Řízení spotřeby

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
xmasin
Příspěvky: 1767
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: Řízení spotřeby

Příspěvek od xmasin »

kodl69 píše: V případě ongrid střídače, který je skoro jistě beztransformátorový, bude ale potom napětí na výstupu druhého střídače pro boiler mít značně rozdílný úrovně proti zemi....(možnost průšvihu díky součtu s napětím DS, při napětí panelů cca 400V může být chvilkama na výstupu střídače pro boiler až 800V proti zemi, a to už končí sranda.
Spíš bych se zamyslel, co od FV očekávám a co mi reálně může přinést. Při dnešních cenách el. energie je ongrid bez zelenýho bonusu nesmysl, spíš bych viděl jako zajímavej systém s bateriemi a hybridním měničem s "přicucáváním" ze sítě pro snížení hodnoty hlavního jističe na celej dům na 1x20A bez omezení komfortu užívání a s alespoň částečným zálohováním spotřeby z vlastního zdroje. A pokud dokoupíš těch panelů aspoň 3kWp tak potom budeš půl roku bez dodávek z DS....
A to je věc, co se mně zrovna nelíbí, proto hledám řešení před konverzi DC/AC a pak buď zpátky na DC nebo nějak inteligentně na AC. Já plánuji na DC straně tak 350 - 400V.
xmasin
Příspěvky: 1767
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: Řízení spotřeby

Příspěvek od xmasin »

Po dotazu na ERÚ na jejich výklad následujícího odstavce ve vyhlášce o připojení
„technické řešení mikrozdroje, které zamezuje dodávce elektřiny do distribuční soustavy v místě připojení, s výjimkou krátkodobých přetoků elektřiny do distribuční soustavy, které slouží pro reakci omezujícího zařízení, ale které nezvýší hodnotu napětí v místě připojení,“
jsem dostal odpověď, že toto ERÚ nepřísluší:
Posuzovat zda jde pouze o krátkodobý přetok elektřiny do distribuční soustavy, který slouží pro reakce omezujícího zařízení, ale který nezvýší hodnotu napětí v místě připojení nebo o neoprávněnou dodávku je na obecné úrovni velice problematické. Konkrétní časová definice není ve vyhlášce č. 16/2016 Sb. uvedena, protože Energetický regulační úřad může vydávat podzákonné právní předpisy pouze v rozsahu svého zmocnění a ustanovení podzákonných právních předpisů musí respektovat vyšší právní sílu zákonných právních. Obecně lze pouze konstatovat, že v případě přetoků mikrozdrojů do elektrizační sítě nesmí být zvýšena hodnota napětí v místě připojení v souladu s § 16 odst. 2 písm. b) vyhlášky č. 16/2016 Sb., přičemž zvýšení hodnoty napětí v místě připojení může z podstaty věci zjistit pouze distributor.
takže jsem došel k závěru, že právně mikrozdroj připojit můžu, ale technicky nejsem schopen realizovat podmínky, které připojení povolují, takže opět s námi vyběhli. Přemýšlím, že ještě napíšu na distribuční společnost, aby mně zaslali jejich stanovisko.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek