Akumulačná nádrž - akú máte?

Popis a ukázky systémů určených pro vytápění či ohřev vody, které jsou určeny pro výrobu tepla a nevyrábí elektrickou energii.
Pawel
Příspěvky: 812
Registrován: stř říj 02, 2013 8:57 am

Re: Akumulačná nádrž - akú máte?

Příspěvek od Pawel »

Opravdu pěkná práce.
mapa
Příspěvky: 5
Registrován: ned led 22, 2023 11:53 am
Lokalita: Uherské Hradiště

Re: Akumulačná nádrž - akú máte?

Příspěvek od mapa »

Jak se pozná jestli je přívod shora nebo zdola? Vždyť je tam jen návarek a záleží jen na tobě kam si přivedeš studenou vodu ne?
Uživatelský avatar
sindyk
Příspěvky: 525
Registrován: pát kvě 21, 2021 12:53 pm
Bydliště: Semily

Re: Akumulačná nádrž - akú máte?

Příspěvek od sindyk »

No ale ten vlnovec jde nejdřív shora dolů a pak ve spirále nahoru. Tím pádem to už nahoře bere nějaké teplo s sebou dolů.
3800 Wp (10s Elerix 380 Wp) | Deye SUN-3.6K-SG03LP1-EU | 14 kWh olova (4s2p JPC12-100 + 4s 12V92F)
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Akumulačná nádrž - akú máte?

Příspěvek od tomas »

mapa píše:Jak se pozná jestli je přívod shora nebo zdola? Vždyť je tam jen návarek a záleží jen na tobě kam si přivedeš studenou vodu ne?
Originál vypadá takto:
https://akumulacni-nadrz.cz/obrazky/nakresy/n825.png
přívod studené vody i odvod teplé je shora. Ruší to stratifikaci. Když ta voda stojí tak se ohřeje už nahoře a jak se pustí voda tak teče dolů a dole se zase ochlazuje. Také to velmi ochlazuje vrch nádrže když tam proudí studená voda.
Tak jsem přívod studené vody udělal dole přes přírubu. Teď mám nahoře třeba 50°C a u dna jen 15°C kde to bere tepelné čerpadlo a nemíchá se to.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
ZdZ
Příspěvky: 801
Registrován: pon led 24, 2022 7:27 pm

Re: Akumulačná nádrž - akú máte?

Příspěvek od ZdZ »

svařoval jste si někdo nerezovou kubíkovku nebo něco podobného ?
Ostrov. Aktuálně v provozu 15 kWp 12+10+10 55°jih, 30kWh 48V + 3kWk 12V Lifepo4 a 2x Easun smp 5kW sfázovaný + 3x Must mppt 6kW + UPS 12V 500Va + 3F měnič 3x400V 6kW.
Nabíječka 1kW z generátoru. Elektro koltel 48V DC, 9kW 9 stupňů regulace. 750lt aku nádrž, 200l bojler. 3x split klima na topení a chlazení a samozřejmě automat na uhlí. Protože jsem Eko a Wegan v jedné osobě :-) !
fix
Příspěvky: 3
Registrován: úte srp 15, 2023 12:05 pm
Lokalita: Brno

Re: Akumulačná nádrž - akú máte?

Příspěvek od fix »

tomas píše:... ruší to stratifikaci. Když ta voda stojí tak se ohřeje už nahoře a jak se pustí voda tak teče dolů a dole se zase ochlazuje. Také to velmi ochlazuje vrch nádrže když tam proudí studená voda.
Mám podobný typ nádrže a tento problém nepozoruji. V nerezovém vlnovci je cca 35l vody, z toho v té části vlnovce, kdy studená jde rovnou dolů je jen 0,5l.

Nezdá se mi, že by 0,5l vody nějak ovlivňovalo zbývajících 650l v aku. nádrži. Teplotu nádrže měřím v někovika úrovních.

Jinak opravdu pěkná práce :yes:
fix
Příspěvky: 3
Registrován: úte srp 15, 2023 12:05 pm
Lokalita: Brno

Re: Akumulačná nádrž - akú máte?

Příspěvek od fix »

Jinak v DZD Dražice je možné pro jejich zásobníky a aku. nádrže objednat náhradní víko (přírubu) s libovolným návarkem / návarky.

Nemusel jsem měnit celý zásobník za jiný, jenom přírubu. Překvapilo mě, že byli ochotní to udělat i pro malý zásobník 200l. Chtěli akorát poslat sériové č. zásobníku, aby to tam pak pasovalo.
lz1
Příspěvky: 9
Registrován: úte bře 07, 2023 11:48 am
Lokalita: Zlaté Moravce, Slovensko

Re: Akumulačná nádrž - akú máte?

