Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je stř pro 19, 2018 9:15 am


Inteligentná elektroinštalácia

Diskuze, rady, nápady, postřehy v oblasti alternativních zdrojů energie, elektrorozvodů, elektrozařízení, regulace, komponent a úsporných spotřebičů.
Další

Inteligentná elektroinštalácia

Příspěvekod 007ToMMaS » ned dub 02, 2017 12:58 pm

Ahojte, chystám sa stavať tak postupne zisťujem veci ohľadne veci ktoré by som chcel riešiť v dome. Chcel by som urobiť inteligentnú elektroinštaláciu a zaujíma ma ako riešite vy alebo ako ste riešili kabeláž. Osobne nemám jasno ešte pre aky IE systém sa rozhodnúť (Loxon, Taphome, a pod) Viete mi poradiť prečo sa rozhodnúť pre aký a prečo? Zaujímajú ma vaše názory a skúsenosti lebo výrobca napíše všetko pre to aby predal. Nechcem

Kabeláž k vypínačom (tlačítkam) budem riešiť pomocou cat 6 a ťahať priamo do rozvádzača pravdepodobne nejaký rack o výške 200cm o šírke aspom 80cm aby bolo dostatočne veľa miesta. Tj nebudem ťahať nejakú hviezdu a pod. Zásuvky chcem dať na okruhy tak ako sa to robí pri bežnej inštalácii lebo mi to príde zbytočné možno sa rozhodnem nejaké dať zvlášť alebo urobím menšie okruhy. Ostatné veci tj čerpadlá, brány(garážové, vchodové bránky riadené el zámkom, rekuperácia) a neviem čo všetko ma napadne bude dotiahnuté do racku ktorý bude ako hlavný rozvádzač.

Celý systém bude prepojený s Alarmom Jablotron 100 ktorý bude vykonávať v prvom rade funkciu alarmu a použijem ich kľúčenky na riadenie brán a nejaké základné riadenie.
Kúrenie bude riadené celé s IE tj riadenie podlahovky, roliet na základe osvetlenia vonku, teploty atď...


Ďakujem za rady, prípadne pripomienky, nápady čo ešte urobiť aby bol systém lepší. Samozrejme FVE bude, a asi aj fototermika.

Odoslané z F8331 pomocou Tapatalku
007ToMMaS
 
Příspěvky: 852
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

Re: Inteligentná elektroinštalácia

Příspěvekod kodl69 » ned dub 02, 2017 4:32 pm

Kdo si hraje nezlobí...
Jak psal v jiném vlákně Kybos - pozor na zachování funkčnosti jednotlivých částí, při poruše "mozku". A nebo instalovat záložní petrolejky...
Ono je dost problémů s klasickou elektroinstalací, nedejbože s "chytrou".
Pokud máš na instalaci cca 2x více peněz než na klasickou, tak chutě do toho.
Ale za 15 let, až já budu měnit podruhý vypínače na chodbě a WC v celkové ceně do 500Kč si na mě možná vzpomeneš - třeba tvůj systém už nebude podporován a budeš to muset vyměnit celý kvůli poruše jednoho akčního členu - takže snad dlouhodobě bude fungovat nějaký KNX, ale Loxone nevím nevím...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3029
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 213

Re: Inteligentná elektroinštalácia

Příspěvekod marko250 » ned dub 02, 2017 5:46 pm

Můj dobrý kamarád co to má doma říká: "Do piči už to zase nejde!" Tvrdý restart obvykle opomene nahodit některé naprogramované funkce,tak to pak upravuje ručně,no říkal že se jednou nasere a vytrhne tu centrální jednotku ze zdi a překope celý dům na klasiku.Vše je tam datově,včetně možnosti volby jakou barvou mají svítit světla a jiné blbůstky.Problém právě nastane když se to kousne a nejede nic včetně životně důležitých věcí ,jako topení,přístupy do domu,alarm atd.A strašně to žere energii.Je toho vysloveně otrokem,což je v rozporu s úmyslem pořízením takového systému-hehe.
JZ-50°/20xChaori<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar<davá2750W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 58.4VDC LFP4/370A+Li-ion/300A<uloží 35kWh>,měnič PJ 10 kW<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 1179
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín
Reputation: 113

Re: Inteligentná elektroinštalácia

Příspěvekod 007ToMMaS » ned dub 02, 2017 6:50 pm

Chcem takýto systém z dôvodu regulácie kúrenia, a regulácie žaluzíí. Taktiež som sa pohrával s myšlienkou urobiť to pomocou PLC S7-300, v robote máme a aj doma tak by to bolo zdarma len to naprogramovať.... :D čo sa týka vypínačov tak tie chcem použiť práve tlačítka Legrand alebo nejakého iného výrobcu nie priamo prvky pre IE ako vypinače a všeliké dotykové tlačítka lebo to sa mi fakt nepáči a čo sa týka funkčnosti nevydrží to dlho.
007ToMMaS
 
Příspěvky: 852
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

Re: Inteligentná elektroinštalácia

Příspěvekod mopadzi » ned dub 02, 2017 7:10 pm

mám Synco Living...zatím topení, rekuperace. Funguje to, ale je to relativně drahé.
U domácích systémů je nutno sledovat jak dlouho bude dané zařízení podporované.
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 14x Avancis 130W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%
mopadzi
 
Příspěvky: 461
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am
Reputation: 16

Re: Inteligentná elektroinštalácia

Příspěvekod mobilik » ned dub 02, 2017 7:28 pm

Myslim ze siemens 300vka sa sekat isto nikdy nebude. Je to nezmar plc. Len to treba vediet naprogramo at spravne a budes spokojny. ;-)

Odoslané z Lenovo P2a42 pomocou Tapatalku
mobilik
 
Příspěvky: 1791
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 161

Re: Inteligentná elektroinštalácia

Příspěvekod Nicholas » ned dub 02, 2017 8:01 pm

Na řízení topení, žaluzií, EZS atd. není potřeba inteligentní elektroinstalace. Stejně tak na ovládání barvy u RGB LED pásků nebo světel. Já jsem ještě nepřišel na smysl té pravé inteligentní elektroinstalace, když odejdu z domu, že mi to vypne některé zásuvky nebo všechna světla? Za 150-200 tisíc Kč navíc? :D

Na žaluzie budu mít jednak EZS při odchodu/třeba dálkově a jednak centrální tlačítko v obýváku plus ještě skupinové pro obývák, to jsou dva šváby navíc. Podlahové elektrické topení (čtyřzónové) zvládne taky EZS Jablotron 100 se svými termostaty. Když už pořizuju PLC ve formě EZS, tak ho využiju, co to jde.

Správně seřízené řízené větrání s rekuperací nepotřebuje žádnou regulaci, větrá na počet osob, má jen další 2 režimy udržovací třeba pro dovolenou a party režim, když je víc lidí. Od toho mám tlačítko. Co tam je dalšího na regulaci, nevím.

Věci musí fungovat sami, jednoduše a bezproblémově, ideálně i samostatně bez centrálního řízení.
Moderní technika a automatizace ano, ale některé věci mi přijdou přehnané až přitažené za vlasy.
4,6 kWp s 30 kWh teplovodní baterií
Nicholas
 
Příspěvky: 253
Registrován: stř dub 06, 2016 7:00 pm
Bydliště: HK
Reputation: 21

Re: Inteligentná elektroinštalácia

Příspěvekod mopadzi » ned dub 02, 2017 10:00 pm

Ano, já už ted všechno navrhuji s ohledem na věk...sorry. Muj tata ma 82, a jeho regulace udržuji já. Takže brutální jednoduchost a dokonala samoobslužnost. A on mě všecko učil.. do háje
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 14x Avancis 130W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%
mopadzi
 
Příspěvky: 461
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am
Reputation: 16

Re: Inteligentná elektroinštalácia

Příspěvekod gupa » ned dub 02, 2017 10:20 pm

Mne nejvíce na těchto inteligentních blbostech vadí, že je to většinou vynuceně stále napojené přes internet na nějaký cizí server a kdejaký chytrák mi může udělat ze života peklo když se mi dostane do sítě. Takže jedině ostrovní síť, nejlépe vše analogové a když digitální, tak uzavřené a na kábl odpojitelné od zbytku světa nebo bez HW který je schopen se sám od sebe napojit ven. Žádné apky, a už vůbec ne Android nebo Windows dohled přes telefon. Chytrý telefon umne skončil v momentě, kdy se mi i přes zakázané připojení bez kreditu a bez wifi přesto připojil do sítě a odesílal úspěšně nějaké data společnosti Google. Zprominutím, takové inteligenci a chytrosti nasrat.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1623
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Inteligentná elektroinštalácia

