Malý mppt regulátor 5A za 13 €

AC i DC dobíječe baterií ze záložních zdrojů (například z elektrocentrály, z rozvodné sítě), návody, nápady, praktické zkušenosti
Odpovědět
LIX
Příspěvky: 856
Registrován: pon črc 30, 2012 3:43 pm
Reputace: 48
Lokalita: Trnava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 4900
Kapacita baterie [kWh]: 7,5
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Malý mppt regulátor 5A za 13 €

Příspěvek od LIX »

Našiel som zaujímavý mini mppt regulátor za 13 eur. Vyzerá celkom zaujímavo a všetko sa dá na ňom v podstate nadstaviť, má aj dislej ktorý by mal dokázať podla popisu ukázať vstupné napetie, prúd a tak isto aj výstupné napetie a prúd. Dokonca si môžete presne nadstaviť výstupné napetie a prúd. Regulátor pracuje do 5A čo je celkom slušná mašinka na napájanie napríklad nejakej vzdialenej kamery alebo podobného zariadenia. Jediné čo nemá je ochrana proti prepólovaniu na vstupe a výstupe. Pravdaže to sa dá vyriešiť diódov. Na výstup by som asi diódu nedával pretože regulátor potom nebude vedieť ako je batéria nabitá. Dávam to sem tak informačne, keby sa to niekomu hodilo.

http://www.aliexpress.com/item/Solar-Pa ... 4.2.aXaGr0
antilop
Příspěvky: 76
Registrován: ned úno 17, 2013 8:47 pm
Reputace: 1

Re: Malý mppt regulátor 5A za 13 €

Příspěvek od antilop »

Bych byl opatrný s použitím přídomku MPPT. On to totiž obvodově bude Stepdown (buck) converter, který bude mít upravenou smyčku své vazby, aby reguloval nikoli na konstantní napětí na výstupu (na to reguluje taky - ale až při dosažení plného nabití baterie), nýbrž na konstantní napětí na vstupu (jakože na panelech). Takže je to stepdown, který ve chvíli kdy není baterie ještě plně nabita (kdy její napětí je nižší než napětí nastavené jedním z mnoha trimrů) dává do té baterky takový proud, aby vstupní napětí nepadlo pod napětí nastavené daným trimrem. Není to tedy ani náhodou žádné MPPT, ale pasivní stabilizace na fixní vstupní napětí.

Co jsem na to obvodově koukal tak to bude asi dost shit, protože to konstantní vnapětí na panelech reprezentuje správné Umpp jen velice nepřesně. Umpp závisí zejména na osvitu (s menším osvitem je menší) a na teplotě (s menší teplotou je větší). Čili jeho nastavení trimrem je jen pokus o MPPT řízení (mimochodem tuto metodu používá Oplocký ve svém rádoby také MPPT regulátoru k bojleru). Napětí se odvodí z grafu, prohlásí za konstantní a na něj se nechá obvod regulovat. V případě tohoto obvůdku lze stejnou funkci dosáhnout pomocí téměř katalogového zapojení TL494 jako stepdown, s tím, že smyčky zpětné vazby se udělají dvě - jedna na panely (ta jakoby drží bod MPP aproximací viz výše) a druhá na aku (aby výstupní napětí nestoupalo na mezní nabíjecí napětí aku). Je to 1 tlumivka, 1 fet, 1 TL494 a trochu drobotě. Postavil jsem si to kdysi dávno a nefunguje to moc dobře. Jednak aproximace že Umpp jde nahradit fixním napětím dost kulhá a druhak to nabíjí dvojfázově - napřed proudem (fáze bulk, tedy nějakým - ne konstantním - proudem, ale tím který to v danou chvíli umí) a pak to přejde na konst U (float - pro olovo asi 13.8V). Díky chybějící fázi absorption/equalise se bohužel tímhle zařízením olověnka nabíjí dost těžkopádně. Těch 13.8V tam je hned, takže to velice rychle opouští fázi bulk tím to uteče z toho "MPPT" a de facto to velice rychle zareguluje na konstantní výstupní napětí.

Asi to nedoporučuju

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek