Aby sa vratilo k povodnej teme; pouzivam ako termicky tak fotovoltaicky ohrev (nie v jednom dome)
1. Termicky do 200l Drazice dvojspiraloveho vymenniku (OKC200NTRR) a cele leto je v nom nahriata voda na 60C. Staci to pre dvoch na sprchu a nejaky ten riad v kuchyni. Pre viac ludi ako su navstevy vzdy zapinam plynovy kotol, ktory ma v nadrzi svoj vymennik.
Problemy: udrzba, potrebuje to menit kvapalinu inak zasere vymennik - tazko naucna lekcia. Bezpecnostny prepustaci ventil na vrchole systemu vzdy pocas roku nieco upusti - vidim to podla nadherne cistych stresnich tasek pod ventilom (ta nemrzka je strasne svinstvo ale cisti uzasne). Ani kvalifikovana firma vam system nemusi navrhnut a zlozit spravne - ja som mal problem s unikom tepla do kolektorov na streche v zimnych mesiacoch, proste som vyhrieval strechu

(chybal jednosmerny ventil, ktory by branil teplej vode vysplhat hore). Obehove cerpadlo a elektornika ma svoju spotrebu.
Vyhody: za dobu prevadzky sa system splatil niekolkonasobne. Spotreba plynu v 4 slnecnych mesiacoch je max 2.5m3 (na dvojpodlazny rodinny dom), system sa lahko odvzdusnuje.
2. Elektricky ohrev vody, kedy pcham max do 80L nadrze, ktora sa ohrieva na 65C a akonahle je na teplote tak sa prepne na 180l nadrz pred nou. Povodne som to skusal DC spiralou priamo z panelov odpojovane SSR pomocou termostatoveho signalu (zly napad), nestihal som menit SSR pricom najhorsie bolo ze, jeho prerazenie ho "trvalo zoplo". Nasledne tzv vytazovac, ale aj ten sa po necelych 3 rokoch rozhodol skoncit svoju zivotnu put a musel som kupovat dalsi do AC spiral.
Problemy: Leto; nech je to akokolvek sialene, moja mama nie je schopna vyplitvat nazhromazdene teplo. Vacsinu casu su panely len ozdobou strechy. Unik tepla cez vyhrevne telesa, za noc klesne teplota zo 65C na 38C a rano ked je chut si dat sprchu musim zhavit zo siete

. Regulator; za 3 rocnu prevadzku mam druhy, je to investicia cca 6000Kc a praca s vymenou.
Vyhody: ziadne trubky cez cely barak z pivnice az na strechu, v podstate bez udrzby. Kabel sa da natiahnut aj tam kam by sa trubkami dostavalo obtiazne.
Ako pisal rva, aj ked sa to z popisu systemu nezda, dnes by som siel len do fotovoltaiky a dusil ju spiralou v nadrzi.
termicky ohrev vody 200 l, FVE1 - 1kW ohrev vody 180+80 l, FVE2 - 0.5kW do olova, FVE3 domcek pre maleho - 0.26kW do LiFePO4