Příspěvekod kodl69 » ned dub 02, 2017 10:30 pm

Jo, mám s androidem podobnou zkušenost. Měl jsem takovej krám celkem 11 dní (z toho 4 dny nefunkční)
Měl jsem radost z wifi termostatu z Aliexpresu - cena pěkná, ale ten krám posílal data někam do číny a telefon (tablet) to ovládal přes tohle, navíc appka chtěla přístup ke všemu co v tom tabletu je (kamera, tel. seznam...) je tohle ještě normální?
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3029
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 213

Re: Inteligentná elektroinštalácia

Příspěvekod 007ToMMaS » ned dub 02, 2017 10:57 pm

Jablotron 100 vie veľa vecí, ale do určitého množstva, nakoľko som montážny partner jablotronu tak viem o čom hovorím, x krát som zažil situáciu že som špekuloval nad tým ako to správne spraviť aby to fungovalo a ako správne zúžitkovať obmedzený počet PG vstupov alebo výstupov. Viem že spravím pomocou neho ovládanie žaluzíí, základné riadenie kúrenia. Napríklad keby chcem ovládať každé jedno okno alarmom tak mi to proste výstupmi nevydá. Musel by som urobiť napr poschodie a všetky naraz alebo podľa svetovej strany.
Na IE ma zaujalo hlavne to že dokáže riadiť kúrenie tak aby správne kúril a pri tom šetril. Napr si sleduje počasie, rýchlosť vetra, či svieti slnko a na základe toho vyhodnotiť "vypnem kúrenie nastavím žaluzie do polohy aby svietilo do vnútra". Keď chodím po montážach a montujem ľudom alarm, či robím elektroinštalácie a chystám ľudom káble zvlášť na reguláciu kúrenia, zvlásť na alarm, zvlášť na žaluzie čudujem sa že si nedajú jeden systém prepojený s druhým ktorý bude robiť všetko.
007ToMMaS
 
Příspěvky: 852
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

Re: Inteligentná elektroinštalácia

Příspěvekod xmasin » pon dub 03, 2017 8:40 am

Osobně mám Loxone a jsem s ním spokojený. Zatím nepotřebuje nějaké extra vypínače, protože funguje na DI/DO vstupech/výstupech, případně má i omezený počet analogových vstupů i výstupů. Samozřejmě, že mají proprietární vypínače, ale zatím jejich použití nevynucují. Také je výhoda, že veškeré ovládání je lokální, takže nic nejde na server do Internetu. Programování je velmi jednoduché pomocí předpřipravených programovacích bloků a co jim funguje perfektně je ovládání topení a žaluzií. Myslím, že dnes inteligentní elektroinstalace má smysl. Na školení u Loxonu nám vysvětlovali, že inteligentní elektroinstalace nemá uživatele nutit měnit jeho návyky, ale má automatizovat rutinní činnosti (řízení topení a klimatizace, řízení žaluzií, rozsvěcení světel při pohybu a podobně).
xmasin
 
Příspěvky: 841
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 18

Re: Inteligentná elektroinštalácia

Příspěvekod 007ToMMaS » pon dub 10, 2017 10:16 am

Napríklad taphome funguje aj bez pripojenia na internet v rámci domácej siete, tj nieje nutné ho púšťať von. Čo sa mi páči. Typek od nich bol mi o tom čosi porozprávať a ich "cpu" beží na raspberry 3. Cena je prijateľná a podporujú aj RTU protokol tj bezproblémové pripojenie periférii od iných výrobcov.
Taphome ako firma sú zameraný prioritne na kurenie tj majú aj PID reguláciu ktorá sa sama učí ako kúriť.

Odoslané z F8331 pomocou Tapatalku
007ToMMaS
 
Příspěvky: 852
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

Re: Inteligentná elektroinštalácia

Příspěvekod dave » úte dub 11, 2017 11:38 am

tiez mam loxone ale na inteligentne domy je mozno lepsie toto forum (https://www.vodnici.net/community/) nejaky nadsenec co staval dom si pravil stranku a nejako sa to rozbehlo :) Loxone svoj forum zrusil, lebo su curaci :D

Ale k veci Loxone je fajn ale drahy pre drahy kazdy jeden komponent, ale ked si sikovny da sa pouzil rele a vstupy z inych zariadeni ako Loxone, Rasberry atd len to chce nejake zakladne programovanie, elektrotechnicke a googlovacie znalosti.

Priklad:
Loxone Rele Extension 12x rele stoji cca 10 000
Arduino UNO doska, LAN Shield a 16x rele board stoji cca 500Kc - nastavis to cez UDP protokol a funguje rovnako

Je to "otvoreny" system a vsetko komunikuje so vsetkym nejako pripadne ak nie mozes pouzit "nodered" taky prekladac komunikacie koznych zariadeni/protokolov.

Osobne mam cez Loxone kurenie (plyn+podlahovka+radiatory), bojler, teplota kazdej miestnosti zvlast, zavlazovanie zahrady, sklenika, rolety, asi 30 teplotnych cidiel po dome.

Hlavna vyhoda je v tom ze ak to mas pospajane vsetko ovladas z 1 miesta, nema zmysel riesit nejaku automatiku kotla, podlahoveho kurenia atd zvlast lebo v konecnom dosledku sa to predrazi a budes to nastavovat na X miestach, data nebudu zdielane
dave
 
Příspěvky: 19
Registrován: stř úno 22, 2017 4:29 pm
Reputation: 0

Re: Inteligentná elektroinštalácia

Příspěvekod 007ToMMaS » pon lis 26, 2018 8:13 pm

Zdravím, tak opäť sa pripojím do debaty po dlhšej dobe. Stále som sa nerozhodol čo teda a ako to vymyslím :D nakoľko možností je veľa a ceny sú tiež pekné. Zatiaľ doma mám spomínanú tristovku s veľa DI a DO. Tj nakláňam sa k tomu lebo sa čosi aj naučím čo by sa mi aj zišlo. ;)... a časom to viem rozširovať o čo chcem a viac menej koľko chcem? Prípadne ako tu ktosi spomenul loxon a k tomu arduino. ale to mi príde také nie ideálne lebo mám síce doma nejaké arduino ktoré mi beží 5 rokov ale neviem či by som ho nasadil do dennodennej prevádzky na chalupu.
Každopádne plánujem urobiť rozvody vypínačov pomocou UTP alebo FTP, miestnosti ktoré sú neni ovládané z viacerých miest ako špajza, sklad 1 a 2 v pivnici WC, kúpelňa , kotolňa by som robil klasicky lebo mi to príde húposť to pchať do PLC. Pri ovládaní z viacerých miest sa mi páči to že nemusím riešiť vypinače typu 6,7,6 a podobne. ale dám to na vstup do PLC a tam si to priradím a fungujem a časom budem programovať tlačítka čo majú robiť pri dvoch, troch stlačeniach za sebou len aby mi základ fungoval :) Následne sa môžem baviť s regulovaním teplôt, žaluží podľa svetla a podobne.
PS: ako sú riešené tie žalutie? je možnosť tam dať encoder alebo to má nejakú zbernicu pre presné riadenie otočenia? tj že chcem aby ostali v vodorovnej polohe a neboli našikmo smerom von? Riadiť to časovým intervalom mi príde blbosť.
Ďakujem za info.
007ToMMaS
 
Příspěvky: 852
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

Re: Inteligentná elektroinštalácia

Příspěvekod 007ToMMaS » pon lis 26, 2018 8:13 pm

Zdravím, tak opäť sa pripojím do debaty po dlhšej dobe. Stále som sa nerozhodol čo teda a ako to vymyslím :D nakoľko možností je veľa a ceny sú tiež pekné. Zatiaľ doma mám spomínanú tristovku s veľa DI a DO. Tj nakláňam sa k tomu lebo sa čosi aj naučím čo by sa mi aj zišlo. ;)... a časom to viem rozširovať o čo chcem a viac menej koľko chcem? Prípadne ako tu ktosi spomenul loxon a k tomu arduino. ale to mi príde také nie ideálne lebo mám síce doma nejaké arduino ktoré mi beží 5 rokov ale neviem či by som ho nasadil do dennodennej prevádzky na chalupu.
Každopádne plánujem urobiť rozvody vypínačov pomocou UTP alebo FTP, miestnosti ktoré sú neni ovládané z viacerých miest ako špajza, sklad 1 a 2 v pivnici WC, kúpelňa , kotolňa by som robil klasicky lebo mi to príde húposť to pchať do PLC. Pri ovládaní z viacerých miest sa mi páči to že nemusím riešiť vypinače typu 6,7,6 a podobne. ale dám to na vstup do PLC a tam si to priradím a fungujem a časom budem programovať tlačítka čo majú robiť pri dvoch, troch stlačeniach za sebou len aby mi základ fungoval :) Následne sa môžem baviť s regulovaním teplôt, žaluží podľa svetla a podobne.
PS: ako sú riešené tie žalutie? je možnosť tam dať encoder alebo to má nejakú zbernicu pre presné riadenie otočenia? tj že chcem aby ostali v vodorovnej polohe a neboli našikmo smerom von? Riadiť to časovým intervalom mi príde blbosť.
Ďakujem za info.
007ToMMaS
 
Příspěvky: 852
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

Re: Inteligentná elektroinštalácia

Příspěvekod kodl69 » pon lis 26, 2018 10:56 pm

"inteligentní" instalaci všude nebo nikde. Tím, že to ovládání světel někde neuděláš, přijdeš o možnost všechno centrálně vypnout příp. indikovat stav světla. místo vypínačů č.6 a 7 se už nějakej rok v "klasické" instalaci používají impulsní relé, jak v provedení do instalační krabice, tak na din lištu.
Na žaluzii si můžeš přidělat třeba gyroskopický čidlo s I2c výstupem a data přes nějakej procesor a komunikaci poslat do řídícího systému, možností je moc. A nebo ještě nějak jinak složitějc :)
Čas ale asi bude nejjednodušší řešení. V klasickejch žaluziovejch pohonech jsou jenom mechanický dorazy a hlídání proudu motoru, podobně jako v servech pro ventily/klapky.
Osobně nejsem zastáncem těchto aplikací, dost problémů je už s "klasickou instalací" , třeba to, že v obytných prostorech musí být všechny světelný okruhy přes fi 30mA. Pokud by měla být s tímhle instalace rozumně spolehlivá, musely by být chráničojističe pro každý vývod samostatně, ostatně norma to v podstatě už delší dobu požaduje "jištění vypíná pouze postiženou část" což jistě jedno fi na celej dům nesplňuje, a že se uvažuje o povinné instalaci "protiobloukové" ochrany, která vybavuje kdy nemá a naopak nevybaví, kdy má...
Takže prachy a čas co máš na blbosti investuj do 20 ks chráničojističů a mnohem většího množství kabelů, který na to budeš potřebovat. A taky do uzemnění, pospojování a přepěťovejch ochran.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3029
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 213

Re: Inteligentná elektroinštalácia

Příspěvekod 007ToMMaS » úte lis 27, 2018 10:21 pm

Prídem síce o možnosť sledovať stav svetla v miestnosti, ale príde mi to zbytočné ťahať o pár m káblu viac od RZ do spomenutých miestností keď sú to miestnosti ktoré nemajú nemajú nejaké špeci ovládanie a ani sa neplánuje. Je pravda že RZ mám v strede chalupy. Motory na žaluzie by mali mať mechanické dorazy a koncové spínače ktoré odpoja motor keď dôjdu na doraz aby sa nepoškodil. Gyroskop ma nenapadol. to mi príde masaker. :D skôr ma napadlo si vyrobiť jednoduchý enkóder z kotúčiku a svetelnej závory a tým zrátať počet impulzov ktorý má celková trasa od hora až dole a následne pri pohybe hore alebo dole /neviem pri ktorom pohybe sa otáčajú lamely// rátať impulzy k dosiahnutiu tohoto stavu a následne nejakým výpočtom to urobiť automaticky aby regulovalo lamely podľa slnečného svitu v izbe. :D....
Čo sa týka spínania plánujem použiť bistabilné relé ktoré prakticky majú spotrebu len pri preklopení stavu tj set alebo reset čo je minimum a príde mi to lepšie ako držať zopnuté relé niekoľko hodín lebo v tomto prípade to nemá dlhú životnosť a potom je to fakt len na oštaru a neni to užitočné.

Nepríde mi to tak že je problémov veľa s klasickou elektroinštaláciou. Keď je prevedená provesionálne a kvalitne tak sa mi nezdá že by to bolo také hrozné. Samozrejme sú občas poruchy typu že odišiel chránič alebo istič ale sám určite nie lebovždy za tým bude niečo schované (bez vetra sa ani list nepohne)...

Pospojovanie vody, kúrenia, bojleru, kotla je samozrejmosť. :) Čo sa týka použitia káblov, stále mi to vychádza že použijem káblu rovnako čo sa týka ceny materiálu lebo ak rátam že s UTP pôjdem do RZ a na PLC urobím si čo chcem kdežto pri klasickej inštaláciii by som použil CYKY-J 3x1,5mm , CYKY-J 5x1,5mm , CYKY-O 3x1,5mm.......a káblovania a káblovania. keď budem starý a ma to omrzí a nebude to fungovať tak tam nabúcham inpulzné relé a hotovo.
007ToMMaS
 
Příspěvky: 852
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

Re: Inteligentná elektroinštalácia

Příspěvekod kodl69 » úte lis 27, 2018 10:45 pm

při klasické instalaci, když postupuješ rozumně, tak na světelný okruhy použiješ mnohem míň kabelu, než tady popisuješ, ostatně to UTP taky není zadarmo, a nedoporučuju je přímo do zdi, takže trubka, větší rozvaděč, zase prachy...
Pokud to neznáš, tak ovládání z více míst se udělá tak, že k 1. vypínači je přívod 3x1.5 z rozvaděče, všechny vypínače se prosmyčkují 5x1.5mm, z posledního se zapojí 3x1.5mm2 světla. A máme hotovou chodbu. Z vypínačů na chodbě stačí provrtat díru do vypínače na druhé straně zdi, odřezek 3x1.5, do místnosti místnosti, a tam zapojit jenom vývod 3x1.5mm2 ke světlu (světlům) příp zase 5x1.5, pokud je to nějakej průchoďák. Klasickej 3 pokojovej byt dělám s cca 30m 5x1.5 a 50m 3x1.5, 3O vůbec nepotřebuju, na zásuvky se spotřebuje mnohem víc káblu.
Zapojování ve wago svorkách je taky bez velkýho přemejšlení, žlutozenený do sebe, modrá do sebe, hnědý do sebe, čímž mám i vmístnosteh přívody do vypínačů, černá/šedá je mezi vypínačema č.7, u prvního č.6 se zapojí hnědej a u posledního hnědej od světla. Ty budeš muset označovat/prozvoňovat každej drát od vypínače, od světla, to bude tak pracný, že za tu dobu bych měl hotový takový byty tři...
Pokud chceš použít enkodér s infra závorou, tak bude problém mechanika, u gyroskopu ne. co když si z toho udělá moucha kolotoč? tak žádnej signál nebude. Možný řešení je třeba dvojice fotoodporů, jeden před žaluzií a druhej za, a porovnávat osvětlenost... Podle mě je naklánění žaluzíí automaticky blbina, na noc klidně zatáhnout na neprůhledno, v létě při přehřívání taky, a když někdo chce vidět ven, ať si zmáčkne tlačítko na místním ovládání a nastaví jak je mu libo. A v ostatních případech může být žaluzie nahoře.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3029
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 213

Re: Inteligentná elektroinštalácia

Příspěvekod Igy » stř lis 28, 2018 2:54 pm

Na ucel domacej automatizacie uplne postaci bezdrotova technologia zalozena na zwave, alebo zigbee a pod. Dolezite je vybrat len ten spravny gateway ktory urcuje co sa da a co neda. Napriklad pri Fibare som zatial nenarazil na nieco co by som nevedel spravit (Kurneie, polievnaie, klima, monitoring energii, zabezpecenie, zaluzie, svetlo, integracia s google home/alexou....).
To vsetko s uplne standardnou elektroinstalaciou len s doplnenim zwave modulov. Fungujem takto uz 4 roky a zatial vyborne. Brutal vyhoda je, ze sa to cele da stavat postupne, WAF na vysokej urovni (pouzivaju sa povodne prvky - vypinace a uzivatelske prostredie je tiez zrozumitelne) a nie je zavislost na internete (lokalny setup v GTW).
1kWp, 1kW GTI SUN-1000G, batt 240Ah 24V
Igy
 
Příspěvky: 75
Registrován: čtv srp 10, 2017 10:07 pm
Reputation: 4

Další

Zpět na Elektroporadna

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: vla a 0 návštevníků

Reputation System ©'