Příspěvek od lz1 »

Ahojte,
chcel by som poprosiť skúsenejších o radu, prípadne zdieľanie skúseností. Uvažujem o inštalácii solárnch panelov na rodinnom dome svokrovcov (fotoermika, plus fotovoltaika) a akumulačných nádrží. Nie som som si úplne istý či by všetko mohlo fungovať tak ako si predstavujem, pretože jedna vec je teoria, a niečo iné reálna prax.
Skúšam si navrhnúť nejaký systém a pri zohľdnení toho čo chcem aba to vedelo, mi vyšiel pomerne komplikovaný systém...
Uvažujem využívať dve akumulačné nádrže (LMT500 primárne na prípravu TUV; a LVT 500 ako rezervu pre spätné dobíjanie LMT500 a prípadne podporu UK v prechodných obdobiach).
LMT500 s dvoma a výmenníkmi plus modulom DN32 na prípravu TUV). Moja predstava je fototermikou nahrievať objem nádrže cez spodný výmenník. Spodným preto, lebo prirodzenou cirkuláciou by sa postupne nahrieval celý objem nádrže, teplá voda by stúpala nahor a tak by som mohol mať v hornej časti nádrže dostatočne nahriatu vodu pre prípravu TUV. Tiež uvažujem vybaviť túto nádrž elektrickou špirálou dohrievajúcou vodu prebytkami z fotovoltaiky (fotovoltaikou by som chcel prioritne napájať cirkulačné čerpadlá ktoré by boli súčasťou systému).
Tu je jeden z problémov, ktorý chcem prekonzultovať. Na našom paneláku (66 bytových jednotiek) máme inštalovaných cca, 40 panelov (fototermika) na podporu prípravy TUV. Vec sa má tak, že spotreba teplej vody nie je vždy dostatočne vysoká na to, aby počas najteplejšieho leta došlo k dostatočnému vybitiu naakumulovaného tepla, a počas prevádzky systému (8-9 rokov) sa nám už dvakrát stalo, že sa systém prehrial a teplonosná kvapalina vyfučala cez poistné ventily von, takže bolo treba kúpiť novú a naplniť okruh. Súc týmto poučený a predpokladajúc, že prvé roky ani u svokrovcov, kým tam časom nezačneme bývať (my alebo naše deti) spotreba TUV nebude dostatočná na vybitie tepla, považujem toto za reálne riziko, ktorému chcem predísť, pričom by to malo pracovať automaticky. Moja predstava je, že pri dosiahnutí teploty 80°C v strede hornej časti nádrže (meranej teplotným spínačom CT1) by teplotný spínač spustil cirkuláciu média z nádrže LMT cez horný výmenník, cirkulačné čerpadlo AP1 by bolo odstavené po dosiahnutí nižšej teploty (nastavené predvolenou hysterézou teplotného spínača). Po dosiahnutí teploty 90 - 95°C v hornej časti nádrže LMT by teplotný spínač (meranie cez CT2) vydal impulz pre elektrický pohon rolety/markízy (našiel som na jednej stránke polského výrobcu; nie je to lacná záležitosť ale pre asi 3 panely by som to vedel skúsnuť) a spustil by roletu dole, čím by došlo k zakrytiu panelu a zastavil by sa ohrev nádrže, až dokedy by došlo k vychladnutiu nádrže na nižšiu teplotu (65? 70°C?). Potom by teplotný spínač opäť vyslal impulz a došlo by k vytiahnutiu rolety, odkrytiu absorpčnej plochy a obnoveniu náhrevu. Dohrev špirálou cez fotovoltaiku by bol tiež riadený / prepínaný cez kontrolu teploty...
Moje otázky sú nasledovné:
- Máte niekto skúsenosť s takýmto využívaním roliet/markíz na takýto účel osobne?
- Opísaný spôsob používania teplotných spínačov mi príde elegantný, ale ako je to v reále? Napadlo ma, či nebude dochádzať k tomu, že by sa roleta spúšťalo skôr než je predstava, pretože v hornej časti dosiahnem riadiacu teplotu skôr, než by som začal odoberať teplo cez horný výmenník do nádrže LVT...
Budem vďačný za akýkoľvek kritický postreh alebo upozornenie na hocijaké úskalie, ktoré ja nevidím. Už som konzultoval s nejakým kúrenárom, ktorý ma na niektoré chyby upozornil, no ten dáva prednosť skorej štandardným zapojeniam, a toto je proste atyp...
Riešeniu roletou by som dal prednosť pred vybíjaním cirkuláciou v noci, aby sa mi nestalo že vnoci vychladím nádrž a ďalší deň by som nenahromadil dosť tepla ak by bolo zamračené...
Ďalšie problémy v ďalšom príspevku...
Přílohy
SKICA akumulačné nádrže VK update 4.pdf
(396.61 KiB) Staženo 58 x
cipis
Příspěvky: 4326
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Akumulačná nádrž - akú máte?

Příspěvek od cipis »

Proc ta kombinace? Udelej to vsechno rovnou ve fotovoltaice ... Takhle to je jeste horsi kombinace nez co tady nekteri maji FVE na vodu a FVE na barak.
Tu elektrinu daleko snadneji rozdistribujes, a kdyz presto uz nebude co krmit, tak to proste "jen nechas na strese".
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Kostěj
Příspěvky: 583
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Akumulačná nádrž - akú máte?

Příspěvek od Kostěj »

lz1 píše:...prípadne zdieľanie skúseností...
Před cca 20 lety jsem zvažoval, zda fotovoltaiku či fototermiku, jenže FVE vycházela přes 500kKč, samozřejmě bez baterií. Takže mám na střeše 7m2 fototermiky a s drobnými závadami slouží přes 15 let. Ve sklepě je 750 litrů AKU nádrž s vnořeným bojlerem, ale ta regulace je problém. Nahřívání nad 60°C způsobuje nadměrnou tvorbu vodního kamene, někdy stačí přizvednou izolaci z vršku AKU, někdy tomu musím pomoci zbytečným odběrem horké vody nebo nechat čerpadlo z kolektorů puštěné přes noc. Mezitím jsem si pořídil i fotovoltaiku a tam regulace úplně bezproblémová. A nějaké mechanické rolety na střeše - kdo to bude udržovat v provozu? A ta cena navíc, to prostě musí dnes fotovoltaika podobného výkonu vyjít levněji. Jinak jsem viděl fototermiku s řízeným třícestným ventilem, s chladičem z auta s ventilátorem pod střechou, kde se likvidovalo přehřívání. Dnes už termiku ani náhodou, až se mi stávající termika rozpadne, přijde na její místo dalších 5kWp panelů.
Uživatelský avatar
yare
Příspěvky: 116
Registrován: pon zář 19, 2022 8:02 pm
Bydliště: ZM-SK

Re: Akumulačná nádrž - akú máte?

Příspěvek od yare »

lz1 píše: Moje otázky sú nasledovné:
- Máte niekto skúsenosť s takýmto využívaním roliet/markíz na takýto účel osobne?
- Opísaný spôsob používania teplotných spínačov mi príde elegantný, ale ako je to v reále? Napadlo ma, či nebude dochádzať k tomu, že by sa roleta spúšťalo skôr než je predstava, pretože v hornej časti dosiahnem riadiacu teplotu skôr, než by som začal odoberať teplo cez horný výmenník do nádrže LVT...
- nad tienením fotoermických panelov som uvažoval aj ja, keď som chcel pred pár rokmi
s nimi riešiť ohrev TUV. Teší ma, že niekto rozmýšla normálne a nie ako môj sused,
ktorý má väčšinu leta 2 z 3 panelov zakryté dekou. A keď je pár dní bez slnka, tak deky
dáva dolu. Ešteže ma rovnú strechu :lol:
Majú tie rolety aj koncové snímače polohy?
- neviem, čím to celé chceš riadiť, ale určite by sa to dalo naprogramovať tak,
aby sa roleta spúšťala správne. A možno by pomohlo aj čerpadlo, ktoré by premiešavalo
vodu v zásobníku. Ja mám na cirkulovanie vody v bojleri Grundfos Comfort .
cipis píše:Takhle to je jeste horsi kombinace nez co tady nekteri maji FVE na vodu a FVE na barak.
K tomuto sa vyjadrovať radšej nebudem, lebo zase o tom h...o vieš.
Kerberos 315C, 6x Amerisolar AS-EU-6P30 285W - VÝCHOD, 6x Amerisolar AS-EU-6P30 285W - JUH
Growatt SPF 5000ES, 8x Hiwatt Solar Limited HW-M10/144H 550W - JUH , 4x Tigo Energy TS4-A-O, 5x LiFePO4 Pylontech US3000C Plus 48V, 18 kWh,
Solar-Assistant - monitorovanie
Uživatelský avatar
yare
Příspěvky: 116
Registrován: pon zář 19, 2022 8:02 pm
Bydliště: ZM-SK

Re: Akumulačná nádrž - akú máte?

Příspěvek od yare »

Kostěj píše: Nahřívání nad 60°C způsobuje nadměrnou tvorbu vodního kamene
Mám katexový zmäkčovač vody a zohrievam vodu v bojleri na 75°C. Vodu zmäkčujem zo 14 na cca 5°dH. Mysliš, že kameň sa nadmerne vytvára aj pri takej mäkkej vode. Bojler mam 4 roky a zatiaľ som ho nemal otvorený. Trochu začínam mať obavy, či ho kvôli prípadnému kameňu vôbec aj otvorím. :D
Kerberos 315C, 6x Amerisolar AS-EU-6P30 285W - VÝCHOD, 6x Amerisolar AS-EU-6P30 285W - JUH
Growatt SPF 5000ES, 8x Hiwatt Solar Limited HW-M10/144H 550W - JUH , 4x Tigo Energy TS4-A-O, 5x LiFePO4 Pylontech US3000C Plus 48V, 18 kWh,
Solar-Assistant - monitorovanie
rva
Příspěvky: 3513
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Akumulačná nádrž - akú máte?

Příspěvek od rva »

lz1 píše: a počas prevádzky systému (8-9 rokov) sa nám už dvakrát stalo, že sa systém prehrial a teplonosná kvapalina vyfučala cez poistné ventily von, takže bolo treba kúpiť novú a naplniť okruh. .
Na tom baráku to máte špatně poskládané. Dole má být expanzka takového objemu, aby při stagnaci pojala všechnu kapalinu, kterou vzniklá pára vytlačí. A pojistné ventily se pak vůbec neotevřou.
Nadbytek teplé vody je vhodné řešit třeba vypouštěním do bazénu - hlavně ženské teplejší vodu ocení a nahradí se tím přirozený odpar. Tak to dělám já.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
pibi
Příspěvky: 673
Registrován: ned led 01, 2023 6:17 pm
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Akumulačná nádrž - akú máte?

Příspěvek od pibi »

Mám stejný názor jako cipis výše. O fototermice jsem vůbec neuvažoval, trochu jsem naddimenzoval FVE - 14kWp v panelech, 12kW pustí regulátory. V garáži už mám 750l Dražice s 6kW 3fázovými suchými spirálami, které není problém upravit na nižší výkon, nebo některou použít přímo na DC. Vzal bych i větší, ale musel bych bourat dveře a už jsem línej.
https://www.akoupelnyatopeni.cz/topeni- ... -121680387
2 nádrže po 500l jsou asi nesmysl, jedině by jedna větší neprošla dveřmi, budou mít dost velké ztráty - mají mnohem větší povrch, než jedna větší. Akumulačku budu používat jen pro topení - nouzový kotel na dřevo, na jaře a na podzim přitápění FVE, v zimě kondenzační kotel mimo akunádrž, asi nechám připravit i vstup pro tepelné čerpadlo, i když o něm zatím neuvažuji.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Vitek
Příspěvky: 1917
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Akumulačná nádrž - akú máte?

Příspěvek od Vitek »

pibi, já používám 2 x 500 litru v serii a chova se to fantasticky. nevim kde berete bludy že je lepší velká nádrž. kvůli stratifikaci je daleko lepší naopak dlouhá a vysoká nádrž.
nádrže mám ve sklepě v polystyrenove kobce s vatou 70 cm izolantu celkem. je to hodně dobrý.....
20 kW elektrárna vytěžuje max výkonem do nádrží asi 7 kW s tím že prioritu se má nahřát nádrž první odkud je dohřev pro kratkou smyčku bojleru, a dále pak se postupně po natopení přepne na nádrž č. 2. vpodstatě je to asi to nejlepší...

hledal jsem marně od někoho návod tak sem si to musel udělat sám nahřívám na 85 °C, mám asi 50 kWh energie v nich. radiatory mam nizkoteplotní a přes ně proháním 35 °C vodu a uplně v pohodě stačí na jeden den ta nádrž. bud se to před den když sem v práci natopí z FVE, a nebo večer zatopím, spálim 10 kg dřeva a jedu dál. tepelnou ztrátu domu mám ale hodně nízkou díky izolacím na domě ( 30 cm polystyren na stěnách, a na stropě podkroví 26 cm pur a nad kleštinama 35 cm vaty)

nestěžuju si a zimní topná sezona mě stoji 2 m3 dřeva. o 0 kWh ze sítě, ostatní pokryje FVE a klimatizace s rekuperací a dohřevem

Hodně štěstí při výběru vhodné nádrže
lz1
Příspěvky: 9
Registrován: úte bře 07, 2023 11:48 am
Lokalita: Zlaté Moravce, Slovensko

Re: Akumulačná nádrž - akú máte?

Příspěvek od lz1 »

2x 500L je najviac čo do uvažovaného priestoru asi dostanem - dole úzkymi schodmi do pivnice, zákruta 90°, druhé dvere, zákruta, taká divná chodbička, dalšia zákrutam dvere 70ky a zákruta do cieľovej miestnosti. Rád by som objemnejšiu, ale bez masívneho búrania by to nešlo. Vyššie straty kvôli väčšej ploche určite budú, preto sa utešujem tým, že aspoň to bude trocha ohrievať strop/podlahu nad tým...
Kombináciu fototermiky a FV uvažujem preto, lebo orientácia plochej strechy (sklon cca. 5°) je síce priaznivá, ale plocha obmedzená. Uvažujem kopírovať sklon strechy, menej priaznivý sklon by mohol sčasti vykompenzovať väčší počet panelov. Chcel by som použiť fototermiku, lebo pri ktorejsi konzultácii si pamätám poznámku, že na dosiahnutie obdobnej teploty FT voči FV by som si vraj mohol vystačiť s menším počtom panelov (údajne zhruba tretina)...
unicast
Příspěvky: 1216
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Akumulačná nádrž - akú máte?

Příspěvek od unicast »

yare píše:
Kostěj píše: Nahřívání nad 60°C způsobuje nadměrnou tvorbu vodního kamene
Mám katexový zmäkčovač vody a zohrievam vodu v bojleri na 75°C. Vodu zmäkčujem zo 14 na cca 5°dH. Mysliš, že kameň sa nadmerne vytvára aj pri takej mäkkej vode. Bojler mam 4 roky a zatiaľ som ho nemal otvorený. Trochu začínam mať obavy, či ho kvôli prípadnému kameňu vôbec aj otvorím. :D
Z měkké vody se kámen vytvořit nemůže, protože tou tvrdostí jsou myšleny právě rozpuštěné vápenné a hořečnaté soli, které se pak vysrážejí. Pokud tam nejsou, nemůžou se vysrážet. Naopak katex není dokonalý a tvorbu usazenin jen omezuje.
cipis
Příspěvky: 4326
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Akumulačná nádrž - akú máte?

Příspěvek od cipis »

Podle toho, co tu uzivatele psali, tak fototermika dava "vic" akorat pro primem slunku. Ale jakmile je neco jineho nez uplne jasno, tak to jde do kytek a fotovoltaika to s prehledem valcuje.
Jeden kolektor ma mozna smysl akorat pro duchodce v tom nzulight, ale v takovem to projektu pochybuji.
Ve vysledku bude vzdycky nekde neco chybet. Pochopil bych zapojeni uz existujiciho systemu, co na strese bezi x let, ale jit do noveho?

Jak mas tu strechu velkou, jaka je orientace?
lz1 píše:Chcel by som použiť fototermiku, lebo pri ktorejsi konzultácii si pamätám poznámku, že na dosiahnutie obdobnej teploty FT voči FV by som si vraj mohol vystačiť s menším počtom panelov (údajne zhruba tretina)...
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Diablo1st
Příspěvky: 1616
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Akumulačná nádrž - akú máte?

Příspěvek od Diablo1st »

Iz1: o akej FVE uvažuješ? Či by fakt nestálo menej spraviť veľkú FVE ako kombinácia fototermiky a fotovoltiky.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
Kostěj
Příspěvky: 583
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Akumulačná nádrž - akú máte?

Příspěvek od Kostěj »

lz1 píše:...že na dosiahnutie obdobnej teploty FT voči FV by som si vraj mohol vystačiť s menším počtom panelov
Ano, ale. Platí to v létě, když je teplo a hodně svítí. Jenže to bývá tolik tepla, že člověk neví, co s ním. Ale pokud je kolem 10°C a po obloze se honí mraky, má termika problém: Než se panely ohřejí a řídící jednotka sepne oběhovku, přijde mrak a panel zase pomalu chladne. Čím je venku chladněji (a ještě fouká vítr) a čím je teplejší voda v bojleru, tím je to horší. Když jsem k termice pořídil první FVE, psal jsem si denní výrobu tepla a elektřiny v kWh. Přes léto vedla termika, ale podzim-zima-jaro dala víc fotovoltaika (7m2 termiky / 10m2 FVE). Ale rozhodnutí je na vás: vaše peníze, vaše volba.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek