Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je úte dub 23, 2019 1:24 am


FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Předchozí

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod redcrown » ned úno 18, 2018 7:51 am

Ahoj, nějaké další poznatky s provozem GB Aku?
Díky
redcrown
 
Příspěvky: 351
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Jablonec
Reputation: 11

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod tomas » úte kvě 08, 2018 12:20 pm

Aktuální nastavení měniče.
MyPower_Management.png
MyPower Management

Parameters_setting.png
Parameters setting
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1811
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 79

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod Lucano88 » úte kvě 08, 2018 9:09 pm

S tím to nastavením to bere ze sítě neustále +/- 90W? jak to je s přetoky? Nějaký záznam?
Já se už snad blížím ke spuštění...
Lucano88
 
Příspěvky: 110
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm
Reputation: 3

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod tomas » úte kvě 08, 2018 10:15 pm

Lucano88 píše:S tím to nastavením to bere ze sítě neustále +/- 90W?

Proč 90W? V ustáleném stavu nebere/nedodává nic, tedy v závislosti na nastavení, kalibraci a toleranci měřidel (i elektroměr distributora má toleranci měření, jeden bude ukazovat třeba +1W a jiný -1W a třetí 0W, proto je tam ta kalibrace). V neustáleném stavu reaguje na zapínání a vypínání spotřebičů a snaží se vykompenzovat jejich činný výkon. Samozřejmě že tam je nějaká regulační prodleva (i chyba měření tak jako u každého měřícího přístroje) která je dána už i tím že jde o sinusový (často i nesinusový) průběh proudu který se neustále mění. A vyhodnotit směr toku a velikost energie není u střídavého napětí jednoduché zvláště když se můžeme pohybovat ve čtyřech kvadrantech.
Lucano88 píše:jak to je s přetoky? Nějaký záznam?

viz. předchozí strana tohoto tématu.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1811
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 79

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod tomas » čtv črc 12, 2018 12:39 pm

Koho by zajímalo jak to GreenBonO-Aku funguje v podobné elektrárně tak zde je video:
viewtopic.php?f=4&t=737&p=74851#p74851
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1811
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 79

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod NOPARasito » sob črc 21, 2018 2:02 pm

Ahoj,
můžu se zeptat co ta sranda stala?
Hlavně ty baterie cca.8kw/h?
Stačí mi nástřel v řádech 10.000.
Díky
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 862
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan
Reputation: 32

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod youda » sob črc 21, 2018 3:01 pm

Tenhle battery box stoji lehce pres sto tisic. Najdes ho na eskutr.cz.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1290
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 251

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod NOPARasito » sob črc 21, 2018 3:29 pm

No prave, vcelku 120tis je drba a jeste dle meho nazoru s pasivnima clankama misto kompletni rizene BMS ;-(.
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 862
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan
Reputation: 32

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod youda » sob črc 21, 2018 3:34 pm

To se asi koukas vedle. Tyhle boxy maji celkem chytrou BMS, da se to ovladat z PC a taky to loguje udaje na hostovany server v internetu. Jedine co to nema je prelejvani...proste to jen pali jako vetsina balanceru. Mne osobne by to asi nevadilo, aspon je to jednodussi, tudiz snad i spolehlivejsi.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1290
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 251

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod NOPARasito » sob črc 21, 2018 4:29 pm

Tudiz rikam, nema to aktivni BMS, za ty prachy trochu podceneny, vse co vyhazuje energii do tepla nemuze byt stabilnejsi a mimochodem dobrej balancer s trvalym cca 100A a spickove 250A je do 1500kc. Logovani na internet je pro hracicky, kteri stejne zjisti, ze je to k nicemu. Pokud udelas ostrovni system, kterej zije vlastnim zivotem a ty se max. kouknes ze sviti, tak nechas vyprat klidne i 5 pracek po sobe ;-))).
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 862
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan
Reputation: 32

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod NOPARasito » sob črc 21, 2018 4:55 pm

NOPARasito píše:Tudiz rikam, nema to aktivni BMS, za ty prachy trochu podceneny, vse co vyhazuje energii do tepla nemuze byt stabilnejsi a mimochodem dobrej balancer s trvalym cca 100A a spickove 250A je do 1500kc. Logovani na internet je pro hracicky, kteri stejne zjisti, ze je to k nicemu. Pokud udelas ostrovni system, kterej zije vlastnim zivotem a ty se max. kouknes ze sviti, tak nechas vyprat klidne i 5 pracek po sobe ;-))).

Ja osobne delal pack 6,9kw (960ks lifepo4 26650)vcetne balanceru kterej clanky porad rovna za material 77.000. Diagnostika baterie k nicemu, nikdy jsem to nepotreboval a to jedu z 95% na ostrov, jen horkovzdusnou troubu a nejaky nedopojeny blbosti mam na E-on a to jim taky jedine necham, at si taky neco vydelaj ;-D))).
Ted skladam pack z 18650 a tusim zkoncim na 10kW/h a cenou nekde kolem 48 i s balancerem. Samozrejme moznost pouzit stare clanky z cehokoli po jejich diagnostice.
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 862
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan
Reputation: 32

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod rottenkiwi » sob črc 21, 2018 9:01 pm

A ako rýchlo ich balancér vyrovná, keď budú max. rozhodené ?
1 mesiac ? 1 deň ? Či jednu hodinu ? Resp. aký je max. vstupný a výstupný balancovací prúd BMS ?
1 , 10 alebo 30 A ?
Only God & bank can create something from nothing. LTC: LX4UmmYHzT293zcJJ4BjTcPTRSHoLWLDn7
Si anode LiFePO charge BMS SEI formation Float Ochrana High SOC deg. MPPT Wheelchair Carbon Pb
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 2133
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 95

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod NOPARasito » sob črc 21, 2018 9:35 pm

Rekl bych ze balancovani se neuvadi v radech A ale mA, a vcelku je jedno jestli to bude v radech hodin nebo dnu, ale spise prevence k rozhozeni. Napr. kdyz jsem skladal pack, tak nebyly baterie stejne nabite, a cca. druhy den jiz chodily spolu jak pri nabijeni/vybijeni/ i float.
To je z me zkusenosti. Dle meho formovat to pouze nahore v max. nabitem stavu treba Lifepo4 3,6V nic moc. Ja je osobne nenabijim pri 16S na vice jak 56V, tak by me zajimalo jestli by chodily spolu.
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 862
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan
Reputation: 32

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod tomas » pát pro 28, 2018 10:30 am

Aktualizované a opravené schéma zapojení s funkčním přepínáním topného tělesa mezi DS nízkou sazbou a přebytky.
schema_zapojeni.pdf
schéma zapojení
(77.86 KiB) 79 krát


Pokud GreenBonO_Aku zaznamená přebytky tak si pomocí relé K5 a relé KA1 prioritně přepne topné těleso pomocí stykačů KM1 a KM2 z nízké sazby na přebytky. Pokud nejsou přebytky tak se topné těleso odpojí a případně přepne na nouzový ohřev nízkou sazbou z distribuční sítě pokud je zrovna nízký tarif a teplota v nádrži nedosáhla teploty nastavené na termostatu t1.
Nastavení relé K5 v GreenBonO_Aku:
download/file.php?id=8606&mode=view
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1811
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 79

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod tomas » ned dub 07, 2019 3:09 pm

Toto zaznamenává 4Q elektroměr distributora u elektrárny s Infinisolarem se zakázanou dodávkou do sítě a fázovou regulací přebytků. Je to z distribučního portálu https://dip.cezdistribuce.cz kam elektroměr posílá data a jsou to 15 minutové průměry.
data pro výrobu
vyroba_DS.png
výroba

Špička v 9:45 má 13W. V 11.30 se akumulátor nabil a fázová regulace začala přebytky pouštět do topných těles, to způsobilo mírný nárůst regulační výchylky a ve 12:30 uběhlo do distribuční sítě 35W. V 18:15 už regulace přebytků ustávala. Další 6W špička byla ve 22:45.

data pro spotřebu
spotreba_DS.png
spotreba

Tady je vidět že od cca 2 hodin do 6 hodin se měnič vypíná a spotřeba je pokrývána nízkým tarifem cca 650W trvalé spotřeby.
Potom jsou hodnoty od 18W do 45W v čase 9:45 a dále to klesá ještě níže. Fázová regulace zde v činném výkonu nejde vůbec poznat, pouze v jalovině (světle modrá čára).
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1811
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 79

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod tomas » ned dub 07, 2019 3:55 pm

A takto to vypadá za celý březen 2019
vyroba_DS_mesic.png
dodávka do DS březen

Do sítě uteklo 2,3528 kWh vlivem regulační výchylky a rychlosti, ale to nevadí za to se nic neplatí.
A maximální 15 minutová špička byla 0,065 kW (29.03.2019 16:00), za toto se platí sankce dle tabulky:
viewtopic.php?f=7&t=2886&start=60#p63232
a v tomto případě za březen to je 0,065x36=2,34Kč. Ale nevím kdy se to účtuje, elektrárna už je v provozu od 19.12.2016 a ještě na to nepřišla žádná faktura od distributora. Asi čekají až toho bude více, nebo na to kašlou protože se to nevyplatí fakturovat.

Za celý minulý rok 2018:
- maximální přetok do DS: 0,143 kW (01.07.2018 11:45)
- dodávka do DS: 100,7315 kWh
- spotřeba z DS: 3 183,8692 kWh
- špička odběru z DS: 8,108 kW (28.01.2018 19:45)

špička přetoku 143W byla v 7. měsíci, tak tady je:
cervenec_2018.png
červenec 2018 dodávka do DS

1_7_2018_dodavka_DS.png
1.7.2018 maximální dodávka do DS

1_7_2018_spotreba_DS.png
1.7.2018 spotřeba z DS

V těch 11:45 je špička v dodávce i odběru, takže někdo asi zapnul a vypnul nějaký výkonný spotřebič. V monitoringu akumulátoru jsme našel že BMS zrovna v tu dobu i odpojila nabíjecí bistabilní releé nabitého akumulátoru od 11:29:11 do 11:58:47, takže v této době do fungovalo bez možnosti nabíjení akumulátoru a pracovalo to jen na měnič s GreenBonO-Aku.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1811
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 79

Předchozí

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
Reputation System ©'