Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pát bře 22, 2019 3:10 am


FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
PředchozíDalší

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod camel1cz » ned led 06, 2019 5:40 pm

Běžně se boduje proudy až v kA a napětí pár desítek voltů. Což by mohlo odpovídat proudu z Pb aku. Problém bych viděl v přítlaku a čím větší proud (jako že z Pb aku bude velký), tak je ten přítlak důležitější, jinak se to jen opálí a oprská jako na obr.

Selským rozumem: bude určitě třeba energii rozložit do přiměřeného času (ne moc dlouhého, aby se prohřála chemie a ne moc krátkého, aby to jen neohořelo a nestihlo se prohřát).

Našel sem příklad parametrů bodování 0,5mm plechu: 50A/0,5s až 120A/0,03s - v tom pokusu bude určitě proud několikanásobný a čas spíš k té hranici 0,5s... bez regulace pulzu to asi nepůjde.

Teď to někdo nabízí bodovačku za pár korun, proč teda vynalézat kolo?
6x2 panely Avancis PowerMax STRONG 130Wp, 3kWh LiFePo4 - zatím nezprovozněno
camel1cz
 
Příspěvky: 440
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm
Reputation: 18

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod Matess » pon led 07, 2019 7:53 am

to rottenkiwi: zkousel jsem nekolik zpusobu... ale vice jsem si hral a cekal lepsi vysledky s velkou kapacitou kterou jsem jednoduse reguloval - uroven nabiti - napetim. Po nejake dobe jsme to vzdal a postavil bodovacku kterou ted nabizim prakticky za naklady + co je kdo ochoten pridat.

to camel1cz: on jde vzdy proti proudu... Na jednu stranu se smeju protoze tohle jsem taky zkousel a ted se bavim kdyz nekdo neveri a dela to znovu, ale na druhou stranu jsem rad kdyz vidim kutilskeho ducha snahu na to jit jinak
Matess
 
Příspěvky: 511
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk
Reputation: 27

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod rottenkiwi » čtv led 10, 2019 1:51 pm

Existuje indukcia, ktorá umožňuje pripojenie dvoch nesfázovaných fáz z dvoch meničov ?
1. MeanWell 3300 VA.
2. Victron 5000 VA, aby som mal dokopy 8300 VA výkonu ?
Only God & bank can create something from nothing. LTC: LX4UmmYHzT293zcJJ4BjTcPTRSHoLWLDn7
Si anode LiFePO charge BMS SEI formation Float Tesla 8900€ High SOC deg. MPPT House Carbon Pb
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 2025
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 88

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod kodl69 » čtv led 10, 2019 11:36 pm

jasně, značné množství indukčních čtyřplotýnkových desek má přívod L1N1 a L2N2, stačí mrknout od manuálu.
https://www.whirlpool.cz/data/blob-rena ... chart.pdf/
A tahle má možnost nastavení max. příkonu celé desky, měl by toi normálně stačit jeden 3kW měnič.
Chystáš se vařit na 4 plotnách najednou na plný výkon? Já běžně připravím dvouchodový oběd s max. příkonem do 3kW na klasické varné desce, je to jenom o plánování. Zhruba je to o tom, že se napřed naplno ohřeje plotna 1 kde se začne dělat vývar, až je ve varu, stačí stupeň 1 což je cca 300W, pak to stejný další hrnec s vodou na přílohu a až i to vaří, můžu stáhnout a na třetí plotýnce začít smažit (řízky, karbenátky, sýr...) v té chvíli už je obvykle polívka hotová, vypnutá, příloha někdy taky.
Toto je řešení "low tech" a "power management" whirpoolu je řešení "high tech". Každej ať použije to, co je mu libo...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3332
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 232

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod rottenkiwi » pát led 11, 2019 7:48 am

Je možné zapojiť 2 meniče, ktoré májú náhodný posun fáz, podľa tohto zapojenia,
aby som mohol využívať boost funkciu + variť na troch platniach, ergo ťahať z Victronu
do 5000 VA a z MeanWellu do 3300 VA ?
Ak hej, tak ako to zapojiť ?
Přílohy
whirlpool.png
Only God & bank can create something from nothing. LTC: LX4UmmYHzT293zcJJ4BjTcPTRSHoLWLDn7
Si anode LiFePO charge BMS SEI formation Float Tesla 8900€ High SOC deg. MPPT House Carbon Pb
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 2025
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 88

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod abrams » pát led 11, 2019 8:03 am

Zdravím ,

tipnul bych si že dle "(iba pro holandsko)" ;) .

Avšak to by vyžadovalo jeden měnič na separé okruhu s vlastním proudovým chráničem . Vzhledem k nesfázovanosti AC výstupů měničů a proměnlivému fázovému posunu od 0°do 359° to vidím jako nejrozumější řešení :idea: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2382
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 273

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod kodl69 » pát led 11, 2019 8:06 am

je to tak, L1N1 na jeden měnič a L2N2 na druhý. Obvykle je to udělaný tak, že na jeden přívod jedou dvě plotýnky a na druhej přívod druhý dvě. Ty si otvíráš vyvařovnu?
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3332
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 232

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod willcz » pát led 11, 2019 9:16 am

Pokud jeste neni deska koupena, tak bych sel do takove kde jde omezit vykon. Mame Siemensku, ne nijak extra drahou a je na jedne fazi a v pohode to menic utahne.
6.8kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe
willcz
 
Příspěvky: 260
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 48

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod rottenkiwi » úte led 15, 2019 12:36 pm

Nasekal som dáta do tabuľky v databáze z mojich budíkov.
Použil som typ: varchar (10)
Mal som použiť FLOAT ?
Ako to teraz čo najjednoduchšie zobraziť do grafov ?
Přílohy
mysql_1.png
Only God & bank can create something from nothing. LTC: LX4UmmYHzT293zcJJ4BjTcPTRSHoLWLDn7
Si anode LiFePO charge BMS SEI formation Float Tesla 8900€ High SOC deg. MPPT House Carbon Pb
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 2025
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 88

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod svango » úte led 15, 2019 12:42 pm

najjednoduchsie je pouzit uz predprogramovane grafove funkcie, pre phph ich je slusne mozstvo, staci zadat do googla a vyhodi mnoho moznosti, potom stiahnut a rozbalit kniznice a pouzivat.

pred nejakou dobou som k spokojnosti uzival https://jpgraph.net/
termicky ohrev vody 200 l, FVE1 - 1kW ohrev vody 180+80 l, FVE2 - 0.5kW do olova, FVE3 domcek pre maleho - 0.26kW do LiFePO4
svango
 
Příspěvky: 119
Registrován: čtv dub 12, 2018 1:44 pm
Bydliště: Trencin
Reputation: 2

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod rottenkiwi » stř led 16, 2019 2:29 pm

Kód: Vybrat vše
<!doctype html>
<html lang="en">
<head>
  <meta charset="utf-8">
  <title>Temp demo</title>
  <h1>Arduino Page 4</h1>

 <!--Load the AJAX API-->
    <script type="text/javascript" src="https://www.gstatic.com/charts/loader.js"></script>
    <script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.10.2/jquery.min.js"></script>
    <script type="text/javascript">
   
    // Load the Visualization API and the piechart package.

  google.load("visualization", "1", {packages:["line"]});
  google.setOnLoadCallback(drawChart);

         function drawChart() {
      var jsonData = $.ajax({
          url: "getData.php",
          dataType: "json",
          async: false
          }).responseText;
         
     // Create our data table out of JSON data loaded from server.
      var data = new google.visualization.DataTable(jsonData);
   
      }   

     var options = {
          width: 7200,
          chart: {
            title: 'Day energy production',
            subtitle: 'Panels Trackers/Solid'
          },
          series: {
            0: { axis: 'watts' }, // Bind series 0 to an axis named 'voltage1'.
       1: { axis: 'watts' }, // Bind series 0 to an axis named 'voltage2'.
          },
          axes: {
            y: {
              watts: {side: 'right', label: 'W'}, // Right y-axis.
         watts: {side: 'right', label: 'W'} // Right y-axis.
            }
          }
        };


 
    var chart = new google.charts.Line(document.getElementById('chart_div'));

    chart.draw(data, options);
  }
</script>
</head>
<body>
<div id="chart_div" style="width: 7200px; height: 1200px;"></div>
<p>Go back to <a href="index.htm">main page</a>.</p>
</body>
</html>


Kód: Vybrat vše
<?php
require_once 'dbconfig.php';
 
try {
    $pdo = new PDO("mysql:host=$host;dbname=$dbname", $username, $password);
 
    $sql = 'SELECT 
                    timestamp,
                    batt_v,
                    Wp_W,
                    SOC_Ah
               FROM stats2
              ORDER BY timestamp';
 
    $q = $pdo->query($sql);
    $q->setFetchMode(PDO::FETCH_ASSOC);
} catch (PDOException $e) {
    die("Could not connect to the database $dbname :" . $e->getMessage());
}
?>
<!DOCTYPE html>
<html>
    <head>
        <title>PHP MySQL Query Data Demo</title>
        <link href="css/bootstrap.min.css" rel="stylesheet">
        <link href="css/style.css" rel="stylesheet">
    </head>
    <body>
        <div id="container">
            <h1>Arduino Data</h1>
            <table class="table table-bordered table-condensed">
                <thead>
                    <tr>
         <th>timestamp</th>
                        <th>Pb Batt V</th>
                        <th>PV W</th>
                        <th>SOC Ah</th>
                    </tr>
                </thead>
                <tbody>
                    <?php while ($row = $q->fetch()): ?>
                        <tr>
                            <td><?php echo htmlspecialchars($row['timestamp']) ?></td>
                            <td><?php echo htmlspecialchars($row['batt_v']) ?></td>
                            <td><?php echo htmlspecialchars($row['Wp_W']); ?></td>
                            <td><?php echo htmlspecialchars($row['SOC_Ah']); ?></td>
                        </tr>
                    <?php endwhile; ?>
                </tbody>
            </table>
    </body>
</div>
</html>


Pomocou php kódu hore by som potreboval dostať dáta z MySQL tabuľky stats2 do html
kódu, ktotý zobrazí graf. Neviem ako to spojiť a ako z timestamp položky urobiť čas v sekundách
pre os x.
Only God & bank can create something from nothing. LTC: LX4UmmYHzT293zcJJ4BjTcPTRSHoLWLDn7
Si anode LiFePO charge BMS SEI formation Float Tesla 8900€ High SOC deg. MPPT House Carbon Pb
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 2025
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 88

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod mypower.cz » stř led 16, 2019 2:38 pm

rottenkiwi píše:ako z timestamp položky urobiť čas v sekundách


Timestamp je v sekundách od 1.1.1970.

Pokud se myslí sekundy v rámci dne, tak by mohlo pomoci napriklad

1) https://dev.mysql.com/doc/refman/5.6/en ... m-unixtime
2) https://dev.mysql.com/doc/refman/5.6/en ... ction_hour * 3600 +
3) https://dev.mysql.com/doc/refman/5.6/en ... ion_minute * 60 +
4) https://dev.mysql.com/doc/refman/5.6/en ... ion_second
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | Umělá inteligence bude dělat předpovědi pro větrné elektrárny
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3443
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 202

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod rottenkiwi » stř led 16, 2019 3:59 pm

Vďaka.

Kód: Vybrat vše
select HOUR(FROM_UNIXTIME(timestamp))*3600+MINUTE(FROM_UNIXTIME(timestamp))+SECOND(FROM_UNIXTIME(timestamp)), Batt_V, Wp_W, SOC_Ah from stats2 where timestamp - UNIX_TIMESTAMP (NOW()) > -1800;

Keď príkaz zapíšem do command lineu, tak to vypíše z databázy záznamy, za poslenú pol hod.

Lenže keď to dám do php scriptu ako:
Kód: Vybrat vše
try {
    $pdo = new PDO("mysql:host=$host;dbname=$dbname", $username, $password);
 
    $sql = 'SELECT  timestamp,
          batt_v,
                    Wp_W,
                    SOC_Ah
               FROM stats2
              ORDER BY timestamp where timestamp - UNIX_TIMESTAMP (NOW()) > -1800';
 
    $q = $pdo->query($sql);
    $q->setFetchMode(PDO::FETCH_ASSOC);
} catch (PDOException $e) {
    die("Could not connect to the database $dbname :" . $e->getMessage());
}


Tak hodí túto chybu:
[Wed Jan 16 15:52:31.335565 2019] [:error] [pid 17634] [client ::1:33920] PHP Fatal error: Uncaught Error: Call to a member function setFetchMode() on boolean in /var/www/html/phpquery.php:15\nStack trace:\n#0 {main}\n thrown in /var/www/html/phpquery.php on line 15
Only God & bank can create something from nothing. LTC: LX4UmmYHzT293zcJJ4BjTcPTRSHoLWLDn7
Si anode LiFePO charge BMS SEI formation Float Tesla 8900€ High SOC deg. MPPT House Carbon Pb
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 2025
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 88

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod rottenkiwi » stř led 16, 2019 6:19 pm

Tak sa mi to nakoniec podarilo. Len ako to urobiť, tak aby som nemusel natvrdo ukladat
hodnotu timestamp a dat to zobraziť za posledných 10 hod, ale meniť to ľubovoľne
dotazom do MySQL, aby to bolo NOW () - x hodín ?

Lepšie je ukladať do databázy timestamp alebo datetime, aby sa potom dalo s dátami
v roznych tabuľkách lepšie pracovať a ich synchronizovať, napr. tabuĺka FVE1, FVE2,
TEMPS1, BMSLIFE1, BMSLIFE2 atď. ?
Přílohy
grapf_mysql_php.png
Only God & bank can create something from nothing. LTC: LX4UmmYHzT293zcJJ4BjTcPTRSHoLWLDn7
Si anode LiFePO charge BMS SEI formation Float Tesla 8900€ High SOC deg. MPPT House Carbon Pb
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 2025
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 88

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod mypower.cz » stř led 16, 2019 6:39 pm

rottenkiwi píše:a dat to zobraziť za posledných 10 hod, ale meniť to ľubovoľne
dotazom do MySQL, aby to bolo NOW () - x hodín ?


https://dev.mysql.com/doc/refman/5.6/en ... -timestamp

H = pocet hodin zpet od aktualniho casu.

Kód: Vybrat vše
... where (timestamp>UNIX_TIMESTAMP()-(H*3600)) and (timestamp<=UNIX_TIMESTAMP())


nebo jeste vymakaneji, kde X je posun. Pokud za X dosadime 86400 a H bude 10, dostaneme 10 hodin dat z predchoziho dne, konce aktualnim casem minus 1 den.

Kód: Vybrat vše
... where (timestamp>UNIX_TIMESTAMP()-(H*3600)-X) and (timestamp<=UNIX_TIMESTAMP()-X)
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | Umělá inteligence bude dělat předpovědi pro větrné elektrárny
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3443
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 202

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod mypower.cz » stř led 16, 2019 6:42 pm

rottenkiwi píše:
Kód: Vybrat vše
select HOUR(FROM_UNIXTIME(timestamp))*3600+MINUTE(FROM_UNIXTIME(timestamp))+SECOND(FROM_UNIXTIME(timestamp)), Batt_V, Wp_W, SOC_Ah from stats2 where timestamp - UNIX_TIMESTAMP (NOW()) > -1800;



Tady je zrejme chybka, chybi nasobeni minut 60ti abychom ziskali sekundy.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | Umělá inteligence bude dělat předpovědi pro větrné elektrárny
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3443
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 202

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod rottenkiwi » sob led 19, 2019 4:53 pm

Tak dnes u nas po dlhom case svietilo a mam aj nejake grafy z databazy:


https://photos.google.com/share/AF1QipO ... lJcmc2dTVB
Only God & bank can create something from nothing. LTC: LX4UmmYHzT293zcJJ4BjTcPTRSHoLWLDn7
Si anode LiFePO charge BMS SEI formation Float Tesla 8900€ High SOC deg. MPPT House Carbon Pb
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 2025
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 88

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod rottenkiwi » ned úno 03, 2019 7:36 pm

Aktuálny stav mojej FVE je takýto:
FVE1 má 12 V nominál, meniče Meanwell 3000 + 700 + Victron 1600 VA, dokopy 2120 Wp.
FVE2 má 24 V nominál, meniče Axpert 3000 + Victron 5000 VA, dokopy 1120 Wp.

FVE1 zastrešuje cca. 350 W DC odberov priamo na 12 V + PC + TV + mikrovlnka + pračka + umývačka + klíma
FVE2 zásobuje elektrinou kombi chladničku + mraz., indukcia 2000 + 1600 + 1500 W, rúra + gril 2900 W

3. pole panelov, 1120 Wp, prepínam ručne ističmi, podľa potreby medzi FVE1 a FVE2.

Máte to niekto automatizované, prepínanie vstupu z panelov do dvoch reglov , jeden je pripojený k 12 V FVE1 a druhý
k 24 V FVE2, resp. viete mi poradiť, ako to urobiť ? 2 SSR Relé riadené Arduinom + detekcia napatia resp. prúdu,
ktorý ide do spotreby v FVE1 resp. FVE2 , prip. podľa SOC ?
Přílohy
fve1_fve2_monitoring.png
Only God & bank can create something from nothing. LTC: LX4UmmYHzT293zcJJ4BjTcPTRSHoLWLDn7
Si anode LiFePO charge BMS SEI formation Float Tesla 8900€ High SOC deg. MPPT House Carbon Pb
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 2025
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 88

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod rottenkiwi » stř úno 06, 2019 9:44 pm

Takto vyzerá Banner SHD po 7-mich rokoch a 2600 cykloch. Dal som ju jednej rodine, že s ňou
budu len svietiť ledkou, no ale po dvoch dnoch ju vybili na 9 V a možno aj otrasmi prišiel jej koniec.
U mňa ešte 2 kusy slúžia ďalej, ale asi už nie dlho.

Len ako to vyfotiť zospodu ?
Přílohy
banner_2600_1.jpg
banner_2600_2.jpg
banner_2600_3.jpg
Only God & bank can create something from nothing. LTC: LX4UmmYHzT293zcJJ4BjTcPTRSHoLWLDn7
Si anode LiFePO charge BMS SEI formation Float Tesla 8900€ High SOC deg. MPPT House Carbon Pb
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 2025
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 88

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod goodbie » stř úno 06, 2019 10:56 pm

kterej dobrák vytříská baterku na 9V??
goodbie
 
Příspěvky: 1005
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:
Reputation: 39

PředchozíDalší

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
Reputation System ©'