Příspěvekod Vitek » pát lis 15, 2019 9:01 pm

Zapni to tam a stejne ti proud klesne z 2A k nule a pak to je nabite... Zarovka trosku zasviti pak zhasne... Staci 1 minuta a mas to.. Pak odpojit zarovku naladovat pojistky a svihnout to tam.
Panely Jinko 8,8 kWp,PIP5048mk,Vytěžovač greenbono, olovo 625 Ah,victron BMV 712 smart
Vitek
 
Příspěvky: 383
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Axpert

Příspěvekod Kamil l » pát lis 15, 2019 9:04 pm

ok je to banalita a jak uzemnit staci ta tyc zadnyho revizaka volat nebudu jelikož to není k uzivani ale jen rekreacne ?
to uzemeni nechat jen nasroubovat na obal a z menice jdou hned tri draty i s timto uzemenim ?
Kamil l
 
Příspěvky: 152
Registrován: pát srp 04, 2017 8:06 pm

Re: Axpert

Příspěvekod jahodovák » pát lis 15, 2019 9:04 pm

rva píše:Žádné přednabíjení kondenzátorů nedělám. Cvaknu stykačem 125A a Axpert je připojen.

Pokud ho jen odpojím tak jen vložím nožovky a je to ale pokud montuješ nový tak je zbytečné opalovat kontakty velkým proudem.Myslím,že málokdo má připojení přez stykače... :D
jahodovák
 
Příspěvky: 560
Registrován: ned dub 02, 2017 2:45 pm

Re: Axpert

Příspěvekod Vitek » pát lis 15, 2019 9:14 pm

Kamil l píše:ok je to banalita a jak uzemnit staci ta tyc zadnyho revizaka volat nebudu jelikož to není k uzivani ale jen rekreacne ?
to uzemeni nechat jen nasroubovat na obal a z menice jdou hned tri draty i s timto uzemenim ?

S timto nechci mit nic spolecneho ! Uzemneni zna kodl ale obavam se ze ani ten nebude chtit navadet... Pokud nevis jak co a kde uzemnit nehraj si na elektrikare... Proslehnuta faze bojleru bez zapojeneho ochranneho neni dobry napad....
Uzemni poradne ochranny vodic zakopej neco do zeme nejaky zemnivi pasky atd. Nicmene nez to zapnes uzemni to poradne... A stejne tak spotrebic... Na stejnej potencial nebo dojde k maleru
Panely Jinko 8,8 kWp,PIP5048mk,Vytěžovač greenbono, olovo 625 Ah,victron BMV 712 smart
Vitek
 
Příspěvky: 383
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Axpert

Příspěvekod Kamil l » pát lis 15, 2019 9:24 pm

Já vím že to není jen tak to uzemění mám připrven kabel 16mm2 o delce 3M k meniči jen nevim jestli je propojene na Axpertu kostrici PE šroub obalu menice a ten je propojen s PE jak vstupem tak s vystupem? nebo mam zvlášť tahnout na svorkovnici uzemeni na šroub 16mm2 kabelu ? tento kabel bych připojil na pozinkovanou tyč. ještě by me zajímalo jak se meri ten odpor mam klestak ale nevim co proti cemu mam merit, vím ze zem ale proti cemu se ma merit ten odpor 60ohm? dik za odpověď ?
Kamil l
 
Příspěvky: 152
Registrován: pát srp 04, 2017 8:06 pm

Re: Axpert

Příspěvekod Vitek » pát lis 15, 2019 9:30 pm

Pe primarne pripojit na svorkovnici napajeci. Na plechu je dalsi svorka na uzemneni plechoveho krytu. Dat oko kabel 4mm2 a napojit na PE. Uzemneni neboli ochranny vodice na axpertu spojit s PE co mas nachystany v rozvadeci a radne uzemnene.
Panely Jinko 8,8 kWp,PIP5048mk,Vytěžovač greenbono, olovo 625 Ah,victron BMV 712 smart
Vitek
 
Příspěvky: 383
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Axpert

Příspěvekod fugas » sob lis 16, 2019 11:12 am

mobilik píše:To je jasne. Mňa zaujíma len režim UTI. Vtedy co viem drží stále na DS až do výpadku, ale tu sa tvrdí niečo iné..

Mám VM .Spotřebiče AC jedou stále na síť-UTI.Baterie jsou udržovány na 27,2V z panelů a po setmění ze sítě 27,2V.Pokud přes den spadne napětí pod jistou hranici ,Axpert po setměni nabíjí.V případě výpadku se AC připojí na baterky-záloha.Je to v zimě asi nejefektivnější využití.SBU bude cyklovat baterky a neefektivně dobíjet ze sítě.Slunečných dnů je tak málo ,že to nemá žádný smysl.Proto je výhodné mít maximum spotřeby na DC.Využívá se tak maximálně denního světla.Pokud výkon převýší DC spotřebu ,je dobré mít DC vytížení do bojleru.Třeba dnes je slunečno a mohl bych manuálně přejít na SBU.Ale pro těch pár hodin to nemá efekt.Vyžaduje to ještě jeden regulátor který nabije na absorbční napětí ,jinak řízení neví že má spotřebovávat přebytky.Axpert nemá v tomto režimu potřebu nabíjet ,jen udržuje napětí float.Pak už si navyšuje spotřebu z panelů aby udržel napětí na baterkách a vyrovnal DC spotřebu.Důvod proč Axpert běží i v zimě je právě spolupráce se sítí a jistota nabitých baterek.Zimní AC provoz je s mým instalovaným výkonem utopie.
Je to prostě nastavené tak ,aby denní světlo i v zimě bylo využité na maximum a baterky stále nabité.Víc se pro to dělat nedá.
Systém 24V ,Epsolar ET6415 MPPT ,zatím 1360Wp poly ,500Ah OpZs ,DC/DC beze jména ,ale s větráčkem 24V/12V/30A ,Power Jack 5000LF.
Uživatelský avatar
fugas
 
Příspěvky: 1160
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Axpert

Příspěvekod Kamil l » ned lis 17, 2019 7:30 am

Je to normalní spojit zem s nulovym pred proudový chranič a z proudoveho chranice vyvest nulu a fazi. Axpert kdyz neni pripojenn na distribucni síť tak se ma z meniče spojit zemeni s kostrou axpertu nulou vystupu menice a zemí dyt vuci zemi by mel axpert delat 230?
Kamil l
 
Příspěvky: 152
Registrován: pát srp 04, 2017 8:06 pm

PředchozíDalší

Zpět na Axpert

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'