Fotovoltaika je podporována

Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: Fotovoltaika je podporována

Příspěvek od brumlaj »

gupa píše: .......Zažil jsem a prožívám ve svém oboru tuto dotační vlnu a v podstatě se na základě lepších podmínek produkce produktu vše jako vstupní investice ze dne na den zdražilo až o 300%. ........
Nějaký konkrétní příklad by nebyl? 4 násobnou cenu ze dne na den - to by musel být sakra monopol aby to u zákazníka prošlo. Ale nepopírám, i já jsem šel pro nýty do trojpísmenného řetězce a když na mne vybafla cena 158 Kč za 10 kusů, tak jsem se obrátil na patě, nastartoval auto a zajel do klasiky z dob socialismu (která maká pouze do 16 hodin) a odnesl si 20 zcela shodných nýtů za 10Kč. Takže je také otázka na to zda je člověk v časové tísni. Což řekl bych v našem případě, kdy je možnost se rozhodnout v následujících 5-ti letech, je nepravděpodobné. To větší průser cítím od změny účtování za jistič. Ve spojitosti s aktivitou ČEZu změna cenu FVE ovlivní daleko více, než NZÚ.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2189
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Fotovoltaika je podporována

Příspěvek od gupa »

Přesně jmenovitě nebudu jmenovat, protože mne to už tak neinteresuje. Pokud mohu dohledám informace pokud opravdu chceš, napiš a přes SZ doložím, nyní není čas na hledání ceníků od daného roku, protože zákon po podpoře vznikl od r. 1997, takže přípravy a zavedení asi dva roky předem, tj. ihned při vstupu do EU. Monopol to je od začátku vzniku podpory. Všeobecně se ale tento monopol bere jako dobro. Negativa a protesty a nepohodlný názory se zaživa různými např. státními kontrolními prostředky dusí a umrtvují. Vznikl i konkurenční tvrdší boj o trh. U ostrovní hobby FVE má také možný prostor např. v těch kontrolách atp. Takže raději dál už vzevrubné podrobnosti nebudu ani vypisovat.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
kyocera
Příspěvky: 1210
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm

Re: Fotovoltaika je podporována

Příspěvek od kyocera »

Gupa mě píše, že vidím jen svůj zájem a nevidím problém jako celek.
Jenže já vůbec nic společného s dotacemi nemám. Nepatřím k žádným lidem, co dotace rozdělují, nepatřím do žádné
realizační skupiny, co by prováděla montáže a z toho profitovala. Absolutně nic společného s dotacemi nemám a nikdy jsem ani žádnou dotaci osobně také neobdržel. Nejsem nikým ani placený ani jinak motivovaný, abych dělal dotacím propagaci a reklamu.
Informace o dotacích jsem dal k dobru ze dvou důvodů. První důvod jsem uvedl již výše. Můžeme využít jen takové informace, které známe. Druhý důvod je ten, že často se zde objevují plamenné a vášnivé diskuze , kde někdo nějak chce ostrovním FV ublížit nebo je přímo zničit .V jedné diskuzi se třeba řešil poplatek na činnost ERU a nikdo se nezmínil o tom, že v návrhu vyhlášky bylo ustanovení, že poplatek se nevybírá , pokud je menší jak 100Kč. To je případ nás maličkých FV elektráren . Ale to byl jen jeden malý příklad, nechtějte na tomto malém příkladu stavět další dlouhé diskuzi.Tyto plamenné diskuze,které mají spíše negativní charakter jsou bud z malé informovanosti nebo je to jakýsi negativní způsob vidění a vnímání světa. Tak jsem Vám zde dal pozitivní informace, které svědčí o tom, že i ostrovní FV je vnímána pozitivně i prostřednictvím dotací, aby se více realizovalo to, co samo o sobě má mizernou návratnost. Když bych byl sarkaistický dodal bych. Podívejte, jak stát prostřednictvím dotací ostrovní FV podřezává DS větev. Jak stát dělá vše proto, aby lidé byli na DS méně závislí, aby si lidé potom mohli snížit velikosti dimenzování jističů :) .
Ale k věci. Nejsem prognostik, abych dělal vážné vážné předpovědi a gupa mě to za nějaký rok vmetl do tváře.
Jsem jenom malý pešák ve hře a jako takový mohu dělat jen malé rozhodnutí. Věci které neumím změnit umím přijmout a vyrovnat se s tím.
Ale nezávazně si myslím, že není nic, co by mohlo mít nějaký dopad na vlastnictví našich několika panelů na střeše.
Mít pár panelů na střeše je statisticky bezvýznamná skupina, jen malinké číslo ve hře velkých čísel.
Nedělejte z těch pár FV panelů na našich střechách zlaté tele, co nám chce někdo nějakým způsobem sebrat.
Je to věc jako každá jiná a určitou dobu nám slouží. Jako hračka , zábava i užitečný koníček.
V úplně prvním příspěvku jsem uvedl, že se zajímám o snížení nákladů na 1 vyrobenou kWh.Držím se tohoto tématu.
A nápady ověřuji studií realizovatelnosti. Mám už vyrobeného energetického asistenta, který na sinus měnič 300W
umí rozběhnout ledničku i mrazničku současně. Pracuji na měniči, který má o několik % vyšší účinnost než současné měniče. Je napájený aku kolem kolem 100V. Pracuji na sinus měniči pro ostrovní systém BEZ baterií s DC vstupem FV panelů 100V až 370V.. HW který neexistuje, zkouším vyrobit a realizovat a ověřit.A existence dotací mě osobně nijak a v ničem nepomůže ani nijak a v ničem neohrozí. To je vše.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
Trosecnik

