Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pon zář 25, 2017 12:31 pm


Gridfree menič novinka

Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...
PředchozíDalší

Re: Gridfree menič novinka

Příspěvekod ota » pát kvě 19, 2017 8:17 am

Odpovědi na tvoje otázky:
1. Ne
2. Ne, mění se
3. 2S typ LDK 230. Je zde problém, protože pokud se v prudkém slunci ohřejí, spadne UMP pod 45V a měnič nepracuje. Pokud se dá 3S, bude v zimě překračovat 90V a zase nebude pracovat.
4. cca 50cm
5. Ano ale zrušíš tím záruku
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1057
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 153
 
  • 0


Re: Gridfree menič novinka

Příspěvekod tomasko » pát kvě 19, 2017 8:37 am

Dakujem za odpovede, vazne nad touto masinkou rozmyslam.
vela slnka prajem
tomasko
 
Příspěvky: 17
Registrován: sob říj 22, 2016 7:13 pm
Reputation: 0

Re: Gridfree menič novinka

Příspěvekod solárník » pát kvě 19, 2017 9:16 am

tomasko píše:2. je spotreba zo siete vzdy rovnaka, alebo sa nejako meni pocas dna, pripadne je ina kazdy den, teda nahodna?


Teoreticky - pokud je výkon panelů dostatečně vyšší, než odběr ze sítě (a odběr ze sítě menší než maximální výkon střídače), měl by se odběr ze sítě stabilizovat okolo nějaké velmi malé hodnoty (jednotky až desítky W, záleží na dobré kalibraci přístroje a souhře senzoru s přístrojem, například špatně "docvaknutý" senzor může způsobit podstatnou chybu vlivem mezery v feritovém jádře), hodnota odběru ze sítě by pak měla být přibližně stále stejná. Nemůže být stále přesně stejná, protože odběr ze sítě vlivem zapínání různých spotřebičů skokově kolísá a automatika přístroje se ho snaží regulací "dohonit".

Lepší na toto jsou senzory "neotevírací", protože mají vyšší přesnost a nelze je "nedocvaknout". Do nich se ale, bohužel, musi fázový vodič prostrčit, což vyžaduje jeho dočasné přerušení. To už není pro amatéry, tam pracujeme s nebezpečným napětím.

Jak dobře a rychle se to automatice daří vyrovnávat na stále stejnou hodnotu odběru je druhá otázka, spíše asi na Otu, aby to vypozoroval.

tomasko píše:5. nestacilo by ten kablik k tomu snimacu len predlzit (miesto kupovania dialkoveho cidla)?

Ota poslal výš link na stejný senzor. Nic ti nebrání si ho koupit a vyzkoušet prodloužit u něj přívod, čímž o záruku nepřijdeš, když bude originální senzor nedotčený. Při prodlužování přívodu nesmíš obrátit polaritu oněch dvou vodičů, jinak budeš muset senzor nacvaknout obráceně na přívodní fázový kabel.

Jelikož se jedná o klasické proudové trafo, čím bude přívod delší, tím více se na něj bude indukovat rušení a to bude bránit správné funkci (bude vnášet chaos do měřených hodnot proudu). Dlouhý přívod i bude mít ztráty na signálu trafa (obzvlášť pokud má proudový výstup, tak bych použil co nejsilnější přívody), což způsobí opět nepřesné měření proudu, potažmo výkonu. Je to nutné vyzkoušet prakticky, do jaké vzdálenosti to bude ještě fungovat rozumně. Doporučuji vést kabel od senzoru co nejdál od silových vedení, a hlavně ne souběžně s nimi (například ve stejné liště). Když už se k nim musíte přiblížit, tak pouze kolmo překřížit silová vedení a pokračovat kolmo pryč.
solárník
 
Příspěvky: 1279
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputation: 46

Re: Gridfree menič novinka

Příspěvekod mati » pát kvě 19, 2017 10:56 am

ota píše:Odpovědi na tvoje otázky:
1. Ne
2. Ne, mění se
3. 2S typ LDK 230. Je zde problém, protože pokud se v prudkém slunci ohřejí, spadne UMP pod 45V a měnič nepracuje. Pokud se dá 3S, bude v zimě překračovat 90V a zase nebude pracovat.
4. cca 50cm
5. Ano ale zrušíš tím záruku



Zdravím ,
mě by zajímalo , co toto GridFree s limiterem vyvede v případě induktivní nebo kapacitní zátěže. Jestli ( podle mne nemá šanci ) dokáže poznat , kolik zrovna teče jen činného proudu - na ten musí reagovat ( kvůli bilanci elektroměru ). Pokud bude dorovnávat zdánlivý proud ( resp. výkon ) - tak se nemůže sejít s 0Watt elektroměru.

Pokud dokážeš tuto doměřit , prosil bych o zprávu.
2x 230Wp Schutten , 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp , ETracer TR-2215 BN, Axpert MKS2400WPlus , OPzV 350Ah 24V, OGi 2x100Ah 24V, V6116b 2x201Ah 24V
mati
 
Příspěvky: 55
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city
Reputation: 0

Re: Gridfree menič novinka

Příspěvekod solárník » pát kvě 19, 2017 11:57 am

Ota může zkusit doměřit.

Teoreticky není problém - vyhodnocením průběhu proudu a napětí (což obě určitě přístroj vyhodnocuje) - pro střídač zadotovat síť správně, aby se činný příkon do domu blížil korektně nule. Předpokládám, že střídač hlásí na displeji činný výkon sama sebe a činný příkon domu (objektu), tedy musí porovnávat fáze napětí i proudu v kontrolním bodě na vstupu do domu (objektu). Jalové (imaginární) příkony nás nezajímají, neboť je zákazník neplatí a elektroměr je neregistruje do součtu.

Pochybuji, že by to číňan tak odflákl, že by neměřil fázový posuv (to by totiž ani nepoznal, jestli se jedná o dodávku, nebo výrobu, což evidentně pozná, když to Otovi s obráceným senzorem nechtělo přifázovat).
solárník
 
Příspěvky: 1279
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputation: 46

Re: Gridfree menič novinka

Příspěvekod mati » pát kvě 19, 2017 12:21 pm

solárník píše:Ota může zkusit doměřit.

Teoreticky není problém - vyhodnocením průběhu proudu a napětí (což obě určitě přístroj vyhodnocuje) - pro střídač zadotovat síť správně, aby se činný příkon do domu blížil korektně nule. Předpokládám, že střídač hlásí na displeji činný výkon sama sebe a činný příkon domu (objektu), tedy musí porovnávat fáze napětí i proudu v kontrolním bodě na vstupu do domu (objektu). Jalové (imaginární) příkony nás nezajímají, neboť je zákazník neplatí a elektroměr je neregistruje do součtu.

Pochybuji, že by to číňan tak odflákl, že by neměřil fázový posuv (to by totiž ani nepoznal, jestli se jedná o dodávku, nebo výrobu, což evidentně pozná, když to Otovi s obráceným senzorem nechtělo přifázovat).


Jasný..

jde o to jaký ten proud měří..

Já se totiž s tímto setkal při testech těch prvních GridFree verst spotřeba domu a co ukazoval kdy elměr a klešťák. Máš pravdu , že jsem nikde neměl to napětí a k tomu fázový posun. Ale než mi to tenkrát došlo , tak jsem z toho byl docela zmatený.

M.
2x 230Wp Schutten , 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp , ETracer TR-2215 BN, Axpert MKS2400WPlus , OPzV 350Ah 24V, OGi 2x100Ah 24V, V6116b 2x201Ah 24V
mati
 
Příspěvky: 55
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city
Reputation: 0

Re: Gridfree menič novinka

Příspěvekod ota » pon kvě 29, 2017 8:18 pm

Gridfree limiter - news flash
Přístroj jde na 3.reklamaci. Odešel displej a asi něco dalšího protože displej v i4wifi opravili, ale na zbytek poruchy se servisák asi nedostal a přístroj stále nefunguje, nepřifázuje se.

Proudový senzor opravdu pozná směr proudu. Když je namontovaný obráceně, ukazuje výkon s mínusovým znaménkem.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1057
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 153
 
  • 0


Re: Gridfree menič novinka

Příspěvekod solárník » pon kvě 29, 2017 10:14 pm

O je, už 3. reklamace?
Co bylo důvodem těch předchozích?
To zní dost nespolehlivě...

Jaké máš obvyklé napětí v síti? Například tatík bydlí na vesnici blízko trafa, pamatuju, že měl běžně doma v síti napětí mezi 245 a 250 Volty. Musel všechny přístroje, co kdysi měly přepínač, přepínat na 240 Voltů, jinak mu všechno doma hořelo.
solárník
 
Příspěvky: 1279
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputation: 46

Re: Gridfree menič novinka

Příspěvekod ota » úte kvě 30, 2017 9:20 am

Napětí v síti je 235V.
První reklamace byl nefunkční limiter, to byla moje chyba. Invertor v módu bez limiteru fungoval.
Potom invertor jeden den fungoval, pak přestal a ukazoval na vstupu DC nesmyslný napětí (30V ve dne i v noci)
Po resetu přestal ukazovat úplně. Diagnostikovaná závada- porucha displeje.
Namontoval jsem ho a pozná výkon na sondě ale nepřifázuje se a to ani v módu bez limiteru.
Asi servisák něco přehlédl, to se může stát, ale už mě otravuje to pořád jezdit reklamovat a opět montovat. Zaplatil jsem si extra poplatek za prodlouženou reklamační dobu, tak uvidím.
Dám mu ještě jednu šanci.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1057
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 153
 
  • 0


Re: Gridfree menič novinka

Příspěvekod teoretik » stř kvě 31, 2017 5:31 am

solárník píše:Jelikož se jedná o klasické proudové trafo, čím bude přívod delší, tím více se na něj bude indukovat rušení a to bude bránit správné funkci (bude vnášet chaos do měřených hodnot proudu). Dlouhý přívod i bude mít ztráty na signálu trafa (obzvlášť pokud má proudový výstup, tak bych použil co nejsilnější přívody), což způsobí opět nepřesné měření proudu, potažmo výkonu. Je to nutné vyzkoušet prakticky, do jaké vzdálenosti to bude ještě fungovat rozumně. Doporučuji vést kabel od senzoru co nejdál od silových vedení, a hlavně ne souběžně s nimi (například ve stejné liště). Když už se k nim musíte přiblížit, tak pouze kolmo překřížit silová vedení a pokračovat kolmo pryč.

Indukce na vodičích se dá podstatně snížit použitím stočeného páru.
teoretik
 
Příspěvky: 1
Registrován: úte kvě 30, 2017 8:04 pm
Reputation: 0

Re: Gridfree menič novinka

Příspěvekod solárník » stř kvě 31, 2017 7:25 am

Pravda. Nebo jeho stíněním.
solárník
 
Příspěvky: 1279
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputation: 46

Re: Gridfree menič novinka

Příspěvekod ota » ned čer 04, 2017 4:32 pm

Tak už to běhá. Problem byl v montáži. Připojil jsem přístroj na jinou fázi než na které jsem umístil proudovou sondu.
Takže tímto odvolávám moje poznámky ke kvalitě. Můžu si za to sám.
V servisu jsem se i bavil s pánem co dělá záruční opravy a dosud byly do opravy přijaty 2 přístroje.
Takže se jedná o docela spolehlivý přístroj.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1057
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 153
 
  • 0


Re: Gridfree menič novinka

Příspěvekod ota » pon čer 05, 2017 8:59 am

Ještě pár tipů jak na instalaci.

Takto vypadá nacvaknutý senzor na přívodním fázovém vodiči do domovního rozvaděče.
IMG_1667[1].JPG



Pokud je senzor namontován obráceně, pozná se to podle toho, že detekuje výkon s mínusovým znaménkem. To je vlastně přetok, takže invertor se v tomto režimu domnívá, že dochází k přetoku a omezí výkon na nulu.

U mého přístroje je nastaven trvalý bezpečnostní odběr z DS (aby nedošlo k přetoku) na 6-7W.

Pokud je energie z panelů menší než 20W, invertor se cyklicky vypíná a zapíná, docela podobně jako to dělá při soumraku Axpert. Je to vlastnost, nikoli chyba, na funkci to vliv nemá.

Přístroj má docela sofistikované menu, dá se u něj dají nastavit různé režimy, pro některé uživatele docela přínostné:
- omezit výstupní výkon na určitou hranici,
- nastavit maximální proud z baterií,
- nastavit napětí baterie při kterém se vypne aby nedošlo k vybití.

Pro maximalizaci úspor je třeba přepojit domovní rozvaděč tak, aby všechny jednofázové spotřebiče byly připojeny na invertorem podporovanou fázi. Šikovný elektrikář to má za chvíli a potřebuje pár metrů CY 4 drátu a kousek jednofázového hřebenu na propojení jističů. Mě to u rozvaděče s 48 moduly trvalo hodinku. Krásná a příjemná práce, rozvaděče mě baví.

Další fáze bude připojení solárního pole, které je 2S3P 240Wp na solární regulátor a doplnění LiFePO4 baterie 48V/200Ah tak, aby byla v baterce energie na dva dny.

Hodnocení: výborný přístroj, jaký tu chyběl díky kterému se opět rozšíří možnosti domácí fotovoltaiky. Uživatelé už nebudou přetáčet nazpět elektroměr od Křižíka, což bylo vzhledem k pokutám za přetoky poněkud riskantní. Díky senzoru bude zařízení fungovat naprosto korektně dle požadavků provozovatele sítě, protože k přetokům docházet nebude.

Pokud se připojí úložiště energie, prudce se zvýší efektivita a návratnost vložených prostředků, protože bude možné energii uložit a použít v okamžiku kdy jí potřebuji.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1057
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 153
 
  • 1


Re: Gridfree menič novinka

Příspěvekod rva » pon čer 05, 2017 9:35 am

Pro nás, co jsme "galvanicky" odděleni od DS je to dostupná možnost, jak zvednout výkon svého měniče. A je tam i variabilita, že na vstup mohu připojit FV panely, nebo baterii. Zatím doma vystačím s 2 x 4 kW měničem, ale spotřeba dlouhodobě roste a vedu v patrnosti, že existuje jednoduchá možnost, jak ze 4 kW udělat i o několik kW více.
_______________________________________________________________________
10.5kWp, 48V LiFePo4 250Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 567
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 38

Re: Gridfree menič novinka

Příspěvekod kodl69 » pon čer 05, 2017 10:53 am

Chtělo by to vyzkoušet třeba s nějakým malým měničem, jestli se to přifázuje, v každým případě zajímavá modulární 2kW posila pro jakýkoliv měnič, za dostupný peníze, ještě by bylo fajn změřit klidovou spotřebu za sítě a z baterie. No a když by se za sebe řadily proudový čidla a další a další tyhle aparátky, tak jde udělat modulární systém libovolného výkonu.
ostrov 3000Wp ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 1942
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 125

Re: Gridfree menič novinka

Příspěvekod kyocera » pon čer 05, 2017 11:06 am

K tomu poslednímu popisu Oty s obrázkem se zeptám.
Je nastavení takové , že opravdu nedojde k přetoku ani 1Ws do DS?
A dá mohl by jste to nějak ověřit,změřit , že opravdu nedojde nikdy k přetoku ani 1Ws
do DS ?
kyocera
 
Příspěvky: 351
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm
Reputation: 62

Re: Gridfree menič novinka

Příspěvekod abrams » pon čer 05, 2017 1:46 pm

Zdravím ,

to už vypadá jako pěkná mašinka :yes: .
O přetocých do DS si myslím toto - i z některých domácích spotřebičů se do DS vrací nějaká šťáva , takže elměry DS musí mít nějakou toleranci kvůli mžikovým jalovinám či jak se tomu nadává . U výše zmíněnýho GTI záleží na jeho rychlosti reakce , pokud bude rychlej , elměr bude v klidu , ale pokud mu bude reakce trvat pár vln , už to může být :hell: .

K použití s ostrovním měničem co by posila výkonu - zajímá mě , zda u něj lze limitovat výstupní AC napětí , aby neusmažil ostrovního měniče :wall: . I v tomto použití by byl fakt supr :yes: , prakticky by do svýho max výkonu tahalo to GTI a pak by nastoupil ostrovní měnič ::rolleyes:: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 1888
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 166

Re: Gridfree menič novinka

Příspěvekod solárník » pon čer 05, 2017 1:59 pm

Mělo by to jít otestovat poměrně jednoduše:
- Počkat na slunný den a pořádný solární výkon.
- Zapnout nějaký jednoduše a rychle vypínatelný 2kW spotřebič.
- Počkat, až tahle bedna pustí do sítě maximální výkon
- Pak 2kW spotřebič vypnout a zjistit dobu, za kterou tahle věc zareaguje a výkon stáhne (asi ta nejhůře doma bez nástrojů proveditelná část).

Teoreticky by to mělo reagovat okamžitě (teoretický limit je cca 20ms), ovšem teorie se s praxí rozchází poměrně běžně :lol:
solárník
 
Příspěvky: 1279
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputation: 46

Re: Gridfree menič novinka

Příspěvekod kyocera » úte čer 06, 2017 7:16 am

V návodu není zaručen úplně nulový přetok.
A stále je zde také riziko, že se může i tento výrobek pokazit a do sítě
nateče hodně kWh než se na závadu přijde. A bránit se pokutě za přetok
asi nejde vysvětlením, že měnič má závadu, když je k DS jen svépomocí připojený.
Pouze jen z hlediska přetoků bych z toho měl obavy.
Lepší problémům předcházet než je potom řešit.
kyocera
 
Příspěvky: 351
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm
Reputation: 62

Re: Gridfree menič novinka

Příspěvekod abrams » úte čer 06, 2017 1:57 pm

Zdravím ,

kyocera píše:Lepší problémům předcházet než je potom řešit.

přesně tak , nejen proto říkám - pokud možno tak jedině ostrovní měnič .
Hybrydy načerno :arrow: sevřená prd*l + prů*er :wall: .
Hybrydy ofiko :arrow: byrobordel a jistá biro-buzerace v budoucnu :wall: :wall: .
V "našem" ČEZbordelistánu bych ještě hoóóóódně let neočekával podmínky srovnatelné s rozumnými státy .

Mě se diskutovaný GTI zalíbilo co by posila ostrovního měniče , ale fakt dost záleží na jeho reflexech - bo pár kW měnič je citlivější než ňákej Tunelín :hell: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 1888
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 166

PředchozíDalší

Zpět na Střídače, měniče napětí, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
Reputation System ©'