Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř lis 13, 2019 8:38 pm


Microlog - Výstupy - relé, stykače, motory

Výstupní periferie, relé, stykače, připojení výkonných spotřebičů, jejich řízení a automatizace

Microlog - Výstupy - relé, stykače, motory

Příspěvekod Axa » stř črc 15, 2015 2:50 pm

Zdravím všechny.
Tohle vlákno je trestuhodně prázdný :) Taková škoda
-------------------------------------
Vzhledem k tomu, že jsem "TO" zapojil teprve včera, prokousal se monitoringem, bádal a zkoušel, nemohl jsem si nevšimnout i ethernetové možnosti ovládání relé. A ty mi už chodí také, jen vypnuto je zapnuto a opačně.
ALE. Mám takový nápad ovládat je "zvenku". A tady končím :( V tuto chvíli mě nenapadá jak. Nejsem programátor ani web-master, či tak něco.

Zkrátka - Chci se zeptat jestli je možný nějak ovládat výstupy přes internet stejně jako na lokálu a eventuelně JAK. Jestli existuje nějaký snadný, stručný řešení pro blbý i bez pevný IP . Alespoň nějak zabezpečený. Třeba heslem, MACkem nebo tak. "Matrixový škodič" je sice čtení poučný, ale řeší něco, co už běží.

Díky předem za odpověď
NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU, jen 6 panelů, Tracer, pár NiCd baterek a měnič. V baráku bez proudu.
Uživatelský avatar
Axa
 
Příspěvky: 170
Registrován: čtv srp 23, 2012 9:34 am
Bydliště: Na samotě v lese

Re: Microlog - Výstupy - relé, stykače, motory

Příspěvekod mypower.cz » stř črc 15, 2015 3:27 pm

Záleží na tom jak máte nastavenou síť uvnitř. Předpokládám, že klasika NAT jako obvykle, tedy z venku máte veřejnou IP třeba 123.45.67.89 a vevnitř máte 192.168.1.1 router, 192.168.1.2 třeba první PC, 192.168.1.3 třeba váš notebook, 192.168.1.4 třeba microlog.

No rozhodně bych nedoporučoval pustit na microlog provoz z venčí, například na routeru nastavit portforwarding z 123.45.67.89:8080 do vnitřní sítě na 192.168.1.4:80. Pak by byl microlog vidět přes http://123.45.67.89:8080 ale viděl by ho i kdokoliv jiný.

WWW rozhraní micrologu v současné verzi neumožňuje ochránění www rozhraní heslem. Chystám do příští verze.

Šlo by to omezit na konkrétní IP. Pokud víte že z venku odkud přistupujete máte IP 98.76.54.32, pak je možné portforwarding omezit pouze na příchozí spojení jen z IP 98.76.54.32 a nastavit portforwarding z 123.45.67.89:8080 do vnitřní sítě na 192.168.1.4:80. Pak by byl microlog vidět přes http://123.45.67.89:8080 ale viděl by ho i kdokoliv jiný kdo by přistupoval z IP 98.76.54.32. Pokud by se jednalo například o školní učebnu, tak všichni kdo budou v dané učebně.

Pak se nabízí VPN. Na váš notebook nainstalujete VPN klienta, na vhodný (nejlépe linuxový) server ve vaší vnitřní síti dáte VPN server, přes router nastavíte portforwarding na tento VPN server z venčí a připojí se jen ten kdo má platný certifikát a privátní klíč od dané VPNky. Já to dokážu nastavit, ale pro člověka který to nedělá dnes a denně to asi bude velká neznámá. Jde o to, že roli hesla pak hraje ona VPN, certifikát a privátní klíč. Pak je úplně jedno odkud se připojujete, protože spojení je šifrované a kdo nemá certifikát a klíč má smůlu.

Toš teď nevím v rychlosti jak lépe poradit... Źáleží fakt na situaci, pokud se připojujete odněkud kde máte pevnou IP pak omezení příchozího spojení na konkrétní IP a forwarding do vnitřní sítě na microlog by asi mohlo stačit.

Ad logika Zapnuto 1 vypnuto 0 nebo Zapnuto 0 vypnuto 1 .. tohle se nastavuje pomocí bitové masky
http://microlog.mypower.cz/mod:digitalout#vystupni-logika-pinu
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | CMS-Studio.NET
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3752
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Microlog - Výstupy - relé, stykače, motory

Příspěvekod Axa » stř črc 15, 2015 4:07 pm

Díky za bleskurychlou odpověď. Až mě teď mrzí, že jsem tohle Vaše dílko nezprovoznil dřív, protože to umí skoro všechno, co od TOHO celýho chci z dálky (tedy až na ta relátka - zatím) . Navíc - Ta cena.

Počítač, na kterým by jelo VPN-ko by asi problém nebyl, ale nechci NIC co není nutný. ...Winter is comming :) ... V zimě odpojujeme při odchodu i měniče od baterek. Microlog, router, wifina, pojedou na svoji malou z auta.
O portforwardingu jsem popravdě nepřemýšlel ani vteřinu.
Inu udělám to jednoduše. Počkám si na další verzi a zatím se budu modlit za Váš úspěch. Mezitím přídám druhé Arduino tajkhlenc nějak :) arduinonavody.eu/ethernet-modul-hr911105a/ , protože když teď už "vidím" na baterky, tu pračku bych z práce pustil docela rád :) .

Co se logiky relátek týče. Děkuji za odkaz. Tušil jsem, že to nebude takej problém otočit, ale zprovoznil jsem to celé někdy v jednu ráno a tak už nebyly morálně-volní ... Ještě jednou díky . A nejen za tuhle odpověď. :)
NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU, jen 6 panelů, Tracer, pár NiCd baterek a měnič. V baráku bez proudu.
Uživatelský avatar
Axa
 
Příspěvky: 170
Registrován: čtv srp 23, 2012 9:34 am
Bydliště: Na samotě v lese

Re: Microlog - Výstupy - relé, stykače, motory

Příspěvekod kodl69 » stř črc 15, 2015 5:06 pm

tady ten 28j60 jsem zkoušel, a na tom nefunguje bez programu ani ping, takže bída.. raděj od číňana W5100, mám na tom měření jedn. stringů a ovládání relátek a měření teploty v boileru, dostupný ve vnitřní síti, klidně pustím scketch, nemám s tím problém.Není problém to udělat i naopak, na nějakým veřejným WWW si udělat stránku, kde klikneš pro sepnutí relé, a to arduino si načte z html a podle hodnot něco provede, stejně jako do toho může přes GET posílat data , to jsem nějakou dobu testoval, to všechno jede bez veřejné adresy, ale je potřeba nějakej webzdarma nebo takněco, a jistě zabezpečení heslem, ale tady končím..
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4052
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Microlog - Výstupy - relé, stykače, motory

Příspěvekod Axa » čtv črc 16, 2015 3:43 am

Děkuju za odpověď. O tom, že 28j60 chodí mizerně jsem někde četl, ale vzhledem k temu, že ve výše uvedeným odkazu je použitý, jsem ho objednal. Čínský věci kupuju v Číně. Takže to nestálo ani kilo a asi to opravdu nebude nějakej zázrak. Ale řekl jsem si prostě, že za pokus to stojí. A popravdě a vzhledem k tomu, že Arduino jsem viděl zapojený teprve před tejdnem, dvěma (a hned svý) a o existenci týhle platformy vím tak měsíc a půl, něco na hraní se bude hodit. Na poště už mám další kousky, nechám se překvapit co, dnes jdu pro to. A pak dle toho CO to bude, budu buď rozšiřovat Microlog nebo se s tím učit. Čímž se dostávám k nabízený sketchi. O jakýkoli funkční a použitelný pro automatizaci v systémku bych poprosil mnohokrát :) . Sice se snažím všechno pokud možno automatizovat, co nejkratší cestou a relátkama (jako na vojně, míň klumpů = míň poruch), ale dálková správa mě vábí. Včera jsem z práce celej den koukal na nádherně se nabíjející baterky. Prostě mi Microlog jel první den. Krááása .. Ale nikomu to neříkej :D .
NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU, jen 6 panelů, Tracer, pár NiCd baterek a měnič. V baráku bez proudu.
Uživatelský avatar
Axa
 
Příspěvky: 170
Registrován: čtv srp 23, 2012 9:34 am
Bydliště: Na samotě v lese

Re: Microlog - Výstupy - relé, stykače, motory

Příspěvekod mypower.cz » čtv črc 16, 2015 6:29 am

Další variantou pro dálkovou správu může být třeba https://www.teamviewer.com/cs/

Musi ale běžet v dosahu micrologu nějaké PC/notebook na které se vzdáleně připojíte pomocí TeamVieweru a na němž si spustíte prohlížeč s www rozhraním micrologu.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | CMS-Studio.NET
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3752
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Microlog - Výstupy - relé, stykače, motory

Příspěvekod Axa » čtv črc 16, 2015 2:49 pm

mypower.cz píše:Další variantou pro dálkovou správu může být třeba https://www.teamviewer.com/cs/

Musi ale běžet v dosahu micrologu nějaké PC/notebook na které se vzdáleně připojíte pomocí TeamVieweru a na němž si spustíte prohlížeč s www rozhraním micrologu.


JJ JJ, Jako dočasný řešení, proč ne. Ať už tohle, Hamachi , či podobný přebrajglovávače na virtuální IP. Je to ale takový drbání se v levým uchu pravou rukou

Ale napadlo mě díky tomu, že by nemuselo bejt až takovej problém vytvořit z PC virtuální síť , nacpat do ní 2,3 počítače a a pro někoho, kdo je "honěnej" nastavit pár řádkama parametry v Arduinu tak, aby se tvářilo, že je jeden z kompů ve virtuální síti. Serverem by pak alespoň moh bejt vzdálenej komp kdekoli

Z principu jsem jak jsem psal proti čemukoli, co na ostrově běží navíc. Nehledě na to, že Arduino by se takto stalo de facto jen PC periferí a pak by bylo drobet pravdou to, co tu psal kdosi o slepé cestě před časem. Teď je to pohoda a nevím co zapnout dřív. Ale zima nebejvá dycky jen mírná :)
NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU, jen 6 panelů, Tracer, pár NiCd baterek a měnič. V baráku bez proudu.
Uživatelský avatar
Axa
 
Příspěvky: 170
Registrován: čtv srp 23, 2012 9:34 am
Bydliště: Na samotě v lese

Re: Microlog - Výstupy - relé, stykače, motory

Příspěvekod kodl69 » čtv črc 16, 2015 4:45 pm

teamviever může fungovat i na něčem s androidem, na linuxu -tj raspberry pi, a nebo třeba to umí tvůj router, ani nevíš, např. mikrotik umí VPN, jenom to nastavit a získat veřejnou IP.

PS: Škoda těch peněz za 28j60, dva klidně rozdám, doma to nechci. Spíš zkusím polaborovat s vifi za 3 USD, co funguje jako klasickej AT modem, to je dost zajímavá věc.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4052
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Microlog - Výstupy - relé, stykače, motory

Příspěvekod Axa » úte črc 21, 2015 4:36 pm

Po několika dnech laborací mám resumé. PC (notes) puštěné vedle Micrologu mi příjde jako nesmysl, protože to mi v takovém případě je Microlog pro účel ovládání vlastně k ničemu. Tedy bez pevné IP.
Dávat k němu Rapsberry by bylo sice asi v cajku, ale by se vlastně dalo napsat to samé,
Takže mám elegantní, levný a nízkoenergetický řešení. Použil jsem pro účel ovládání relátek starej mobil na Androidu s prasklým displayem a KONEČNĚ našel appku, která dělá co chci - Mobizen. Je v ní jen potřeba vypnout 2. stupeň zabezpečení, ale zas pokud nastavíte odemykání displaye PINem, máte přístup k relátkům dvěma hesly. A to už by mělo stačit. Asi tak :)
NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU, jen 6 panelů, Tracer, pár NiCd baterek a měnič. V baráku bez proudu.
Uživatelský avatar
Axa
 
Příspěvky: 170
Registrován: čtv srp 23, 2012 9:34 am
Bydliště: Na samotě v lese

Re: Microlog - Výstupy - relé, stykače, motory

Příspěvekod kodl69 » stř lis 06, 2019 8:34 pm

Ovládání relátek pěkný, ale já potřebuju ovládat relátka bistabilní, tj pro zapnutí stačí 0.5-1s impuls na jednom pinu, a pro vypnutí na dalším, s tím, že by se někde mělo uložit, v jakým je to vlastně stavu. Zkusil bych to nějak upravit sám, ale netuším vůbec, kam šáhnout, abych toho víc nezmrvil než udělal. Momemtálně používám takovou základní verzi s web. rozhraním, splácanou z příkladů, a rád bych přešel na microlog, když toho umí o tolik víc.
Další problém je, že potřebuju přidat nějaký další měření a ovládání stringů, a nemůžu ten původní bast najít...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4052
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Microlog - Výstupy - relé, stykače, motory

Příspěvekod mypower.cz » stř lis 06, 2019 9:10 pm

Pokud by to podporilo prechod na microlog, tak urcite doprogramuji ovladani pomoci pulsu pri zapnuti na jednom pinu a pri vypnuti na jinem :)) To by resit slo.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | CMS-Studio.NET
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3752
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Microlog - Výstupy - relé, stykače, motory

Příspěvekod kodl69 » stř lis 06, 2019 9:21 pm

Určitě jo, HW mám v šuplíku už delší dobu, tak možná budu mít ještě pár přihlouplejch dotazů. Uvažuju o tom, že bych udělal "mezidesku" která se nasadí na ten boční konektor a umožní to vyvést signály z krabičky na din lištu, ale ještě to musím celý promyslet. Aby to bylo trochu univerzální ale zase ne moc složitý, protože desek mi číňan udělá hned 10 za stejný prachy.
Ještě je otázka, jak ovládat ty výstupy. Součsnej bastl po zapnutí pošle do všech zapínacích výstupů postupně impuls (postupně kvůli proudovýmu odběru relátek ze zdroje). možná by byla zajímavá volba u každýho výstupu mít možnost někde nastavit, jestli chci po zapnutí napájení ON, OFF nebo PS (předcházející uložený stav) a možná pro jistotu to poslat na ty výstupy, viz současně fungující logování.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4052
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Microlog - Výstupy - relé, stykače, motory

Příspěvekod mypower.cz » stř lis 06, 2019 9:34 pm

kodl69 píše:Určitě jo, HW mám v šuplíku už delší dobu, tak možná budu mít ještě pár přihlouplejch dotazů. Uvažuju o tom, že bych udělal "mezidesku" která se nasadí na ten boční konektor a umožní to vyvést signály z krabičky na din lištu, ale ještě to musím celý promyslet. Aby to bylo trochu univerzální ale zase ne moc složitý, protože desek mi číňan udělá hned 10 za stejný prachy.
Ještě je otázka, jak ovládat ty výstupy. Součsnej bastl po zapnutí pošle do všech zapínacích výstupů postupně impuls (postupně kvůli proudovýmu odběru relátek ze zdroje). možná by byla zajímavá volba u každýho výstupu mít možnost někde nastavit, jestli chci po zapnutí napájení ON, OFF nebo PS (předcházející uložený stav) a možná pro jistotu to poslat na ty výstupy, viz současně fungující logování.


init konfigurace je otazkou dvou dalsich promennych v uvodu kodu a zavolani nove funkce po startu, ktera tyto promenne precte a piny nastavi, nebo pulsne. Uplne jednoduche.

Treba jedna INIT promenna bude po bitech na pin 0 = OFF a 1 = ON,
Druha promenna opet co bit to pin 0 = zustan ve stavu dle prvni INIT promenne, 1 = udelej puls 0 1 0 bez ohledu na INIT promennou, nebo treba pouzij predchozi stav. Kombinovat se da libovolne.
U toho ukladani predchoziho stavu .. otazka jak to snese eprom. Nebo si na to vyhradit nekolik sektoru na SD karte a rotovat je, nebo nekolik bajtu v eprom a rotovat je (kvuli zivotnosti).

logovani = USB serial
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | CMS-Studio.NET
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3752
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Microlog - Výstupy - relé, stykače, motory

Příspěvekod kodl69 » stř lis 06, 2019 11:00 pm

asi bych se eeprom nebál, nehrkám s tím bezdůvodně stokrát denně, otázka je, k čemu to využije někdo jinej, když už ta funkce bude, tak to může třeba zapínat/ vypínat co chvíli nějakej spotřebič. Asi raděj jednoduchost a větší spolehlivost...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4052
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Microlog - Výstupy - relé, stykače, motory

Příspěvekod kodl69 » čtv lis 07, 2019 12:01 pm

snažím se v kódu najít, kde jsou vlastně ty odkazy na javasript, ale nemůžu to najít. Ve viki je napsaný, jak dostanu přes http protokol info o stavu výstupů, ale není tam nic o tom, jak by se daly stejným způsobem nastavit, a z kódu to nedokážu vyčíst.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4052
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Microlog - Výstupy - relé, stykače, motory

Příspěvekod mypower.cz » čtv lis 07, 2019 12:20 pm

Kód: Vybrat vše
              client.write("<script language=\"javascript\" src=\"http://");
              client.write(modMyPowerHost);
              client.write("/microlog-tools?");
              client.write(MPWMicroLogVersion);
              client.write("\"></script>");


Napriklad

Kód: Vybrat vše
              client.write("<script language=\"javascript\" src=\"http://");
              client.write("127.0.0.1/microlog.js\"></script>");


vygeneruje

Kód: Vybrat vše
<script language="javascript" src="http://127.0.0.1/microlog.js"></script>


Na lokale spustis webserver, treba apache a do documentrootu stahnes javascript, ktery se stahuje normalne i s verzi za otaznikem jako parametr URL. Verze se od sebe trochu lisi s vyvojem micrologu, takze je dobre stahnout tu spravnou.

Originalni definice je

Kód: Vybrat vše
<script language="javascript" src="http://log.mypower.cz/microlog-tools?2.04"></script>


tedy http://log.mypower.cz/microlog-tools?2.04
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | CMS-Studio.NET
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3752
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Microlog - Výstupy - relé, stykače, motory

Příspěvekod mypower.cz » čtv lis 07, 2019 12:36 pm

Nastaveni digitalnich pinu pres www rozhrani je v rozhrani reseno JS funkci mpwApplyDigitalPinChanges a nasledne volanim mpwStoreDPinSetup coz odesle data na API micrologu (arduina) (tady by stacilo pridat si logovani do konzole prohlizece pomoci console.log() a zjistit jaka data posila JS rozhrani na APi arduina - z hlavy si to uz nepamatuji ale po otestovani bych to mohl po sobe presne reverseenginovat). Prikaz se jmenuje "wds". (Write Digital Status).

Na strane arduina to konci ve finale volanim funkce DPINUpdateHW, ktera uz nastavi stavy digitalnich pinu ze zaslanych dat z rozhrani (tedy prijatych z HTTP).
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | CMS-Studio.NET
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3752
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am


Zpět na Výstupy - relé, stykače, motory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'