Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je čtv dub 18, 2019 10:06 pm


Kapacita NiCD

NiCd baterie, zkušenosti, obnova kapacity, údržba

Kapacita NiCD

Příspěvekod Axa » pát čer 12, 2015 1:09 pm

Diky tomu, že mi nějak lehly dva články NKT250 *batt* po nedávné repasi peroxidem a po nalití nového louhu, sháním "nové" i na zdejším bazaru. A vznikla docela zajímavá debata na téma repase. Myslím, že je škoda aby zapadla v inzerátech. Navíc si nejsem jist, jestli by nás admin za chvíli nenapomenul za špatný umístění :) Takže přenáším ....
---------------------------------------------

gupa píše:Mám otázku, jak může u NKT250 kleknout článek? Tyto články znám dobře ale pokud se repasuje, což je jiný úkon než jen pouhá výměna elektrolytu a očista, tak normálně funguje dalších 20 let bez problémů.
Axa píše:V pohodě. Díky tomu, že to spěchá, jelikož mi klekl článek po repasi a bojuju o každý volt se 17-ti , mě to jen trochu přizvedlo ze židle. :)


-----------------------------------------------

Axa píše:To rád čtu, že repase je účinná až tak. Ovšem nejde zrepasovat vše, že ? :) Kdosi tady psal, že se zadaří tak v 80-ti procentech. Repasoval jsem dle návodů uveřejněných na internetu a i právě tady a právě Vámi ( a tímto velice děkuji za zveřejnění) z důvodů ztráty kapacity článků. Některé články měly prostě dost. Po repasi se některé probíraly buď velice pomalu nebo se kapacita výrazně nezměnila, zatímco u těch ostatních ano. A to i po opakování postupu dokonce i 3x - 4x....Takže spíš jsem to tedy možná měl napsat obráceně. ......Výsledek je ovšem ten, že jsem bez proudu už večer po jednom zamračeném dni jako byl včera, protože na třech článcích je 0-0.2V, Zatímco u ostatních naměřím pohodově mezi 1.1 a 1,3V . V zimě bych zaplakal....Pokud to stačí tak



BTW ke komentu ota "pokud o teto problematice nekdo neco opravdu vi, je to gupa" . O tom vůůůbec nepochybuju :yes: Protože aniž by to věděl, k NiCd mě přivedl cca před 2-mi lety právě on :)[/quote]

------------------------------------------------

[quote="gupa"]Problém s kapacitou u dříve padajících článků je takový, že se musí rozebrat a velmi speciálně za pomoci aditiv znovu naformátovat. Tz. zvlášť kladnou, zvlášť zápornou elektrodu za pomoci pomocné elektrody ve dvou odlišných nádobách. Velký knowhow jsou jaké aditiva, jakou pomocnou elektrodu, pracovní přesný postup.

V tomto případě bych zkusil jednu věc, pokud se článek odpojí, jestli spadne k nule, tz. 0, plus minus cca 80mV, je boj marný, musí se rozebrat očistit, složit a naformátovat. Potom teprve se zjistí přibližná kapacita elektrodových hmot a potom teprve se dá rozhodnout o odděleném elektrodovém dopování aditiv. Pokud se napětí houpe přes cca 300-600mV nahoru, jde o dobré znamení a postačí nejprve jen více kontrolovat a dát hustší elektrolyt a dát článek na jiné místo, viz dále. Hustší elektrolyt za pomoci NaOH dokáže galvanickou cestou jaksi potáhnout sodíkem elektrody. Jenže se musí časem odlít a znovu naředit, jinak se článek nafukuje kvůli nabývající hmotě na elektrodové hmotě.

Mám takovu hypotézu o vibracích a umístění článků v sérii, kdy podle frekvence spínání tranzistorů dokonce může být odebíráno z nějakého článku více a z nějakého méně, to samé i při nabíjení regulátorem. Navedlo mne okolo frekvenční nestability odběru a nabíjení článků to, žeby mohla zato frekvence či zvukový efekt jako podobně u děr plynového hořáku a stejně tak by to mohlo probíhat iu spínání tranzistorů u článků v sérii v napojení na měnič.
např. tu:
https://www.youtube.com/watch?v=HpovwbPGEoo

Heslo pro youtube: Ruben's Tube



------------------------------------------------
NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU, jen 6 panelů, Tracer, pár NiCd baterek a měnič. V baráku bez proudu.
Uživatelský avatar
Axa
 
Příspěvky: 170
Registrován: čtv srp 23, 2012 9:34 am
Bydliště: Na samotě v lese
Reputation: 5

Re: Kapacita NiCD

Příspěvekod Axa » pát čer 12, 2015 1:55 pm

Mno tak tohle jsem tedy VOPRAVDU netušil. :o : o A to ani tak, že malinko. Ale zase jednou vím, že opět nic nevím. Prostě jsem "repasoval" toliko peroxidem tak, jak je psáno tu a nejen tu. Takže tedy jsem vlastně jen malinko čistil jak čtu. :) ...... Pak jsem namíchal malinko hustší louh než píše Ferak. Nalil, naředil tak, aby všude bylo stejně husto, nechal chvíli stát a vrátil články do baterky. Formátovat je nemám jak (na ostrově při mizerným sluníčku) a čím (agregát nedá 50A jak tu někde bylo doporučeno) . Takže možná je čas i na nějakou lepší repasi. Koketoval jsem s tím, alespoň nalít do těch problémových na chvíli louh sodný. U 5-ti jsem to tak udělal po doporučení na zkoušku a mám pocit, že všech pět kusů "jede stejně" . Jinak k nule nulovatý, zatím nedolezla ani jedna, vždy něco zůstane a po odpojení vyjede nahoru někam k 0,6-ti . Jak se ovšem při zatížení dostanu někam k 1 Voltu, letěj dolů všechny tryskem v řádu sekund (což je asi normální). Problém je ovšem ten, že pokud jsem lehce vybitej (24V na 19 článků) a naběhne mi nějakej spotřebič s rázem, spadne všechno pod 20V a je zle, protože mi vypne ochrana měnič. Což mají na svědomí především slabší články, protože jsou prostě měkké, tím pádem nepoužitelné. :( . Video teď skouknout nemůžu, ale sjedu doma. Mno a k těm vibracím. Čironáhodně. Desulfátor by Matěj by něco neřešil ? Ale to už logicky někoho muselo napadnout takže asi ne..
NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU, jen 6 panelů, Tracer, pár NiCd baterek a měnič. V baráku bez proudu.
Uživatelský avatar
Axa
 
Příspěvky: 170
Registrován: čtv srp 23, 2012 9:34 am
Bydliště: Na samotě v lese
Reputation: 5

Re: Kapacita NiCD

Příspěvekod gupa » pát čer 12, 2015 6:39 pm

No on se může ten elektrolyt naředit když se vyplachuje vodou. Takže v jednom směru, když se maceruje, první hodinu má elektrolyt viskozity vody, když se dojde za 24 hodin a měří, hustota leze nahoru. Maceruje se tak dlouho dokud to neleze rychle nahoru. V opačném sledu zase když se nalije hustší elektrolyt do vodou oplachovaných článků, zákonitě se elektrolyt ředí. Takže bych článek přestal nabíjet a po nějké době když by byl vklidu odlil stávající elektrolyt a rozmíchal NaOH a hlavně! nechal zchladnout nebo schladit před nalitím. Separátory jsou většinou lehce deformovatelné teplem.

Asi bych začal shánět další články a postupem řazení v sériích a po monitoringu napětí přeskládat paralelně. Které více drží kombinovat v tom paralelním spojení článků s měkkýma a obráceně a vyrovnávat tak kapacitu...

Ještě mne napadá otázka, vidím že je zařazen Tracer, jaké je maximální napětí na článku při nabíjení?
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1664
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 58

Re: Kapacita NiCD

Příspěvekod Axa » pát čer 12, 2015 8:26 pm

Než jsem se do toho pustil, četl jsem nejen Vaše (Tvoje) příspěvky i několikrát, páč su hlava děravá... Ale právě kvůli ředění, jsem míchal KOH hustší, protože jsem s ředěním počítal i když jsem baterky nechal vykapat (ne oschnout) a nenabíjel do vychlazení. Ty průšvihový články nešly skoro vypláchnout, Jeden jsem vymýval peroxidem dokonce 5x a nic moc se nezměnilo, Ta druhá nejslabší je na tom malinko líp, ale také nic moc, takže jsem udělal přesně to, co je mi doporučováno, Sháním tytéž články...Vzal jsem zatím dva nejhorší články a zapojil je v baterii paralelně. Alespoň nějak to drží :( .... Chci (a klepu na dřevo ať mi to ve středu vyjde) po nákupu totožných článků zapojit každé dva paralelně a 19 v sérii. ... Uvažuji i o tak velkém nesmyslu, že dám do budoucna voltmetr na každý článek (resp dvojčlánek). Teď je mám na pětici a jeden na poslední čtveřici, takže vidím okamžitě, že se něco děje .... Jo a Traceru. Po jeho nákupu jsem snížil počet článků z původních 20 na 19, protože mi přišlo, že "to" sice nabíjí líp než jen přes diodu, která "tam" byla před tím při začátku nabíjení, ale nenacpe se "to" tolik. Nyní zapínám cca při dosažení 29 Voltů asi na 2 minuty zátěž (bojler), protože jinak vyletí napětí u některých článků přes 1,8V nebo mi některé baterky vytečou zátkou :(... Zbytek tedy dobíjím na cca na 1,53 jak doporučuje Ferak a výš to raději nepoštím. Tracer takto vlastně zátěží (bojlerem) "zblbnu", takže mi v režimu maximálního dobíjecího proudu jede pořád do napěťového limitu.,
NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU, jen 6 panelů, Tracer, pár NiCd baterek a měnič. V baráku bez proudu.
Uživatelský avatar
Axa
 
Příspěvky: 170
Registrován: čtv srp 23, 2012 9:34 am
Bydliště: Na samotě v lese
Reputation: 5

Re: Kapacita NiCD

Příspěvekod gupa » pát čer 12, 2015 9:15 pm

Přetíkání je problém příliš zbytečně vysoké hladiny elektrolytu. Elektolyt ve studeném stavu je těsně nad separátory, v teplém asi 2cm a když vře, tak asi 3-4cm, u některých plechových obalů je to naknop, ale nepřetíká to. Např. u KPM90 jsem to viděl. Nabíjení probíhá proudově, napětí vychází u tebe při 29V na 1,52V na článek což je málo. Dal bych to na týden napřímo bez Traceru nebo přenastavil do napětí 1,7V. S NiCd jsou problémy u regulátorů, mám Victrony a také jsem je musel přenastavit výš aby vůbec nabíjely, asi všechny regulátory MPPT si nejprve změří odpor a potom pouští proti němu proudy. No a NiCd má mnoem větší odpor oproti olovu nebo lithiu, takže je měkčí a letí rychleji na napětí a regulátor to vyhodnotí jako nabito a odpojuje a nenabíjí.
Návod, článek 5. Nabíjení až k 1,7V u KPM (následník NKT).
http://www.saft-ferak.cz/sites/default/ ... z%20LR.pdf

Edit, nastaveno jsem měl pro 20čl. 34V, jenže Victron měniče vypínaly barák, tak jsem to snížil dlouhodobě na 1,64 na článek dlouhodobě a zatím to vypadá že to funguje dobře.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1664
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 58

Re: Kapacita NiCD

Příspěvekod Axa » sob čer 13, 2015 6:46 am

Přetékání. Aha ! Dolíval jsem v relativní zimě a tak aby bylo zanořeno vše a ne jen separátory. Inu uberu, uberu :) Je fakt, že to k víčku je u některých při těchto teplotách hodně blízko. Nabíjení. Na Traceru ( tedy pokud vím z manuálu) nejde nastavit nic, proto jsem to řešil ubráním článku. Zkoušel jsem ubrat i dva, ale to mi zas v noci vyhodí měnič, protože napětí padne moc nízko (ty horší články to prostě kosej) . Našel jsem sice na Aliexpressu (Čína) MPPT dobíječ, kterej má údajně umět NiCd, 150V na prázdno z panelů a 60A. Psal jsem si i s výrobcem, ale nakonec to pak nějak vyhnilo, páč mi došly kačky a požadovaných 350USD (+clo a DPH) nějak nebylo. ... Tady se řešilo jak Tracer převorat na NiCD viewtopic.php?f=38&t=1210&p=17844&hilit=NiCD+Tracer#p17844 . Tak jsem to chtěl takhle udělat. Tracery zrovna měli na Průmyslový v Pze za babku :) .... Článek od Feraku mám dokonce uloženej na disku , ale je fakt, že v zimě nebylo moc možný se dostat jakkoli na 1,7 V na článek . A to nijak...... Jen se zeptám. Je normální, že se některý články při dosažení cca 1,7 +/- 0,1 "zblázní" a prudce vylezou nahoru i přes 2 Volty ? . Jak jsem vysledoval, dělají to právě ty horší. Vždycky mě to vyděsilo natolik, že jsem je raději odpojil a vyměnil. .... Inu, svítí sluníčko, vylezu tedy na střechu, přepojím panely na paralel, najdu parní diody a dám to tedy zase natvrdo :) . Díky a hezkej den
NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU, jen 6 panelů, Tracer, pár NiCd baterek a měnič. V baráku bez proudu.
Uživatelský avatar
Axa
 
Příspěvky: 170
Registrován: čtv srp 23, 2012 9:34 am
Bydliště: Na samotě v lese
Reputation: 5

Re: Kapacita NiCD

Příspěvekod gupa » sob čer 13, 2015 8:13 am

Ten výskok okolo 2V dělají často články které mají malou koncentraci elektrolytu nebo jsou jednoduše KO. Někdy je elektrodová hmota tak zdevastovaná, že neudrží nic. Peroxid se mi neosvědčil. Protože reaguje jen s kladnou elektrodou. Naco se dojde, když se vezme multimetr, ponoří se jeden konec do elektrolytu článku, kolik voltů ukazuje plus a kolik minus u těch špatných když to leze dolů? Podle tohoto se pozná která elektroda je vháji.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1664
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 58

Re: Kapacita NiCD

Příspěvekod Axa » pon čer 15, 2015 4:00 am

Opět nezbývá než říct obrovský "DÍKY". ... Udělal jsem to nakonec jinak. Nepodařilo se mi doma najít nějaké parní diody na dobíjení, takže jsem zkrátil baterii na 18 článků, aby mi Tracer nešel do režimu Float a cpal to furt naplno. A výsledek se dostavil. Po první noci to bylo o dost horší. Dnes se mi zas naopak na budíky dobře kouká, protože se napětí při malém odběru srovnala. Něco se prostě děje....Měřil jsem i ta napětí proti elektrolytu a zdá se, že kladná elektroda má opravdu vyšší napětí než záporná. Podařilo se mi ovšem si minulý týden sednout na multimetr a neměří úplně spolehlivě, takže raději přeměřím až pořídím nový. Ukazovalo mi to totiž, že kladná elektroda má dvojnásobné napětí proti záporné. A u všech měřených článků. A to je asi nesmysl ne ?
NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU, jen 6 panelů, Tracer, pár NiCd baterek a měnič. V baráku bez proudu.
Uživatelský avatar
Axa
 
Příspěvky: 170
Registrován: čtv srp 23, 2012 9:34 am
Bydliště: Na samotě v lese
Reputation: 5

Re: Kapacita NiCD

Příspěvekod Axa » stř čer 17, 2015 5:55 am

gupa píše: ......Naco se dojde, když se vezme multimetr, ponoří se jeden konec do elektrolytu článku, kolik voltů ukazuje plus a kolik minus u těch špatných když to leze dolů?


Můžu se zeptat ? Jak se to tedy má chovat, když je to v pořádku. Ta hodnota +/elyt a -/elyt by měla být stejná u nových nebo i u dobíjených. Buďto mám všechny články vadný nebo neustále měřím nějakej nesmysl. Protože k takonějak stejný hodnotě jsem nedospěl ani u jednoho článku :(
NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU, jen 6 panelů, Tracer, pár NiCd baterek a měnič. V baráku bez proudu.
Uživatelský avatar
Axa
 
Příspěvky: 170
Registrován: čtv srp 23, 2012 9:34 am
Bydliště: Na samotě v lese
Reputation: 5

Re: Kapacita NiCD

Příspěvekod gupa » stř čer 17, 2015 8:52 am

Jde o peaky elektrod, materiály, opotřebení, atp. Heslo pro google je kladná elektroda nicd článků, nebo něco v tom smyslu. Podle pohybu napětí se pozná "tvrdost" při nabíjení, obecně platí že čím pružnější, tím horší. Já to pořád typuji ještě na špatný elektrolyt, ten má velký vliv. Zkusil bych vyměnit v měkkých článcích elektrolyt namíchán z běžného NaOH a demivody.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1664
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 58

Re: Kapacita NiCD

Příspěvekod Axa » čtv čer 18, 2015 1:35 pm

Ten elektrolyt to asi nebude. Mám v některých článcích KOH a v některých NaOH (s destilkou) a chovají se prakticky stejně. A ve všem je louh nový po vymytí peroxidem. Není v nich přidán lithný a článkový olej. Ale to by neměl být až tak radikální problém. Hustotu kontroluju cca každý měsíc a udržuju cca na 1,2 - 1,22.. Inu mám na to ještě pár měsíců do zimy...... Jinak se pochlubím. I tak je zas na světě malinko veseleji :) A jestli Boh dá brzy ještě jedna 18-tka přibude ;)
( Zapojený jsou zatím po 18-ti paralelně. Abych líp viděl co dělá která. )
Přílohy
PICT0058y.jpg
NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU, jen 6 panelů, Tracer, pár NiCd baterek a měnič. V baráku bez proudu.
Uživatelský avatar
Axa
 
Příspěvky: 170
Registrován: čtv srp 23, 2012 9:34 am
Bydliště: Na samotě v lese
Reputation: 5


Zpět na NiCd

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
Reputation System ©'