"Jozef51"
Naprostý souhlas, psal jsem to na začátku i s poděkováním za to že se má sílu tomu věnovat a chuť dělit se a vzdělávat. Rozhodně to je hodno respektu a já to nijak nesnižuji.
Jak jsem psal, v principu souhlasím, mít na výběr to co se tu řeší ve většině případů, tak jdu do stejného řešení, i když bych se musel smířit s (pro mě) nevýhodami které má.
Rozdíl je v tom, že to mám v hlavě i doma postavené spíš směrem k HV a protože si dokážu takový systém který by mi vyhovoval víc (a byl relativně bezpečný) navrhnout, jen se ptám, jestli jsou tu i další které by to zajímalo. Mimo českou kotlinu se HV baterie celkem začínají používat, a i tu jsou dostupné za zajímavé ceny, viz v bazaru prodávané moduly z i3.
Co se řízení frekvence týče, podle popisu v datasheetu jsem nabyl dojmu, že to jde měnit analogově, viz citace:
8.6 Frequency Setting
EG8010 has two frequency modes: constant frequency mode and adjustable frequency mode.
...
...
In adjustable frequency mode, “10” outputs frequency in range of 0-100Hz and “11” outputs frequency
in range of 0-400Hz. Pin FRQADJ adjusts the frequency as shown in figure 8.6a. Pin FRQADJ’s
voltage varies from 0-5V, which is corresponding to the fundamental wave output frequency from
0-100Hz or 0-400Hz. This function accompanies with pin VVVF can be used in the single phase
frequency transformer system.
Každopádně microshift kolem 50Hz by šel udělat výměnou oscilátoru za VCXO a zase se dá ovládat plynule napětím v malém rozsahu kolem 50Hz. Případně s realizací pokusu o HW řešení variabilního posunu frekvence rád pomůžu, pochopil jsem z jeho poznámky, že Kodl69 si se SW rozumí výrazně hůř než s HW, proto jsem dal hint na HW řešení posunu frekvence.
Čip podrobně vyzkoušený rozhodně nemám, ale princip jeho funkce znám.
"Ja mu fandim a mimo ine je to pre mna aj uzitocne. Je to Jeho cesta." Nevím proč, ale při tomto jsem si vzpomněl na Mandaloriana

"tomas"
ne 3fázový (i když to jde taky celkem snadno) 4kvadrantový, to znamená, že dokáže pracovat ve všech 4řech kvadrantech, laicky řečeno ze sítě brát, i dodávat.
Ano pospojování má výhodu mimo jiné i v tom, že se dají použít amorfní panely, a ne, nevyžaduje to použití trafa, právě naopak jeho nutnost eliminuje, proto ta vysoká účinnost a malá vlastní spotřeba. Má to i jiné výhody.
napětí 355V je vybrané protože je to systémové napětí baterie z i3 (kterou mám) ale i jiných. Je samozřejmě možné mít baterii i o výrazně jiném napětí, vnitřní topologie to umožňuje, ale já to nepotřebuji.
Je to beztransformátorový měnič, tedy ztráty v jádře nejsou.
edit: cívky tam samozřejmě jsou, tak nějaké ztráty tam budou, ale jiné než v transformátoru.