Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je ned bře 24, 2019 4:58 pm


Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
Předchozí

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod střídač_N » čtv led 24, 2019 1:18 pm

kyocera píše:....děláte chybu přepínat za plného výkonu.

Ale budˇto nikdo nečte nebo to nikoho nezajímá.......


Myšlenka pěkná, realizace obtížná. Ve své podstatě všechny současné střídače jsou ovládány nějakou formou procesoru a ten, že než si přehraje svou zaváděcí sekvenci, uplyne dosti dlouhá doba. Tuto variantu jsem z těchto časových důvodů zavrhl. Nehledě na nutnost, u některých střídačů, "vstoupit" dovnitř. Utěšuji se, že za měsíc přepnu a chmury okolo přepínání se o jednu naši "sezonu" oddálí
střídač_N
 
Příspěvky: 481
Registrován: sob říj 21, 2017 1:22 pm
Reputation: 62

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kyocera » čtv led 24, 2019 4:33 pm

Zdravím
střídač- N ,
dovnitř žádného měniče není třeba vstupovat. Téměř každý měnič má svorky na dálkové ovládání. A když nemá
svorky, má drobný vypínač. Ten drobný vypínač na měniči není od DC silnoproudu, ale je to vypínání a zapínání
měniče signálním slaboproudým ovládání.
A k tomu co píše admin. knowhow , tedy princip si nenechávám pro sebe ale popsal jsem vždy princip ve
prospěch všech. A na realizaci se dá jít několika způsoby od počítání period, časovací obvody analogové,
časovaní i jednoduchým procesorem atd. A v minulosti jsem popsal např. na začátku princip
energetického asistenta na provoz např. kompresorové ledničky slabým nevyhovujím měničem.
Po roce a něco jsem zařízení energetický asistent zavrhnul i když bylo funkční rozdělal a dělal s
plynulým docucnutím z DS.
A tak je to vždy ,technologicky věci začínají zastarávat už když se popíší zdokumentují a vyrobí první funkční prototyp.
A když vidím realizace FV, každý si našel nějaké vlastní řešení, které
mu co nejvíce osobně vyhovuje. A každý kdo nějaké své řešení popíše může inspirovat druhé jít podobnou
nebo naopak jinou cestou.

Admin edit: Tema bylo rozdeleno, uvaha o nebezpecnosti je v novem tematu Nebezpečí číhá všude
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1500Wp FV panel 6ks 255Wp Kyocera , regulátor Victron E. 150V/70A ,aku 120ks článků NiCd každý 120Ah,
LF měnič Victron E.P.1200VA a LF měnič Modrý trpaslík 1500VA a LF Modrá trojka - 3000VA
Uživatelský avatar
kyocera
 
Příspěvky: 697
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm
Reputation: 152

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod tomas » sob led 26, 2019 5:11 pm

JirikT píše:slíbené foto...


Pokud to selže v těchto místech, tak lze sepnout oba kontakty různých zdrojů. Vadí mne že tam nemají jako pojistku i ovládání spouště z boku jističe jak to mají třeba vyrážecí cívky.
prepinac_m_porucha.jpg
možnost selhání přepínače


Já mám tento:
https://www.aliexpress.com/item/CXS2P-1 ... 4c4dueL7ST
Přijde mi bezpečnější v případě sepnutí obou zdrojů. Vypadá jak vačkový, ale ke kontaktům jsem se nedostal.
automaticky_prepinac_4P_100A.JPG
automatický přepínač 4P, 100A

Vleze do modulárního rozvaděče, ale nemá 0 polohu, takže nevypíná jen přepíná a je tedy hodně rychlý. Pozor na to že přepnutí nabitého kondenzátoru na zdroj který má zrovna opačnou polaritu může vyrazit topičovi v elektrárně z ruk lopatu.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1791
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 75

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kvako1 » ned led 27, 2019 10:50 am

tomas píše:
Já mám tento:
https://www.aliexpress.com/item/CXS2P-1 ... 2P-4P-100A
Vleze do modulárního rozvaděče, ale nemá 0 polohu, takže nevypíná jen přepíná a je tedy hodně rychlý. Pozor na to že přepnutí nabitého kondenzátoru na zdroj který má zrovna opačnou polaritu může vyrazit topičovi v elektrárně z ruk lopatu.


Tomasi a maš jej už zapojenej ? ja jsem totiž taky koupil tenhle typ přepínače. ještě ale nedorazil :)
funguje ti spolehlivě ?
To stím kondenzatorem jsem nějak nepobral.... ?
kvako1
 
Příspěvky: 134
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 15

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kodl69 » ned led 27, 2019 11:40 am

vzhledem k tomu, že měnič není synchronizován se sítí, tak v okamžiku přepnutí, při kapacitní zátěži, může mít kondenzátor napětí až 310V a na vývodu z měniče v té chvíli může být -310V, to stejný platí pro přepnutí opačným směrem.

Ten přepínač s jističema - nevím, jak přesně je definováno mechanické blokování, na mejch stykačích s mech. blokováním se taky může to táhlo ulomit...
Možná bych k tomu přidal pomocný kontakty (koupil 4P i když potřebuju 3P) a ten kontakt "navíc" zapojil do ovládacího obvodu. Na druhou stranu, pokud by se třeba svařily kontakty v jističi, tak je otázka, jestli motorek má takovou sílu, že by ohnul tu páku a pak sepnul druhej jistič, příp. že se rozlomí to kovový vedení páček jističů? Snad to není do raketoplánu.
Určitě je tohle řečení lepší, než přepínací kontakt relé/stykače, s tím už mám nepěknou zkušenost...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3333
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 232

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kyocera » ned led 27, 2019 12:50 pm

Zdravím,
vidím kodl 69 , že také přepínáte za plného výkonu. Kdybych také jen přepínal za plného
výkonu , tak bych už dávno utavil kontakty relé. Ale už jsem to psal vícekrát
já také podpětovým bistabilním relé zapínám a vypínám měnič. Ne v silnoproudém
obvodu, ale jen po dálkovém ovládání , řízení měniče.
A přepínání o lével výše je, přepínání kontaktů relé bez napětí a bez proudu. Tak jak jsem to popsal
dříve. Přepnutí musí být rychlé a bezpečné. Nesmí během toho spotřebiče
kolabovat. A jak jednoduše kontrolovat , zda kontakty se nepřipekly k sobě ?
To jsem popsal podrobně ve svém domovském vlákně. Jako vizualizace stavu kontaktů.
Na první pohled je vidět, zda je kontakt sepnutý, či rozepnutý.
Přitom do LED diody téče méně jako 200mikroA, nedá se tak mluvit o zbytečně navýšené
spotřebě naprázdno.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1500Wp FV panel 6ks 255Wp Kyocera , regulátor Victron E. 150V/70A ,aku 120ks článků NiCd každý 120Ah,
LF měnič Victron E.P.1200VA a LF měnič Modrý trpaslík 1500VA a LF Modrá trojka - 3000VA
Uživatelský avatar
kyocera
 
Příspěvky: 697
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm
Reputation: 152

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kodl69 » ned led 27, 2019 1:23 pm

Jasně, za plnýho výkonu a 3 fáze do jedné. A takovejhle domeček plnej koleček jaksi nebudu kvůli pár přepnutím za rok řešit, navíc když se vůbec nic ničemu nestane, i když je přetržka při přepnutí 2s. Pračka pere dál, myčka taky, tiskárna se nezbláznila ani když jsem jí tohle dělal při tisku, takže to nemám potřebu řešit. Věci, kterejm by přepnutí mohlo vadit, jsou připojený na DC rozvodu...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3333
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 232

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod alextccz » ned led 27, 2019 1:43 pm

Zdravím, přepínání mám řešeno přes dva stykače s mechanickým a elektrickým blokováním, plus je tam zpoždění přes časová relé. Lze nastavit který zdroj je prioritní, síť zálohovaná měničem a naopak. Lze nastavit že se to v době nízkého tarifu umí samo přepnout na provoz ze sítě.
Obrázek
alextccz
 
Příspěvky: 9
Registrován: úte led 16, 2018 2:28 pm
Bydliště: okr.Tachov
Reputation: 0

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kvako1 » ned led 27, 2019 1:56 pm

Ja jsem právě rovnou objednal ten 4polovej.
Nějak tomu moc nerozumím. Měl jsem představu že měnič je sinchronizovanej. v mem připadě to bude axpert 5kW.
Musím to ještě nastudovat , přinejhorším to budu přepínat ručně při nějakém problemu.
Automatické přepinání by měl zajistit měnič sám , při přepnutí na bypas.. nebo se pletu ?
Ten přepínač je tam vlastně jenom pokud elektrerna jako takova kůli něčemu vypne...Alespoň tak tomu chápu, nebo se pletu ?
kvako1
 
Příspěvky: 134
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 15

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod brumlaj » ned led 27, 2019 2:32 pm

Se tu zmiňuje kapacitní zátěž, ale co se jiskření týká ta induktivní je na tom ještě lépe. Tam se vygeneruje taková napěťová špička, že jiskra hoří jako při svařování obloukem. Jojo a nemálo majitelů měničů poté sypalo křemík do elektrotechnického odpadu.... A prej "nic to nevydrží", ani 350W zátěž ;-)
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1517
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm
Reputation: 96

Předchozí

Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'