Node-RED

Automatizace, řízení, měření, logování a programování s využitím platformy Raspberry Pi.
8milan8
Příspěvky: 128
Registrován: čtv led 01, 2015 6:30 pm

Node-RED

Příspěvek od 8milan8 »

Ahoj,

chci se poptat, jestli náhodou někdo nepoužívá Node-RED? (http://nodered.org/, ukázkové video na YouTube - https://www.youtube.com/watch?v=f5o4tIz2Zzc)

Přijde mi to jako velice šikovná věc pro automatizaci všeho. Myslím, že pro většinu lidí zde na mypower by to mohla být zajímavá věc. Sám si s tím hraji na RaspberryPI a kupodivu to celkem funguje a je to hodně intuitivní. Na to, že to ještě není nějak stará věc, tak i hodně zajímavých nodů se dá najít. A napsat svůj node by taky neměl být problém (třeba pro vyčítání dat ze solárního regulátoru/měniče atd.).

(Jinak celkem často narazíte na to, že tam lidi využívají MQTT nody, tak tady je zajímavá přednáška o MQTT z LinuxDays - https://www.youtube.com/watch?v=WLIlDGiXpJY)
kodl69
Příspěvky: 7396
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Node-RED

Příspěvek od kodl69 »

Na automatizaci preferuju low level programing, tohle snad na monitorování stavu bez možnosti něco měnit. Paranoia z věcí, které mají operační systém, a na kterých by mohla záviset moje bezpečnost, komfort...(třeba auta s rokem výroby nad 2000). Nechce se mi aktualizovat verze, řešit bezpečnostní chyby a třeba taky to, že někdo ukončí vývoj a já to budu muset celý předělat...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
8milan8
Příspěvky: 128
Registrován: čtv led 01, 2015 6:30 pm

Re: Node-RED

Příspěvek od 8milan8 »

kodl69 píše:Na automatizaci preferuju low level programing, ...
To docela chápu. Asi si neumím představit tím řídit kotel. :) Ale zase na druhou stranu pro sběr dat a nějakou interakci mezi nimi mi to přijde celkem obstojné. Jako že podle venkovní teploty řeknu kotli že má topit. Jako může si to člověk napsat low-level. Ideálně v assembleru (popravdě v tom píši moc rád když mám čas, protože tam si je člověk skoro 100% jist co a jak bude). Problém vidím v tom, že tohle se dá někomu předat tak, že by v tom měl dokázat základní úpravy udělat kdokoliv i bez znalosti programování. A nevěřím, že každý tady na fóru si něco programuje. Co tak koukám, tak hodně lidí když neumí programovat, tak sahá po starých dobrých relátkách (a také to funguje a fungovat bude).

Právě jde o to pohodlí. Jenže je to celkem nová věc a zajímalo by mě, jak to funguje z pohledu času. Samozřejmě jak píšeš, problém OS je to, že se o to stejně musí člověk nějak starat a aktualizovat... (ideální to umístit do sítě, která není připojená k internetu, ale pak to trochu ztrácí smysl...)

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek