Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je čtv dub 19, 2018 4:28 pm
střídač_N píše:Zde o patro výš uváděný LG HE2 zvládne 20A a 200 cyklů 0-100% dle katalogového listu výrobce. Přirozeně od novoty. I tak bych to viděl na pěkný roční provoz. Dokonce odhadem věštím 2 roky. To jen tak na okraj.
V prvé řadě jde přece o technický problém a jeho řešení. Po vyřešení techniky je možné řešit následné vyvolané problémy, životnost. Řešit životnost a nevědět v čem je chyba asi dobrý výsledek nedá.
V každém případě to byla jen myšlenková konstrukce mající za cíl hledání příčiny odstranění vnitřního odporu paralelně řazených článků.
kybos píše:U nových článků to asi nebude problém, ale pokud stavím z použitých 18650, tak je nutno se na vnitřní odpor ohlížet. Mezi jetými články se běžně vyskytují kusy, které ještě mají použitelnou kapacitu ale vnitřní odpor překračuje 400 miliohmů.
Uvedu příklad: článek LGCS218650
změřený vnitřní odpor v nabitém stavu:451 miliohmů
Pro systémové napětí 48V použiji 14S / 100P
dostávám celkový vnitřní odpor akumulátoru 63 miliohmů (zanedbávám kabeláž,propojení, jištění a všechny ostatní odpory ve smyčce).
Při odběru ze střídače 7 kW a pro hraniční napětí 44V a účinnost měniče 84% vychází vstupní proud 189A.
Tento proud vytvoří jen na vnitřním odporu akumulátoru úbytek 0,063*189=11,9V
To je přesně na hranici výpadku střídače na podpětí a to v ideálním případě, když byl akumulátor před zatížením nabit na 100% (4,0V/článek). To ale v praxi nenastává. Abych šetřil články nenabíjím je na 100% a pokud připočtu další odpory ve smyčce je jisté, že v těchto podmínkách spolehlivě vypadne střídač na podpětí, jelikož vstupní napětí klesne pod hraniční limit 44V.
josse píše: To znamená, že já úbytek mám hlavně na 25 mm2 mědi a pojistkách.
Jen pro úplnost (pojistky jsou vždy dvě v + i v -):
měnič - (2 m 35 mm2) - pojistka 80 A 22x58 - sběrnice (PCB vyztužené 10 mm2 Cu, bočník 0,5 mR)
80P14S - (4 m 25 mm2) - pojistka 80 A 22x58 - sběrnice (PCB vyztužené 10 mm2 Cu, bočník 0,5 mR)
108P14S+15P14S - (2 m 25 mm2) - pojistka 80 A 22x58 - sběrnice (PCB vyztužené 10 mm2 Cu, bočník 0,5 mR)
josse píše:Pokud někdo má 28 těchto článků, jsem ochoten je zapojit přímo na měnič a každný měsíc je přeměřit. Já si je s touto vidinou nekoupím.
trud píše: Ale obchod z lifepo4 100Ah za 90 eur nemôžem nájsť.
![]() |
|
Zpět na Baterie, úložiště energie
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků