Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte čer 02, 2020 9:29 am


Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
PředchozíDalší

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod richmach » pon lis 04, 2019 1:11 pm

Potýkal jsem se taky s problémem přepínání a odpravil dva měniče.Mám přez procesor hlídaný napětí (21 V vyp,26,8v zap a 31V vyp. mám NICD)Mám dvě relé.Jedno zapíná a vypíná měnič (zapíná asi 15s před přepnutím) druhé relé přepínacím dotekem přepíná DC stykačů.Problém je ale v tom,že přítahová cívka má velký proud pro překonání velké vzduchové mezery(pak je tam přídržná cívka s malým proudem).Následně při natažení se kotva odrazí a dojde k mechanickým zákmitům kotvy a kontaktů.Tam nastalo jakoby prolínání napětí z obou soustav.Vyřešil jsem to zařazením asi 5 Ohmového odprou do cívek stykačů a blokováním přez vlastní doteky.Natahování stykačů změklo a mechanické zákmity přestaly.Takto provozuji přepínání kolem dvou let a v plné zátěži.Jak bude čas připojím fotky pořízené osciloskopem z přepínání.Tušim,žeje to v rámci jedné periody.Jak se to zrovna povede.Registruji to pouze na zářivkách.
richmach
 
Příspěvky: 25
Registrován: pát kvě 19, 2017 7:26 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod richmach » úte lis 05, 2019 8:12 pm

Tak jsem vyštrachal nějaké foto z osciloskopu.měnič síť měnič
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
richmach
 
Příspěvky: 25
Registrován: pát kvě 19, 2017 7:26 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod richmach » úte lis 05, 2019 8:14 pm

Dvakrát přepnutí za sebou
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
richmach
 
Příspěvky: 25
Registrován: pát kvě 19, 2017 7:26 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod richmach » úte lis 05, 2019 8:18 pm

A ještě jednou měnič síť měnič jindy.
Ještě zkusím najít odezvu přítahu stykače.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
richmach
 
Příspěvky: 25
Registrován: pát kvě 19, 2017 7:26 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kiksa » stř lis 06, 2019 10:22 pm

Tom_007 píše:Tady ten https://www.aliexpress.com/item/3299263 ... 4c4dqnEmoJ No ale když jsem dal nahoru L a N z DS, tak to normálně fungovalo, tudiž bych řekl, že to je tim zapojením uvnitř měniče, že na N není 0V. Ve střídavém proudu trochu plavu. Číňan taky psal, že to je ok, když jsem mu to poslal schématicky.


Ahoj,
podařilo se problém nějak vyřešit? Mám podobnej přepínač a několik měsíců fungoval = přepínal OK, teď přestal z ničeho nic přepínat z DS zpět na FV, v manuálu funguje, z FV na DS taky bez problému.
kiksa
 
Příspěvky: 20
Registrován: ned říj 15, 2017 10:50 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod dumi » čtv lis 07, 2019 11:36 am

Co rikate na tohle?
https://www.elima.cz/obchod/2cca703040r ... 31012.html

zda se to bejt mensi nez 1DIN, 16A staci, nema nulovou polohu tu ma az tento:
https://www.elima.cz/obchod/2cca703025r ... 31014.html

cena je rekl bych lidova.

Nejaky duvod proc to nepouzit na prepinani DS/FVE?
Dumiho ostruvek: 2kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1617
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod rottenkiwi » čtv lis 07, 2019 11:39 am

A nevyjde lacnejšie predlžovačka ? Dosť dobre nechápem zmysel prepínania.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 3431
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod dumi » čtv lis 07, 2019 11:40 am

Smys je takovy, ze bych mel v rozvadeci k danym okruhum tenhle prepinac a tim padem mohl volit jestli dana vec jede z DS nebo FVE. na leto bych prepnul vic na FVE, v zime kdyz bude hodne svitit tak taky a v dobe temna tam treba nechal jen svetla. jinak bych musel pokazdy rozdelavat rozvadec.

Dneska zrovna sviti jak blazen a zbytecne by to slo do bojleru, a celej barak by jel DS, takze sem to pres prodluzovacku napojil, ale je to opruz a neni to flexibilni
Dumiho ostruvek: 2kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1617
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Lui » čtv lis 07, 2019 11:47 am

radšej ten čo má 1-0-2 ...predsa len vylúčíš možné krátkodobé stretnutie siete s meničom,a výsledok by bol hned viditelný :( (aj počutelný)
Cca 16kwp ::pv:: ,48V 7kAh Pb *batt* , 60V 1kAh Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 5xMPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) , BMV-600S , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 963
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod xmasin » čtv lis 07, 2019 11:50 am

Akorát by to chtělo dvoukontaktovou verzi. Je dobré přepínat i nulák (platí pro síť TN-S)
xmasin
 
Příspěvky: 1330
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kodl69 » čtv lis 07, 2019 11:51 am

a co přepínání N vodiče, to není potřeba? už se na tohle téma napsalo dost a leckerej akspert to kvůli tomu zabalil. To máš na každým okruhu samostatnej chránič, nebo máš jenom jeden na výstupu z měniče? Pokud je B správně, tak je to další důvod, proč přepínat i N vodič. Dopručuju nepřepínat jednotlivý okruhy, ale skupiny okruhů, který mají svoje proudový chrániče.
Mám odzkoušenej HAGER SFT440, stejně bude fungovat dvojpól. Po letech provozu jsem zjistil, že nějaký přepínání nějaké části je stejně k ničemu. Přes den je zaplej měnič a jede z něj všechno, a večer, jak jsou baterky k 50% SOC, tak to přepnu na síť. Aspoň se ušetří zbytečná spotřeba měniče přes noc, ostatně světla a spol jsou přímo na DC...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x Auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4536
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod dumi » čtv lis 07, 2019 12:02 pm

nuly u axperta mam spojeny, takze celej system ma "jednu" nulu. Fyzicky jsou proklemovane AC IN N a AC OUT N. Nic nevybuchlo.

Chranic na vystupu menice neni. nemam je ani DS, jedine co je pres chranic jsou koupelny, ty maj jeden dohromady, a zahradni domek, kde je sauna a vyrivka, ta ma pak jeste svuj na privodnim kabelu.

Pokud bych nejakou vetev dava na chranic, tak nulu te vetve prozenu chranicem a tim padem nemusim nulu prepinat, protoze by se prepinala jeste pred chranicem.

Pristroje co pouzivame maji bud zemnenou kostru a nebo dvojitou izolaci.

Momentalne nemam vykon FVE tak abych si mohl dovolit jet cely dum na FVE, a proto chci dle potreby mit moznost volit co na DS jede a co ne.

svetla se 100W zarovkama tezko pojedou na DC.... musel bych dat vsude ledky a to fakt nechci.
Dumiho ostruvek: 2kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1617
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod rva » čtv lis 07, 2019 12:04 pm

Já používám na manuální přepínání tento typ: https://www.aliexpress.com/item/32786846749.html.
Snad je to zároveň i jistič, ale zatím jsem ho nepřetížil. Doporučil bych ho jen tomu, kdo si je jistý, že u ručního přepínání nejprve jeden vypne a pak druhý zapne. Ony ty páčky jsou sice navzájem spřažené, takže když se snažím dát jednu nahoru, tak druhá spadne dolů, ale na to bych nespoléhal.
A používám to třeba v zimní nouzi, kdy v době NT běží vše na DS a dobíjí se baterie, tak tímto přepínačem přepnu část kuchyně na jinou (méně zatíženou) fázi.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1677
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod jkl2n » čtv lis 07, 2019 2:26 pm

ja pouzivam:
https://sk.traconelectric.com/product/S ... ac-2P--16A
Mam ich pouzite na tri vetvy, dovod ako popisuje dumi ;-)
jkl2n
 
Příspěvky: 25
Registrován: úte dub 24, 2018 8:56 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod richmach » čtv lis 07, 2019 8:45 pm

Já používám automatiku podle napětí baterek(časem dodám schema zapojení které používám cca 2 roky).V rozvaděči jsem musel vybrat okruhy které nemají velké dlouhodobé odeběry.Světelné okruhy všechny,jen jsem musel v zářivkách(2*40W)odpojit kondenzátory.Ty dělaj měniči docela problémi.Mám 4Kw měnič a podle něj jsem se rozhodoval.Přepínám samozřejmě dvoupólově.Proudový chrániče až za přepínáním v některých okruhách.
richmach
 
Příspěvky: 25
Registrován: pát kvě 19, 2017 7:26 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod pezizka » sob úno 01, 2020 7:23 pm

Nechci zakládat nové vlákno, můj dotaz souvisí s tímto tématem tak se ptám tady :) Zase míním do elektrárny šťourat a zvažuji různé možnosti :roll:
Budu patrně potřebovat řešit přepínání sítí jiným způsobem jak jej provozuji dnes a ač jsem zde pročetl už docela dost, jednoznačný náhled jsem si neudělal :(
Jde mi o rychlost přepnutí, ale bez rizika nějakého průšvihu. První otázka se týká rychlosti. U některých přepínačů co jsou zde zmíněny je přepnutí do 50ms. Co na to spotřebiče? Ledničky, indukce, mikrovlnky a tak. Přejdou to a nebo ne? Chtěl bych vědět jestli nějaká šance je a nebo ne. Když tak nějaký objednám a vyzkouším, ale nechci aby to byla bezpředmětná snaha :uh:
Jako další dotaz co použít :dontknow:
Jsou tu hodně zmiňované a dobře hodnocené:
var 1.jpg

Jenže ta doba přepnutí je velká :(

Z podobného ranku pochází i (foto kontaktů sem dal MareC3k, dík):
var 2.jpg

Tento se mi hodně líbí, ta mezera mezi kontakty ve mně vzbuzuje důvěru a taky prý do 50ms 8-)

A nebo:
var 3.jpg

U kterého píšou, že dokonce jen 30 ms...

Taky přicházejí v úvahu mechanicky blokovaná relé, tam ale nevím jak jsou rychlé (jistě záleží na typu) a taky jestli je třeba zpoždění např. kvůli uhasnutí potenciálního oblouku.
Přepínání by bylo realizováno v plné zátěži, takže na prase ::mute::
No a nakonec opatrně zmíním ještě variantu kterou si asi schytám a to SSR... Předimenzované jak se dá. 75-100A, 600-660VAC. Ta rychlost by byla bezkonkurenční, spínání v nule ale nebezpečí :hell: podstatně větší jak u kontaktů. Vím, že to tu bylo několikrát zavrženo, berte to spíš jako dotaz jestli dostal někdo odvahu to provozovat a s jakým výsledkem.
Děkuji všem co jsou ochotni sdělit svoji zkušenost, popř. zopakovat zopakované :P
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
pezizka
 
Příspěvky: 574
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod pezizka » ned úno 02, 2020 7:44 am

No tak dobře SSR beru zpět :( Ani jsem si neuvědomil, že 600V je pořád málo a taky je fakt, že něco málo pustí... Patrně vyberu typ 2 a nebo 3. Vícero lidí se zmínilo že je používají, fungují ke spokojenosti? Taky zmínku o tom jak reagují spotřebiče bych uvítal. Dík
pezizka
 
Příspěvky: 574
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod youda » ned úno 02, 2020 7:58 am

Ahoj,

Nedavno jsem namontoval typ 3:
- Funguje
- Jsou to rany jako prase
- TV i lednicka bezi bez preruseni, svetla ani nemrknou
- UPS jedina, prepnuti pozna a zareaguje

Nevyhody:
- Vnitrni elektronika ma nejaky maly trvaly odber - teplota prepinace je vyssi nez teplota okoli.
- Podle mne to urcite nema zadnou EU/CZ certifikaci a diky tomu, jak je to realizovano (bez nulove polohy) by to ani schvaleno byt nemohlo.

No ale chodi to, tak asi dobry.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2611
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kvako1 » ned úno 02, 2020 8:23 am

https://www.aliexpress.com/item/3295738 ... 4c4dueL7ST

ja mam dva tyhle. světla občas bliknou , ale spotřebiče to nepoznaji..

je tam teť paradnisleva
viewtopic.php?f=55&t=4724&start=300
FVE 7,5kWp na trackeru, 3xpip5048 3faz, baterie li ion 860Ah + ve vystavbě dalších 150A
kvako1
 
Příspěvky: 525
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod pezizka » ned úno 02, 2020 9:20 am

Díky za reakce, jsem moc rád že píšete a ještě raději co :P Že to není schválené je mi jasné. Youdo dík za upozornění na kravál, zmiňoval to i kodl69, ale ten naštěstí řešit nemusím :) Velice mně potěšilo, že spotřebiče z toho nechytají psotník, mně delší doba přepnutí a reakce spotřebičů zas tak nevadí, ale lachtani kvičí :lol:
Prozatím u mne vede:
var 2.jpg

To asi proto že díky MareC3k a luge co jej kochli vidím co je uvnitř:
1.jpg

2.jpg

Kontakty a vzduchová mezera budí důvěru, jen nevím jestli je nějaká pojistka při slepení kontaktu :roll: Jsou k mání verze 100A i když předpokládám, že čínských :? ale i tak. No a pohled zezadu mne ubezpečuje, že originální automatiku patrně udolám, proto že si to chci ovládat sám.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
pezizka
 
Příspěvky: 574
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm

PředchozíDalší

Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'