Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: ned úno 28, 2021 7:55 am


Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
Předchozí

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod youda » ned úno 02, 2020 10:16 am

Osobně jsem vzal tu 100A verzi, provedení se třemi přepínacími kontakty (R,S,T). Je to totiž přesně tak, jak tušíš: těch štítkových 100A je čínských, takže rozhodně nemá smysl šetřit tam, kde už jednou šetřil číňan. 3x32A, které mi tam jdou, to zatím utáhlo.

Originální automatika není vůbec špatná, je to kombinace elektroniky + relátek a celá pracuje na základě přivedení napětí 230V mezi ovládací svorky AR+AN respektive mezi BR+BN:
- AR+AN má prioritu, pokud je zde napětí, tak přepínač vždy přepne na A.
- Na vstup B přepínač switchne pouze v případě, kdy ovládací svorky A jsou bez napětí a zároveň na BR+BN napětí je.
- Jsou-li všechny ovládací svorky bez napětí, přepínač zůstává tam, kde zrovna je.

Díky tomu, že ovládací a silové svorky nejsou uvnitř bazmeku nijak propojeny, není problém, aby si člověk přepínání řídil nějakým nadřazeným systémem sám tak, že prostě přivede napětí tam, kam chce přepnout. Po přepnutí lze napětí z ovládacích svorek odstavit a tak zcela eliminovat vlastní spotřebu bazmeku.

Ještě pozor na jednu věc:
Na mnoha produktových fotkách je nakresleno připojení ovládacích svorek přímo na silové pomocí tenkých drátků. Z bezpečnostního hlediska je to však cesta do pekel: pokud se do jedné silové svorky upevní zároveň 0.5mm2 lanko a 6mm2 vodič, tak kontakt nikdy nebude pevný, vznikne přechodový odpor, spoj se bude zahřívat a za rok to může i shořet. Mnohem bezpečnější je, připojit ovládací drátky někam jinam. Ideálně přes nějakou "rozbočovací svorkovnici" tak, aby silový drátek měl na takové svorkovnici vlastní šroubek.

PS: bazmeky, které mi dorazily, měly oproti produktovým fotkám jeden rozdíl - místo anglických popisů jsou všude jen čínské znaky, což v rozvaděči vypadá dost strašidelně :?
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 3035
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod luge » ned úno 02, 2020 10:33 am

pezizka píše:Díky za reakce, jsem moc rád že píšete a ještě raději co :P Že to není schválené je mi jasné. Youdo dík za upozornění na kravál, zmiňoval to i kodl69, ale ten naštěstí řešit nemusím :) Velice mně potěšilo, že spotřebiče z toho nechytají psotník, mně delší doba přepnutí a reakce spotřebičů zas tak nevadí, ale lachtani kvičí :lol:
Prozatím u mne vede:
var 2.jpg

To asi proto že díky MareC3k a luge co jej kochli vidím co je uvnitř:
1.jpg

2.jpg

Kontakty a vzduchová mezera budí důvěru, jen nevím jestli je nějaká pojistka při slepení kontaktu :roll: Jsou k mání verze 100A i když předpokládám, že čínských :? ale i tak. No a pohled zezadu mne ubezpečuje, že originální automatiku patrně udolám, proto že si to chci ovládat sám.

https://www.youtube.com/watch?v=T1Vam5R ... e=youtu.be
luge
 
Příspěvky: 702
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod pezizka » ned úno 02, 2020 11:06 am

youda -díky za perfektní popis :P Pokud Ti to dává 32A, tak můžu být v klidu, u mně max. 25A. Jak to popisuješ tak žádný zásah nebude ani nutný. Chci to ovládat PLC takže z toho bude parádní bistabilní stykač a dokonce bez jakéhokoliv odběru. Víc si ani nemůžu přát :celebrate2: To propojení co zmiňují ani nechci provozovat, ne tak nějakými nejištěnými tkaničkami od bot a na rozsypaný čaj v rozváděči si buď zvyknu a nebo sundám brýle :lol:
luge - dík za super video :yes:
pezizka
 
Příspěvky: 633
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kvako1 » ned úno 02, 2020 1:55 pm

youda píše:
Ještě pozor na jednu věc:
Na mnoha produktových fotkách je nakresleno připojení ovládacích svorek přímo na silové pomocí tenkých drátků. Z bezpečnostního hlediska je to však cesta do pekel: pokud se do jedné silové svorky upevní zároveň 0.5mm2 lanko a 6mm2 vodič, tak kontakt nikdy nebude pevný, vznikne přechodový odpor, spoj se bude zahřívat a za rok to může i shořet. Mnohem bezpečnější je, připojit ovládací drátky někam jinam. Ideálně přes nějakou "rozbočovací svorkovnici" tak, aby silový drátek měl na takové svorkovnici vlastní šroubek.



