Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je sob lis 25, 2017 12:58 am


FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
PředchozíDalší

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod gupa » stř zář 13, 2017 4:59 pm

rottenkiwi píše:Nemáte niekto invertorovú chladničku s mrazničkou a neviete aký má max. nábehový
prúd ?

Lebo takáto invertorová klíma by v pohode išla aj na 500 VA menič, kdežto bežná
chladnička s mrazničkou s kompresorom na 500 VA menič nejde.

Naté klimě s invertorem vlastně ani nemůže být taková náběhová špička jak holý indukční motor napřímo na ostrovní měnič, bo polovodiče jsou propustné jen podle svých prametrů.. Na fr. měniči co že podlemne to samé, ale velmi ořezané oproti invertorovému pohonu ledničky jsou určitě náběhové rampy pevně nastaveny takže si myslím, že pokud nedojde k nějaké poruše motora a zvýšenými odběru nebo snížení kapacity kondenzátorů, tak to pojede na menším měniči jak višňa.

Jinak to Iout skáče jak kobyla, nepomohlo by nastavení místo 240V na 220V? (paramentr VeConfingure - Inverter-Inverter ouput voltage)
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1503
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 51

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod FRSO » stř zář 13, 2017 5:18 pm

rottenkiwi píše:Aj vám takto skáče UOut , Udc ripple a Idc na Victrone Phoenix
alebo je to len záležitosť tohoto kusu ?
Pritom odber na AC je stabilný +- 5 W.
https://www.youtube.com/watch?v=ZrfCTz1nQqA


Čau, tak to je divné, mě to drží napětí při jakémkoliv odběru až do maxima 1600W a i 200% přetížení drží napětí stejné, dle toho videa ti tam pulsuje odběr cca 700-900W, což by neměl být pro ten tvůj měnič tuším taky máš 1600W problém, já mám ale multiplus, ale to s tím nesouvisí, jaký máš druh odběru na tom měniči ?, ohmický, indukční, nebo oboje ??, nemáš na tom měniči zapojený třeba nějaký triakový regulátor, nebo něco podobného ?, to napětí ti líce i když to měříš na výstupu toho měniče multimetrem ?? Testoval jsem více Victronů od 350W do 3000W a žádný se takto nechoval ani při různém odběru, nebo při velkém max odběru a náhlém odpojení zátěže.
FRSO
 
Příspěvky: 633
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 30

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod rottenkiwi » stř zář 13, 2017 5:23 pm

Lenže iný merák mi ukazuje stabilný odber inv. klímy 550555 W.
Tak prečo to tu tak skáče ? Aj Iout aj Idc aj Udc ripple, keď napatie na baterkách je 13.1 až 13.2 ?
Pri iných spotrebičoch okrem klímy a reprákov 400 W to neskáče.
U repráku to viem pochopiť, ale prečo to pri klíme tak skáče ? A prečo je aj počuť,
ako celý kryt Victrona vibruje ? Pri klíme vibruje, pri komp. mrazničke a chladničke nie.

Pri odbere 500 W klíma a do toho 1650 VA štart chladničky to resetovalo klímu,
tak som musel chladničku dať cez zimu na DS, lebo klímou topím celý deň aj noc.
BTC: 1LWBcqUCX4UiTgzxTmsfyL83KG8DQiq2gd
LTC: LX4UmmYHzT293zcJJ4BjTcPTRSHoLWLDn7
Meranie on-line LiFePO charge BMS SEI formation Float Kaneka_26.33 NREL eff. Sharp_37.9 Sharp_44.4
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 1043
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 37

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod FRSO » stř zář 13, 2017 5:32 pm

rottenkiwi píše:Lenže iný merák mi ukazuje stabilný odber inv. klímy 550555 W.
Tak prečo to tu tak skáče ? Aj Iout aj Idc aj Udc ripple, keď napatie na baterkách je 13.1 až 13.2 ?
Pri iných spotrebičoch okrem klímy a reprákov 400 W to neskáče.
U repráku to viem pochopiť, ale prečo to pri klíme tak skáče ? A prečo je aj počuť,
ako celý kryt Victrona vibruje ? Pri klíme vibruje, pri komp. mrazničke a chladničke nie.

Pri odbere 500 W klíma a do toho 1650 VA štart chladničky to resetovalo klímu,
tak som musel chladničku dať cez zimu na DS, lebo klímou topím celý deň aj noc.


a nemá ta klima nějaký frekvenční měnič v sobě zabudovaný třeba pro ten kompresor ?, ten zesilovač má inpulsní napájecí zdroj v sobě, nebo klasické trafo? :o
Nic víc mě nenapadá čím by to mohlo být, připojné spoje kabelů v měniču a na té pojistce uvnitř jsou dobře dotažené ?
Co je to za chladnička, když bere na rozběh 1,65KVa, to je taky hodně, ale asi ta klímá dělá nějaké velké zpětné špičky do toho měniče, otázka proč ale.
FRSO
 
Příspěvky: 633
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 30

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod rottenkiwi » stř zář 13, 2017 6:25 pm

Klíma je Daikin Eco Comfort FTXB35C/RXB35C.
Chladnička je Whirlpool WBE 33752.
Repro je niečo takéto: https://usa.yamaha.com/files/download/o ... _om_c0.pdf

Merák ukazuje stabilne 237 V, ale žiarivky viditeľne blikajú. :)
BTC: 1LWBcqUCX4UiTgzxTmsfyL83KG8DQiq2gd
LTC: LX4UmmYHzT293zcJJ4BjTcPTRSHoLWLDn7
Meranie on-line LiFePO charge BMS SEI formation Float Kaneka_26.33 NREL eff. Sharp_37.9 Sharp_44.4
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 1043
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 37

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod gupa » čtv zář 14, 2017 12:06 pm

Tak to tam bude někde triaková regulace, to mi dělá laserová tiskárna nebo ohříváček hrnků na kávovaru, hrncový vysavač s regulací tahu atd.. Snažím se je pokud možno co nejdříve odepínat a vypínat, aby mi nerušily frekvenci podle které Victrony mají aktivní zpětnou vazbu a triaky je velmi "dezorientují" ve vyhodnocení stavu sítě v ostrovním režimu. To rušení je stejné a velmi viditelné i u 6kVA sestavy paralelního provozu 3x2kVA. Takže platí že na průmyslové sběrnici je po paralelní konfiguraci po propojení více měničů VIctron, pouze jeden zdroj kmitočtu a jedna zpětná vazba hodnotící podmínky pro výstupní frekvenci ale více např, relé kterým lze nastavit postupné vytěžování atp podle napětí proudu výkonu. Master řídí slaves měniče. Takže to poblikávání bude i u 10 nebo 15kVA stejně jako u 1200VA ostrova nebo v ostrovním režimu.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1503
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 51

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod gupa » čtv zář 14, 2017 12:11 pm

Co se týká fr. měniče za Victrony (řízení otáček asynchronních motorů), Victrony jsou v tomto zapojení do 3kVA bez poblikávání. Jednou jsem ostrov použil ke sváření, tam jsou rekace velké protože ostrov v 6kVA hodnotě je málo na svářecí CO2 invertor 200A. Takže u takového sváření materiálu na poddimenzované zdroji byly reakce opravdu na žárovce vidět.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1503
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 51

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod kodl69 » čtv zář 14, 2017 2:34 pm

Zkoušel jsem KIT-In150 a nebyla to moc hitparáda, dalo se to jenom s 2mm elektrodami, na 2.5 už se špatně chytal oblouk a blikání žárovek taky značné, prostě pomalá regulace u PJ. V klimatizaci je frekvenční měnič jak na kompresor, tak i na ventilátor, předpokládám že s aktivním PFC (musí být u spínaných spotřebičů nad 100W) a to může dělat tu paseku, prostě to posílá rušení do napájecího zdroje. To samý asi ty reprobedny, klasickej zdroj s trafem už se dnes nenosí.
ostrov 3000Wp ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2067
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 139

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod rottenkiwi » stř zář 20, 2017 1:46 pm

Chcel by som túto dosku použiť na monitoring FVE, ale mám jeden problém.
https://www.aliexpress.com/item/Orange- ... bbd0954428
Nejde na tom ani WiFi ani Eternet, hoci mám na na routeri pripojené je pridelená IP,
ale na net sa s tým nedostanem.
Neriešili ste niekto podobný problém ?
Přílohy
orange_pi.jpg
BTC: 1LWBcqUCX4UiTgzxTmsfyL83KG8DQiq2gd
LTC: LX4UmmYHzT293zcJJ4BjTcPTRSHoLWLDn7
Meranie on-line LiFePO charge BMS SEI formation Float Kaneka_26.33 NREL eff. Sharp_37.9 Sharp_44.4
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 1043
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 37

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod mypower.cz » stř zář 20, 2017 7:23 pm

rottenkiwi píše:Chcel by som túto dosku použiť na monitoring FVE, ale mám jeden problém.
https://www.aliexpress.com/item/Orange- ... bbd0954428
Nejde na tom ani WiFi ani Eternet, hoci mám na na routeri pripojené je pridelená IP,
ale na net sa s tým nedostanem.
Neriešili ste niekto podobný problém ?


Prilis malo informaci.

Jak byla pridelena IP? Napevno, nebo pomoci DHCP?

Jaka je aktualni konfigurace site na tom zarizeni?

Jaka je IP gateway?

Ma ji to zarizeni nastavenu a pouziva ji? Bez ni nevi kudy poslat paket ven z lokalni site.

Jaky je pouzity program pro test spojeni na net? Cim se testovalo?

Vidi to zarizeni na tu gateway? Pinga na ni?

Jaky je operacni system na tom zarizeni?

Ma to zarizeni nastaven DNS server? Dokaze pingnout krome IP taky na hostname, treba www.mypower.cz ? Je mozne ze to zarizeni vidi na lokalni sit, dokonce vidi i na net (ping 194.12.32.227 funguje ? ) ale nedokaze prevest hostname na IP. Takze po zadani adresy do prohlizece to skonci na nemoznosti prevest adresu na IP a prohlizec nevi kam poslat data requestu aby se mu vratil obsah (response).
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 13cyzkTPH8C1aHQesr2ffLPb8APn9CKq92 | LTC support LV66K4p4yVxTfQ1qjfxzJGS1zbyrQTU8SV
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3125
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 125

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod gupa » stř zář 20, 2017 8:18 pm

Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1503
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 51

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod kodl69 » stř zář 20, 2017 8:55 pm

Těžko poradit, možná ještě jestli je použit spávnej obraz do SD karty, dycky je víc variant. Má jenom rapberry pi B+ a tam jede všechno bez problémů, akorát tomu chybý výpočetní výkon
ostrov 3000Wp ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2067
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 139

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod rottenkiwi » stř zář 20, 2017 11:05 pm

Ak nabehne android na tom zariadeni z jeho EMC, tak su tam 2 MAC adresy,
DHCP v routri im da napr. 192.168.0.5 a 192.168.0.6
Ale nech kliknem na hocijaku app, tak nič, ide len FILE Manager, USB disk pripojim,
prehrava to videa cez HDMI, nema problem ani so zvukom ani s vykonom.

Tak som dnes kupil 8 GB kartu, napalil som na to Debian Image,
nabootovalo to OK, internet ide OK.

Nainstaloval som apache2 no ale nedalo sa mi nainstalovať Chrome Browser.
Ani cez Package Manager ani cez xxx_yyy_chrome.deb.

Ten povodny browser v Debiane stále pada a cez SmPlayer zvuk ide
ale cez ten browser vobec, ani cez 3.5 jack, ani cez HDMI.

No ale zatiaľ čo Android prehráva videa plynule, tak Debian so 4-roma jadrami pre H264
nestiha vobec SMPlayer, akoby tam nebola funkcna akceleracia i ked driver v X11/xorg.conf je.

No a nakoniec mi to zosrotovalo kartu, keď sa ju snazim znova naformatovať na 8 GB,
tak tam je už len 3.5 GB a už to nechce novy image napaliť.

Takže idem spať a musim v pondelok kupit 16 GB a nejaku rychlejsiu.
BTC: 1LWBcqUCX4UiTgzxTmsfyL83KG8DQiq2gd
LTC: LX4UmmYHzT293zcJJ4BjTcPTRSHoLWLDn7
Meranie on-line LiFePO charge BMS SEI formation Float Kaneka_26.33 NREL eff. Sharp_37.9 Sharp_44.4
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 1043
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 37

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod mypower.cz » stř zář 20, 2017 11:42 pm

V cem to formatujete ? Na co je potreba formatovat ? Image se zapisuje 1:1 .. napriklad linuxovym disk dump..
$ dd if=/path/to/bootable.image of=/dev/sdb
pokud je sdkarta v tu chvili na sdb. Ja osobne na sd karty pouzivam USB - SD adaptery, takove ty male plastove, pak se to po vlozeni do usb tvari na linuxovem stroji (treba debian) jako sdX zarizeni.

http://img.dxcdn.com/productimages/sku_199820_2.jpg vlevo.

Zadne formatovani jsem nikdy na sd kartach nijak nedelal .. to se delalo na disketach a ani tam to nebylo potreba pokud se zapisoval image. Ten image sam o sobe ma format v sobe .. je to cela image vcetne formatu, tedy struktury filesystemu.

Co vlastne formatovanim ocekavate ze se na sd karte stane? Nic. Jen se vytvori cisty filesystem, na ktery muzete zapisovat soubory. Treba ext4. Ty image pro tyhle RPi like zarizeni ale strukturu filesystemu uz obsahuji. Je to souvisly proud dat od nulteho sektoru po Xty sektor vetne vsech zalezitosti tykajicich se struktury filesystemu. Binarni image. Bud fat16, fat32, klidne i ext4. Pokud pres DD zapisete na SD zformatovanou na FAT16 jakykoliv image zkopirovany z disku (nebo jakehokoliv jineho uloziste, treba flashky) s filesystemem ext4, budete mit na sd bez ohledu na jeji drivejsi format nově ext4 aniz by jste tu SD na ext4 vubec kdy formatoval a fat16 bude prepsana daty s formatem ext4. V momente kdy si na to sahne PC, zadny fat16 neuvidi, a uvidi data ve formatu filesystemu ext4.

Tim chci rict jedine, ze to omezeni na 3.5G jak pisete bude zrejme jen nastaveni velikosti partition. Je tedy receno "Zbytek SD nepouzivej" a vas formatovaci program to tak vidi.

Na to je dobry spise linuxovy GParted.

https://gparted.org/

Ten vam ukaze ze SD neni sejmuta ale ma jen nastavenou partition na 3.5G a zbytek je nevyuzity. DD to nezajima. Zapise to tam dokud se to na to zarizeni fyzicky vleze do jeho adresovatelneho prostoru. At je partition nastavena jak velka chce, dulezita je fyzicka schopnost zarizeni. Velikost partition je sw zalezitost ulozena v konkretnich sektorech nekde na zacatku uloziste, tedy treba karty.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 13cyzkTPH8C1aHQesr2ffLPb8APn9CKq92 | LTC support LV66K4p4yVxTfQ1qjfxzJGS1zbyrQTU8SV
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3125
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 125

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod rottenkiwi » čtv zář 21, 2017 9:20 am

Po nainštaslovani par nutnych baličkov je pre chod systému použiteĹných 0 B.
Tak preto som chcel tu kartu použiť v Arduine a naformatovať ju vo Win na FAT.

Lenže po naformatovani / pomalom / vo WIn, už je na nej len 3.5 GB voľného
a v Arduine nefunguje, to je ten problém.
BTC: 1LWBcqUCX4UiTgzxTmsfyL83KG8DQiq2gd
LTC: LX4UmmYHzT293zcJJ4BjTcPTRSHoLWLDn7
Meranie on-line LiFePO charge BMS SEI formation Float Kaneka_26.33 NREL eff. Sharp_37.9 Sharp_44.4
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 1043
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 37

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod rottenkiwi » čtv zář 21, 2017 9:45 am

Takto to vyzerá po pripojení na net. Android v tom systéme.
Keď chcem nahrať nový image, dopadne to takto. / Win Disk Imager /.

https://www.youtube.com/watch?v=iNKYASvvies
BTC: 1LWBcqUCX4UiTgzxTmsfyL83KG8DQiq2gd
LTC: LX4UmmYHzT293zcJJ4BjTcPTRSHoLWLDn7
Meranie on-line LiFePO charge BMS SEI formation Float Kaneka_26.33 NREL eff. Sharp_37.9 Sharp_44.4
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 1043
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 37

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod pajas » čtv zář 21, 2017 11:21 am

Co se týká místa ve vnitř, tak bych typoval že není po prvním bootu spuštěno "Re-size file system". Po nahrání image na kartu se to musí spustit po prvním nastartování, aby OS využil celou velikost paměťové karty. V Raspbianu se to muselo kdysi dělat ručně, nyní se to dělá automaticky.
pajas
 
Příspěvky: 6
Registrován: úte úno 17, 2015 7:52 am
Reputation: 0

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod gupa » čtv zář 21, 2017 11:40 am

rottenkiwi píše:/ Win Disk Imager /


To je beta a v readme.txt u programu to máš popsané že to po přeneseni víc nenačte než má obraz, použij unetbootin nebo doporučovanýpro přeformátování gparted nebo cosi co jsem ještě nezkoušel https://etcher.io/ .
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1503
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 51

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod rottenkiwi » čtv zář 21, 2017 5:15 pm

´Dakujem za rady. Takže som zmazal všetky oddiely cez gparted.
Skopíroval som tam 3.4 GB image cez dd if of / bože uhs-i karta 90 MB read, ale 2.4 MB zápis. /

Teraz tam mám fat 16 40 MB, ext4 3.36 z toho 806 MB voľných a 3.87 prázdny.
Takže mám ten ext4 rozšíriť o tých 3.87 GB ?
BTC: 1LWBcqUCX4UiTgzxTmsfyL83KG8DQiq2gd
LTC: LX4UmmYHzT293zcJJ4BjTcPTRSHoLWLDn7
Meranie on-line LiFePO charge BMS SEI formation Float Kaneka_26.33 NREL eff. Sharp_37.9 Sharp_44.4
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 1043
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 37

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod rottenkiwi » čtv zář 21, 2017 5:52 pm

Vytvorím nového usera, ale nedá sa s ním lognúť, blikne obrazovka a nič. / Raspbian /
V repozitároch to má motion ale nemá apache. Chromium ide nainštalovať, ale pod rootom nejde spustiť.

File Manager uplne rozsype celú obrazovku.
BTC: 1LWBcqUCX4UiTgzxTmsfyL83KG8DQiq2gd
LTC: LX4UmmYHzT293zcJJ4BjTcPTRSHoLWLDn7
Meranie on-line LiFePO charge BMS SEI formation Float Kaneka_26.33 NREL eff. Sharp_37.9 Sharp_44.4
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 1043
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 37

PředchozíDalší

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Magpie-crawler [bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'