Re: Fotovoltaika je podporována

Příspěvek od Trosecnik »

Schází mi tu ještě jeden úhel pohledu, neboli ještě jeden problém s dotacemi (který nevím zda existuje nebo ne).

Nevím přesně jak jsou dnes dotace v Česku nastaveny. Podobně jako mnozí ostatní nenávidím deformace trhu, nevěřím státu tak proč se registrovat, budu muset systém rozšiřovat a možná i měnit komponenty,...

Pokud se ale nepletu, tak například v Německu pokud je schválena dotace (nebo možná jen systém připojen k distribuční soustavě) tak systém musí být pevný (ne-snadno demontovatelný) a nesmí po jistou dobu opustit své místo (pravděpodobně kvůli plánování spotřeby/odběru - tedy asi bude muset být i obnoven do funkčního stavu při nějakém nenadálém zničení či poškození).
Já ale například plánuji vše za jistý čas rozebrat a přestěhovat do svého nového bydliště. Pořizovací náklady jsou velké a pochybuji, že bych při prodeji v místě současné instalace dostal odpovídající peněžní kompenzaci abych mohl jinde zbudovat systém nový.
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Fotovoltaika je podporována

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

už to tu bylo vícekrát zmíněno , u tohoto neustálé opakování jen prospěje .

Kdo chce mermomocí dotace od státu musí splnit všechny podmínky s dotací spojené , tojest projekt + instalace + revize + servis certifikovaným instalátorem FVE , nervy s distributorem o připojení k DS (u FVE šetřící el. z DS) , měsíční či čtvrtletní byrobordel s vykazováním výroby + spotřeby (dosud nebylo z vysokých židlí jednoznačně řečeno , ale na 106% to bude povinné :evil: ) , nemožnost svévolné manipulace se systémem atd. .
Suma sumárum dotací hodná FVE bude stopro dražší (včetně odečením dotace z ceny instalované FVE) než home made systém :yes: . Komponenty třeba z bazarů , z akčtních nabídek + zánovní či vyřazené aku + vlastní práce + žádný byrobordel s ouředníčkama :yes: a můžeš si se systémem hrát jak je libo :yes: .

Pohled na věc ode mne vypadá značně jednostraně v neprospěch "oficiální" cesty , ale jsou to mé osobní zkušenosti s "oficiálním" systémem vs. neoficiálním systémem . Jelikož nemám zálibu v oředníckejch lejstrech a ponocích nepročítám zákony s vyhláškami abych dokázal úspěšně vzdorovat buzeraci :hell: , ale baví mě se věnovat smysluplnějším a užitečnějším zájmům jež ještě podléhají fyzikálním zákonům a zdravému rozumu tak se snažím držet od ouředníčků dostatečný odstup ::rolleyes:: .

Jakou cestou se dát je na subjektivním rozhodnutí každého zájemce o FVE ;) .
Každý krůček s OZE je krokem správným směrem :yes: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Trosecnik

Re: Fotovoltaika je podporována

Příspěvek od Trosecnik »

Jinak si (jako člověk dnes závislý na akumulaci energie) myslím, že pro běžné občany je třeba celý systém nastavit jinak.

Akumulace do baterií je kvůli ceně akumulátorů velmi drahou záležitostí.

Pokud by celý systém byl nastaven tak, že by existovala jen povolená maximální diference (rozdíl dodávky a odběru do distribuční soustavy), klidně rozdílná pro různé doby během dne a znamenalo by to pro mne mít co nejmenší baterii (i když si myslím, že kvůli dnes levnému nočnímu proudu by to mohlo jít zcela bez baterí) a pro distribuční soustavu možnost odčerpat mé přebytky, byla by výhra u nás všech.

Přes den vyrábím a spotřebovávám. Baterie potřebuji jak kvůli plynulé dodávce pro střídač, tak kvůli vyšímu odběru než jsou schopny solární panely pokrýt. Ale řekněme, že během hodiny (u mne teprve v budoucnu) budu schopen do distribuční soustavy odebranou energii vrátit a budu mít i nadbytek (po polovinu roku, v časech kdy energii potřebuje většina firem a živnostníků).

Večer mi stačí trocha energie na světla, hudbu a chod ledničky. V pohodě by člověk vystačil s malou naakumulovanou kapacitou, ale myslím že vzhledem k levnému nočnímu proudu je v síti dost přebytků které by rádi velcí výrobci spotřebovali.

Technicky by to asi chtělo speciální hodiny/zařízení na odběrné místo, který by prostě při nedodržení diference během časového úseku zablokoval dodávku či odběr. Podle mne by nebylo těžké něco takového navrhnout a přiměřeně levně vyrábět. Montáž by mohla být klidně na náklady zájemce.
Obecně jsem proti dálkovému sběru dat z elektroměrů, jejich komunikaci se vzdáleným dispečinkem (i z důvodu rušivých proudů a frekvencí). Navíc myslím, že podobné zařízení musí být festovní a blbuvzdorné, zároveň však snadno přestavitelné.

Takže za mne. Zrušit dotace a přerozdělování, vše deformují. Znovu si sednout ke stolu a vymyslet vše nově a lépe, prostor pro to je dostatečný.
Automaticky to ale také znamená, že na stát a jeho cecky (které lze dojit jen díky okrádání občanů státu) musí přestat být přisáti paraziti, všichni musí narovnat páteř a začít znovu. Dnes je vše napojené na energie jen další způsob okrádání, omezování, nepotřebných kontrol,... A tohle nenastane, dokud se nezmění i smýšlení velké části lidí.
rob.brno
Příspěvky: 957
Registrován: sob čer 09, 2012 9:14 am

Re: Fotovoltaika je podporována

Příspěvek od rob.brno »

abrams píše:Kdo chce mermomocí dotace od státu musí splnit všechny podmínky s dotací spojené , tojest projekt + instalace + revize + servis certifikovaným instalátorem FVE , nervy s distributorem o připojení k DS (u FVE šetřící el. z DS) , měsíční či čtvrtletní byrobordel s vykazováním výroby + spotřeby (dosud nebylo z vysokých židlí jednoznačně řečeno , ale na 106% to bude povinné :evil: ) , nemožnost svévolné manipulace se systémem atd. .
Suma sumárum dotací hodná FVE bude stopro dražší (včetně odečením dotace z ceny instalované FVE) než home made systém :yes: . Komponenty třeba z bazarů , z akčtních nabídek + zánovní či vyřazené aku + vlastní práce + žádný byrobordel s ouředníčkama :yes: a můžeš si se systémem hrát jak je libo :yes: .
*
Pohled trochu z druhé strany:
- na vypracování projektu je tuším poskytována taky nějaká dotace
- nervy s DS o připojení není třeba mít - neb o nic nejde, tedy ani o život - budto půjde připojit nebo ne.
- s těmi výkazy jde o "stahování kalhot před brodem", dnes do ote zapisují jen držitelé licencí(které nebudou pro FVE s dotací nutné), navíc jde v podstatě o duplicidní data, která se dají z většiny dálkově vyčíst ze 4.kvadrantu, takže bych očekával, že to časem zruší úplně pro všechny.
- bazarové součásti - ani tady nevidím důvod proč je nepoužít, pokud budou dodány s fakturou pro prokázání výše ceny a jako "důkaz" přítomnosti v systemu. V podmínkách pro NZU nikde není specifikován původ součástí, jen jejich parametry a ty může splnit i bazar.kus. Výčet možných použitelných součástí byl jen u první fáze ZU.
- ostatní námitky jsou jistě na místě a je třeba s nimi počítat, ale lze předpokládat, že stát nebude moci dělat pakárnu podobnou jako v případě dotací ZB, kdy šlo o dotace průběžné za vyrobenou kwh, kde se daly vymýšlet různé podrazy za běhu.

Například systém s použitím nicd může dotace 100t kč pokrýt zcela nebo z větší části.

Každopádně je ještě brzo to celé zavrhnout, dokud se nevyjasní konkrétní i praktické věci kolem toho. Uvidíme příští rok zjara:-)
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Fotovoltaika je podporována

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

Trosecníku , popsal jsi ideální stav přístupu k OZE v osvícené zemi , jenže v našem ČEZku máme nahoře blbý trubce nesloužící ve prospěch občanů .
Ideální je netmetering , ten by ale s ohledem na klesající pořizovací ceny ::pv:: znamenal urychleně brzký konec tradičních centralizovaných zdroů z nichž má profit úzká skupina lidí . Časem i u nás něco obdobného přijde na světlo světa ... jen co padnou dinosauři 8-) .

Rob.brno - proč ne , jenže většina štemplovanejch instalatérů se nebude zabývat sháněním komponentů po bazarech či aukrech , nakupují od velkododavatelů = je to jednoduchý a zákazník to zaplatí . Navíc , v bazarech se nevyskytuje dostatečné množství všech komponentů , panelů je nejvíc , ale regly + měniče + akumulátory + BMS je jak šafránu .
Ve finále bude celá realizace FVE viset na distributorovi jestli povolí nebo nepovolí její připojení k DS ... mimochodem , požadavek na měření impedance sítě zda-li je v napsaných mezích před připojením FVE je podle mě jen další klacek pod nohy :twisted: nebou-li povoleny přetoky do DS tak je "kvalita" DS pro FVE zcela irelevantní jelikož z ní do DS nesmí téct . Budou-li povoleny 10% přetoky - otázkou je z čeho bude oněch 10% počítáno - zda z instalovaného výkonu či z roční výroby - tak přetok fyzicky přeteče k blízkým sousedům a k trafu se nic nemusí dostat :arrow: extrém že by celá dědina měla soláry si myslím nehrozí .
K OTEmu , nevěřím že by ouředníčci nechali na pokoji zdroje čísílek z jejichž počítání sou živi . Obvzlášť pokud budou ony zdroje registrovány u jiného soudruha oředníčka :hell: . Od příštího roku nebude k FVE do 10kWp nutná jen licence :arrow: ostatního byrobordelu se změna netýká :wall: dle mého názoru .

Souhlasím že jak co bude jasnější začátkem příštího roku . Jenže mě už na líbivé řečičky nedostanou - zajímá mě jen skutečnost , jenže ani ta nemusí být tak stabilní jak tvrdí ... ::facepalm:: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Trosecnik

podpora EOZ - Notifikace, válka úředníků, politiků, verbeže

Příspěvek od Trosecnik »

Zbabělce nemám ráda ... ERÚ není tvůrce energetické legislativy, není zodpovědný za notifikace
18. 11. 2015, zdroj (http://www.eru.cz/cs/-/zbabelce-nemam-r ... notifikace)

Před pár týdny jsem dostala od jednoho poslance, (kterého si vážím) otázku: Proč proti nim bojujete? (z kontextu hovoru myslel „Energetickou mafií“). S něma byste byla na Bahamách, tak máte za krkem policajty...

Dotazy občanů: alena.vitaskova@eru.cz

Veřejnost budu trvale informovat, tak jak to vyplývá z kompetencí ERÚ. Proč se potřebuje někdo zbavit regulátora? Protože hájíme rovný – nediskriminační přístup ke všem účastníkům trhu, protože chráníme práva spotřebitelů? Chráníme i oprávněná práva výrobců z obnovitelných zdrojů.