Na to existuje jednodušší řešení.
napajet tam vidličky nebo očka, ja to řešil vidličkama.
jak na 10tku tak na 2,5tku vodič--
https://www.elektrotechnika-shop.cz/kabelove-vidlice

pak vše drží a funguje jak ma..
http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... &start=300
FVE 13kWp na trackeru, 3xpip5048 3faz, baterie li ion 1160Ah cca 60kWh
kvako1
 
Příspěvky: 553
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod pezizka » ned úno 02, 2020 2:17 pm

kvako1 píše:

To je bezva že sis tak poradil :) A bonzneš kteý máš, jak jsi spokojen a co na něj říkají spotřebiče? Nejlépe v zátěži :mrgreen:
pezizka
 
Příspěvky: 633
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kvako1 » ned úno 02, 2020 2:34 pm

;) psal jsem par přispěvku spět.
je tam i odkaz
http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... &start=300
FVE 13kWp na trackeru, 3xpip5048 3faz, baterie li ion 1160Ah cca 60kWh
kvako1
 
Příspěvky: 553
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod pezizka » ned úno 02, 2020 3:02 pm

A jejda :shock: Přečetl jsem si toho tolik, že v tom mám trochu guláš :sm1: Sorry jako....
pezizka
 
Příspěvky: 633
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod salinm1 » pát pro 25, 2020 3:54 pm

Ahoj, prosim nemá někdo jedenou kousek idelane stačí 2 polový navíc. Potřeboval bych akutně v tomto počasí mi dost často baterky dojdou a rád bych automaticky přepínal. Děkuji moc
salinm1
 
Příspěvky: 26
Registrován: čtv srp 14, 2014 11:50 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kiksa » pát pro 25, 2020 6:22 pm

Mám doma dva nevyužité přepínače, ale jsou to ty starší verze viz odkaz. Přepnutí tam trvá odhadem 3 s, takže to není žádná sláva. Dyžtak napiš.
kiksa
 
Příspěvky: 39
Registrován: ned říj 15, 2017 10:50 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod redcrown » úte úno 16, 2021 8:35 pm

redcrown
 
Příspěvky: 1003
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kodl69 » úte úno 16, 2021 11:36 pm

Jasně tam borec říká, že ty pohybující se měděný pletence s náma nebudou do konce dní, a že to není schválený žádnou "normální" světovou zkušebnou... není problém udělat ty blokovaný stykače, aby přepínaly taky tak nějak v době desítek ms, ani se stykačema se západkama, ale ztovna mě to nepřijde jako dobrej nápad ohledně běžnýho chování většiny měničů, který klidně na chviličku spadnou a znovu najíždí softstartem, tj potřebjí aspoň 2s na ten softstart po výpadku na přetížení. Pokud tohle chce někdo oželet, tak není problém udělat to přepínání bez jakékoliv prodlevy i se stykačema...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5372
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Joskob » stř úno 17, 2021 8:07 am

kodl69 píše:Jasně tam borec říká, že ty pohybující se měděný pletence s náma nebudou do konce dní, a že to není schválený žádnou "normální" světovou zkušebnou... není problém udělat ty blokovaný stykače, aby přepínaly taky tak nějak v době desítek ms, ani se stykačema se západkama, ale ztovna mě to nepřijde jako dobrej nápad ohledně běžnýho chování většiny měničů, který klidně na chviličku spadnou a znovu najíždí softstartem, tj potřebjí aspoň 2s na ten softstart po výpadku na přetížení. Pokud tohle chce někdo oželet, tak není problém udělat to přepínání bez jakékoliv prodlevy i se stykačema...

Tie medené spletence sú bežne v isticoch aj ked sa s nimi necvaka pravidelne, ale su tam a su zjavne schvalene. Určite nevydrzia večne, ale ro ani stykače
Solar frontier 70W 9xJ10° ; poly TSM-235PC05 3xJ90° , 1xV35° , 2xZ35°
Epsolar LS3024b ; SunYoba 30A ; 2x smart BMS 30A
Carspa 600w 24/230 trapez ; Soluowill NP1200-24/230 sinus
Mix olova neznámej kapacity; 7S120P li-ion 18650 210+Ah
Joskob
 
Příspěvky: 471
Registrován: ned kvě 12, 2019 8:56 pm
Bydliště: Poprad

Předchozí

Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'