Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte pro 10, 2019 8:44 pm
Ano, kalafuna je hygroskopická. Vodou ji nesmyješ ale ona ji nasaje. Inu a potom to je o elektrochemické korozi....DanoP píše:Moja skúsenosť je taká že lankové kábliky vo vlhkom prostredí uhnili tam kde končil cín a ešte bola navzlínaná kolofónia.
Dokonce stačí jeden oboustranný měnič a přepínání jak to dělají levné čínské "active balancery", už se to tu rozebíralo. Funguje to hezky, netřeba čekat na top ani bottom, balancuje pořád jak je potřeba.kodl69 píše:Když si o tom něco přečteš, tak jsi neobjevil ameriku, ale z praktickýho hlediska je u FV jednodušší "top balancing", než "bootom balancing" - pod těmito hesly to najdeš na internetu.
A teď ta praxe: pokud svítí slunko a mám plně nabitý baterky, tak je mi "skoro jedno", že se nějaká energie spálí v odporu, kterej odebere přebytečnou energii z některých článků. Ale naopak, když už mi baterky dochází, musel bych mít izolované DC/DC měniče, kterými by se převáděla energie ze silnějších článků do slabších. Nevýhodou je složitost, spotřeba energie ve chvíli, kdy jí nemám nazbyt. Ale není pravda, že by se tohle řešení nikde nepoužívalo, TI má sadu obvodů, které tohle řeší. A umí přelévat energii jak při nabíjení, tak při vybíjení, což částečně řeší třeba problém se slabším článkem v baterii...
Tady jsme v sekci 18650 LiIon, tady jsou přelévácí v pořádku a i ty čínské fungují hezky. Nezajímá je absolutní napětí ale jak stejné je napětí článků, resp. Ten s nejnižším a nejvyšším napětím pouze.DanoP píše:Pouzival som tzv. prelievacie balancery (mandy), a podla mna balanovat na zhodne napatie uprostred nema zmysel, skor skodi, lebo potom sa moze stat ze pri dalsom nabijani alebo vybijani uleti napatie na niektorom clanku a musi zasiahnut BMS-ka obmedzenim nabijacieho prudu alebo odpojenim pre nizke napatie. Na LiFe by som prelievacie balancery ala mandy zakazal. Tam je kazdy clanok vlastna individualita a postacuje kontrolovat top napatie pri nabijani a bottom napatie pri vybijani (s korekciou podla odoberaneho prudu).
![]() |
|
Uživatelé procházející toto fórum: kiksa a 0 návštevníků