Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob srp 24, 2019 2:45 pm


Průřez kabelů

Diskuze ohledně rozvodů, kabeláže, způsobů využití stávajících rozvodů, vhodných průřezů dle potřebného výkonu, plánování rozvodů, atd.
Další

Průřez kabelů

Příspěvekod SAKO » čtv kvě 07, 2015 12:08 pm

Dobrý den, přecházím na větším hausbotu z 12V na 48V a potřebuji poradit. Baterie trakční Banner Energy Bull 230Ah, 8x. Regulátor Studer VT - 80, měnič PJ 8000 - 48V upravený od Matěje, 6x panel 300Wp a 2x 290Wp. Ty 2x 290Wp už tam jsou, nechce se mi je vyhazovat, vadí to, když se ty dva budou o těch 10Wp lišit? Co se týče baterií, tak 4 baterie do série budou na jedné straně lodi spolu s regulátorem a měničem a 4 samostatné baterie na straně druhé. Jsou od sebe zhruba 3m. Jde mi o to, že mi kabely z baterií do měniče vycházejí nestejně dlouhé. Na jedné straně zhruba 1 metr, na druhé tak 4m. Bude to OK??? Nebude to dobíjet tu větev na delším kabelu z důvodu jiného odporu jinak?
Je řešením tam dát stejně dlouhé kabely, nebo je to zbytečné? Baterie budu dokupovat, ty 4, co tam jsou jsou staré 1 rok, ale nikdy nebyli ani na 70%, téměř stále 80-100%. Bude vadit, že je jedna větev 48V nová?
Jak prosím umístit pojistky? Dát na každou stranu jednu u baterií, ale jak zhruba silnou? Proud by měl jít zhruba z každé větve poloviční, nebo ne? Budu tam mít indukční desku v kuchyni, ta má na plný výkon s boosterem kolem 7500W, samo, nebudu ji trápit najednou, to nehrozí.
Od měniče chci natáhnout k indukční desce samostatný kabel, naddimenzovaný, nechci to tahat ze zásuvek, i když tam mám 3x2.5mm.
Hodí se na propojení baterií svařovací kabely Eproflex, http://www.svarecky-elektrody.cz/svarov ... lku/t-347/ ,doporučil mi je kamarát, prodávají se v metráži. Mám koupit 35 nebo 50 mm2???

Děkuji moc všem.
SAKO
 
Příspěvky: 82
Registrován: pon dub 15, 2013 6:33 pm

Re: Průřez kabelů

Příspěvekod RadekS » čtv kvě 07, 2015 12:49 pm

Dobrý den, k těm panelům:Pokud jsou od výrobce Schutten,jedná se podle mne o identické výrobky- rozměry 1956x992mm
i pocet článků 72 jsou stejné pro oba typy.Možná je to jen marketingový tah - stačí jen v datašítu trochu upravit proud a napětí v bodě maximálního výkonu a rázem je z 290Wp 300Wp a cena může být o něco vyšší.
480Wp Mono+EP3215+40Ah LiFePO4@12V, 12x300Wp SHUTTEN Poly+12x amorf Avancis 125Wp+Axpert MKS 4kW+ 8kW LiFePO4@48V
RadekS
 
Příspěvky: 98
Registrován: čtv bře 19, 2015 6:41 pm
Bydliště: Jizni Cechy

Re: Průřez kabelů

Příspěvekod rva » čtv kvě 07, 2015 1:15 pm

Pro volbu průřezu kabelů je odkaz tady na wiki. Kabel klidně pro svařování, mě se líbí barevné lanka (lana) http://elkas.cz/eshop/detail.php?polozka=141554766. Místo pojistek používám na baterii ss jističe http://www.aliexpress.com/item/2-pieces ... 43131.html a do nich se nacpe maximální průřez kabelu 35mm2.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1381
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: Průřez kabelů

Příspěvekod brumlaj » čtv kvě 07, 2015 1:56 pm

Proudy potečou dle impedancí smyček. Je tam důležitý i vnitřní odpor těch baterií (u nové sady by se dalo očekávat, že bude mít vnitřní odpor nižší, ale záleží na bateriích). Celkem se osvědčuje dávat jištění do poloviny bateriového bloku (ochrana před přismažením montážního klíče při montáži vodičů na kontakty baterií) 8000VA/48V=166A. To je jištění celkové, pokud dáš poloviční jištění na každou sadu, pak při přepálení jedné nadproudem (nevybalancování mezi jednotlivými sadami) se Ti okamžitě přepálí i druhá, takže je otázkou co vlastně z těch baterií budeš tahat. Jsou-li to baterie 230Ah, pak bych z nich netahal (a ani nenabíjel) více než 23A z každé sady, ale to jsme na max. odebíraném výkonu 1,1 kW/sadu v době mimo sluneční svit, celkem tedy 2,2kW...... No holt asi budeš to olovo trápit více a holt jeho životnost tomu bude odpovídat. Pokud půjde vymyslet umístění zařízení tak, aby byly přívody k jednotlivým sadám shodně dlouhé, ničemu neuškodíš.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1787
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Průřez kabelů

Příspěvekod SAKO » sob kvě 09, 2015 5:09 pm

Ahoj, ano , panely mám Schutten 300Wp, dva tedy budou 290, nechám je tam tedy. Ale trošku jsem to vyřešil, vzdálenost jsem zmenšil na 2 metry mezi bateriemi, tedy mezi jednotlivými bloky 48V. Když použiju kabel 70 mm2, můžu dát pojistku až při měnič, nebo je to blbost a má být vždy při aku? Bude vadit moc, když bude sada baterií, pak 2 metry kabel 70mm2 ke druhé sadě aku a pak 1m k měniči? Nebo tedy jak to nejlépe odjistit? Klidně tam dám i kabel 95mm2, když to bude potřeba. A jak moc vadí nestejně dlouhé kabely od jednotlivých aku bloků? Děkuji moc.
SAKO
 
Příspěvky: 82
Registrován: pon dub 15, 2013 6:33 pm

Re: Průřez kabelů

Příspěvekod mobilik » sob kvě 09, 2015 8:55 pm

Poistku davaj stale co najblizsie k baterke, alebo medzi sady. Osobne by som radsej pouzil rovnake dlzky kablov. :wink:
Damozrejme na menic treba dat dalsiu poistku. :wink:
mobilik
 
Příspěvky: 1987
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Průřez kabelů

Příspěvekod kodl69 » ned kvě 10, 2015 9:27 am

sady aku jistit samostatně, nejlépe co nejblíže k nim, asi nožový pojistky. Je to i v normě pro akumulátorovny, že musí být možné odpojit + i -, na to jsou dobrý ty konektory z vysokozdvihu, někde sem je zahlídl na webu do 300A, kvůli servisu baterek je to dost dobrý. Pak je dobrý mít možnost odpojit měnič ale mít připojenej regulátor - takže zase nožovka, a možná poslední pro regulátor - když už shoří, tak aspoň ne s celým barákem, a fakt poslední silná pro dc spotřebu...
takže 5 nožovek to jistí... U toho olova asi bude vnitřní odpor větší než odpor kousku drátu 75mm2. Já mám k lithiu 35mm2, ca 2m délky a pojistku 160A, sem si jist, že na pojistce je větší úbytek než na drátu, drát je na vzduchu, zkratový proud by měl vydržet a v provozu tam teče max 100A, teplý jsou jenom pojistky.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3770
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Průřez kabelů

Příspěvekod kodl69 » ned kvě 10, 2015 11:15 am

četl jsem si původní příspěvek -7,5kW varná deska ze zásuvky na 230V? pouhých 32A... Na to je 2,5mm2 fakt málo.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3770
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Průřez kabelů

Příspěvekod SAKO » ned kvě 10, 2015 1:36 pm

kodl69 píše:četl jsem si původní příspěvek -7,5kW varná deska ze zásuvky na 230V? pouhých 32A... Na to je 2,5mm2 fakt málo.


Ahoj, zatím děkuji moc, ale já jsem napsal tohle - Od měniče chci natáhnout k indukční desce samostatný kabel, naddimenzovaný, nechci to tahat ze zásuvek, i když tam mám 3x2.5mm.

A co se týče baterek, tak tam budou dvě větve po 230Ah - 48V,
měnič PJ 8000, 2400Wp na střeše a regulátor Studer VT-80.
Jak silné pojistky kde dát? Děkuji moc.
SAKO
 
Příspěvky: 82
Registrován: pon dub 15, 2013 6:33 pm

Re: Průřez kabelů

Příspěvekod sitra » ned kvě 10, 2015 2:14 pm

Ten Tvůj dotaz je zralý na návštěvu nějakého místního odborníka, protože z toho není moudrej asi nikdo....
Čím víc přerušenýho kabelu, tím větší ztráta, větší přechodový odpor atd.... Napojovat na větší průřez na menší rozhodně ne, neuhlídáš uživatele kdo co kam a jak.... Rozhodně ty kabely nejsou zase tak drahé, a pokud lze natahat nové vedení-udělej to....

Kabel k ind. desce ti bude stačit 5Jx2,5. Počítám, příkon 8kW-jistič 3x16A.
Ale tebe zajímá možná zapojení na jednu fázi, jak bylo zmíněno při 8kW je to 34A a zde bych viděl 3Jx6... a tím naddimenzované spoje-aby tě to náhodou nenapadlo připojit na šňůru do klasické zásuvky.... nebo použít stávající vedení, NE....

Pojistky z panelů do regulátoru zvládneš dle výpočtu panelů sám (sériové, paral, seriopar. spojení)...
a z baterek do měniče zase Ohmův zákon. Tzn. že na 1000W ti poteče z AKU při 48V +/- 20A atd... Tady to naddimenzuj v podstatě o řadu výše....

A nebo to nakresli a dej to sem jak to máš...
RT E2A
co nevím tak googlim... :-D
oplockého systém na přímý ohřev vody, 8x255Wp RENESOLA v sérii, boiler Dražice OKCE 200l... Roční úspora 8tis Kč. Návratnost 3,5 roku!

Původně: 3,2kWp, Axpert MKS 3000/48, LiFePo 16x3,2V/200Ah. Napojen celý dům na 1f-úspora za rok 8tis Kč. Návratnost NIKDY!
sitra
 
Příspěvky: 118
Registrován: ned led 25, 2015 12:28 pm

Re: Průřez kabelů

Příspěvekod SAKO » ned črc 12, 2015 7:01 pm

Dobrý večer všem. Poprosil by jsem ještě jednou, některé odpovědi jsem úplně nepochopil.

Mám dva panely Schutten Poly 290 Wp, už se neprodávají se, dokoupil jsem 4x 310 Wp taky Schutten, hodnoty proudu a napětí jsou téměř identické. můžu nechat ty dva 290 WP s těmi 310 Wp ???

Jedna větev 230 Ah 48V potřebuje 4 metry kabelú k měniči, druhá větev 230 Ah 48V potřebuje 1m kabelú k měniči, kabely jsou 50 mm2. U každé větve přímo na Aku pojistky jak na plus, tak na mínus 100A, je třeba dát ještě i pojistky co nejblíže k měniči??? Měnič Power Jack 8000 48V upravený od Matěje. Můžu ty kabely 50mm2 nechat v délkách 4m a 1 m, nebo dát stejné délky? Je to důležité???

Regulátor Studer VT-80, vzdálenost 1m od měniče, jakou tam dát pojistku? Při těch zhruba 50 - ti voltech, by nemělo těch zhruba 1800 Wp dát z regulátoru víc než 40A, takže jak silnou pojistku? Taky na plus i na mínus???

Ze střechy hausbotu jsou tažené 4 kabely 6mm2, na dva jsou zapojeny stávající dva panely v sérii, takže zhruba 70V a 8A. Můžu na ty dva zbylé dva kabely zapojit dva stringy po dvou panelech 310 Wp a u regulátoru všechny 4 kabely spojit? Nebo to vést jenom dvouma kabelama a ty zbylé dva vynechat??? Jak silnou tam dát pojistku a kde? Těch 6 panelů dá zhruba 24A.



Děkuji moc všem.
SAKO
 
Příspěvky: 82
Registrován: pon dub 15, 2013 6:33 pm

Re: Průřez kabelů

Příspěvekod rva » pon črc 13, 2015 3:49 pm

Panely bych klidně připojil k těm stávajícím. Lepší je využít druhou dvojici kabelů (budou menší ztráty).
U baterek bych kabely nechal jak jsou. U takhle silného kabelu to je téměř jedno a náhrada kabely stejné délky je celkem drahá. Pojistky jsou optimálně na straně baterek, na straně měniče to je zbytečné (pouze v případě, že bych měl i DC rozvody, dal bych DC jistič i před měnič, abych ho mohl odpojit při údržbě).
Mezi regulátor a baterku bych dal dle toho, co najdu buď pojistku nebo jistič, stačí na plus (pokud bych to kupoval, vzal bych nějaký čínský jistič na DC něco na 100A, pokud výrobce měniče nedoporučuje něco jiného). Tento jistič je vlastně v sérii s pojistkou na baterii, takže není potřeba, ale občas se hodí k pohodlnému odpojení regulátoru.
Proud od panelů bych vedl přes DC jistič 40A - panely to dát nemůžou, jen pro jistotu a pro možnost odpojit panely od regulátoru.
Preferuji používání jističů, protože zastanou funkci vypínače a pokud vybaví, tak nemusím hledat novou nepřepálenou pojistku.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1381
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: Průřez kabelů

Příspěvekod SAKO » čtv črc 16, 2015 6:59 am

rva - Děkuji.

Ještě jeden dotaz by jsem prosil, mám Studer VT - 80 a k tomu RCC 02, je tam něco moc důležitého, co nesmím zanedbat při nastavení ??? Baterky Banner Energy Bull 2x 230 Ah 48V. Jak jsem psal výše, mám dvě větve po 230Ah, jedna větev je stará rok, dá se říct, že vždy plně nabitá, míň jak 85 % to dolů nikdy nešlo a ani po roku nemusím nic dolévat, nebude vadit, když zapojím rok staré baterky paraelně s novými??? Když budu připojovat panely k regulátoru, mám je zatemnit, aby z nich nic neteklo, zpřipojit regulátor a pak odkrýt? Nebo je to zbytečné ? A co připojení měniče, stačí to do něho pustit přes např. 100W žárovku a pak připojit na tvrdo? Nebo si koupit nějaký odpor? dík.
SAKO
 
Příspěvky: 82
Registrován: pon dub 15, 2013 6:33 pm

Re: Průřez kabelů

Příspěvekod rva » čtv črc 16, 2015 11:25 am

Mám jinou konfiguraci, takže to obecně platit nemusí, snad je vše v návodu. První připojím baterie a protože jsou přes jistič, pak jistič sepnu - žádný odpor ani žárovka. Pak přes druhý jistič připojím panely - třeba i za plného slunce. Odpojení v opačném pořadí - nejprve odpojit panely a pak baterii.
Paralelně propojené olovo různého stáří se moc nedoporučuje. U LiFePo4 nepozoruji žádný problém.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1381
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: Průřez kabelů

Příspěvekod ixo » čtv črc 16, 2015 1:54 pm

Tak tak, ono je veľmi dobre mať za batériou odpájač s poistkou (alebo istič), a za panelmi aspoň odpájač - pripájanie je potom bez obáv z oblúka. :)
940 Wp, Pb OpZs 24V/300Ah, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Výkonnosť systému: http://homeinfo.sk/e?user=viktor
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 419
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava

Re: Průřez kabelů

Příspěvekod ixo » ned led 31, 2016 9:33 am

Spravil som tool, ktorý vypočíta DC skratový prúd pre dané napätie a vodič. Je to moja prvotina, tak som si ňou nie úplne istý - kto sa vyzná viac, mohol by výpočet skontrolovať. 8-)
Po dosadení napätia, dĺžky a prierezu medeného vodiča tool zobrazí skratový prúd okruhu. V datasheete použitej poistky sa dá overiť, či poistka vybaví skratový prúd do požadovaných 0.4 sekundy. Môžete sa s tým pohrať. Pri 24V sysstéme odporúčam radšej zadávať napätie napr. 12V, pretože pri skrate napätie na svorkách batérie určite klesne. Taktiež som použil pre bezpečnosť konštantu 1.2 pre znižovanie odporu zohrievaním vodiča (možno meniť).

Cieľom je zistiť, či pri danom napätí a odpore vodičov dôjde pri skrate k rýchlemu prerušeniu okruhu poistkou (0.4 sekundy), alebo len k žeraveniu vodičov a k zapáleniu všetkého okolo nich. :)

Môžete skúsiť: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... edit#gid=0
940 Wp, Pb OpZs 24V/300Ah, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Výkonnosť systému: http://homeinfo.sk/e?user=viktor
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 419
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava

Re: Průřez kabelů

Příspěvekod kybos » ned led 31, 2016 11:26 am

Do celkového odporu ve smyčce by se měl započítat ještě vnitřní odpor baterie. Pro první přiblížení se dá zjistit z datasheetu výrobce. V praxi může být ale i mnohem vyšší díky opotřebení a stavu nabití baterie. Vzhledem k tomu, že jeho hodnota může být řádově srovnatelná s odpory vodičů ve smyčce, mohlo by jeho nezapočítání mít katastrofální následky (nevybavením pojistky v potřebném čase).
7,5 kWp poly Renesola + 3x Tristar MPPT60 (>40 MWh) + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 540 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1823
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm

Re: Průřez kabelů

Příspěvekod ixo » ned led 31, 2016 6:42 pm

Veru tak. Preto radšej počítam pri skrate s poklesom napätia z nominálneho 24V na 12V z dôvodu odporu batérie. Ešte aj pri poklese na 15V dosiahne prúd hodnotu pre vypnutie do 0.4 sekundy, aspoň pri mojej konfigurácii. Odpor batérie by sa dal zhruba odvodiť od poklesu napätia na svorkách pri rôznej záťaži, avšak tento odpor je zrejme pri zvyšovaní odberu nelineárny, nemýlim sa? Napríklad, keď jeden článok odíde skôr a napätie batérie prudklo klesne.
940 Wp, Pb OpZs 24V/300Ah, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Výkonnosť systému: http://homeinfo.sk/e?user=viktor
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 419
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava

Re: Průřez kabelů

Příspěvekod kybos » ned led 31, 2016 8:23 pm

Pokud je baterie zapojena ze sériové kombinace článků, je výsledný odpor roven součtu odporů jednotlivých článků. Největší vliv na celkový vnitřní odpor má tedy článek v nejhorším stavu nabití. Při přetížení obvodu tak může dojít i k přepólování takto poškozeného článku, což je většinou destruktivní zejména u baterií, které nemají jednotlivé články přístupné zvenku. Proto je vhodné skládat baterie ze samostatných článků, neboť je lze takto lépe monitorovat.
7,5 kWp poly Renesola + 3x Tristar MPPT60 (>40 MWh) + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 540 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1823
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm

Re: Průřez kabelů

Příspěvekod Choze » pát úno 08, 2019 10:08 am

Ať nezakládám nové téma. Pořídil jsem kabel k budoucí sestavě (max 390Wh) s průřezem 6mm2. Teď na to koukám jak puk, že jediný co má 6 mm tak i s bužírkou. To je normální? Čekal sem 6mm vodič, ne komplet. Mám to vrátit a sehnat místo toho hromosvod? :shock:
20190208_100317-403x2016.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
Choze
 
Příspěvky: 90
Registrován: stř led 30, 2019 8:34 am

Další

Zpět na Rozvody, kabely, dimenzování výkonu

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'