Víte o tom? Odpovědnost za případnou nedovolenou veřejnou podporu nese dle evropské judikatury vždy příjemce veřejné podpory.
Není to právě ERÚ, který chce problém v celém kontextu řešit, který nechce před veřejností nic zatajovat?


ERÚ není zodpovědný za notifikaci, kterou ČR v oblasti veřejné podpory pro obnovitelné zdroje nemá (zodpovědné je Ministerstvo průmyslu a obchodu)
• ERÚ se snaží pouze o nápravu stavu
• Nekončící přísliby zodpovědných institucí – MPO, že notifikace již bude, do konce roku, příští rok, jednání v Bruselu atd. nelze dále tolerovat
• Na nenotifikované zdroje se dle zákona nemá podpora vyplácet, či hrozí vážné nebezpečí, že tuto nenotifikovanou podporu budou muset držitelé vrátit!
• Jaké bude řešení v případě, že notifikaci ČR z Bruselu neobdrží? – to se ptejte na MPO a ÚOHS, ti musí rozhodnout o dalším postupu (hrozí vrácení obdržené podpory?)


Noviny: Superúředník vyzval šéfku ERÚ, aby opustila funkci
19. 11. 2015 10:02, zdroj (http://www.parlamentnilisty.cz/arena/mo ... kci-408902)

Náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký vyzval předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou, aby urychleně sama sebe a své místopředsedy zařadila pod služební zákon. Pokud by to udělala, musela by ale funkci kvůli svému trestnímu stíhání opustit. Vitásková tvrdí, že se pokynům superúředníka Postráneckého nepodřídí. Napsala to dnes Mladá fronta Dnes (MfD).

K odchodu z funkce Vitáskovou v minulém týdnu vyzval podle Lidových novin (LN) také ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Deník napsal, že podle ministra by mělo 1. ledna příštího roku celé předsednictvo ERÚ dobrovolně složit funkce a předat řízení služebně nejstaršímu úředníkovi. Ministerstvo průmyslu a ERÚ se dostávají do sporů dlouhodobě. Poslední z nich je kvůli podpoře pro obnovitelné zdroje pro příští rok, kterou ERÚ odmítá vypsat.

Vitásková: Postup Postráneckého narušuje nezávislost ERÚ

Podle Vitáskové postup Postráneckého narušuje nezávislost energetického úřadu, navíc se prý nemůže řídit služebním zákonem. „ERÚ se řídí energetickým zákonem, který jasně postavení předsedů a místopředsedů upravuje,“ řekla MfD Vitásková. Poukázala na to, že má platný jmenovací dekret do 31. července 2017, a tím se bude prozatím řídit.

Spor mezi Postráneckým a Vitáskovou odráží podle MfD nepořádek v zákonech. Služební zákon totiž uvádí, že z jeho působnosti jsou vyjmuti mimo jiné členové Rady ERÚ, mezi které má patřit i její šéf. Rada má však vzniknout až podle nového energetického zákona v srpnu 2017, tedy po skončení mandátu Vitáskové. Samotného předsedu ERÚ přitom služební zákon nezmiňuje vůbec a z pohledu Postráneckého tedy pod něj tato pozice spadá.

Vitásková chce záruku, že nebude za vypsání podpory stíhána

Spor mezi Vitáskovou a Mládkem se týká podpory 41 miliard korun pro obnovitelné zdroje spuštěné mezi lety 2005 až 2012, které dosud neschválila Evropská komise. Podle Vitáskové může být veřejná podpora poskytnuta jen zdrojům, které takzvanou notifikaci mají. Od státních úřadů chce šéfka ERÚ záruku, že nebude za vypsání podpory stíhána. Čelí už obvinění kvůli nezrušení podezřelých licencí několika solárních elektráren a kvůli tomu, že místopředsedkyní ERÚ jmenovala bývalou státní zástupkyni Renatu Veseckou.

Mládek poukazuje na to, že problémy s notifikací existovaly již loni i předloni a ERÚ podporu vypsal. Podle ministerstva průmyslu je Evropská komise o podpoře dlouhodobě informována a notifikace by měla být dokončena na jaře 2016. Mládek se kvůli situaci na ERÚ v úterý sešel s prezidentem Milošem Zemanem, který má podle zákona možnost předsedu ERÚ odvolat. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček MfD řekl, že Zeman se setká také s Vitáskovou.

autor: vam, čtk

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek