Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je ned srp 20, 2017 2:55 am


Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
PředchozíDalší

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod volente » sob srp 06, 2016 10:19 pm

goodbie píše:nikdo nikoho nechce drbat,jen se dělíme o rady z přepínání protože nejlepší přepínání je žádné mnoho z nás pohořelo i na originál přepínání v měniči a pochopili jsme ,že tudy prostě cesta nevede a nevsázel bych na to,že PJ má trafo a je nezničitelný jen se pro jednou se síť do trafa nedostala jinak by už měnič byl po smrti ať má trafo nebo nemá holt klika jako prase.


A to je názor laický , či odborný?
4x Solartec mono 180Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, 420Ah Li-Ion, Axpert MSXE, 24V/2,4kW.
volente
 
Příspěvky: 439
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov
Reputation: 46

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod volente » ned srp 07, 2016 12:12 am

No hoření oblouku u AC napětí je trošku problém, Záleží na typu zátěže. I malá indukční zátěž může být problém, viz moje trafo (pozor!!!!!! zapojeno na kontakty pomocného relé, ne na silové kontakty stykače) , ale pro průmyslové stykače stavěné pro AC3 zátěž by neměl být problém. Jinak by mašiny ve výrobě už asi nevyráběly.
4x Solartec mono 180Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, 420Ah Li-Ion, Axpert MSXE, 24V/2,4kW.
volente
 
Příspěvky: 439
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov
Reputation: 46

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod volente » ned srp 07, 2016 12:21 am

[quote="goodbie"]nikdo nikoho nechce drbat,jen se dělíme o rady z přepínání protože nejlepší přepínání je žádné mnoho z nás pohořelo i na originál přepínání v měniči a pochopili jsme ,že tudy prostě cesta nevede a nevsázel bych na to,že PJ má trafo a je nezničitelný jen se pro jednou se síť do trafa nedostala jinak by už měnič byl po smrti ať má trafo nebo nemá holt klika jako prase.[/
Jen dotaz, viš co dělá cívka v obvodu AC napětí??
4x Solartec mono 180Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, 420Ah Li-Ion, Axpert MSXE, 24V/2,4kW.
volente
 
Příspěvky: 439
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov
Reputation: 46

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kodl69 » ned srp 07, 2016 8:15 am

Je fakt, že jsem dlouho uvažoval, čím vlastně napájet ovládací obvod se stykači a relé, a po logické úvaze mi vyšlo, že jedině DC z baterek, a podle toho jsem nakoupil stykače a relé. Protože pokud zvolím napájení z AC sítě - nebude to fungovat při výpadku sítě. Pokud zvolím napájení z AC měniče, nebude to fungovat při vypnutí měniče. Ještě jsem uvažoval o pomocném zdroji 230AC/48V DC, ale nepřepínám operační sál, ale jenom normální domácnost, pokud selže všechno, dají se stykače se západkami ovládat ručně.
ostrov 3000Wp ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 1887
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 120

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod volente » ned srp 07, 2016 4:30 pm

Jak už jsem psal, použil jsem stykače na spínání měniče DC, na síť AC, obojí 24V. AC by byl lepší na 230V, ale použil jsem co mám a nemusím kupovat.Jen mám stále na síti pověšené trafo. Asi by šlo spínat trafo místo stykače, ale po zkušenosti chci ušetřit kontakty zbytečnému opalování. DC stykač má jednu nespornou výhodu a tou je menší odebíraný výkon. Pouze 5W.
4x Solartec mono 180Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, 420Ah Li-Ion, Axpert MSXE, 24V/2,4kW.
volente
 
Příspěvky: 439
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov
Reputation: 46

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod xmasin » pát srp 12, 2016 5:59 pm

Když jsem hledal automatický přepínač sítí, tak jsem narazil na toto http://bje.cz/article.php?id=redundant. Vypadá to docela zajímavě a je to za přijatelnou cenu.
xmasin
 
Příspěvky: 650
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 10

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod ixo » pát srp 12, 2016 8:08 pm

Tá cena za 16A DIN verziu je tak zaujímavá, že o tom začnem rozmýšľať aj ja! Nahradil by som tým kopu stykačov a relé a ešte mal prepínanie bez výpadkov...
940 Wp, Pb OpZs 24V/300Ah, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Výkonnosť systému: http://oddych.sk/e
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 391
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava
Reputation: 13

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod mobilik » pát srp 12, 2016 8:30 pm

Veru tak, cez rele vypinat menic ak poklesne napatie, to ide hociako, ci uz cez nejake HRN, alebo z regulatora, alebo cez nejake BMV a nasledne nema 230Vac, tak zopne DS.
Paradna vecicka a za rozumnu cenu. Este by ma zaujimala velkost toho modulu na DIN listu. :wink:
mobilik
 
Příspěvky: 1480
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 132

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod ixo » pát srp 12, 2016 8:53 pm

Cca 150 x 110 x 60 myslím. Je to tam v dokumentácii.
940 Wp, Pb OpZs 24V/300Ah, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Výkonnosť systému: http://oddych.sk/e
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 391
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava
Reputation: 13

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod volente » pát srp 12, 2016 10:09 pm

No nevím, když tam vidím ty relátka a vím jak dopadlo moje určitě masivnější RP 700 které přepínalo jen trafo, měl bych při indukční zátěži asi opravdu velký strach. Průmyslový stykač s mech blokem je aspoň nějaká jistota.
4x Solartec mono 180Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, 420Ah Li-Ion, Axpert MSXE, 24V/2,4kW.
volente
 
Příspěvky: 439
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov
Reputation: 46

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod abrams » sob srp 13, 2016 8:14 am

Zdravím ,

netroufl bych si tento relátkový přepínač použít k přepínání celýho baráku DS/FVE ::stop:: ta zanedbatelná vzduchová mezírka mezi kontakty mi nahání hrůzu :eek2: . V upraveným stykači zapojeným na 1 x přepínací mám součtovou vzduchovou mezeru cca 18mm :yes: což také prodlužuje čas mezi odepnutím a sepnutím (přepnutím) . Sice trvalá spotřeba AC cívky stykače cca 3,5W = cca 85Wh/den zato jednoduchý a funkčtní :D .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 1869
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 162

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod mobilik » sob srp 13, 2016 9:52 am

Ale relatka sa daju vybrat a napajat kludne aj stykace prinajhorsom, ale uznavam, nieje to najlepsie riesenie, pouzitie tych rele. :wink:

Odoslané z Lenovo Vibe Z2 Pro.
mobilik
 
Příspěvky: 1480
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 132

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod dracekvo » pát úno 17, 2017 9:57 am

kodl máš už nějak hotové to přepínání sítí pomocí mechanicky blokovaných stykačů a západek? Mohl bys ukázat foto instalace? A mohl bys nadhodit cenu komplet toho řešení a kde si koupil? Počítám že je potřeba 2x stykač, mech blokování, 2x západka.
Do dneška sem netušil, že existuje na stykač západka a proto sem furt stykače bral jako poslední možnost kvůli spotřebě, ale tato věc to totálně vyřešila.
2850Wp, Tristar MPPT 60A, 200Ah LiFePO 48V, 5kW LF PowerJack by Matěj
dracekvo
 
Příspěvky: 805
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 37

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod xmasin » úte kvě 16, 2017 3:24 pm

Dnes jsem narazil na zajímavou věc, automatický přepínač sítí - https://www.aliexpress.com/store/product/4P-63A-380V-MCB-type-Dual-Power-Automatic-transfer-switch-ATS/613696_1895148154.html?spm=2114.12010612.0.0.P2gC43 vypadá to, že monitoruje stav primárního připojení a pokud napájení vypadne, tak automaticky přepne na zálohu s časovou prodlevou. Mohlo by to vyřešit naše potíže s přepínáním sítí pomocí různých udělátek.
xmasin
 
Příspěvky: 650
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 10

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod rva » úte kvě 16, 2017 3:59 pm

Mám ho na stole a až bude nálada, tak se chystám jím nahradit ruční přepínač 1-0-2. Vzhledem k tomu, že tento přepínač využívám velmi zřídka, tak není ani žádný velký tlak na to, abych si s tím pospíšil. Jinak toto se skládá ze dvou stykačů a mezi nima je motorický pohon, který přepne s prodlevou z jednoho na druhý.
_______________________________________________________________________
10.5kWp, 48V LiFePo4 250Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 547
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 38

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod xmasin » úte kvě 16, 2017 4:12 pm

Tak to zní dobře. Ty pomocné kontakty jsou jen signalizační nebo je na nich i napětí?
xmasin
 
Příspěvky: 650
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 10

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod rva » úte kvě 16, 2017 4:44 pm

Je na nich napětí fáze L1 DS a L1 Měnič. A podle toho, jestli je na L1 napětí se rozhoduje, jestli se má přepnout. V případě, že na L1 žádná fáze není, pomocné kontakty nejsou propojeny s ničím.
_______________________________________________________________________
10.5kWp, 48V LiFePo4 250Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 547
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 38

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kodl69 » úte kvě 16, 2017 7:04 pm

ten přepínač vypadá celkem ok, 54 USD není úplně málo, ale 2 stykače, mech. blokování a západky mě stály víc, navíc dost času než jsem to složil. Jakou má ten aparát vlastní klidovou spotřebu ze sítě, z měniče?
ostrov 3000Wp ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 1887
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 120

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod rva » úte kvě 16, 2017 9:22 pm

Když ho zapojím přes měřák spotřeby do zásuvky tak ukazuje nulu a protože měřák změří i led 2W jako 2W, tak spotřeba je menší než 2W. Až budu mít po ruce něco lepšího, tak zkusím změřit přesněji, protože něco to žrát musí už kvůli led, co na tom svítí.
_______________________________________________________________________
10.5kWp, 48V LiFePo4 250Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 547
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 38

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kodl69 » úte kvě 16, 2017 11:13 pm

pokud je to méně než 2W, tak je to ok, ovládací relé finder 4052 (48V DC s kondenzátorem a usměrňovačem) u mýho aparátu má podobnou spotřebu, když si můžu dovolit ztráty v měniči naprázdno cca 27W, tak tohle už není problém. Nemá to snahu přepínat při každým poklesu napětí z měniče?
Podle popisu je to zrovna i jistič, ale to bych asi nedoporučoval využívat...
Pěkný je to ruční ovládání, ale trochu mě děsí ten rozměr na délku 22cm, to bych do rozvaděče asi nedostal, moje 2 stykace mají cca 10cm, a o kus dál je destička s relé cca 6cm.
Podle obrázku to vypadá jako že je to původně na din lištu a někdo k tomu přidal plech, je to i na upevnění na din lištu, dá se ten plech sundat?
ostrov 3000Wp ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 1887
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 120

PředchozíDalší

Zpět na Automatizace, měření, statistiky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
Reputation System ©'