Chata k trvalému bydlení na Střele

Diskuze, rady, nápady, postřehy v oblasti alternativních zdrojů energie, elektrorozvodů, elektrozařízení, regulace, komponent a úsporných spotřebičů.
emil
Příspěvky: 18
Registrován: sob úno 13, 2016 5:58 pm

Re: Chata k trvalému bydlení na Střele

Příspěvek od emil »

xmasin píše:Pokud je plánované umístění panelů často zastíněné, tak bych asi polykrystaly nedával. Spíš bych dal amorfy buď křemíkové nebo CIGS. Myslím, že pro test by stačilo koupit dva amorfy Auria z bazose a k nim regulátor Epsolar 2215BN případně Epsolar 1215BN, ale u něj by bylo nutné použít obě baterie sériově nebo koupit finální regulátor s požadovaným výkonem (buď Epsolar 4215BN nebo Victron BlueSolar MPPT 150/35 12/24/48V, osobně budu pořizovat Victrona) a mít tak rezervu pro případné navyšování výkonu. Z hlediska financí to vychází o něco lépe než navržené řešení s polykrystaly, případně pokud je místo tak by šlo v rámci původně navrženého rozpočtu koupit panely tři, ale pak už to chce silný regulátor.
No, to je ono. Amorfní panely by byly asi vhodnější, ale zas ta manipulace s tím, pokud bych chtěl dosáhnout teor. výkon 250 (500)Wp... Chci to vicemene jen polozit, abych s tím mohl popřípadě šoupnout na výhodnější pozici, případně sklidit, pokud bych potřeboval zmizet na delší dobu (což ale moc nehrozí - bydlím tu). Proto bych chtěl jeden výkonnější panel a regulátor s možností přidání dalšího panelu, paralelně na jeden regulátor -Epsolar 4210A MPPT 40A 12V/24V by měl dva panely vydejchat, ne?
pete píše:Z tvého popisu jsem pochopil, že jednu baterku máš na chatě a druhá se ti zatím někde jinde nabíjí ze sítě, takže na chatě vybíjíš jednu baterku o kapacitě 180Ah. Když budeme brát týdenní spotřebu 140Ah (extrém, ale ať se to dobře počítá), tak denně potřebuješ do baterky dostat aspoň 20 Ah (asi 250-300Wh), abys pokryl svou spotřebu. Na to by ti v ideálních podmínkách v létě bez zastínění panelů stačil panel nějakých 80Wp. Takže tohle je minimální výkon panelu, který se dá určit z toho cos tu napsal. A to je taky všecko co se dá určit. Skutečný výkon, který ti bude v tvé situaci fungovat záleží na světelných podmínkách na tvé chatě a ty neznáme ani my ani ty. Dokud to nezměříš.

Zvaž tuhle alternativu k tvému zamýšlenému systému:
Koupit jeden panel 12V 150Wp (2500kč) a jeden PWM regulátor 10A s modbus komunikací (400kč), zapojit to na stávající baterii a logovat chování systému. Po dvou týdnech vyhodnotit zisk energie. Pokud bude nedostatečný tak dokoupit další panel a další regulátor, připojit to na druhou baterku a spojit paralelně. Celkové náklady budou kolem 6000kč. Pokud bys chtěl systém dál rozšířit (kvůli mizernýmu osvitu v lese nebo abys mohl fungovat i trochu mimo letní sezónu) dokup další dva panely a dva regulátory (za dalších 6000kč) a připoj opět paralelně na stávající baterky.
Tohle mi zní jako vcelku dobrej nápad. Ale jak píšu výš. K manipulaci mi přijde výhodnější jeden panel, byť dvacetikilovej, nežli dva až tři se stejnym počtem regulátorů/kabelů atd. A pak se mi taky ozval jeden známej, co má podobnej záměr na svojí chalupě. Ten tam má ale nesrovnatelně lepší podmínky: střecha téměř čistej jih a nikde žádnej bazmek, kterej by stínil. Dohodli jsme se víceméně, že by si to ode mne za plnou cenu vzal, pokud by to tu z nějakého důvodu zhavarovalo. U něj by to asi byla výkonově ideální sestava. Ale to je naše teorie - oba jsme v elektrice negramoti...
xmasin
Příspěvky: 1767
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: Chata k trvalému bydlení na Střele

Příspěvek od xmasin »

emil píše:No, to je ono. Amorfní panely by byly asi vhodnější, ale zas ta manipulace s tím, pokud bych chtěl dosáhnout teor. výkon 250 (500)Wp... Chci to vicemene jen polozit, abych s tím mohl popřípadě šoupnout na výhodnější pozici, případně sklidit, pokud bych potřeboval zmizet na delší dobu (což ale moc nehrozí - bydlím tu). Proto bych chtěl jeden výkonnější panel a regulátor s možností přidání dalšího panelu, paralelně na jeden regulátor -Epsolar 4210A MPPT 40A 12V/24V by měl dva panely vydejchat, ne?
Amorfní panel bude při stejném výkonu zabírat cca 2x větší plochu a je pravda, že uklidit ho bude asi problém, ale pokud by se rozumně namontoval a zajistil, tak si nemyslím, že hrozí jeho odcizení. Něco podobného budu řešit u sebe také. Epsolar musí být na vyšší napětí, protože amorfy Auria mají VoC 129V a to Epsolar 4210A nedá. Musí být varianta xx15 podle přepodkládaného proudu. Pro dva amorfy stačí 20A varianta pro 12V baterii nebo 10A pro 24V baterii.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Chata k trvalému bydlení na Střele

Příspěvek od rottenkiwi »

Ak človek vie, že získa lacné DC-DC meniče, či DC-AC na 12 V systém, tak bude treba v budúcnosti
veľa istenia, veľa paralelných vetiev ako panelov, tak bateriek, veľa Cu a hrubých kablov a prepojok atď.

Ak viem, že na 12 V systéme nebudem dlho, tak minimálne 24 V a regulátor na 12 /24 /48 V
a min. na 150 Voc vstup so silnými svorkami.

Ak si kúpim reg. na 40 A, ale má len 100 Voc a ešte 10 mm2 svorky, tak ten mi nebude ani dobre slúžiť,
ani sa ho potom nezbavím, lebo ho nikto nebude chcieť.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
emil
Příspěvky: 18
Registrován: sob úno 13, 2016 5:58 pm

Re: Chata k trvalému bydlení na Střele

Příspěvek od emil »

rottenkiwi píše:Ak človek vie, že získa lacné DC-DC meniče, či DC-AC na 12 V systém, tak bude treba v budúcnosti
veľa istenia, veľa paralelných vetiev ako panelov, tak bateriek, veľa Cu a hrubých kablov a prepojok atď.

Ak viem, že na 12 V systéme nebudem dlho, tak minimálne 24 V a regulátor na 12 /24 /48 V
a min. na 150 Voc vstup so silnými svorkami.

Ak si kúpim reg. na 40 A, ale má len 100 Voc a ešte 10 mm2 svorky, tak ten mi nebude ani dobre slúžiť,
ani sa ho potom nezbavím, lebo ho nikto nebude chcieť.
Já vím, že to se mnou myslíte dobře všichni, co se mne snažíte přesvědčit, že u par set Wp nezůstanu a jako většina nadšenců zde budu časem budovat "Temelín".
Jenže u mne to tak skutečně nebude.
Chata má rozměr 5x5 metrů a je to v podstatě jedna cimra s kuchyňským koutkem a předsíňkou se schody do malého podkroví.
Nasvítí mi to tu jeden metr rozstřihané LED pásky. Elektřinu zužitkuju pak už jen pro práci na noťasu + LTE modem + mobil + baterky do foťáku a pak už mne fakt nenapadá nic, bez čeho bych se neobešel. Nechci televizi ani rádio (kultura, hudba, filmy jsou dostupné na netu), nechci lednici (stačí mi sklípek, kde je teď momentálně kolem 13 stupňů), nepotřebuju pračku (mám zajištěno externě a v nouzi si dokážu trencle přemáchnout v lavoru), nepotřebuju bojler na teplou vodu (ohřívám na kamnech nebo na PB), nepotřebuju mixer, remosku (umím si uvařit na plynu, nebo na kamnech a mám zatím dost zdravé ruce, abych si umlel maso ručním mlýnkem), obejdu se bez vysavače, fénu, kulmy i robertka. A pokud budu jednou za čas potřebovat něco víc, než aku vrtačku, která mi funguje po připojení na baterku, pořeším to centrálou za pár stovek či tisícovek. Skutečně skončím s budováním FVE na kapacitě, která mi aspoň od jara do podzimu pokryje spotřebu vyjmenovaného potřebného, což předpokládám, by mohlo být něco mezi 250 až 500 Wp.
Pokud budu něco vylepšovat, tak jedině jednotlivé komponenty v dané konfiguraci, ale to až v momentě, kdy to buď bude potřeba, nebo budu mít takovej kredit, že si budu moct dopřát rozmařilost. Ale i pak asi spiš nainvestuju třeba do včelínu nebo fidlátek na ryby a fotografování...
FRSO
Příspěvky: 2279
Registrován: ned srp 14, 2011 10:13 pm
Lokalita: poblíž Hodonína
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7200
Kapacita baterie [kWh]: 9

Re: Chata k trvalému bydlení na Střele

Příspěvek od FRSO »

Zravím Emile, to co popisuješ že potřebuješ provozovat a chatě, tak já běžně používám na chaty 12V systém pro lednici A+++, TV, světla, atd panel cca 260WP, MPPT Victron Blue 75V/15A, aku Banner Energy Bull 230Ah a měnič modifik 1000W, nebo pak dražší Victron 800VA pokud je i vodárna do 600W, funguje to bez problému od jara do zimy s tím Victronem i na panel 240WP na JV, aku 250Ah Hopecke. Vyzkoušeno na více chatách. Pro větší trvale obydlenou chatu pak 520WP, 2x aku Banner, MPPT Victron Blue 100V/30A, 2 měniče slabší Victron 350VA pro menší spotřebiče-TV, světla led, nabíječky-jede trvale, druhý 800VA pro lednici, konvici 600W, vodárna 600W, který jede v ECO režimu 2W a tyto spotřebiče si ho vzbudí a pak zase jde spát, každý měnič má svůj aku a mezi aku je propojovač Victron, aby se aku vždy srovnali a doplna nabyli. Pokud je nabíjecí napětí víc jak cca 13,2V, tak jsou aku propojené a navzájem si pomáhají, pokud pak klesne nabíjecí napětí pod cca 12,8V, pak se rozpojí a každý aku si jede na svůj měnič. :yes:
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.3.2024 8500kWh
xmasin
Příspěvky: 1767
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: Chata k trvalému bydlení na Střele

Příspěvek od xmasin »

V předchozím návrhu bych asi dal amorfy,tak 350Wp a mohlo by to na požadovaný provoz postačovat.
Uživatelský avatar
JonasPP
Příspěvky: 1204
Registrován: pon srp 31, 2015 11:36 am
Bydliště: Okolie Popradu SR

Re: Chata k trvalému bydlení na Střele

Příspěvek od JonasPP »

Tak 1-2krat za rok idem smerom na Prahu,tak môžem sa pokusiť dajako pomôcť.Inak mal som od roku 2001 na okne 70Wp smerom iba JV a okolo obeda zašiel za barak,tak daval do večera len paru W zhruba okolo 3-5W.Fungoval som na tom solarku naozaj dlho niekolko rokov,ale postačoval na furu veci,dokonca viac ako tu bolo spomenute.Ak človek vie šetriť z energiou,tak nepotrebuje toho vela.12v je to naj na taku trvale osidlenu chatku.Odporučam ale nie jeden 250Wp panel,ale viac menšich.Ano je to vela roboty namontovať,ale ak sa pospajaju serioparalerne,tak je to super už len v tom,že ak je tam les,tak satienenie jedneho rohu solarka neodstavi cele solarko.Dalej do takeho prostredia neodporučam MPPT regulator,nestiha reagovať na takuto situaciu a su tam obrie straty.Mam to otestovane,že pri dosť zatienenom solarku bol MPPT na nič a PWM daval stale volačo.Inak neodsudzujte ma,bavime sa o malom solarku ,nie o solarnej streche,de z MPPT dostanete stale niečo.Ono fakt je najlepšie to odskušať z niečim mini a potom sa pustiť do veľkeho.Mam tiež doma prenosnu srandu de su 2ks 6Wp MONO solarka,7Ah PB ma to USB a je k tomu aj 2x 3W LED svetlo.Na testovane ako stvorene.Aj toto dokažem požičiať,ale to fakt len ak sa dostanem aspoň do Brna.Ale škoda,prechadzal som autom nedavno Česko,mohol som pomôcť. :(
Mix panelov podľa potreby zapojene -9,2kWp papierovo +-5,6kW skutočnych;
48v-PCM-80A+Axpert 2,4KW+PJ 6kW;Li-ion -11kWh
24v-PJ 5kW;NiCd -10kWh
12v-10A MPPT;sin~300W;PB 4kWh
FRSO
Příspěvky: 2279
Registrován: ned srp 14, 2011 10:13 pm
Lokalita: poblíž Hodonína
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7200
Kapacita baterie [kWh]: 9

Re: Chata k trvalému bydlení na Střele

Příspěvek od FRSO »

JonasPP píše:Tak 1-2krat za rok idem smerom na Prahu,tak môžem sa pokusiť dajako pomôcť.Inak mal som od roku 2001 na okne 70Wp smerom iba JV a okolo obeda zašiel za barak,tak daval do večera len paru W zhruba okolo 3-5W.Fungoval som na tom solarku naozaj dlho niekolko rokov,ale postačoval na furu veci,dokonca viac ako tu bolo spomenute.Ak človek vie šetriť z energiou,tak nepotrebuje toho vela.12v je to naj na taku trvale osidlenu chatku.Odporučam ale nie jeden 250Wp panel,ale viac menšich.Ano je to vela roboty namontovať,ale ak sa pospajaju serioparalerne,tak je to super už len v tom,že ak je tam les,tak satienenie jedneho rohu solarka neodstavi cele solarko.Dalej do takeho prostredia neodporučam MPPT regulator,nestiha reagovať na takuto situaciu a su tam obrie straty.Mam to otestovane,že pri dosť zatienenom solarku bol MPPT na nič a PWM daval stale volačo.Inak neodsudzujte ma,bavime sa o malom solarku ,nie o solarnej streche,de z MPPT dostanete stale niečo.Ono fakt je najlepšie to odskušať z niečim mini a potom sa pustiť do veľkeho.Mam tiež doma prenosnu srandu de su 2ks 6Wp MONO solarka,7Ah PB ma to USB a je k tomu aj 2x 3W LED svetlo.Na testovane ako stvorene.Aj toto dokažem požičiať,ale to fakt len ak sa dostanem aspoň do Brna.Ale škoda,prechadzal som autom nedavno Česko,mohol som pomôcť. :(
Zdravím, já jen k tomu MPPT že určitě funguje při zastínění líp jak PWM, jinak lepší regulátor MPPT umí najít více bodů mppt napětí a daleko rychleji jak třeba EP regulátory všech typů, je lepší použít pro 12V systém třeba Victron Blue 75/15A místo EP 20A, cena je stejná, nebo nižší a s panelem cca 250Wp+- to funguje daleko lépe a spolehlivě při špatném počasí, navíc je záruka na Victron Blue 5let. :yes:
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.3.2024 8500kWh

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek