Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pát bře 22, 2019 9:19 am


Studer informacie

Diskuze na téma solárních, větrných a ostatních regulátorů, datové komunikace mezi regulátory a PC, instalace software, zapojení regulátorů, chování a zkušenosti s různými typy regulátorů.
Předchozí

Re: Studer informacie

Příspěvekod youda » sob bře 02, 2019 9:28 pm

Ahoj výzkumníci :)

když se problém nedaří najít s pomocí precizních metod, tak třeba to zkusit jinak:

1) Když zrovna poruchový jev probíhá, lze jej nějak stopnout?
Co v takové chvíli způsobí zapnutí ohmického 300W spotřebiče jako je fén či topidlo?
Samozřejmě, u 3f systému je potřeba mít 3 spotřebiče, nebo vědět která fáze zrovna zlobí, abych ji mohl cíleně zatížit.

2) Systém s poruchou rozdělit na menší celky.
Dokážete na několik dní nechat zapnutý jen jeden měnič a ostatní fáze přepnout na DS?
Dokážete na FVE přepojit jen cca polovinu okruhů a druhou nechat na DS?

3) Vypnout automatiku.
Dočasně zakázat komunikaci s BMS.
Samozřejmě, pouze umí-li baterie BYD fungovat i bez komunikace. (např. s LG Chem toto nelze).

4) Změnit podmínky.
Jak se to bude chovat, pokud bude systém několik dní v čistě ostrovním režimu?

Poznatky z výše uvedených experimentů by měly pomoci při následné komunikaci s technickou podporou. Pokud si ani tak podpora nebude vědět rady, tak u solidních výrobců to funguje tak, že zajistí testovací zápůjčku nového kusu, nebo rovnou udělá preventivní výměnu. Aspoň v mém oboru to tak funguje u nás, i kokurence. A to jsou naše zařízení řádově dražší.

Vzhledem k tomu, že u všech výrobců čehokoliv probíhá již několik let kontinuální cost-cutting, je potřeba být neústupný a nenechat se ukecat podporou, že "všechno je zelený". Ořezání technické podpory je totiž vždy první v řadě, neboť dle pomatených manažerů přece podpora nepřináší zisk, ale je to jen náklad. :evil: Mimochodem, různí servisní technici mají různou úroveň zkušeností. Na telefony a emaily většinou odpovídá ten, který se nehodí na nic jiného a má čas. Opravdu zkušený technik je tak vytížený, že majly nečte a telefony nebere.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1126
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 224

Re: Studer informacie

Příspěvekod PavelR » sob bře 02, 2019 9:55 pm

Metoda pouzitelna pokud hledam neco doma. Ale poruchovy stav prichazi nahodne a casto v noci.
Body 2-4 nelze provest bud z duvodu technickych nebo proste se u zakaznika realizovat nedaji.

1 bod: Pri vyzsi zatezi se to nikdy nepozorovalo. Vzdy pri minimalni zatezi. V prispevku vyse tady kolega zminoval ze se mu aku pri malych vykonerch odpina pomoci interniho rele. Prosel jsem si ted znovu manual ale nenasel jsem nic ohledne odpinani aku.

Treba mi to nekdo napise :-)

Co se technicke podpory tyce to je pravda. V tomto me totalne zklamal victron viz problemy popsane drive. Kdyby aspon rekli proste to tak je serem na vas tak aspon clovek vi na cem je. Ale proste nic.
PavelR
 
Příspěvky: 1786
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 73

Re: Studer informacie

Příspěvekod willcz » sob bře 02, 2019 10:15 pm

Nemuze prechazet do stavu load search? tzn dat do 1187 nulu? Pripadne tam dat obracene treba 30% jestli stav nebude nastavat casteji?

To vypnuti komunikace s baterii by mohla byt zajimava vec, je nekde log toho co se deje na strane BMS? tzn neaktualizoval parametry nabijeni a vybijeni do studeru?
6.8kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe
willcz
 
Příspěvky: 260
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 48

Re: Studer informacie

Příspěvekod PavelR » sob bře 02, 2019 10:24 pm

load search vypnuto.
Pri vypnuti komunikace z bms se aku za 10minut vypnou. Aku davaji informaci o max nabijecim a vybijecim proudu a dalsi informace ale aktualizace dat je pomerne pomala. Toto je dej co se deje rychle. Druhak pokud studery nemaji komunikaci tak se prepnou ciste do bypassu
PavelR
 
Příspěvky: 1786
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 73

Re: Studer informacie

Příspěvekod youda » sob bře 02, 2019 10:32 pm

No jestli invertory vrčí tak silně, že ho v noci probudí přes dvoje dveře, tak už mu asi nebude vadit zmáčknout vypínač na 3f přímotopu, který mu tam nachystáš :lol:

Pokud nyní nejde otestovat body 2-3-4, možná by ses měl zamyslet (nebo zákazník), jestli by nemělo cenu systém doplnit o pár přepínačů a jističů tak, aby se dal nouzově provozovat ikdyž vznikne nějaká porucha. Když mu třeba odejde jeden XTM, to bude po celou dobu opravy úplně bez FVE? Někdy stačí si se zákazníkem sednout, probrat všechny scénáře a on pak sám navrhne, že by si přikoupil věci, které bys ani neměl odvahu mu prvně nabídnout.

Já si můžu u každého elektrického okruhu přepínačem vybrat, jestli mi pojede z DS či FVE. Kdykoliv můžu online vypnout jeden z invertorů v tandemu, aniž by mi vypadla výroba. Nebo můžu jeden poslat do bypassu a druhý nechat vyrábět.

Chápu, že teď je zákoš mrzutý, ale pokud je to normální člověk, tak se s ním vždycky dá dohodnout na nějakém troubleshootingu. Aspoň uvidí, že se snažíš. To, že si nevíš rady, už je mu jasné. Bez zkoušení se totiž asi nikam nepohneš. Mimochodem, celkem častý důvod, proč náš support nedokáže vyřešit některé servisní incidenty je, že zákazník je líný testovat a oni mu nedokážou vysvětlit, že je to fakt potřeba.

Možná ti opravdu napíše někdo z kluků, kteří Studery provozují, ale je jich tu celkem málo a ještě míň jich má 3f hybrid :(
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1126
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 224

Re: Studer informacie

Příspěvekod youda » sob bře 02, 2019 10:35 pm

PavelR píše: Druhak pokud studery nemaji komunikaci tak se prepnou ciste do bypassu


Myslíš komunikaci XTM vs BMS? Ta ale k chodu měniče potřeba není.
Pokud myslíš komunikaci XTM L1 vs ostatní měniče, tak by neměl být problém ten systém přepojit do tří jednofázových, pak to opět žádnou vzájemnou komunikaci nevyžaduje.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1126
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 224

Re: Studer informacie

Příspěvekod PavelR » sob bře 02, 2019 11:08 pm

Samozrejme je pouzit bypass paketak. FVE je umistena oddelene pred dvema hlavnimi rozvadeci - napaji to dve budovy. Taskze vse bud pres FVE nebo na DS. Ale to je v tuto chvili nepodstatny.

Zakaznik je vice nez trpelivy. jen pomalu dochazi napady. Ted me podnitila ta informace o odponani aku v malych vykonech tuto cestu musim prozkoumat.
To s tou pripravenou zatezi je napad dobrej zkusim navrhnout.

Nene system musi byt 3f v synchronizaci. Pouzivaji se 3f elekricke stroje tocive.
PavelR
 
Příspěvky: 1786
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 73

Re: Studer informacie

Příspěvekod youda » ned bře 03, 2019 11:00 am

milhaus píše:Malé info, po 27 měsících mi na 4Q elměru naskočila dodávka do sítě 1kWh !!!
Takže i Studer má přetoky do sítě. :)
Otázka kolik let budu muset počkat na další kWh. Nevím zda nemohl mít elměr např 0,9kWh předem , než jsem přešel na Studer z Infinity a před tím z ongrid měniče.


youda píše:Navrhuji napsat dopis na ČEZ, že jsi zjistil, že oni od tebe neoprávněně odčerpávají energii a přitom nemáte uzavřenou smlouvu od odběru. Jedná se tedy o černý odběr z jejich strany a ať to koukají napravit! :lol:


milhaus píše:Bohužel v ČR je to naopak a jednalo by se o černou dodávku pod pohrůžkou pokuty !!! :lol:


To byl pokus o vtip...
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1126
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 224

Re: Studer informacie

Příspěvekod milhaus » ned bře 03, 2019 4:51 pm

To byl pokus o vtip...[/quote]

Tak jsem to také pochopil :yes:
STUDER XTM 4000-48V,VS-120,RCC-02,BSP-500,XCOM-LAN.
5,3kwp , 12kWh bat.
milhaus
 
Příspěvky: 97
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm
Reputation: 7

Re: Studer informacie

Příspěvekod petr.truhlar » pon bře 11, 2019 4:53 pm

Ahojte vsichni, mam doma studer VT-65 a potreboval bych na nem trochu zmenit nastaveni. Mam life po4 a nabiji ho na clanek na 3.6V byl bych radeji kdyz by to bylo 3.45. Nenasla by se tu nejaka dobra duse kdo by mi mohl zapujcit nejake rozhrani na prenastaveni. Nejlepe Brno, Znojmo a okoli. Na odmnene by jsme se nejak domluvili. Dekuji
8*290Wp POLY, 5kW Power Jack LF, VT-80, 16*90Ah LifePo4
petr.truhlar
 
Příspěvky: 45
Registrován: úte říj 29, 2013 12:28 pm
Reputation: 2

Re: Studer informacie

Příspěvekod willcz » pon bře 11, 2019 7:33 pm

Ahoj, muzu pujcit, RCC, lokalita Rosice u Brna.
Napis SZ
6.8kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe
willcz
 
Příspěvky: 260
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 48

Předchozí

Zpět na Regulátory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'